Един градски поглед към мегаломанщината на полуострова ни | webcafe.bg
Webcafe

Съединени балкански щати

Елена Кодинова
29.06.2011, 22:58 (обновена 04.07.2011, 11:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

Александър Македонски

Снимка: © Reci.ba

Паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие

Преди години бях на конференция в Амстердам, която си беше истинско вавилонско стълпотворение от журналисти. Там с огромна радост намирам македонката Марина, която работи в някаква телевизия в Скопие.

Зарадвах й се, все едно си открих сънародник и за следващите три дни си станахме най-добри приятелки. Холандската столица е едно много подредено и спокойно място, толкова много, че чак ти се плаче. Малко балкански безпорядък и гръмогласие винаги ти идват добре в такава ситуация.

В свободното от лекции време обикаляхме града и обсъждахме всичко друго, но не и колко романтична част от българската история е Македония и кои от нашите царе и интелектуалци македонците смятат за свои.

Повече ни интересуваха презентациите на конференцията, коя от нас е писала по-интересен материал преди да дойде и какво можем да направим с наученото тук, като се върнем по редакциите си. А, и за гаджета и банди ставаше въпрос, но враждите от историята ги бяхме оставили да почиват в мир.

Говорихме си на английски, но от време на време исках да й кажа нещо за лютеницата или компота например и се сещах, че няма такива дума на английски. „Do you know what лютеница is?" - питам аз. „Да, да" - отвръща ми тя на чист български.

Така веднъж по вечерно време се озовахме в един от най-долнопробните кофи-шопове на града. Все пак сме от Югоизточна Европа, спим в евтини хотели и нямаме много евро за трева. Заговорихме се с бармана, който ни пита откъде сме. Македония и България, казахме ние на английски. „О, аз съм от Турция!", ухили се до ушите той. „Баклава, баклава!" - отвърнахме ние. Така му се радвахме, все едно никога славяните от Балканския полуостров не са били под турско робство. „Hello, комшу!" - поздравихме го и двете. Той ни каза, че след малко ще дойде и неговият „girlfriend". А гърлфреднът се оказва... сръбкиня. Страшно парти стана.

Бяхме се събрали почти целите Балкански съединени щати. Доволни да се видим насред големия стар, подреден и цивилизован европейски град. И никаква неприязън нямаше у нас към другия. Ние бяхме най-обикновени лежерни градски хора. Сближаваше ни това, че всички до един знаехме какво е лютеница, компот и баклава насред всичките тези фалафели в Амстердам. (Много фалафели, много шиш-таук, много нещо. Като навсякъде в Западна Европа.)

Днес се чудя дали да не се обадя на Марина да я питам каква е тази история с мегаломанските статуи из Скопие. Първо Александър Македонски като основател на нацията. Сега пък и цар Самуил, техен цар... Но ми е неудобно да зачеквам тази тема с нея, за да не разваля хубавия спомен от кофи-шопа. Какво я интересува? Пък и мен, да си призная. Това не е нашият свят. Нашият свят прилича повече на онова събиране на балканците насред Амстердам.

А пък и цар Самуил вече съм го делила с други македонци и стана доста грозно. Преди още повече години с моя приятелка от гимназията и двама македонски студенти по право, които открихме на плажа, щурмувахме дискотеките на Несебър и Слънчев бряг. С тях общувахме всеки на собствения си език и се разбирахме идеално. Докато танцувахме и нямахме възможност да си говорим заради силната музика - беше също така приятно, както в кофи-шопа в Амстердам. Но един ден седнахме да обядваме, решихме, че е време да проведем някакви разговори, не само да подскачаме по дансинга. И тогава стана страшно.

Те първи започнаха. Бедата беше, че се оказаха много начетени и подковани, а пък ние с моята приятелка не се интересувахме нито от история, нито от политика. Откъде го измъкнаха тогава този цар Самуил, вече не помня. Ние се зарадвахме, че знаят историята ни, а пък те се обидиха, че наричаме Самуил „наша история". Ех, като се ядосаха! Като изпъкнаха вените на шията им и като закрещяха...

