И слънцето в Испания е с пари | webcafe.bg
Webcafe

И слънцето в Испания е с пари

Webcafe.bg, по BBC
08.10.2013, 16:10 (обновена 12.10.2013, 12:58)
Solar Systems

Снимка: © Getty Images

Испания иска да убие фотоволтаичния си сектор с нови такси

"Странни неща се случват в Испания. И това е едно от тях - ние сме единствената страна в света, която събира такси за употребата на слънцето," казва Хауме Серасолсес.

Серасолсес е секретар на асоциация, насърчаваща употребата на соларна енергия (SEBA), и визира предложението на испанското правителство за такса, налагана единствено върху хората, които произвеждат сами електричеството си.

Те ще плащат "резервна" такса за енергията от соларните си панели, като допълнение към таксата за достъп, плащана от всеки, който потребява електричество от традиционната електрическа мрежа. Въпреки че таксите ще варират, ако испанците плащат такса достъп 0.053 евро на киловатчас, те вероятно ще са изправени пред "резервна" такса от 0.068 евро на киловатчас.

Новите такси удължават средното време, необходимо за изплащане на разходите по инсталирането на соларните панели, от досегашните 8 на около 25 години, твърдят от соларното лоби. Правителството контрира, че с нарастващото "самопотребление", печалбите за традиционните енергийни системи ще намалеят, но разходите по поддръжката им ще си останат неизменни.

"Ако произвеждам сам енергията си, но съм свързан към общата мрежа, за да имам резерв, ако моето производство спре, трябва да допринасям за стойността на цялата система," коментира испанският министър на енергетиката Алберто Надал.

Правителството се надява енергийната реформа да спомогне за изчистването на дълговете от 26 млрд. евро, натрупани през годините в резултат на регулирането на енергийните разходи и цени.

Неспазени обещания

Това е само последната от неприятните новини за сектора на възобновяемата енергия в страната.

Испанското правителство постепенно понижи "подхранващата тарифа" - система, според която хората получаваха заплащане, за да произвеждат собствена "зелена енергия" - първо намалявайки периода, в който тя се плащаше, а после ограничавайки я само до вече съществуващите инсталации, и накрая с енергийна реформа през юли си отвори вратичката пред премахването й със задна дата.

Същевременно обаче властите не подкрепиха "нетното мерене" - политика, позволяваща на притежателите на соларни панели да подават излишната енергия в общата мрежа и да я използват впоследствие. Идеята беше част от предишно предложение, но не бе включена в последния проект за реформата.

Докато правителството усилено насърчаваше слънчевата енергия преди шест години, сега излиза, че тези, които са следвали препоръките му, ще плащат доста скъпо за инвестициите си.

"Повечето от собствениците на соларни инсталации са обикновени хорица, като нашите родители, които в един момент са имали спестявания и са искали да направят инвестиция с по-добра възвращаемост," казва Пиет Холтроп, холандски юрист, който защитава над 1000 засегнати от реформата испанци.

"Много от тези хора ще изгубят домовете си (които те са използвали като гаранция за покупката на соларните панели). Те няма как да изплатят дълговете си на банките. Нито пък могат да продадат инсталациите, защото правителството ги е превърнало в губещи активи," коментира Холтроп.

Въпреки че мнозина смятат, че испанското правителство се е огънало пред натиска на петте най-големи енергийни компании, Надал настоява, че "соларната енергия е много по-скъпа от тази, която се произвежда масово от големи електроцентрали".

Той допълва, че Испания сега плаща за това, че е била в авангарда на соларните енергийни технологии: "Ако не бяхме прибързали със строителството на големи количества фотоволтаици, можеше да ги направим много по-добре на много по-ниска цена. Щеше да е много по-добре да ги бяхме въвеждали стъпка по стъпка."

