Какво става с Обществените съвети | webcafe.bg
Webcafe

Какво става с Обществените съвети

Цветана Георгиева, Явор Николов
19.03.2013, 16:56 (обновена 23.03.2013, 08:41)
грандиозен протест

Снимка: © Явор Николов

Някои от лидерите на протестите май не искат да се изявяват в граждански съвети - столовете в парламента са доста по-удобни

Неписано правило на пазарлъка е отначало да искаш много повече, за да получиш накрая приблизително удовлетворение - и в цената, и в качеството. Протестиращите в България явно са лоши търговци - поискаха почти всичко и останаха с празни ръце, ако не броим оставката на Бойко Борисов - а той май си търсеше повод да я подаде.

Все пак, недоволните граждани получиха шанс да говорят с институциите. И трябва да проявят достатъчно зрялост, за да го използват по най-добрия начин.

Уличното недоволство, извикано от гърлата на хиляди обеднели българи, постигна на пръв поглед само това - отваряне на държавната машина за диалог с хората под формата на т.нар. Обществени съвети. Такива ще има както към отделните министерства, така и към служеното правителството, но създаването им все още тъне в мъгла.

Идеята дойде от президента Росен Плевнелиев, когато политическите сили в парламента набързо се отказаха да довършат мандата и вкупом избраха да ходят на предсрочни избори.

Откъдето и да го погледнеш, това е отворена врата за гражданите, но за момента водачите на протестите не показват желание да преговорят с когото и да било. Дори в редиците им настана разцепление.

Първият опит за консултации при президента беше показателен. На 1 март представителите на протестиращите се потупаха по гърдите, показаха колко са разсърдени, гневни и непримирими и след това си излязоха, за да викат на спокойствие пред президентството.

Останалата експертно - синдикална - работодателска част симулира дейност още час-два и се разотиде. На това прословуто заседание, описвано едва ли не като втора Кръгла маса, така и не стана ясно как трябва да изглеждат Обществените съвети - структура, правомощия, цели, и кой може/има право да влезе в тях - кой ще номинира, какъв тип представителност ще се търси и др.

Напъналата се планината и родила мишка

Уличният напън за евтин ток, прогонване на чужденците-монополисти и промяна на статуквото във властта затихна до спорадични медийни изяви и поява на няколко нови политически движения. Търсенето на нов спасител удари на камък, но, както виждаме, кандидатите за участие в изборите на 12 май се роят - извън известните ни играчи в лицето на партиите.

За има - няма седмица се родиха четири нови движения, описващи се като извънсистемни, необвързани, експертни, обществени и задължително граждански ... Поредните кухи фрази. Т.нар. представители на бунтовниците говорят с фразите от телевизионния екран, но на улицата крещи празният хладилник и джоб.

На практика, нито едно от исканията на протестиращите не бе удовлетворено. Промяна в Изборния кодекс нямаше, както и изгонването на ЕРП-тата, национализация в ключови отрасли, граждански квоти в управлението. В крайна сметка Бойко Борисов подаде оставка, а ние си платихме сметките за ток.

Няма как и да е иначе, при положение, че се искат бързи промени "на парче", много от които абсолютно неизпълними в страна - член на ЕС през XXI век. От това можем единствено да си докараме някоя популистка беля на 12 май. Повечето хора по улиците просто искат да се събудят в различна държава, но не осъзнават, че социалната сигурност, високите доходи и предвидимото поведение на ЕРП-тата са последствие от един дълъг процес, в който и гражданите трябва да имат голяма роля.

Протегнатата ръка или прах в очите

Надеждата сега е в Обществените съвети. Поне народът да си каже какво иска - изобщо да се пресеят популистките от реално изпълнимите искания и да се набележат най-горещите за решаване теми, които не търпят отлагане. Но и там цари огромна неразбория.

Шефът на правителствената пресслужба Ивет Добромирова посочи, че се водят постоянни консултации по съставяне на Обществените съвети към отделните министерства, както и към служебното правителство.

Добромирова обясни, че всяко министерство ще изработи собствена процедура за сформирането, работата и правомощията на обществения си съвет.

Все още няма яснота дали към МС ще заседават граждански представители от всяко ведомство или избрани отделно лица, тъй като "предстои да се изчисти концепцията". Вицепремиерите работят усилено по темата.

