Коледата - неизбежна, но моля, не толкова гръмогласно | webcafe.bg
Webcafe

Коледата продава всичко

Калоян Кирилов
23.12.2010, 12:38 (обновена 26.12.2010, 09:48)
Коледа

Снимка: © Getty Images

Спестете ми продукта "Коледа" - и не толкова гръмогласно, моля

Отдавна Коледа е повече икономически фактор, отколкото каквото и да е друго. Доказателство за това е, че концепцията "Коледа" се рекламира и продава по същия начин, по който се рекламира и продава краве сирене.

Продукт "Коледа" се продава само веднъж годишно, но е с достатъчно висока степен на важност, така че свързаните с него рекламни кампании поне привидно започват месец преди действителната дата.

Но дали е така всъщност?

Истината е, че дните на действителния празник бележат краят на кампанията, а не началото й. Все пак искаме повишена потребителска активност доста преди самият празник - т.е. повишената потребителска активност Е по същество самият празник.

Продукт "Коледа" е насочен към крайните получатели, но не по начина, по който на тези крайни получатели им се иска да мислят. Продукт "Коледа" е средство за изстискване на вашите и нашите спестявания обратно към фискалната система.

Естествено, приятно маскиран под формата на религиозно и семейно щастие. Населението на някои държави не се състои от толкова много вярващи и някак не върви да им пробутваме християнската идея? Никакъв проблем. Няма култура, в която архетипът "старец с бяла брада" да не върви. Просто няма такава. Колко универсално и удобно!

Прибавяме червения костюм и voila - ето ви дядо Кока-Коледа. Образ, задигнат от бог-знае-коя митология. Прибавяме рекламния цвят (в рекламите на "Пепси", естествено, дядо Пепси-Коледа е със син костюм) и не можем да не си спомним вица за Путин, Кока-Кола и промените в цветовете на руското знаме ("Володя, скажи пожалуйста, кога изтича договора с "Аквафреш?").

Естествено, схемата работи безгрешно. Като всяка доминираща схема тя работи, защото хората искат да живеят в свят, в който съществува красив семеен празник в края на годината. И точно като религията, няма хубав начин да я заклеймиш, без да си навлечеш гнева на всички, за които вярата в красотата и чистотата на този празник е много по-важна от факта, че някой ги е накарал да вярват в този празник без да има каквато и да е обективна причина за това.

Не, мили хора, които наистина вярвате в Коледа и в добротата на хората - аз не ви виня. Вярата е нещо индивидуално за всеки, уникално за всеки и присмивайки се на концепцията Коледа и на продукт Коледа, аз не се присмивам на вашата вяра.

Това, което правя всъщност е, да се чудя. Чудя се, дали не е възможно да си я почитате някакси по-тихичко и по-негръмогласно и - ако може - да не се звъни в ушите на всеки един от нас, които не споделяме общата еуфория. Малко повече толерантност, това е всичко.

По-малко коледни песнички като "брой минути в ефир", по-малко коледни звънчета, ако не може това, то поне повече като брой коледни песнички (не, не искам да слушам "All I want for Christmas" на Марая Кери още веднъж по всички магазини, радиостанции и дори по всички високоговорители).

Не искам и да гледам надписи "Коледа е", дори когато съм запушил ушите си за коледните призиви. Не искам в киното още от края на ноември да ми се казва, че - видиш ли - АКО СЛУЧАЙНО НЕ СИ РАЗБРАЛ, НИЕ ДА ТИ КАЖЕМ - КОЛЕДА Е!!!

Не искам цял месец да се чудя къде да отида, за да бъда изложен колкото може по-малко на думата "коледа" и нейните производни коледен/-а/-о/-и. Не искам коледните промоции, коледните подаръци, коледното намаление, коледното тържество, коледната игра, коледния комплект и въобще цялото коледно преживяване. Не, не ги искам тези неща, честно.

Аз обичам семейството си, обичам приятелите си, обичам много неща всъщност. Но най-много от всичко обичам и ценя свободата си на избор и ако съм избрал да се държа леко встрани от продукт "Коледа" заради своите собствени убеждения, моля да ми бъде дадена тази възможност.

Сигурно, ако бях малко по-малък на години и житейски опит щях да поискам и да не ме заклеймявате като черна овца или наивен глупак заради избора ми. Осъзнавам, че това вече е твърде много.

Весели празници на всички.

Oще: вяра  дядо коледа  коледа  песнички  продукт  рекламна концепция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2010, 19:05

7 armorica | 30.12.201019:15

Явно мислим еднакво (на 21 декември пуснах постинг в моя блог със заглавие "Честита Кока-Коледа").
Ето линка:
http://armorica.blog.bg/
От Вашия материал си купих весело настроение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 27.12.201010:07

Я, имали са и някаква "nightmare before christmas". Бах мааму!
http://www.youtube.com/watch?v=Jh4qiyZoJNQ&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

5 strawsPulledAtRandom | 27.12.201010:05

"Чували ли сте метъл версията на "Тиха нощ, свята нощ"? "
------------
Не, но сме чували "Jingle balls" на Korn. Също и Xmas song. Явно този свят празник силно вълнува бандата.
http://www.youtube.com/watch?v=dTzyPWgyOq0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

4 Милена | 26.12.201023:10

Ама защо е необходимо да плюем...Нямате нужда от почивка по коледните празници ли?Или някой ви е накарал принудително да ходите и да изкупите мола?!Аз се радвам на Коледа,не защото трябва,а защото имаме нужда от малко сантиментална илюзия в тоя забързан живот!.......Замислете се малко.. никой не ви кара насила да се радвате на Коледа ,а пък ако ви се работи емии дерзайте.Никой не ви спира; )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

3 Anton Andonov | 26.12.201018:28

Коледата е най-голямата глупост на света. Това е изнасилената отпуска. Това е единственото време, когато вярваме в глупости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 08:56

2 Сомнамбул | 26.12.201009:21

Чували ли сте метъл версията на "Тиха нощ, свята нощ"? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.12.2010, 11:47

1 Kalambur | 25.12.201011:57

Коледа-та отдавна няма нищо общо с Рождеството. Тя е търговска марка, пикът на продавачите, "ден година храни", "купете две, вземете три", кичозни акции, прикрити зад псевдоблаготворителност, но обслужващи ПР-ите на политиците.
Добра статия! Но едва ли ще успее да намали децибелите...
(Кока-Коледа!, хахаха, хареса ми!)
   

оценка

+0 -0