Чернобил: Ти ме лъжеш най-добре | webcafe.bg
Webcafe

Чернобил: Ти ме лъжеш най-добре

Хрис Караивановa
11.04.2016, 20:15 (обновена 26.04.2018, 11:24)
чернобил

Снимка: © Getty Images

На 26 април 2016 г. се навършват 30 години след аварията в АЕЦ Чернобил

Всяка година на 26 април си спомняме за най-голямата ядрена авария в историята - Чернобил. На тази дата през 1986 г. АЕЦ „Ленин" уж трябва да се проведе учение на персонала, което поради кофти апаратура и невнимание от страна на група небрежни руснаци, довежда до взрив, подобен на The Big Bang.

Похлупакът на реактора е отнесен, а във въздуха изригват отломки с радиоактивно замърсяване, еквивалентни на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима.

Пряко засегнати са райони от Украйна, Беларус, Западна Русия, Полша, Финландия и Швеция. Няколко дни по-късно отровният облак от Цезий 137 покрива почти цяла Европа, като вторичната вълна затиска и България.

Сега когато Чернобилското поколение е на 30+ години и тегли ипотечни кредити, то продължава да боледува заради радиацията или поне да живее с постоянната параноя от най-различни вариации на рак.

Три години преди Чернобилската катастрофа става авария с реактор от подобен тип в Игналинската АЕЦ (Литва). Аварията в Игналина възниква, когато контролните пръти с графитени накрайници предизвикват внезапен токов удар при въвеждането им в реактора. За разлика от аварията при Чернобил, в този случай прътите успяват да се върнат в долната част на реактора. Борираната стомана от конструкцията им успява да спре ядрената реакция, което спасява Литва от катастрофа.

Този инцидент в Игналина е бил известен на конструкторите на чернобилските реактори, и то - защото се случва именно по време на завършването на строежа на 4-ти блок в Чернобил.

Въпреки това, никой не взима мерки за промяна на конструкцията на реакторите, защото, видиш ли, причината за аварията в Игналина била грешка на оператора.

С тези ведри и пожелателни мисли започва една от най-мащабните лъжи в комунистическата история.

Не че този режим има малко навъртени лъжи в репертоара, но тази си остава направо недостижима. Определено бие по мащаб твърденията, че съществува многопартийна система, че е можело да се избира между ляво и дясно, че е имало свобода на словото и ниска престъпност, че е имало хора, които работят за себе си, а не за държавата, или че можеш да влезеш в университет, ако баща ти не е член на партията.

Тази най-голяма лъжа започва още след избухването на реактора и решението на руските братя да си мълчат като партизани на разпит. Дни минават преди евакуацията на 150 хиляди души, на които пък тогава обещават, че до 3 дни всичко ще е ток и жица, и те ще могат да се върнат по домовете си.

Зоната на Припят и околностите й са забранени за обитаване и досега. Въпреки многократно по-високата радиация, манифестацията за 1 май в Киев пък не е отменена, както и в тогавашните соцстрани, засегнати от радиоактивния облак.

Близо 50 души - пожарникари и работници, които се опитват да се преборят с бедствието, умират веднага от лъчева болест. Това е признатата официално бройка. Неясен е обаче броят на жертвите сред по-късно евакуираните и т.нар. "ликвидатори". Според Грийнпийс те са повече от 100 000. Започват да се раждат и мутанти, на които X-Men могат само да завидят.

Според СССР обаче „всё в порядке" и този начин на управление си продължава и до днес. Съветската радиация е най-чистата радиация на света.

Беларус получава 70% от чернобилския облак. В резултат на това около 6 000 кв. км. земеделска земя е дълбоко замърсена и стотици хиляди са принудени да се преместят трайно. Хиляди са засегнати от различни фатални заболявания, вариращи от левкемия и рак на щитовидната жлеза до сърдечно-съдови болести.

Министерството на извънредните ситуации на Беларус отчита, че за 25 години страната е загубила над 235 млрд. долара заради аварията в Чернобил.

Бившата Украинска ССР също е щедра на лъжи и обещава да изгради голям и сигурен саркофаг, с който да спаси завинаги света от присъствието на печално взривилия се реактор.