Съпротива срещу реформата

Резервната такса, която засега все още не е окончателно одобрена, вече парализира фотоволтаичния сектор. "Никой няма да се захване да прави сериозни инвестиции, ако за изплащането им ще му трябват над 20 години," казва Хауме Серасолсес.

Предложението обаче се посреща от някои испанци и с открито неподчинение. Рикард Хорнет е снабдил крайбрежния си ресторант с 36 соларни панела. Освен останалите плюсове по отношение на ефективността, те са намалили сметката му за електричество с 40%.

За да избегне резервната такса, той планира да раздели ресторанта така, че да използва две независими електрически системи, като само 30% ще са свързани към общата мрежа. Останалата част ще е самодостатъчна, благодарение на изолациите и акулуматорите, съхраняващи произведената енергия.

"Ще спестя повече пари, защото за малката част на ресторанта ще плащам по-малка такса за достъп. А и така ще покажа на правителството, че не това е начинът да се действа."

Гражданското неподчинение е още един вариант, въпреки сериозните глоби, които за някои може да достигнат до 30 млн. евро. Ориол, фермер, занимаващ се с отглеждане на кокошки, е склонен да поеме риска и да прибегне към недекларирано самопотребление. "Вярвам, че първо ще ме предупредят. А след това... ще се наложи да измислим друг начин да спасим ситуацията."

Глобите първоначално са били замислени за компании-производителки на електричество и тепърва предстои да бъдат одобрени на заседание на испанския кабинет. "Колкото повече хора отказват да се подчинят на това решение, толкова по-трудно ще бъде за властите да глобят всички," казва Хауме Серасолсес.

Юридическа битка

Испанският енергиен регулатор засега застава на страната на противниците на таксата. Той определя предложението като дискриминативно, заключавайки, че то прави самопотреблението икономически неприложимо и жертва средносрочната и дългосрочната икономическа ефективност в вимето на краткосрочната икономическа стабилност. Проблемът е, че мнението на регулатора с нищо не задължава властите да се съобразят с него.

Има надежди да се намеси Европейската комисия, тъй като тя е декларирала като цел да се постигне 20% производство на енергия в Европейския съюз от възобновяеми източници до 2020 г. В момента комисията разглежда едно от няколкото оплаквания срещу испанските енергийни политики.

Комисията обаче е изправена пред дилема. "Тя се безпокои да не изложи на риск плановете за икономическо възстановяване на Испания," коментира Пиет Холтроп. "Опасенията ни са, че Комисията ще е склонна да жертва правната рамка на ЕС заради политически съображения."

Други страни наблюдават внимателно събитията в Испания. Правителствата в Латвия, Чехия, Италия и Гърция, както и други страни-членки на ЕС, изглежда обмислят подобни мерки.

"Искаме Комисията да разбере, че има шанс да предизвика ефект на масово разпространение на такива мерки и такси," казва Холтроп.

"Резервната" такса в крайна сметка може и да не бъде въведена, но предложението вече отказа доста испанци от идеята да си инсталират соларни панели. Това означава, че все така те ще получават енергията си от пет големи доставчици.

"Мисля, че правителството добре съзнава, че това предложение е абсурдно и безсмислено. Те просто се опитват да печелят време," казва Рикард Хорнет. "И през всички тези месеци енергийният олигопол продължава да печели стотици и хиляди милиони евро."

Oще: държавна регулация  енергетика  испания  соларна енергия  фотоволтаици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 09.10.201315:12

Ако в БГ има енергийна мафия, то тогава в Испания не знам какво трябва да се нарече. Вероятно синдикат и съвкупност от всички видове енергийна мафия на едно място. Само за няколко енергоспестяващи крушки, голям монитор и 1 лаптоп - сметка 25 ойро. С готвене на сравнително бързи гозби, 2-3 пъти в седмицата стават 40. А ако сте 4 човека, с бойлер и климатик/печка тогава си отива на едно константно 130-140 ойро на месец. А вятърните паркове и слънчевите централи в Испания са хиляди.
   

оценка

+0 -0