Севернокорейско приключение - част 2 | webcafe.bg
Webcafe

Севернокорейско приключение - част 2

Делян Манчев
24.08.2014, 11:00 (обновена 27.08.2014, 12:48)

1 от 3 снимки Назад Напред

Войник на Северна Корея по граниата с Юга

Снимка: © Getty Images

Севернокорейците си живеят в техния си свят, като не можах да ги убедя, че България няма атомни бомби. Те си мислят, че всяка държава по света има

Втората част от разказа на Делян Манчев за посещението му в Северна Корея

...

На следващия ден - посещение на Демилитаризираната зона на границата с Южна Корея. Близо три часа с кола от Пхенян. По пътя имах урок по история, който в края на деня изненадващо завърши с изпит, който "взех" на косъм. Версията на КНДР е, че те искат обединение с Юга, но марионетното правителство на Южна Корея не искало.

Ким Ир Сен още навремето бил създал програма как да стане обединението, но аз не можах да вдяна как на практика това би се получило. Някаква Корейска федерация, състояща се от две автономни републики, всяка си запазвала строя, управлението и правителството. Нещо не виждам разлика. Планът, разработен от Великия лидер, се състоял от три основни направления - обединението трябвало да е мирно, без намеса на външни сили и още нещо, което забравих и заради което се изложих на изпита.

Планът се състоял от 10 точки за действие, добре че тях не трябваше да запомням. Докато работил над този план, Ким Ир Сен подписал първата страница, но на втората сърцето му спряло да тупти. Този последен подпис на Великия лидер е възпроизведен в паметник, който се намира в Демилитаризираната зона и там също се поклонихме.

И така, пристигнахме в туристическия център на зоната

Малко като Дисниленд - страхотно поддържани градини, алеи, магазинчета. Събрахме се туристите за деня, всеки със собствения си превоз и ескорт от трима човека, появи се един военен с показалка, явно високопоставен, съдейки по униформата му, и започна да обяснява на корейски и да сочи нещо по картата на Корея. Казаха ни, че можем да го снимаме. Всички се шокираха, никой вече не слушаше какво обяснява военния - само щракане на камери и телефони.

Изведоха ни от заличката, само туристите. Строиха ни в една редица и ни посочиха да вървим напред и да не спираме, докато не ни спрат посрещачите. Озовахме се на някакъв паркинг след известно време, където ни чакаха колите. Казаха ни всеки да се качва в своята. След около 5 минути дойдоха и гидовете. Никой не разбра каква беше тази схема. В нашата кола се качи и този военен с показалката.

Впоследствие гидката ми каза, че военният избрал нашата кола, защото й имал доверие на. Дрън-дрън. Военният се качи при нас заради мен. Каза, че съм имал горещо сърце, защото ръцете ми били космати, а по време на обиколката винаги беше до мен и ме разпитваше за България. Но не като гидовете ми - колко атомни бомби имаме в България, кой е по добър - Буш или Обама, кой е по-силен - Русия или Америка..., за Розовата долина, за спомените му от посещението Ким Ир Сен в България и подобни лежерни разговори.

Пристигнахме на разделителната линия. От едната страна - сграда с тераса на КНДР, другата страна - подобна на Южна Корея. Върху самата линия - седем бараки. Всякакви контакти между двете страни могат да се осъществяват само в бараките. В сградата на КНДР се провели преговорите и са се подписали документите за разделянето на двете Кореи. Пазят се всички мебели, знаменца и пр.

Обясниха ни, че тъй като американците били пораженци, пред тях стояло знамето на ООН, а не на САЩ. Всички се снимаха на масата с флагчето на КНДР. Гидовете на всеки казаха, че няма проблем, ако се снимаме на американската маса.

След това ни поведоха към бараките

Казаха ни да снимаме войниците на чертата, тъй като това е единственият ни шанс да снимаме севернокорейски войник. В бараките - спартанска обстановка, една дървена маса по средата с микрофони, като кабелите минавали точно по разделителната линия. Върнаха ни в основната сграда и ни качиха на терасата за снимки.

Туристите поискаха да се снимат с военния, той с усмивка каза, че не е модел, но веднага застана в поза. Казах на моята гидка, че военният много добре се справя като модел. Веднага ми изсъска, че нямам право да говоря така. Що пък. И аз като се снимах с военния, моята веднага се подреди. Гидът за пореден път се издаде, че е ченге, защото отказа всякакви снимки.

