Защо българките не раждат? | webcafe.bg
Webcafe

Защо българките не раждат?

webcafeМария Панайотова
04.01.2017, 21:41 (обновена 06.01.2017, 18:29)
Майка и бебе

Снимка: © Getty images

Казано с прости думи, да, усещането, че ромското население се увеличава, е вярно. Но не защото ромите раждат твърде много. Просто българите спряха да раждат изобщо.

В 3.45 минути в новогодишната нощ в сливенската болница се ражда Динко. Майка му е 13-годишна циганка, бащата е на 15 и вероятно скоро ще бъде подсъдим.

Спадът на възрастта, на която децата започват сексуален живот е факт, който трябва да приемем, независимо дали ни харесва или не. Културата на ромите не предполага ползване на контрацепция, те не практикуват широко абортите. Затова при тях последствията от правенето на секс - в случая бременност и родилото се дете - лъсват бързо.

Добре възпитаните деца в София също практикуват секс от рано, но в повечето случаи без да се стига до бременност, а ако се стигне, тя рядко ще намери място в национален ефир.

Сексът с малолетни, т.е. с лица, ненавършили 14 години, се преследва от закона. Затова прокуратурата образува досъдебно производство срещу 15-годишния баща, който може да получи от 2 до 6 години затвор. Най-вероятно обаче той ще се размине с пробация, все пак дете има да гледа човекът.

Това не е единственият случай, отново според прокуратурата, която се засегна от упреците, че досега е проспивала феномена "деца раждат деца", причислявайки го за „част от ромската традиция". В Сливенска област 109 души са осъдени за престъпни съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица.

Нашата тема обаче не е сексът при подрастващите, а раждаемостта, тази пропаст в българската демография, която ни е страх да отворим, за да не потънем в нея.

Толкова много ли раждат ромите?

Когато се говори за ромска раждаемост, обикновено се преувеличава, и от учените и от медиите. Достатъчна е проста справка със статистическите данни. От 70-те години насам при ромите се наблюдава значим спад в средния брой деца, родени от една жена. През 30-те години една ромска жена ражда средно 3,5 деца, а през 1970-те броят става - 2,6 деца.

На практика, за да се осигури простото възпроизводство (тоест броят на ромите да остане същият, какъвто е в момента), средният брой деца на една жена трябва да бъде 2,4. Данните на НСИ показват много близки до тези стойности - средният брой деца на една ромска жена към. е 2.57%.

Намалява и ранната раждаемост, а друг интересен факт е, че започналите да раждат на 13, обикновено до 18 нямат вече цяла върволица деца, а остават с едно. По данни на НСИ към 51% от ромските жени са родили своето първо дете преди 18-годишна възраст. За сравнение към 1992 г. този дял е бил 69%. Особено рязко намалява извънредно ранната раждаемост (под 14 години) - от 7% през 1992 г. до 3.6% през 2001 г.

Казано с прости думи, да, усещането, че ромското население се увеличава, е вярно. Но не защото ромите раждат твърде много. Просто българите спряха да раждат изобщо. За онези, които го правят, може да се каже, че въобще не бързат.

През 2016 година в България са се родили 59 901 деца. С 6469 по-малко отколкото през 2015 година. Най-много новородени има в София - 15 592, а най-малко във Видин - едва 413. Повече деца се раждат в градовете, отколкото в селата. С изключение на Сливенско, където с всяка година нараства броят на извънбрачните деца. От сливенската "Надежда" и Бебето на годината Динко.

Друга тенденция в национален мащаб е, че се увеличава възрастта при първо раждане на майките. Средно за страната за 2016 година тя е 26,9 за първо дете, за София - 29,7, а за Сливен - откъдето е Златка, майката на бебето Динко е 22,8.

Интересни са и данните за коефициента на раждаемост. Това е отношението между броя на родените децата и населението. Изчислява се в промили и показва броя на живородените деца на 1 000 души от населението.

За цялата страна коефициентът на раждаемост е 9,2. За София - 10,2, а за Сливен - 14,8.

Този път в класациите не сме на последно място. В Италия коефициентът е 8, на дъното на класацията са също Португалия и Гърция 8,5.

И за да завършим с поредицата от данни - средно през целия си живот една жена в България - ражда 1,53 деца. В София - 1,26, а в Сливен - 2,71.

Раждаемостта е сериозен проблем в цяла Европа и ако в България прираст има в общностите на ромите, на Запад повече деца имат имигрантите.

Ин-витро бебетата

Част от новородените се раждат благодарение на ин-витро процедури. Може би напоследък ви се струва, че те са все повече и повече и че хората с репродуктивни проблеми умишлено биват насочени направо към ин витро. Според статистиката, която не е официална, защото такава няма, обаче говорим за около 5% от общия брой на родените. Т.е. за 2016-а би трябвало да са около 3000 деца. В България за разлика от други страни, ако отговаряте на определени условия, процедурата се финансира от държавата.

