Новите кукери | webcafe.bg
Webcafe

Новите кукери

Драго Симеонов
10.07.2013, 17:46 (обновена 14.07.2013, 08:53)
протест, 20 юни

Снимка: © Явор Николов

Политиците са като таласъмите - не проумяват нечистотата си

Когато преди почти четири седмици лидерът на социалистите изтърси онази прочута фраза за дълбокия вътрешен катарзис на Пеевски, ние всички взехме на подбив нелепата формулировка, а някои дори я схванаха като висше нахалство.

Катарзисът е нравствен преход, не аргументация за назначение. И със сигурност проявата му е в по-смирена форма от гаргантюисткия апетит за власт. Отказвайки да приемем абсурда, ние пропуснахме да зададем логичния въпрос на Станишев: щом кандидатът му за висок държавен пост е претърпял духовно очистване, това потвърждава ли съмнението, че преди е бил нечист? И след като очевидно е така - какво е правил този човек в политиката, преди да бъде напуснат от злото?

Всъщност въпросът е не само риторичен, ами направо излишен. Политиката е материална сфера, не духовна; тя е вместилище на физическото и следователно нейните представители нямат основания да се съобразяват с метафизиката. Добро и лошо тук са относителни категории, нещо повече - според професионалния политик е ненужно да се мисли в тях.

Нравствеността е отстранена за сметка на утилитарното и доколкото изобщо съществуват духовни ценности, те са по-скоро носени от отделни индивиди, не от цялото. Пък и тези индивиди рядко достигат до висшите етажи на управлението и обикновено са считани са неадаптивни глупци. Затова традиционно се са мисли за политиката като за нечиста дейност, мръсна работа.

Ето как споменатият катарзис е странен, чужд за нея термин; той комбинира несъвместимости - скромността и смирението на духовно пречистения с лакомията и арогантността на бездуховния.

Позволяваме си да коментираме тази очевидност, защото всъщност в нея се крие причината за тоталното неразбиране между носителите на властта и протестиращите. Първите непрекъснато апелират за разум. Те са свикнали, че всичко може да се договори; няма непоколебими позиции, нито вечни ценности в името на политическото оцеляване.

Намекват ни, че алтернативата не е по-различна от тях (на което не можем да не им отдадем право). Този букет от аргументи често притеснява протестоскептиците; "Стой зло, че без теб по-зло" е отровна логика, която те кара да се примириш, че все едно зло ще трябва да остане.

Духовното обаче, за разлика от материалното, не подлежи на договаряне. Няма как да обещаеш, че ще си малко по-нравствен отпреди, защото ако беше способен на това, нямаше да се налага да те принуждават да бъдеш. Ето защо и никой не повярва на мотива за катарзиса. Добър опит, Станишев, но с много лош пример.

Протестиращите не са безумци, те също умеят да разсъждават и съвсем не са лишени от притеснения за бъдещето в материалния свят на властта. Но бунтът им в момента не засяга директно този свят, не се вълнува от него. Той е на съвсем друго ниво. В известен смисъл това е проява на нерационално, дори паганско прогонване на злото с помощта на танци, шум и маскарад.

Артистичните проява на протеста под прозорците на Министерски съвет не са просто някакво оригиналничене или пък неуместен театрален пърформанс. Те се родеят директно с кукерските шествия, в които човекът не преговаря със злите духове, а ги гони надалеч. Походът, танците, свирките, тромбите, знамената, ритмичните скандирания и колоритните костюми, общата веселба на фона на голямата сериозност, комбинацията на смешното и страшното объркват властта по начина, по който традиционно кукерите стряскат злото.

Политиците, подобно на таласъмите, не могат да проумеят собствената си нечистота, защото тя е в природата им. И се чудят, защото хората не искат да се споразумеят с тях, а държат да ги прогонят, след като в някакъв план биха могли да са полезни. Злите духове са пословично инатливи. Но и на новите кукери не им липсва упоритост.

Не се заблуждавайте от фриволността на костюмите им, те са напълно сериозни в намеренията си. Върнем ли се на парарелигиозната риторика: там където катарзисът е фалшив и невъзможен, очистването на обладания трябва да стане отвън, с прастария кукерски екзорсизъм.

Oще: държава  катарзис  кукери  политици  протести  протестиращи  социалисти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

25 Alexander Anguelov | 18.07.201309:02

Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Това че някой хора не осъзнват това е въпрос на приминтимност и посредственост. Няма интелигентен човек който да твърди противното.
Хора мислете сами, по съвест, а не приемайте внушенията/заговора на медиите/партиите и ще се убедите.

Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 08:30

24 олег георгиев | 14.07.201317:49

Браво за статията?
Играта на думи не винаги дава ясна представа за положението в страната, драги. Объркания словоред и използването на чуждици са присъщи на хората, чийто ден е изпълнен с повече английски думи, отколкото с български ...И още нещо - КУКЕРИТЕ СИ ОСТАВАТ ВИНАГИ КУКЕРИ. Но тях виждаме в определен ден от годината и толкоз. Зрелището по площадите на столицата прилича повече на фестивал по време на "Сви светии", тъй като в редиците ви има познати лица. Те носят фланелки с лика на работодателя им и показват знака на дявола. Съжалявам - сборището вече се самоопредели на чия страна е: на страната на тъмната сила. Е, ние сме от другата страна. Разделението е на лице - гответе се!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

23 Frida | 12.07.201319:08

Маккалистър, струва ми се, че вменявате на протестиращите претенции, които те нямат - промени в конституцията, законодателството и пр. и пр.
проблемът ми е ясен, а той е, че тези хора - млади, но зрели, нямат п-р-е-д-с-т-а-в-и-т-е-л-с-т-в-о в парламента и властта. и ако счетем за верна ужасяващата Ви констатация за мнозинството, неумеещо да живее честно, напълно ги разбирам - упорството им, високомерието им, ако щеш снобизма им с които твърдо и решително компенсират липсата на численост с последователност и издръжливост. за тях екзистенц минимумът не е приоритет. всяко от лицата в парламента е способно да го осигури - на майките, на болните, на пенсионерите.
но ако не подържат огъня, депутатите едва лш биха се сетили да го сторят.
и поне за това трябва да сте им благодарни.а ако надутостта им ви пречи да видите гаврата с държавата, гаврата с гражданите, гаврата с демокрацията, гаврата с бъдещето на децата ви, толкова по-зле за вас. май наистина сте непригодни за демокрация и нормален човешки живот. всъщност никой не знае със сигурност какво е станало със содом и гомор, нали? но всеки знае защо е станало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

22 Крив Макарон | 12.07.201315:49

Страхотен материал на Драго Симеонов Пляскане
По съвсем небрежен начин поставя напълно сериозни проблеми. И така трябва да бъде. Необходимо е доброто настроение на протестиращите да се запази, и протестите да бъдат постоянни. Оказа се, че именно постоянството стряска най-много управляващите. Техните очаквания, че децата ще се наиграят и ще се разотидат бяха напълно опровергани. Затова те съвсем се объркаха и загубиха легитимност. Показателно е, че новия премиер не е получил покана от нито един уважаващ се политик, нито пък в София е гостувал който и да било европейски лидер. Пълна изолация!
Убеден съм, че дните на това правителство са преброени, а упорството на кабинета Орешарски носи единствено негативи на цялата политико-икономическа върхушка. И това ще им струва скъпо. Всеки ден в повече за тях е ден на предварително известен крах.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

21 Boicho Boichev | 12.07.201313:00

Какъв разум в същества, които не могат да измислят аргументи, а само емоции и епитети."Вие сте...","Мразя ви..." и т.н.Добре , и ви сте-мръсници ,гадове, подлеци, идиоти,мафиоти, коремпирани типове и т.н.И ние ви мразим.Така по спокойни ли сте?казваме си един на друг емоциите, лепим си етикетите.И какво от това?
Само че от такъв разговор нищо не излиза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

20 MacAllister | 12.07.201312:40

Фрида, една част от цивилизациите, които са измислили демокрацията са измрели, докато лидерите и водещите им слоеве постепенно са се превръщали в нехаещи за цялото плазмодии - точно като тези бързоразвиващи се наши. Други пък са се самоубивали отпрекалено много демокрация давайки на "обикновения" човек да отстрани всички необикновени, докато разбере (прекалено късно), че те са му били насъщни. Няма значение кой се самозабравя, но има значение дали се държи като скот или като разумно И цивилизовано същество. Много от висшите животни, с които делим света са всъщност полу-разумни или дори малко отвъд това, но те нямат нито умението, нито културата, нито какъвто и да е друг механизъм, който да ги стимулира към съзнателно и динамично поддържане на структура, която да ги изолира от хаоса. Това го имаме само ние, а какво правим сега? Искаме да махаме, без да знаем как да държим тия дето ще махнем надалеч от власт, искаме сурови наказания, ама кой и срещу кого ще гиприлага не обсъждаме пък сме си избрали 100% парламент от такива за наказване, икаме нова Конституция ама не познаваме старата, искаме законност, но когато разберем, че законносттаизисква не емоции и пристрастия ами хладни и логични решения, които винаги не се харесват на някого - пак пищим. След като се напищим не съобразяваме, че тия дето трябва да я налагат са станали същителигльовци като нас, защото точно когато си вършат работата, както трябва са най-мразени - пак от нас. Какво правим всъщност? А другия проблем? Някога, през 90-те, протестите имаха душата на повече хора и все пак като се стигнеше до избори над половината избираха статуквото, сега, когато повечерто от тия желаещи друг начин на живот са отдавна избягали колко мислиш от българите виждат просперитета си в труд, законност, бизнес (честен) и умение да предлагаш нещо достатъчно добро, че да се продава на други? А може би повечето българи предпочитат да заложат на познаването на някого, уреждането на служба, вземането на проект и помазване от големец?