Тогава за първи път с почуда установих, че и Братя Миладинови, и Вапцаров, и Яне Сандански, и Даме Груев и който се сетите още прочут българин от югозападния регион - всичките били македонци, дето българската комунистическа пропаганда си ги била присвоила. Дори Паисий Хиледнарски! А това, че написал „История Славяноболгарская", пак било комунистическа манипулация.

Чакайте бе хора, Василий II, дето се е бил със Самуил, е наречен от трети, независим източник „Българоубиец", задето ни ослепил войската. Значи Василий се е бил с българи, не с македонци - опитах се да мобилизирам аз беглите си познания по история и сравнително силната си логика. Пък и какво ми пука, дайте да ходим да танцуваме. Нищо не помогна. Платихме сметката, обърнахме се мълчаливо в две различни посоки и лятното ни приятелство свърши.

И сега на същия този Самуил, дето го размазал Българоубиеца и изпуснал страната изпод византийска власт, македонците му вдигат паметник насред Скопие. Толкова голям, колкото ние не сме направили на основателя Аспарух, строителя Омуртаг, покръстителя Борис и победителите Симеон и Иван Асен II. Само че паметниците понякога не са просто памет, а фалически знаци на надменната власт. Но могат да бъдат и бизнес, и манипулация, и имперско високомерие. Затова не трябва да се взимат насериозно.

В родния ми град Пловдив насред разкопания римски стадион на Джумаята - емблематично пловдивско място, се издига едно мижаво паметниче на дядото на македонската нация Филип Македонски. Той за малко да скара пловдивчани и много изложи навремето кмета, дето разпореди да го построят.

През 2004 г. тогавашният градоначалник Иван Чомаков гръмко обяви, че ще прави паметник на бащата на Александър Македонски, защото община Солун дала на община Пловдив 30 000 долара и поръчала с тях да вдигнат статуя на точно този човек. Пловдивчани не го искаха, а още повече се изнервиха, когато започнаха да питат как точно са изхарчени парите и дали нещо не е присвоено и откраднато. А Чомаков се изнервяше повече и от тях, когато почнеха да го питат за фактури.

Имало е период, в който Филип Македонски е бил прекръстил Пловдив на себе си - Филипополис. Но това е само частичка от хилядолетната история на един от най-старите градове в Европа, който е връстник на Троя. И на пловдивчани никак не им се иска заради едни 30 000 долара да им натрапват някой за основател.

И само 7 години по-късно се оказа, че областната управа иска да мести паметника, защото пречел на реставрацията на римския стадион, за която сега пък Норвегия отпуснала 750 000 лв. От тях 5000 по план били заделени за махането на нежеланата от града статуя. Разни управници, разни идеали. А пловдивчани са все така нехайни за дребнавите им битки, които често се водят и през паметници. Прекалено древно място обитават, за да се впечатляват от такива битовизми.

Но пък докато се случваше всичко това около Филип в Пловдив, в Скопие изникна паметник на сина му Александър. И на Самуил. И до 2014 г. правителството е планирало да построи още символи на промакедонската пропаганда в хубавата им столица. Да не мислите, че подбудите са по-различни от тези, с които бе побит Филип Македонски насред римския стадион на Джумаята? Или мотивите за вдигането на Альоша на Бунарджика, паметника на Съветската армия на пъпа на София? Всеки политически манипулатор си гони интереса, който няма нищо общо с интереса на обикновените хора.

Лошото е, че тези дребни партизанщини могат да станат опасни мегаломанщини и някога ми развалиха лятната почивка на морето. Заради тях не можахме с едни мои македонски връстници да си поделим цар Самуил и престанахме да танцуваме заедно, макар да ни беше приятно. Да си бяхме говорили за баклава, компот и лютеница, а не да дърпаме историята като късо одеяло, което не стига за двама.

Години по-късно в Амстердам си бях научила урока. И с балканските ми приятели в кофи-шопа предпочетохме да се зарадваме на еднаквостите си, вместо да си образуваме омраза заради някаква си овехтяла пропаганда.