"Броят на двойките, които прибягват до ин витро не се променя през последните години, нито се увеличава, нито намалява." - казва пред Webcafe Стефка Сарафова - Захариева от фондация "Зачатие". Според тяхно изследване броят на хората с репродуктивни проблеми в България е около 145 000 двойки. Малка част от тях изобщо прибягват до лекарска помощ, а още по-малко са тези, които избират ин-витро.

Защо във Франция и Великобритания се раждат повече деца?

Повече деца се раждат във Франция, където жените имат по 2,01 деца средно, във Великобритания - 1,88 и в Швеция - 1,88.

От много години Франция прилага поредица от мерки в помощ на семействата с деца. Затова доскоро отиваха 4% от БВП, сега са 3,5%. При подпомагането няма значение дали родителите са традиционно семейство, съжителстващи, самотни майки, разведени и т.н.

Ключът на успеха във френската система, е че дава голяма възможност за избор на жената. Тя може да се върне на работа или да остане да гледа детето. Получава сериозни помощи най-вече ако реши да има второ дете, парите се увеличават за всяко следващо.

Държавата насърчава френските жени да се завърнат бързо на работа. Едва навършило два месеца, те могат да дадат бебето на ясла. Близо 40% от децата под две години посещава ясла, а около 92% от тези между 3 и 6 години ходи на детска градина. Освен това право на платен отпуск за отглеждане на дете за период от шест месеца има и бащата. Така майката може да се върне по-рано на работа и да не прекара цялото време в майчинство.

Каква е ситуацията в България?

В България жените имат възможност да бъдат в майчинство най-дълго в цяла Европа. Докато детето навърши една година получавате обезщетение, близко до това, което сте имали по време на работа. Условията са да имате осигуровки за общо заболяване и майчинство, 12 месеца осигурителен стаж и към датата на раждане и да се водите на трудов договор.

У нас може да се стои в майчинство, докато детето навърши 2 години - вече само за 340 лева обаче. Ако се върнете по-рано на работа, получавате 170 лева, за това че имате дете ненавършило две години.

При раждане се получава и т.нар еднократна помощ - тя е еднократна и се изплаща от социалните служби. За първо дете е 250 лева, за второ - 600 лева, за трето - 300, за всяко следващо - по 200. (За да не се възползват определени малцинствени групи). Ако имате близнаци ще получите - 1200 лева.

Тогава защо българките не раждат?

За някои причините са финансови. По децата има много разходи, не чак толкова, колкото си представят бъдещите родители, но когато парите едва ти стигат за наем, храна и като си платиш сметките в края на месеца си на нула, ти се струва, че сега не е време за деца.

Според други да имаш потомство е сериозен ангажимент, който така променя живота ти, че направо го приключва. Край на купоните, на безгрижните дни и нощи, ти се превръщаш в родител на пълен работен ден и отърване няма. Затова по-добре първо да си поживееш, да попътуваш, да се наработиш- да израстнеш в кариерата - и едва тогава да мислиш за деца.

Някои не са убедени в партньорите си, а на трети просто не им се занимава. Защо са ти деца, може да си вземеш куче и пак се грижиш за невинно същество. Има и жени, които се притесняват от бременността, от раждането и от това, че няма да успеят да се справят с грижите за детето.

Особено модерните напоследък форуми за майки като Бг-мама, За кърменето, Майки на деца и т.н освен подкрепа може да дадат и обратен ефект. Ако човек ги чете и се впечатлява, може да остане с убеждението, че майките са леко изперкали същества и това да го отблъсне или да разгледа двайсет хиляди казуса с пеленачета, от които няма да му се случи и един.

Всъщност няма подходящ момент да имате дете. Винаги ще има причини, които да ви откажат. Просто трябва да се прежалите. А детето е най-хубавото нещо, което да може да ви се случи в живота.

Oще: бебе на годината  бебето динко  деца  дечография  живородени  защо българките не раждат  коефициент на плодовитост  коефициент на раждаемост  колко е майчинството  майчинство през втората година  политики в полза на семейството  родени през 2016  ромската раждаемост  секс с малолетни  фондация зачатие  хора с репродуктивни проблеми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

78 vV | 18.03.201708:57

Много неприятни препирни по една изключително съществена тема. Особено нехубаво е, че някой тъкмо се накани да представи оригинално свое размишление и веднага се появява дежурен да го захлупи с argumentum ad verecundiam, с някакви авторитети, организации и нарочени за научни някакви центрове тук и там, като това да са все едно негови лични приноси по въпроса. Не, така няма да се получат задълбочени отговори, а единствено ще се повторят мнения на платени писачи, уж основани на факти и статистика. И в много по-твърди науки корупцията е превзела огромни територии, какво да говорим за меките науки, засегнати в разговора, при които неопределеността на изводите е самата им същност, но така авторитетно ни се пробутват тук все едно са самата света истина. Жалко за пропуснатия шанс да се проведе интересен разговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

77 dedo adji | 08.01.201709:02

Хем съгласен, хем метеното. На шизофрения ли те избива, бе драконче? Да не се взривиш от вътрешни противоречия.
Както и да е.
Само, моля, понеже не съм в час със жаргона на съвременната младеж, да обясниш, като на прост човек, що е то лол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

76 Дракон с кисело зеле | 07.01.201723:51

Господ така е конструирал човека и жената, да са по-годни за различни задачи.
---
ЛОЛ. Оака метеното. Иначе съм съгласен с теб, всъщност.