След демилитаризираната зона ни откараха в хотелче в близкото градче Каесонг за обяд. В хотела - на първия етаж сувенирно магазинче, на втория - ресторантите. Този път ни разделиха от гидовете, те обядваха в друг ресторант на етажа. В нашия ресторант вече всичко беше сервирано по масите. Отново огромна зала и всеки турист на отделна маса, всички гледат в една посока с гръб към вратата. Аз се чувствах ужасно, защото бях най-отпред с гръб към всички останали. Сервитьорките се измъкнаха и останахме сами в тишината. Всеки измърмори, че това е лудост, но нищо повече, защото според слуховете ресторантите и хотелските ни стаи се подслушват.

След обяда отидом до сувенирното магазинче за две минути. Като се върнах, едната сервитьорка вече беше извикала гидката, посочи ме с пръст и пенявейки се на корейски, показа с два пръста как съм слязъл и съм се качил. Веднага бях отново обвинен, че съм разбирал корейски, но съм се преструвал, че не разбирам. Дръпнаха я настрани и през зъби й казах да не съм чул повече подобни обвинения и че сервитьорката е супер тъпа, ако си мисли че не мога да разбера какво клюкари, при положение че първо ме посочи с пръст, а после показа с два пръста и движение на ръката как съм слязъл и съм се качил.

Тия подозрения вече ми бяха дошли повече. Особено, след като гидът ми каза да си запиша номера на хотелската му стая 2-14-21 и аз казах, че ще запомня номера, защото е много лесен: 2 по 7 е 14 и още 7 е 21. Гидът и гидката изпаднаха в паника и ме попитаха кой ме е научил така да запомням числа.

Следваща спирка - гробницата на някакъв крал от преди няколко века. В КНДР обаче тези неща са някак си не много интересни.

На влизане в Пхенян спряхме пред монумента на обединението на двете Кореи, каквото и да значи това. После заключителна вечеря в ресторант за патешко барбекю. На малки скарички на масата всеки сам си пече патешкото. Никога не съм си падал по тези неща, които в Азия са мега популярни - да си готвиш сам на масата.На следващата сутрин ме откараха на летището, качихме се с другите туристи в новия Туполев-204 и само отлепихме и се започна надприказване без цензура.

Доброто и лошото ченге

Севернокорейците си живеят в техния си свят, като не можах да ги убедя, че България няма атомни бомби. Те си мислят, че всяка държава по света има, затова и те имат. Като им казах, че и Южна Корея няма атомни бомби, не само, че не ми повярваха, но в лицата им се прочете нещо като разочарование и обида.

На свой ред обиди по мой адрес не бяха спестявани изобщо, както и към България. Ние сме били слаба държава (Русия и тя) защото през 1989 г. не сме удържали на натиска на империалистите, докато те, изоставени от всички, все още удържат на този натиск.

Непрекъснато ми се повтаряше, че ние сме принудени да плащаме данъци, а те не. Неуспешни останаха опитите ме да им обясня, че при нас почти всичко е частно, а при тях държавно - и това е причината.

Много им беше интересно да разберат в какво се изразява дейността на един адвокат. Те знаели какво е адвокат, но не можели да си представят какво върши той. Започнах да давам пример - как ако гидката си поръча гидът да й изработи стол, гидът се забави и го изработи некачествено, тя може да го съди ли да й върне парите или да поправи стола, или да изработи нов и т.н. Но отново те не си представиха как така единият ще поръчва на другия, пък другият нма да го изработи в срок и качествено.

Гидката ми е била в командировка в Швеция, било много красиво, но държавата изобщо не й харесала. Какво ли значи това?

Според последни слухове, разпространени от японците, скоро предстои да се случи нещо интересно в Северна Корея.

Oще: ким чен ун  кндр  комунизъм  пхенян  северна корея  туризъм  южна корея 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.08.2014, 01:21