Моя въпрос към протестиращите е, ако предположим, че са честни, неплатени и с поглед в бъдещето - какво правят те с тия преобладаващи като брой техни сънародници, които се страхуват от рисковете на честния живот и не знаят дори от къде да го започнат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

19 Frida | 12.07.201302:18

ЯМакалистър, а когато разумът е ужасЕн?
когато изборът е между бойко, стани шеф и болен?
когато държавата е просто транзитна магистрала, трасе, провод, канал, термннал.?
когато след катарзис тежиш сто и петдесе кила?
когато работиш примерно във фабрика за бира, а всъщност участваш в трафик - на дрога, на хора.. или в пране на мръсни пари - ей така - по осем часа на ден и с минимална осигуровка?
щото до там сте я докарали - да няма почтено место - всичко да е трафик, било на ток, било на наркотици, било на плът или на газ. дестинация за лек и комфортен катарзис в 5 звезден спа комплекс muhihihihi
а пък протестът ви плашил, цивилизация, милицизация, аре моля...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

18 MacAllister | 12.07.201300:29

Има хора, които наистина изпълняват задача, но голямото болшинство просто е увлечено в т.нар. "протест". Тук ще се отклоня и ще кажа - въпрос дали предпочитам Бойко или Сергей е тотално тъп и манипулативен. Аз, че имам други предпочитания ясно, но ако трябва да избирам между двамата такъв въпрос псотавя и неявното условие за перманентност. Е, никой от двамата не бива да остав дълго на власт. Говоря за Сергей, защото Орешарски има неговия мандат и без Станишев няма да издържи и час.

Както и да е, без да се шегувам, тия протести могат да докарат нещо по-гадно и от двамата и това не е "стой зло та ...", а съвсем ясно мое разбиране. Аз съм достатъчно дърт, за да съм видял с очите си протестите от миналия век и да съм участвал в тях активно. Знам какво липсва в сегашния - креативната нотка. Красивите и умни не само, че нямат идея какво искат, но дори партиите, които се опитват да се закачат започват да звучат парадоксално (да - дори и ДСБ) в опита си да паснат на вълната. Резултатът на такъв протест може да бъде само един - победа за най-дейните опотюонисти и с непренебрежим шанс някои злобари. Преди години освен протестите имаше движения, партии, които поне според очакванията на протестиращите трябваше да реОРГАНИЗИРАТ обществото ни. Сега какво има? Има дърлене кой е олигарх, защото викането по червеното стана прекалено размито и не става за единствен лозунг. Има призиви за вякакви промени, но много малко желание и дори много малко търпение към обсъждане на тия промени задълбочено. Преди силите, от които се очакваше да въплътят промените независимо колко добре се провалиха поне формално запълваха тая празнина, но сега от другата страна на протеста зее празна пропаст.

Ето това ме плаши, а не Бойко или Станишев. Мъдрото в момента е да се организира желание за създаване на организация (не не си бъркам думите), а за целта трябва и време и спокойствие. Тези пък, които прибързано разделят хората на русофили и русофоби (защото външните влияния в тоя хаос са важни) трябва да си дадат сметка, че след аналитично сравнение на имперски стремежи и действия на хора склонни да оставят "своя гадняр" на власт може да се окаже, че русофилията е по-малко разрушителна за демокрацията. Табу, а? Е, аз нямам табута и считам, че независимостта е най-добрия път, но точно емоционалните хвърляния наляво-надясно на народа ни я правят невъзможна.

Поставете се на мястото на някой който милее за България, но гледа от страни и има капацитет за ограничено влияние - какво да направи с това? Аз нямам геополитически интереси, а интелектуални и по тая причина единственото, което се опитвам да ви кажа е, че противопоставянето не е между две страни, а между три. Независимо как ги делите тия "ние" и "те" има и друго - разума. За разгорещения разумните решения изглеждат като цинични компромиси, но ще може ли този разгорещен красив и умен човек да си спомни, че цивилизацията е компромис, е опрганизация, която да елиминира вендетата, личната смъртна връжда, саморазправата и като следствие непредвидимостта подобна на онова, което получаваме от природата без защитата на цивилизацията си? Аз съм от тази друга страна и не приемам никакви, ама никакви аргументи за лоши и добри - и "олигарсите" и "красивите и умни" рушат с поведението си цивилизацията, от която аз имам нужда.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 29.05.2013, 23:02

17 mandit | 11.07.201321:54

Кучето си лае,керванът си върви.50 000 души протестират,5 000 000 души се измъчват с ежедневните си проблеми.От 6 000 000 - 250 000 са инвалиди,150 000 не могат да имат деца,240 000 са онкоболни,450 000 са безработни,260 000 са психичноболни,210 000 са с инфаркти,сърдечноболни и т.н. и т.н.Хубавите,здравите,умните и интелигентните да протестират та дано се оправи БЪЛГАРИЯ един път завинаги.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

16 partci | 11.07.201319:47

Бойче, ти си интелектуално и духовно ампутиран, мой човек. Тъжен
   

оценка

+0 -0