"Всяко нещо, за да бъде работещо, трябва да има ясни и категорични правила. Затова и създаването на правилата е най-сериозната задача", посочи тя. Такава бе и идеята на президента Росен Плевнелиев, докато част от поканените на Кръглата маса 2.0 един по един се изнизваха.

Ивет Добромирова не се ангажира с конкретен срок, в който структурите ще започнат своята работа, но подчерта, че това "ще стане възможно най-скоро" и ще е съчетано със старта на Изборния борд, който пък ще трябва да следи за честността на изборите.

Те наближават с пълна сила - остават по-малко от два месеца до вота на 12 май.

Въпреки запитванията ни по мейл не получихме отговор от някои от ключовите министерства (МИЕТ, МВР, МЗ) по какъв начин ще функционират обществените им съвети. В телефонните разговори обаче от пресцентровете им казаха, че нямат никаква яснота за съветите.

ВСС вече си изпати

Подобен Обществен съвет вече сме виждали да "работи" към Висшия съдебен съвет (ВСС). Проблемите на съдебната система у нас може да са сериозни, но все пак управлението й не може да се сравни с това на цялата държава. Същевременно, сред неправителствените организации в правосъдния сектор има много, които са показали сериозност и последователност през годините, а експертите им се ползват с добро име в обществото.

На всичкото отгоре, множеството отекнали до Брюксел скандални назначения принудиха кандидат-членовете на новия Висш съдебен съвет да признаят необходимостта от граждански контрол над своята работа.

Така описана, ситуацията изглежда "нарисувана" за успешно включване на Гражданския съвет към ВСС (кадровият орган често е наричан "правителство на съдебната власт"). Реалността обаче е твърде различна.

Още през 2008 г. беше взето решение за сформиране на такъв съвет към ВСС, но съдебните кадровици и неправителствените организации не намериха общ език. Така той съществуваше само формално.

Вторият опит с участието на 17 НПО стартира чак през януари 2013 г., докато членовете на ВСС заседаваха (и назначаваха) още от началото на октомври предната година. Ръководството на структурата се поделя между представител на гражданските организации и член на ВСС. Заседанията са свикват от един от двамата, като теоретично е възможно Гражданският съвет да се събира един път на цели два месеца.

На всяко заседание присъстват членове на ВСС и взетите решения след това се предлагат на съвета, но той има пълното право да не се съобрази с тях. Пример за това е казусът с назначаването на младши съдии от началото на март. Тогава се появиха съмнения, че в конкурсните комисии ще попаднат магистрати със спорна репутация, които ще пуснат нови "гнили ябълки" в системата. Въпросът беше обсъден в Гражданския съвет, но кадровиците на Темида не го взеха под внимание.

"Употребата на обществените организации чрез поддържане на фасаден и кух "граждански съвет" за легитимиране на произволната, подмолна дейност на ВСС не е нещо, в което БХК ще участва", заявиха от Български хелзинкски комитет на 21 декември. Организацията напусна Гражданския съвет още преди той е стартирал, възмутена от процедурата, по която за главен прокурор беше избран Сотир Цацаров.

Останалите НПО също обявиха, че може да напуснат структурата, ако ВСС не покаже желание за диалог. Така има реален риск от повторение на случилото се преди 5 години.

***

Примерът е достатъчно ясен. За да работи един Обществен съвет, първо, трябва да има кой да говори и кой да слуша, второ, хората в него задължително трябва да се ползват с добро име на експерти, за да бъдат полезни с опита и познанията си, тъй като те са всъщност екип граждански съветници на властта.

Докато лидерите на протестите го играят обидени, няма да постигнат нищо. (А може би за някои и това е целта... Други се впуснаха да правят и политическа кариера.)

Ако президентът Плевнелиев и премиерът Райков смятат, че няма да се справят с формирането на тези екипи от граждански съветници, по-добре да се откажат. В случай че Обществените съвети се окажат кухи и формални структури, само биха се компрометирали.

Oще: граждани  граждански контрол  гражданско общество  контрол  обществени съвети  парти  политици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 15:47

21 Ivan Daraktchiev | 21.03.201317:14

Всички тия "обществени съвети", "граждански комитети" и пр. са само прах в очите на наивниците. Трябва да се промени системата, за да се прекъсне достъпа до властта на необразованите, некомпетентните, корумпираните и бандитите. Как трябва да стане това е описано вече отдавна (www.zaedno.mobi). Както е и отдавна предсказано настъпването на революцията, първата вълна на която вече видяхме. Въпросът е в това, колко скоро всички противници на Номенклатурокрацията ще се обединим около една-единствена концепция за преустройството на България в пряка демокрация. Останалото е преливане от пусто в празно.