Та нека вдигат паметник на Самуил в Скопие. Аз не смятам да се впечатлявам и вълнувам от това. Имам най-сериозно намерение да продължа да си живея на Балканите с комшиите от всички околни страни в същия дух, в който си прекарах времето в кофи-шопа в Амстердам. Защото когато общуваме лично, като хора - всичко е наред, само разбирателство и близост. Но тръгнем ли да контактуваме през амбициите на разни политици, на които не им пука за нас - ето ти го проблемът. И се питам - докога ще им се връзваме?

Oще: амстердам  балкански полуостров  македония  мегаломания  паметник  скопие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

100 koce | 26.08.201109:53

Фиромите са посмешище на цяла Европа

Фактите:
Битолския надпис:
"През лето 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото."

„Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани...“ — Гоце Делчев

„Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ. Мислихме да създадем организация по образеца на революционната организация в България преди освобождението, да действаме по примера на Ботев, Левски, Бенковски и др.“ — Дамян Груев, 1905 година

„Македонските революционери, които след дълга и жестока борба с турските тирани доживяха да видат своята мечта - извоюване и свобода на Татковината, не може да допуснат тя отново да попадне под сръбско и гръцко владение: Няма да се спрат и пред най-страшните терористични средства, за да реализират съкровената си мечта - свободна Българска Македония“. — Яне Сандански
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

99 Harry | 11.07.201117:35

Абе що и се връзвате на тая, не виждате ли че webcafe.bg е промивачка на мозъци а тая Кодинова е сред най-наглите. Не се хващайте на тези въдици.
Сега ще ви кажа какво е грандоманщина-да се опитваш да заграбиш цялото богатство и цялата власт на света. Вие си правете изводите.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

98 Dimitar Stamboliyski | 04.07.201111:31

СТООООООО!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

97 Voin | 02.07.201113:20

Поздрави Игор, харесвам хора като теб.
На мен всъщност някога много ми пукаше как наричае езика си, как си присвоявате царе и т.н., после осъзнах, че това изобщо не е важно. Важното човек да не е фанатик и да не гледа какво му втълпяват онези от горе, политиците. Щото вие, като хор, не сте виновни, че от деца ви лъжат /както и нас между впрочем/.
Мен не ми пречи да се наричаш македонец, аз няма да те нарека българин. Стига само да имаш желание да отвориш очи и да видиш света. Защото много българи го не могат.
Пък и никога не съм робувал на твърдението, че народ без корени няма бъдеще... В крайна сметка не е важно откъде идваш, а на къде вървиш. Но за съжаление много хора не са на това мнение и оттам излизат всички тези дрязги и караници.
И като финал ще ви копирам един цитат от едно пътуване, пък нека всеки сам да си го наглася според предпочитанита си. Мен ме разсмя.

"...Всъщност, по ирония на съдбата, това се явяваше своего рода вътрешна граница – и отсам в Косово и оттам в Македония живееха все албанци! Затова и изобщо не беше чудно, че митничарят на македонският пункт всъщност беше албанец. Спрях при него, а той направо я подкара на албански. Побързах да му кажа да спре и да не се хаби, щото и без това нито дума не разбирам от всичкото това дето го изрече! О, няма проблеми-услужливо смени езика човека-аз говоря без проблеми български! Че откъде?-разпали любопитството ми митничаря. Че как откъде? Че аз съм македонски митничар все пак! А нали македонците говорят български? ..."

http://patepis.com/?p=23647
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