Изолационното съоръжение Обект „Укритие" е построено за 206 дни, а в градежа са ангажирани над 90 000 души. Още през 1988 г. e ясно, че животът му е не по-дълъг от 20-30 години. Саркофагът се руши непрекъснато, корозията пробива покрива му, а водата от валежите, която прониква във вътрешността на уж „запечатания" 4 блок, продължава да разнася радиоактивното замърсяване през почвата.

Проектът за новото „Укритие 2" трябваше да е завършен през 2013 г., но до миналата година Украйна все още приемаше средства от Европейската комисия, а саркофаг няма да има поне до средата на 2017 г. Правете си сметката.

През 1986 г. радиоактивен дъжд се изсипва над много части от Европа. Стига и до България, където времето се стопля и всички хрупат замърсени плодове, зеленчуци и животински продукти. Освен управляващата номенклатура, разбира се.

Иван Бакалов от Е-vestnik си спомня, че в хотел „Рила", където се готви менюто за "правоимеещите", са изпратени инспекции, които поят другарите с отделна водоноска, а за майските празници внасят прясно агнешко от Австралия. Ей я къде е, все пак.

Все пак, някои софиянци, запознати с теория на конспирацията, усещат, че нещо не е като хората и вечер ходят да си наливат минерална вода от Горна Баня, чакайки на опашки от по 100 души в 1-2 часа през нощта.

В това време Тодор Живков е спокоен в някоя от многото си резиденции, качил крака на масата с бродирана покривка, без да му хрумне да вдигне телефона и да разбере какво аджеба става в украинско.

Вместо това вождът се е затворил в своето типи и мълчи отривисто в продължение на дни. Само от време на време ходи на лов по планините, за да докаже на простолюдието, че заплаха не дебне отникъде.

Димитри Иванов съобщава за катастрофата в новините на "Всяка неделя" един ден след експлозията, като цитира данни от Швеция. Първата „официална" новина в партийния официоз „Работническо дело" е публикувана едва на 30 април 1986 г.

Тогавашният зам.-председател на Министерски съвет Григор Стоичков твърди, че коренът на злото е СССР, а следващият най-голям виновник е точно другарят Живков.

Вождът решава, че нещата ще се разминат и че радиацията ще се разсее към гадните капиталистически държави. За лош късмет след аварията вятърът разнася облака от Чернобил върху цяла Европа.

Всички излизат на задължителната манифестация за 1 май 1986 г. под обилния дъжд, за който впоследствие цял живот ще вярват, че ги е полял с неприятно високи нива на радиация.

Всъщност най-тежкото облъчване над България продължава повече от седмица - между 2 и 10 май. Малшанс.


Симулация на радиоактивния облак в дните след катастрофата. Графиката е изготвена от френския Институт за радиационна защита и ядрена безопасност (IRSN).

По това време военният министър Добри Джуров все пак издава специална заповед за строг контрол на храната и водата в армията, благодарение на която до голяма степен здравето на военнослужещите е опазено. Но извън армията и номенклатурата последствията за живота и здравето на населението са неизвестни. Замърсяванията с радиация на територията на България са били неравномерни и с неясни стойности.

Подозирайки някои неща, Григор Стоичков търси братската руска помощ в лицето на посланика на СССР Леонид Греков, но той любезно го отсвирва, защото ние тука много преувеличаваме опасността и не е лошо да спрем да шумим толкова. Стоичков иска да наложи всички мерки за справяне с радиацията и твърди, че го е направил. През 1989 г., обаче, съдът казва друго и той лежи в затвора за дезинформацията, която неговата любима партия е наложила.

По това време се ражда и пословичният лаф "Какво е радиация? Това, което не съществува, но постоянно се понижава".

Днес чернобилският район и градът-призрак Припят са много популярни в туристическите среди. И въпреки че няма срещнете нито една оферта в Booking.com, бизнесът е много сериозен и печеливш, особено сред тези, които търсят адреналин под дърво и камък.