За онези, които не считат за нужно да отделят време, за да научат нещо от другите, но все пак биха били любопитни да видят нещичко от идеята ЗАЕДНО, препоръчвам прочитане на Комюникето, което движението излъчи на 08.03.2013 г. на адрес
http://zaedno.mobi/Zaedno/Novini_ot_ZAEDNO_files/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%8E%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B5-2.pdf
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2013, 10:11

20 Public Enemy | 21.03.201310:57

Аз не мога да проумея защо емигрантите с по 2 милиона долара в ръцете не си диплят доларите, а се изказват за дуржава, в която очевидно са били топ неудачници. И за това са избягали. Факт е, че революцията в Русия не е приключила вече 150 години, но проблемът на България не е в нищо друго освен във факта, че си няма собствена революция. А партии като Герб съсипаха и малкото съградено през последните десетилетия. За моята баба също има дълъг разказ. Имам си и пра-дядо съден от народния съд.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

19 Ampeli Kuku | 21.03.201308:31

Бичкия, май не разбираш точно политиката на Русия?! Шокиран
1. Крепостното право е руска политика, селянина принадлежи на дворянина и дворянина по ХРИСТИЯНСКИ се грижи за него. Тази политика направи от Русия империя от Стокхолм до Канада. С падането на крепостничеството 1861 г. руския селяк стана по зле ,все още несвободен а вече просещ. И Ленин дойде.
2. СССР политиката не е руска, а съветска. Със социални придобивки за народа и зависимост от добрата воля на новите помещици, които поне идеологически изповядваха социализма. И се придържаха към философските му основи.
Социализма не е руска система , тя е съветска, по точно германо-френско европейска.Но проруски тертип. И е такава донякъде и до днес.
3. Българина, Сърбина, Румънеца па дори и Унгареца,Чеха и Германеца от източната страна на Рейн , приеха СЪВЕТСКАТА система( со кротце, со благо и со малко бой), поради една причина, Социалната Сигурност. Те не приемаха политическата имперска част на системата. Но социалната да! добре, дошъл!
Това ми е мисълта.
4. След падането на социалната част от системата се върнахме 150 години назад. Пост комунистическа, руска система от времето на Александър Втори, т.е революционните периоди на Империята.
Кул Кул Кул
5. Днес в Русия , руснака е крепостен селяк, но бащицата(Путин) има право да се смили и да го спаси ако иска от страданията. Къде чрез газорубли, къде чрез християнски подаяния. В БГ то бащици няма , както и газ ,
Частната собственост е конституционно право, но привидно, защото народа притежава почти нищо. И ето проблема е налице, живи факли, породени от мизерия.
В Допълнение, днес бащицата е Путин, но може да бъде и Елцин и Русия става БГ. Или БГто е социалният руски експеримент ако един ден там дойде Елцин отново, какво би станало?
6. Българина е най мобилната народ , след 1990 година!И не защото е Англичанин а защото мизерства. Тъжен А и защото мангизите са му винаги в периферията на очото).
Та такъв ред на мисли са ми в чутурата. Кул Кул Кул
Нищо общо с математиката, бако. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

18 pueblo | 21.03.201300:40

Удивителна ето това е най-важното : ...тиквата си търсеше повод да подаде оставка Удивителна Удивителна Удивителна всичко друго е алабалистика
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

17 Bezpartien | 20.03.201321:30

А номенклатурата къде ще я сложиш? Чуди се
Освен в трапа! muhihihihi muhihihihi muhihihihi бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

16 pepe | 20.03.201321:12

Абе азпак искам да си попитам и пак да помоля някой ако може да ми обясни - каква е разликата между Народното събрание иОбществените съвети? Не се ли очаква от Парламента да е точно това - един голям обществен съвет?
Не е ли по-добре това, което искаме за тези Обществени съвети да го приложим към Народното събрание?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 20.03.201319:14

Ampeli Kuku

Не си последователен язък ти за математиката, къде ти останаха твърденията, че българинът е друго животно и не може да бъде вкаран в руската система?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