96 ideyazabulgaria | 02.07.201111:07

Чудесна статия, поздравления на Автора!
Извода сме го направили отдавна: Макар тук да се намират цетровете на най старите европейки цивилизации, Балканите в нашето съвремие остават д най ниско развитата демокрация в Европа.. За това не можем да си напишем обща история, нито да намерим независими източници, нито да тълкуваме обективно най новата си история и я оставяме празни страници в учебника си по история ,нито да намерим общо бъдеще:.
Ето един цитат от наш памфлет: „След Втората световна война Европа тръгва по коренно различни пътища-мирни и градивни, тя се отказва реваншизма, от старите вражди между народите, стари врагове се прегърнаха и градят мирно житието и битието си, без войни и без ламтеж за чужди територии, използва други мирни средства да си връща загубени от войната територии, изконни земи със свое население, като свали границите помежду си и създаде ЕС.
А я да си видим клоаката на Европа- нашия Балкански полуостров...
Малки държави враждуващи помежду си, едва ли може спокойно да преминеш от една държава в друга, все някой ще те спре или обере, или тероризира на границата, ще чакаш по цели дни на границата нечие благоволение да те пусне отсреща...?"
Из памфлета на „Идея за България, натисни>>> БСП-ДПС-ГЕРБ-"ХЪРБЕЛА СРЕЩУ ЩЪРБЕЛА". ЕВРОПА НАЗИ ГЛЕДА…ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

95 ideyazabulgaria | 02.07.201111:07

Чудесна статия, поздравления на Автора!
Извода сме го направили отдавна: Макар тук да се намират цетровете на най старите европейки цивилизации, Балканите в нашето съвремие остават д най ниско развитата демокрация в Европа.. За това не можем да си напишем обща история, нито да намерим независими източници, нито да тълкуваме обективно най новата си история и я оставяме празни страници в учебника си по история ,нито да намерим общо бъдеще:.
Ето един цитат от наш памфлет: „След Втората световна война Европа тръгва по коренно различни пътища-мирни и градивни, тя се отказва реваншизма, от старите вражди между народите, стари врагове се прегърнаха и градят мирно житието и битието си, без войни и без ламтеж за чужди територии, използва други мирни средства да си връща загубени от войната територии, изконни земи със свое население, като свали границите помежду си и създаде ЕС.
А я да си видим клоаката на Европа- нашия Балкански полуостров...
Малки държави враждуващи помежду си, едва ли може спокойно да преминеш от една държава в друга, все някой ще те спре или обере, или тероризира на границата, ще чакаш по цели дни на границата нечие благоволение да те пусне отсреща...?"
Из памфлета на „Идея за България, натисни>>> БСП-ДПС-ГЕРБ-"ХЪРБЕЛА СРЕЩУ ЩЪРБЕЛА". ЕВРОПА НАЗИ ГЛЕДА…ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

94 Bdedger Geregh | 02.07.201105:50

Igor | 01.07.2011 20:35


Знаем, че по-голямата част от Македонците не са идиоти и не ни мразят. И при нас е също така. Идиотите и селяните винаги са най-шумни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.10.2010, 17:09

93 Sevdalina | 02.07.201100:21

Може ли някой да ми каже на какъв език са говорили и писали Филип и Александър Македонски. Ако не ви е известно, питайте гърците. А днешните "македонци" нека потърсят учебниците и книгите, които са чели тяхните дядовци и ги сверят с нашите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

92 AlahAkbar | 01.07.201122:53

Аз казвам следното - бъдете китайци ако искате проклети безродници с промити мозъчета, но като ви почнат отново като през 2000 година албанците, да знаете че границата ни ще стои затворена за вас. Единия ми дядо като дете е бягал от добрината на гърците в Македония - убили са майка му, баща му и четрите му сестри през 1913 година. Другия ми дядо е трябвало да служи още 4 години в сръбската армия на другия край на изкуствената им държавица, защото толкова бил служил в българската окупаторска такава, повече от половината българи имат в рода си изселници от Тракия и Македония. Желая ви на вас, да ви се случи същото - само тогава ще разберете за какво иде реч. А статуята на оня гръцки педераст ви отива много на вярата.

И един въпрос - да поставиш българския флаг в дома си там е престъпление наказвано със затвор, а двуглавия албански орел се вее на всеки стълб от Скопие та до Кафасан - това нормално ли е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

91 Ex Fenerium | 01.07.201121:53

Да говориш с македонка на английски?? Уат дъ фак???
   

оценка

+1 -0