Какво е изключително скъпа и отровна японска риба, която те убива, ако не е сготвена правилно, пред възможността да се разхождаш сред радиоактивни отломки? И то за много пари? Важното е, че екскурзиантите са все още живи да разказват. А на най-голяма печалба от обезлюдяването е дивата природа, която спокойно и мащабно развива популации, необезпокоявана от досадното ни присъствие.

За поколението „Чернобил" пък остава неприятното усещане, че ако Тодор Живков имаше характер и способност да взима решения въпреки Москва, онези дъждовни дни на май 1986 г. нямаше да струват толкова скъпо.

Oще: 30 години след аварията в чернобил  аварията в чернобил  аец чернобил  беларус  григор стоичков  деформации  заболявания след чернобил  замърсяване с радиация  здравеопазване  игналина  комунизъм  полша  радиоактивно замърсяване  съветски съюз  тодор живков  украйна  финландия  цезий 137  чернобил  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2016, 13:08

9 fro | 14.04.201613:19

"Започват да се раждат и мутанти, на които X-Men могат само да завидят" - ама че глупости! Бесен Увеличава се вероятността за проява на наследствени заболявания, които се срещат естествено в населението. С радиация НЕ СЕ предизвикват нов тип мутации!

cheung, моля, в западната наука и намекнатите институции участват руснаци. Съвременна физика се прави и в Русия, информирайте се за ОИЯИ. Науката се прави с международни колаборации. По-спокойно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

8 cheung | 12.04.201613:44

Ай стига с тоя ГаРга-рин! Голяма работа че се е шматкал в космоса. Съвременната физика се движи от западни учени като Хокинг. Кой изстреля Кеплер и Хъбл, кой построи ЦЕРН? Кой откри бозона-хигс? Кой създаде теорията на струните? Не и руснаците!
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

7 theo | 12.04.201613:40

Със статии като горната Кафето пропада все повече и повече. Накрая тук ще останат да си цвъртят и грухтят само Прасето и Павето. Я, получи се рима.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 12.04.201612:36

Аве Хрис, земи си "групата небрежни руснаци", заври си я де слънце не те грее и върви знаеш къде.
За Чернобил са направени достатъчно документални филми и ако ги бе гледал щеше да знаеш как е станала белята.
Омръзна ми да споря с нискочели глупаци. Как изобщо толкоз калпава статия може да бъде публикувана в кайвето?
Ма вземете най-сетне почнете една война с тия "небрежни руснаци", избийте ги докрак, белким светът стане едно прекрасно място, в което ще се случват само прекрасни неща.
   

оценка

+7 -3

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

5 мааму стара | 12.04.201612:15

http://2.bp.blogspot.com/--EHmldL4YDI/UxzOOtDUcFI/AAAAAAAAB4k/oCwtuy2r8tg/s1600/Yuri+Gagarin+in+Bulgaria+-+May+1961.jpg
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

4 GETI | 12.04.201612:14

абе,то на 24 март бе годишнина и от бомбардировките на НАТО в Сърбия,амъ никой не разбра. Чуди се
където,тогава американците хвърлиха тонове бомби с обеднен уран и отровиха Балканите.
разлика от комунистите,дето криха чернобилската радиация и демократите,дето крият за натовската радиация-НЕМА.но пък,нали сега сме от другата страна на бариерата,пак трябва врага на новите ни "партньори" да е само виновен.
   

оценка

+6 -3

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

3 мааму стара | 12.04.201612:12

... ей, John Smith... браво на тебе Усмивка , мааму стара Удивителна
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

2 vayk | 12.04.201612:01

Разбира се, че можеше да се влезне в университета и без никой от родителите ти да е бил член на БКП. Хайде спрете да се увличате с измишлльотините си, че става смешно.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 12.04.201611:15

Днес, Другари е 12 април, ден на авиацията и космонавтиката Удивителна
Редно е да почетем полковник Юри Гагарин - първият летец-космонавт и Герой на Съветския съюз .
И разбира се:
Първият български космонавт, генерал-лейтенант Георги Иванов, Герой на Народна република България, Герой на Съветския съюз и носител на орден „Стара Планина“ I ст. с мечове.
Също пилоти, стюардеси, парапланеристи, делтапланеристи, балонджии и парашутисти Много щастлив
   

оценка

+8 -0