14 Ampeli Kuku | 20.03.201317:56

Баба почина на село на 97 години. Като дете сме карали тикви от земите на лелинчо ми. Каруца пълна с тикви, ама такива че не можех да вдигна едната без помоща на баба. И кончетата мятаха опашки оред очите ми. Ех....свобода , детство, слънце.
Пораснах малко , станах ученик и айде пак на село при баба, всяко лято, и ракийка,и цигарки, и злобарки, и каки всичките хубости ги научих там. . Станах студент и пак там. Не помня трябва да е било 1986-1987 . Питам баба. Бабо кога беше по хубаво при царя или при комунистите. Ще ви кажа отговора не, бързайта.
Баба е родена в Одрин, турско 1896, идва в БГ то 1903 и на север отива при пшеницата. Дядо не го познавам починал е 1947 . Имал е земица там има няма 1500 декара. 400 офце , 7-8 крави . А бе не е бил богат , но заможен. След 1947 земята хоп , вземат я ТКЗС рите. И дядо в Рая. Вуйчо офицер -Полковник. Разжалван и убит.
И баба без пенсия- земеделска помощ! 60 лева. Баба беше легенда, знаеше турски, румънски и родния ни език. малка, стара, бедна и добра. Поела грижа цял живот за осакатената си от паралич снаха та до 1982, когато другарката и от първия сватбен ден почина. Бяха и поччинали 3 деца , а 3
останали живи. И ето аз кукумицина я питам: Кога бабо, беше по добре? През капитализма или сега и тя ми вика:
Чедо, ти знаеш ли как се събира реколта от 1500 декара пшеница, колко работници ти трябват, всеки ден вода, храна, гозба, вино, ракия, заплата да хранат семействата, жито от реколтата.? Ставаш в 4, лягаш посреднощ. И печалба никаква накрая. 60 работника за 1500 декара само за жетвата. Та много трудно беше, много. Сега е по лесно , а и по леко ни е. Така казваше баба. А аз и вярвам да знаете, лениви бантускоти! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

13 Bezpartien | 20.03.201317:49

Каквото и да мислят да замажат нещата,шило във торба не седи!Така че рано или късно,пожар ще има!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

12 Зелен Бетон | 20.03.201317:43

„Обществените съвети“ са просто ход за успокояване на обстановката (един от малкото възможни, в интерес на истината). Разчита се, че докато се правят опити за практическото им създаване, самото общество полека-лека ще проумее, че такива образувания няма как да работят. Или поне че в никакъв случай не могат да бъдат панацея за проблемите, нито пък да променят отвътре деформациите в системата на властта.

Дори да се постигне съгласие по съставянето им, и дори да се договорят някакви що-годе ясни правила за работата им, тези съвети в най-добрия случай ще се превърнат в не особено полезни придатъци на властовата система. Един вид формален реверанс към хаотичната гражданска енергия, с цената на известно допълнително усложняване (и неизбежно добюрократизиране) на съществуващата система за вземане на решения.

Най-лошото обаче е, че тези съвети са и много сериозна БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ – според мен най-сериозната, заложена не само на служебното правителство, а и на президента Плевнелиев. Достатъчно е в момента, в който стане ясно, че те не работят (или най-малкото нямат такъв ефект, на какъвто мнозина протестиращи се надяват), някой клакьор да викне „Пак ни излъгаха!“ – и държавата може да се дестабилизира още по-опасно, отколкото при февруарските протести.

А положително има кръгове, които са заинтересовани да държат пръста си на един такъв спусък. Защото има всички изгледи служебното правителство и самият президент да покажат независим, разумен и ефективен стил на управление, какъвто не сме виждали през последните 23 години. При това положение по време на изборите техният авторитет ще е вече много по-висок от този на цялата партийна система, и голяма част от хората ще предпочетат същото правителство (или нещо подобно на него) да продължи да управлява – вместо да ставаме свидетели на втръсналите ни партийно-коалиционни надлъгвания и задкулисни уговорки, от които винаги излизат правителства като досегашните „редовни“.

Плевнелиев фактически беше ПРИНУДЕН да стане гарант на такава осъдена на неефективност идея, за да стане уязвим и да се пресекат опитите му да се еманципира от партийното статукво (каквато прекрасна възможност имаше със служебното правителство).

Между другото, всички ние, недоволните, също имаме една прекрасна възможност: сами да се откажем от мераците си за „гражданско участие във властта“ чрез разни измислени структури, дето никъде ги няма. Така ще лишим споменатите по-горе кръгове от възможността да държат президента в зависимост и да нагнетяват допълнително напрежение.

И ако служебното правителство наистина покаже разум и ефективност, точно това трябва да направим.
   

оценка

+0 -0