16 Il trovatore | 29.08.201401:46

Та къде казвате дрОгарю Алилуев севернокорейски журналист е публикувал-,,обективния си репортаж,,--може би във върло гланцовото списание Кореа Тудей,
или може би по 7 програма на супер-трупер ХД ТВ на корейската телевизия,
или може би на втора страница на ,,Чухчиянско дело,, а ?
С комуняга ,бетон и чугун не се спори- казваше дедо ми -а той знаеше какво говори
Едно ме е яд -че не изпълних завета му-във всеки град по едно бесило и на него най -върлия и гнусен комуняга обесен с краката нагоре!
И една табелка,мъничка симпатична-да знае и помни Българския народ че комуняштвото е чума,холера,ебола и проказа-и никога вече тая мръсна семка няма да поникне на тая земя.
А за мераклиите че им купим билети за Сев.Корея да копат язовир с мотики и кошници,да научат наизуст ядливите корени и като видат кученце -да му викат гъци -гъци.
Мисли дрОгарю до къде са стигнали твоите любимци-щом като поради липса на торове ,всеки кореец е длъжен да предаде един кенеф добре ферментирали човешки гомна--за наторяване разбира се,е хубаво ама некои другари ядат -ма нищо не пускат и взели да посягат на комшийските лайна.
Следва другарски съд а рецидивистите отиват малко да поживея на чист въздух и да трошат камъни за чакъл и да ваят атлетични тела.
Дотам щехте да ни докарате -да си крадем лайната-ама имало Господ за измъчена България! Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

15 Алилуйщина | 26.08.201423:49

Не знам дали е съвпадение ,но преди няколко седмици в Б-я бе сев.корейски журналист.Написа подобна статия за нашата страна, всичко както си е реално.За пътищата,банките,обезлюдените села.За здравеопазването,образованието,екологията.За пенсионерите които пречат и циганите които безчинстват .За (унищожената)бълг.армия,за суверенната ни държава с 4 бр. американски бази.За мутри,тикви,сменящи се правителства ,палещи се хора и т.н. и т.н…Най-интересното,когато текстът бе публикуван, никой от корейците не даде воля на реакция(смях,плач,възклицание),мълчаха,недоумяваха…
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 26.08.201418:46

автора, влезнах да видя снимкте на полюлеят (полюлеите в метрото също), пущай ги де....бях чел някъде, че корейците са с най-малко потни пори т.е. са най-малко миришещите хора на планетата, автора, миришеха ли корейците?

навремето най-големият ми приятел кръстосваше надлъж и шир световните океани с кораби, беше няколко пъти в Южна Корея, разправяше ми, че корейките много му скачали, викам му: "щото си такъв убав ли?" той: " не, щото съм къдрав", там естественно къдравите са като извънземни и ставало страшно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 09:28

13 Theodora | 26.08.201410:49

Браво на авторът, доста приятно е описал пътуването си Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 25.08.201420:47

А ако те питам защо си тук, щом не ти хареса, а не заминеш за Северна Корея, имаш ли какво д ами отговориш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 25.08.201412:19

SitizenX

Японското нашествие в Корея няма как да се повтори/потрети. Китай първи ще ги подпрат, и то ефективно. Китайците също недолюбват Японците поради подобни исторически причини. А са и противник не за всяка уста лъжица. Друг е въпроса за каква пропаганда ползват Сев. Корея и режимът там. Русия (СССР) също е наблизо, а Америка е далеч. Освен ако не забъркат нещо като в Украина/Либия/Сирия/Ирак...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 25.08.201412:15

Храни куче да те... храни... Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

9 Citizen X | 25.08.201412:05

корейския континент Смее се

*П-ов

И една любима Корейска поговорка: "Вади като куче, харчи като министър" Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

8 Citizen X | 25.08.201412:03

Ех, статия като за Бойча адвокатина, па се е покрил кат правешки шумкарин... Смее се

Бтв, и у нас има нанолеви комсомолци, дето сляпо "вярват" в споменаваната доктрина, някои даже и по тая линия стигнаха до лелеяното С. Корио. По принцип, това което не се е състояло на корейския континент е японската реставрация, Мейджи Ишин, тъй като са били още в най-тъмните дебри дебри на феодализма. Всъщност, той под една или друга форма никога не е прекъсвал като обществен строй във Сев. Корея. Фанатична вяра, че няма друго, абстрактния култ към личността, забраната пред експеримента... Интересно какво кара, все още, иначе експанзивните japs да се въздържат от една съвместна инвазия на полуострова. Вероятно официален Китай използва марионетките там като "визитна картичка" а-ла "какво можеше да бъде", независмо за собствена консумация или за чуждестранните партньори?!?

Инак, аз бих искал лично да преживея Сев. Корея. Страх ме е, обаче, че ще направя някоя глупост от лщбопитство Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

7 Manuela Gerenova | 25.08.201409:19

Че то за ситуация като в последните абзаци мечтае всеки пети българин, не разбирам какво толкова се учудваме. Национализация, срив на данъчната ни система, без разни лоши адвокати-мадвокати...
   

оценка

+0 -0