Вторичен градски център, още Околовръстно и "Топлоцентрала" за изкуства - какво предстои на София | webcafe.bg
Webcafe

Вторичен градски център, още Околовръстно и "Топлоцентрала" за изкуства - какво предстои на София

Webcafe
21.05.2018, 14:45 (обновена 23.05.2018, 12:18)
Вторичен градски център на София

Снимка: © Направление "Архитектура и градоустройство", Столична община

Акцентите от отчета на главния архитект Здравко Здравков

Нужна е воля от страна на администрацията, за да се справи София с "визуалното замърсяване" от рекламите по улиците на града; районът около Централна гара да се превърне във "вторичен градски център"; Околовръстното да се разраства, а някогашната топлоцентрала на НДК ще се превърне в център за изкуства.

Това са само част от акцентите от отчета на главния архитект на столицата Здравко Здравков, който даде доклад за това какво е свършено от Направление "Архитектура и градоустройство" през изминалата година и какво предстои в бъдещето на столицата.

Тежката борба срещу "визуалното замърсяване" с реклама в столицата

Здравков коментира, че се очертават "много тежки" дебати в Столичния общински съвет (СОС) във връзка с предложените промени в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община.

Тези промени оформят една нова и по-конкретна рамка от правила за билбордовете, витрините на магазините, рекламите по фасадите на сградите и др., с което от Столична община търсят изчистване на целия "визуален шум", който е погълнал София. Ограничава се площта, която може да се използва за рекламиране, сериозно се увеличава разстоянието между отделните рекламни елементи, търси се противодействие и на "масовото заменяне на билбордове с LED-екрани".

"Ситуацията с брандирането на сградите доведе до това градът да прилича на битпазар", коментира Здравков.

Той обясни, че голям отпор среща предложението за намаляване на срока за поставянето на рекламни елементи от 10 на 5 години. Според него обаче след 5-ата година елементите, които са от черен метал, вече не са в добро състояние. Намаляването на срока ще гарантира, че те ще бъдат обновявани.

По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова в т.нар. I зона, която обхваща историческия център на града, вече отпада и покривната реклама. Самият Здравков посочи, че според него "няма място за покривна реклама срещу Народното събрание".

Главният архитект коментира, че предложението за промени в наредбата за рекламирането в София не среща подкрепата на бизнеса, но ако администрацията не прояви воля, този "визуален шум ще стои още дълго време".

Ще стане ли Централна гара "вторичен градски център"?

Една от големите идеи, работата по които продължава, е превръщането на зоната около Централна гара в потенциален вторичен център на града.

Конкурс е събрал проекти, които да дадат нови идеи за развитието на тази зона. Фокусът ще попадне върху най-контактната, но и най-неразвита част от зоната – територията между булевард "Христо Ботев", булевард "Княгиня Мария Луиза" и улица "Струга", както и Предгаровия площад.

Архитект Здравков посочи, че там са налице 500 кв. м. подземна площ, за които се търсят наематели, но такива не идват, тъй като "пространството е маргинализирано".

В същото време районът около гарата е на едва 15 минути пеша от църквата "Св. Неделя" и има голям потенциал. Търси се начин той да бъде направен "интерес за потенциалните инвеститори".

Още Околовръстно

Работи се и по Околовръстния път на София. Завършени са проектите за изграждане на Околовръстното в участъка от ж.к. "Младост" до автомагистрала "Тракия". Те са предадени на Агенция "Пътна инфраструктура" за започване на процедурите по изграждането на обекта.

В проекта е предвидено и поставянето на пешеходни надлези над Околовръстното. Планирани са 3 такива пасарелки в участъка от "Младост" до караулката на АМ "Тракия" като визията на пешеходните надлези е такава, че да не напомня за жп инфраструктура, а да подсказва, че човек навлиза в европейска столица.

Продължава работата по изготвяне на инвестиционните проекти за участъка от Софийския околовръстен път от пътен възел "Бояна" до ж.к. "Люлин".

Топлоцентралата - новият център за изкуства

Продължава работата и по идеята бившата топлоцентрала на НДК в Южен парк да се превърне в център за независими изкуства и култура. В "Топлоцентралата" ще могат да се провеждат театрални постановки, музикални събития, изложби и различни видове социални дейности.