Както и да е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

75 dedo adji | 07.01.201717:30

Мануелче, уж си млада, а залиташ по легенди от 56г. Не, че са отмрели, един куп институции продължават д ги прокламират, което не ги прави верни. И дупе съм чистил, и памперси съм сменял, (памперси по нашич край има от 80-те) и с лъжичка съм хранил, само не съм кърмил, по липса на необходимите приспособления. И не съм единствен. Знам не малко други. Познавах дори семейство, където татко сменяше памперси, докато мама поправя бойлера. Естествено, преобладаващата част от товара се носи от жените. Господ така е конструирал човека и жената, да са по-годни за различни задачи. Не току така, мъжете не могат да раждат, макар че опитите продължават.
Не завиждай особено на мутресите, без да познавам ни една, имам едно чувство, че си плащат. А раждането на дете за връзване на съпруг не е техен монопол. Познавам не едно и две такива семейства. Половината се разпаднаха, но и тези, които станаха здрави, нямаше да се съберат без нежеланата бременност.
Не бъркай отговорността в работата с отговорността за нещо, част от тебе. Ще я разбереш като си родиш дете. Пожелавам ти да е любимо и желано, а не по грешка или задължение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

74 Mako | 07.01.201717:09

deowin | 07.01.201700:35
>вагиналния тип интелекти

Този тип обобщения, освен че са брутално наивни и вероятността да са верни е практически 0, са и обидни за половината човечество. Самоцелните обиди обикновено са признак на дълбоки комплекси.
Тоест, в твоята реторика, ти си брилянтен пример за тестикулярния тип интелект.
-------------------------------------------------------
Напълно прав си!
Сега те оставям да гадаеш доколко написаното от мен за ВИ е в полето на сериозността Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

73 saturass | 07.01.201716:29

ох писал съм ''свобод/ен/на'' което ще рече че се отнася и за двата пола не съм имал в предвид конкретно че се отнася само за жените, защото в случая жената не е единствения родител аз лично не вярвам в непорочното зачатие и че децата ги носят щъркелите Плези се и мисля че в отглеждането и възпитанието на детето би трябвало да участват и двамата родители и представете си смятам го за нормално въпреки че съм мъж, има и такива мъже все още Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

72 Manuela Gerenova | 07.01.201716:17

saturass, ето това е една от често срещаните легенди, които ме дразнят и карат да коментирам. Това пак отива към "съвременните жени са разглезени кифли, които не искат да се цапат и да поемат отговорност". Много от тези жени са на водещи позиции в работата си или поне са сериозно работещи, така че поемането на отговорност и това да са ангажирани не е им е чуждо нещо. Безгрижно си живеят живота мутресите, но те пък гледат да родят поне едно "да го вържат". А бърсането на дупета - честно казано, мъжете сте по-гнусливи от нас жените и винаги ми е леко смешно това обвинение. Не познавам жена, която да я е страх от подобно нещо и това да я спира да има дете. За сметка на това, познавам бая мъже, които се приближават до бебето, само ако то е старателно изкъпано, напудрено и опаковано.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

71 saturass | 07.01.201715:51

според мен проблема освен своята икономическа страна(средства и подходяща среда за отглеждане и възпитание) има и нещо друго от сорта: ''защо ми е да бърша омацани бебешки дупета ит.н и да се занимавам като мога да си живея живота неангажиращо и да бъда свобод/ен/на'' имам доста познати над 30 годишни които разсъждават по този начин, защото децата в крайна сметка са един ви поемане на лична отговорност за друго човешко същество и доста хора не желаят(или осъзнават че не могат поради икономически или други причини) да поемат такъв ангажимент/отговорност и това в повечето случай са така наречените интелигентни хора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

70 Manuela Gerenova | 07.01.201710:45

Дедо, това ни връща в изходна позиция - българката не иска да ражда или не иска да ражда ТУК. И за това далеч не е виновна само държавата. Виновно е обществото ни и неговите нагласи, виновни са работодателите, които гледат на младите майки като на проказа и още куп фактори.
deowin, надявам се не звуча като крякане, макар че не отричам, че е възможно... Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

69 dedo adji | 07.01.201705:29

а бе тук никой не обръща внимание, че статистиката е непълна. Има десетки, ако не и стотици, хиляди българки, които раждат, само че не в България. И децата им ще бъдат американчета, германчета, испанчета, че дори и арапчета. Лично познавам няколко такиива дечица, внуци на приятели. И те, в голямата си част са окончателно изгубени за България. Можем да се надяваме малка част да се върнат, ако направим страната си привлекателно място за въдене на деца. Още по-болезнен е фактът, че повечето от тия хора са качествени, и въдят качествени деца. А златка не може да се пласира навън и ще си цвъка чаветата тук, на издръжка на нашите деца и внуци.
   

оценка

+0 -0