Конкурсът за превръщането на сградата в културен обект беше проведен през 2017-а с международно жури. Целта е била да се избегнат обвинения в пристрастие от страна на български архитекти. Млад колектив от Бургас работи по проекта като строителните работи трябва да започнат през есента. "Топлоцентралата" трябва да стане реалност до края на 2019-а.

Проектът за "Топлоцентралата" в Южен парк. Снимка: Направление "Архитектура и градоустройство", Столична община

Проблемът с презастрояването

Сложните казуси около реституцията стоят в основата на един от големите проблеми на София - презастрояването в някои квартали.

"Генезисът на проблема се корени във възстановяването на бивши ниви в една урбанизирана територия", обясни Здравков. Получава се така, че място, което години наред е било част от зелената среда в даден квартал, всъщност има своите собственици. В един момент те решават да се възползват от собствеността си и там да бъде построенa някаква сграда.

Единственият начин тези зони да бъдат защитени е чрез подробния устройствен план на кварталите, без значение дали става дума за "Борово", "Манастирски ливади" или друг квартал на София.

Решение може да се търси и чрез диалог от страна на районните кметове и самите собственици. Здравков даде пример със скорошен случай в "Подуяне", който е бил решен ефективно и без да се стига до намесата на медии.

Спорното място е било междублоково пространство в квартал "Васил Левски", където е имало възстановен имот. Кметът на "Подуяне" Ева Митова е провела разговори със собственика, на когото е бил предложен друг имот на общински терен и той се е съгласил. Решението е минало през Столичния общински съвет, с което междублоковото пространство е запазено. В същото време в града назряват и други проблемни ситуации, които отново ще изискват диалог и разбиране от двете страни, за да бъдат решени.

"След 50 години все още ще се решават проблеми, свързани с реституцията", коментира главният архитект.

Свършено и предстоящо

В плановете на общината влизат и изграждането на Параклис-мавзолей, посветен на загиналите в Първата световна война български войни. Той ще се намира на територията на Военна академия с вход от улица "Черковна".

В момента тече процедура за избор на изпълнител, който да изработи инвестиционен проект за спортни зали, които да бъдат разположени на територията на 6 училища в районите "Люлин", "Младост", "Студентски", "Красно село" и "Витоша". Идеята е залите да могат да се ползват не само от учениците, но и от граждани, както и за различни видове местни мероприятия.

Търси се проект, който да изчисти автомобили и пространството около площад "Света Неделя". Както се изрази главният архитект, мястото "и в момента е прекрасно, просто е заето от 50 паркирани автомобила". Цели се свързване на пешеходната зона от булевард "Витоша" с пространството около Ларгото.

Що се отнася до досега свършената работа, главният архитект посочи, че средно по 251 документа са били регистрирани в Направление "Архитектура и градоустройство". За миналата година общият им брой е общо 62 785.

Сред тях са 252 броя разрешения за строеж на сгради. Издадени са и 390 заповеди за премахване на незаконни строежи на територията на Столична община.

Според Здравков трябва да се търси друг подход и към собствениците на сгради, които са паметници на културата с местно значение. По думите му глобите не са най-работещия механизъм и трябва да се намери начин, по който собствениците да "бъдат стимулирани". В случая става дума за стари сгради, изискващи основен ремонт, който обаче поради една или друга причина собствениците не осъществяват като понякога пречка се явяват и изискванията на действащото законодателство и нормативни разпоредби.

Здравков обясни как негови колеги от чужбина се "подсмихват", когато се заговори по темата, защото "не могат да повярват, че собственик на стара сграда ще позволи да падне и една керемида" от нея.

По време на пресконференцията главният архитект коментира и казуса с плановете за строителство на 43-етажен небостъргач в район "Стрелбище". Здравков отказва да изпълни съдебно решение, което да позволи строителството на сградата. Това доведе до 2 глоби спрямо главния архитект, както и до образуване на наказателно производство срещу него. Започнали са разговори между Столичния общински съвет и строителите от НИКМИ като това е един от възможните варианти за изход от ситуацията.

Oще: археология  главен архитект  здравко здравков  история  околовръстен път  паметници на културата  презастрояване  проекти  реституция  света неделя  софия  спортни зали  столица  строителство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.02.2018, 16:11

10 Бай Хой | 22.05.201819:59

Здравков да не се прави на луд, вариант за ограничаване на проектите за високи сгради има, а решение лично на него му е представяно. Така, че по добре да мълчи. Има си запис в един от законите, за който знаят малко хора и се мълчи по въпроса. Не му стиска и това е. И той бе поредния "гъз0близец" предпочел да се огъзи пред Герб. Нали така Здравков?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 22.05.201811:12

Чинчила | 21.05.201816:17

Нали ако имаше елементарни правила за плътност и етажност, както и за смяна на предназначението на земята, никога нямаше да се стигне до сегашното състояние.
===========================

Чинчи, правилата си ги има, написани черно на бяло. Проблемът е в това, че администрацията, длъжна по закон да ги прилага, не е вършила работа. Взимала си е заплатите и подкупите. София - кучетата я яли...
Именно тези мръсни пари са наели лахудите от Кафето да пишат статии, които вменяват виновност за ситуацията на.....реституцията!
Впрочем - вече подмениха заглавието и текста Смее се
Сухи като Таско Ерменков, топнат в искърска вода!
Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 22.05.201811:03

Реституцията - основният виновник за презастрояването на София
==================================

Ах, тази лоша, лоша Реституция - колко хитро само успя да накара главните архитекти, служителите в отделите "Архитектура и градоустройство" на общините, надзорните органи от ДНСК да забравят како пише в законите и правилниците, поради което и да изоставят почти напълно задълженията си по същите тези закони и правилници!
Редно е Реституцията незабавно да бъде осъдена на /поне/ доживотен затвор, нейната мама проклета, за да могат тези хубави хора пак да имат възможност да работят нормално Намига
/ Не е смешно, уви, не е смешно...../
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 22.05.201802:28

гледам и други са се изказале..
ама плътност,,,, и други заебавки,,, оно габарит нема кой да спази,,, еле па вие за едрото Усмивка
Ама нема значение! Децата ни ще треа да живеят у тоя кенеф// и със същио персонал. Нас кучета ни яли Усмивка
Никой не разбира, че личното обогатяване не води до чисти обувки. Газиш у лайната докато се прибираш и псуваш, че то "нема кой да оправи тая работа".
Ако си напред зимаш нещо и драгалевци... ако не си много напред зимаш лайнарка и почваш да въртиш и драгалевци. веспасиан го е казал, че не миришат и е факт Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 22.05.201802:18

оно си зависи... има много модели. едни не пипали.. други дошли покрай мажо и па не пипали,... трети изживяващи се кат аристокрация... други просто така дойде... апа третиги изедооа и изпия и са сите са виновни.


аз да кажем, че съм на село и неам нищо общо с тия. не чекам баба на 93 и она да наджиивее наще... иначе зимам 200к от воле за орлов мост с 3 метра таваните Усмивка

Накрая те копат що вика Джек с микроб с 3 листа латинско име... и много несбъднати целания. амин!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 21.05.201817:15

Едно време лично един от архитектите урбанисти в общината ми каза, че всички общински съветници взимат пари от мафията просто да протакат и протакат приемането на подробните устройствени планове. Така и вълкът сит ( строителните компании си правят каквото си искат защото като няма градоустройствен проект - никой не може да каже коя сграда отговаря на него и коя не отговаря), а общинарите - те нямат някакъв законов срок в който да приемат такива планове и никой нищо не може да им каже.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

4 scuba | 21.05.201817:06

Хайде,бе!Реституцията им била виновна!
Кой смее да обвинява свещеното право на човека на мястото на бахчата с пипер на дядо си да построи небостъргач!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

3 МарКом | 21.05.201816:38

@Чинчила: Извинявам се за сгрешеното име.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

2 МарКом | 21.05.201816:36

@аФФтора: Занчи само "обикновенните хорица" са ви виновни?!
А Chinchila ти го е казала в прав текст:
"Не реституцията, а лакомията и необикновено високият коефициент на крадливост на българина и в частност на софийския общинар е причина за презастрояването."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.06.2015, 12:28

1 Чинчила | 21.05.201816:17

Не реституцията, а лакомията и необикновено високият коефициент на крадливост на българина и в частност на софийския общинар е причина за презастрояването.
Нали ако имаше елементарни правила за плътност и етажност, както и за смяна на предназначението на земята, никога нямаше да се стигне до сегашното състояние.
От едноетажна къща с двор изведнъж стана четириетажна кооперация, а над корниз и четвърти етаж - още три етажа за красота....нито паркинги, нито зелени площи, нито детски градини..Бетон да се лее.
   

оценка

+1 -0