Eнергия от нищото - или просто измама | webcafe.bg
Webcafe

Eнергия от нищото - или просто измама

Webcafe.bg , по Wired.com
31.10.2011, 16:25 (обновена 02.11.2011, 13:28)
Андреа Роси

Италианският учен Андреа Роси демонстрира действащо устройство за студен ядрен синтез

Преди броени дни бе поставено началото на нова ера в генерирането на евтина енергия, след като нов вид суперевтин ядрен реактор заработи пред очите на учени в Болоня.

Поръчалият устройството тайнствен клиент от САЩ е обещал да заплати разработката му на неговия създател Андреа Роси. Но след доказателства, че то наистина произвежда поне 1 мегават енергия. Освен ако нещо не се обърка съвсем, разбира се.

"Енергийният катализатор" на Роси, познат и под името E-Cat, е базиран на нискоенергийна ядрена реакция, която генерира големи количества енергия само от няколко грама водород. Познат като "студен синтез", този процес е нещо, от което повечето физици предпочитат да стоят настрана. Разработката на Роси може и да има значителен брой последователи, но въпреки това все още е изключително противоречива, а някои критици дори обвиняват учения в измама. 

Трудно е да се прецени дали това е велико откритие, или обикновено шарлатанство

Преди няколко седмици бе извършена демонстрация с по-малък E-Cat, която имаше за цел да опровергае някои от тези съмнения. Роси използва устройството, за да генерира пара, което от своя страна води до спорове за измервателния метод, използван за определяне на масата и температурата на парата.

По време на демонстрацията на 6 октомври E-Cat, комбиниран с топлообменнник, загрява известно количество вода. След първоначално подаване на електричество от външен източник, E-Cat започва да функционира в "самоподдържащ се режим" в продължение на три часа и половина.

Според анализ на данните, получени по време на демонстрацията от Мат Люън - представител на шведското списание за наука "NyTeknik" - по време на самоподдържащия се режим E-Cat е произвел между 2 и 3 киловата енергия, очевидно без подаване на допълнително електричество. Според италианското издание на сп. "Focus" учените, посетили демонстрацията, са избухнали в бурни аплодисменти след края й.

И все пак анализаторите не са единодушни за възможностите на E-Cat

Стивън Б. Кривит, редактор на "New Energy Times" и един от най-непоколебимите критици на Роси, е твърде недоверчиев. Съобщението му за изпитанията на 6 октомври е озаглавено: "Демонстрацията с E-Cat демонстрира загуба на енергия". Изчисленията му установяват, че по време на експеримента, включително и подготвителния му етап, общата енергийна производителност е по-малка от погълнатата енергия.

Други специалисти обаче опровергават това твърдение и са убедени, че все пак е генерирана повече енергия. От Motorola Solutions публикуват анализ, който показва, че устройството е произвело над 30 киловатчаса енергия при разход от 9 киловатчаса.

Има критики и по отношение на методите, използвани за измерване на температурата на водата, както и на факта, че демонстрацията е продължила само няколко часа.  Ако E-Cat функционира в рамките на 30 часа, Роси вероятно ще успее да опровергае предположенията, че устройството съдържа скрити батерии или други източници на енергия.

От своя страна италианският учен контрира, че по-сложните изчислителни методи биха довели до обвинения за манипулиране на данните, а 30-часовата демонстрация би била прекалено дълга за каквато и да е публика. "Стига толкова изпитания, ако отидете на пазара, ще забележите, че клиентите говорят за нас," заявява той пред сп. "Focus". 

Доверие вдъхва фактът, че изпитанията вече се контролират от самия клиент

Същественото от изпитанията този уикенд е, че за първи път те се извършват не от самия Роси, а от консултанти на клиента му. Въпросният клиент, който най-вероятно е голяма американска компания (която предпочита засега да е анонимна), сам преценява дали E-Cat изпълнява обещаното, преди да плати.

Според твърденията на Роси устройството произвежда шест пъти повече енергия, отколкото потребява в процеса на генериране. Ако катализаторът не изпълнява тази норма, Роси е приел да не получи финансова компенсация, а клиентът ще остане анонимен, за да избегне лошата публичност. Ако обаче E-Cat успее, фирмата смята да се идентифицира, за да поеме финансирането на най-голямото научно откритие в областта на съвременната енергетика.

Залогът за Роси е голям. Според слуховете, той е продал собствената си къща, за да финансира разработката на катализатора - и работи по 16-18 часа на ден през последните няколко месеца, за да подготви всичко за демонстрацията.

Дизайнът на E-Cat се е променял неколкократно - първоначалните планове са едномегаватовият генератор да бъде изграден от 300 малки E-Cat устройства, след което плановете се изменят за 52 по-големи "fat-Cat"-а, но изглежда, че финалният им брой е 43.

Преди седмица Роси обяви в блога си, че едномегаватовото устройство е било изпробвано за първи път и работи отлично.

Междувременно, E-Cat започва да печели все по-голямо внимание от страна на медиите, като две от най-големите американски издания - Forbes и US National Review, посветиха статии на него. Въпреки че малко хора имат вяра в E-Cat, той може да бъде сравнен с билет от лотарията - шансовете за успех са малки, но наградата е огромна. 

Дали не настъпва времето, когато вместо бойлери ще имаме домашни миниреактори

Разходите за енергия са голям проблем за много хора - дори британското правителство изрази притеснението си за високите сметки за отопление на домакинствата. След теста в началото на октомври, Роси предложи свое собствено решение: домашен E-Cat - куб с 40-сантиметрови стени, който ще произвежда цялата топлина и гореща вода, от която се нуждае едно домакинство (представете си домашния енергиен реактор "Mr Fusion" от "Завръщане в бъдещето").

Неговата целева стойност е 500 евро за киловат, така че заместването на обикновен бойлер с E-Cat ще струва 6000 британски лири - но след това отоплението може да е включено 24 часа, седем дни от седмицата, и никога повече да не видите сметка за парно.

Роси твърди, че устройството ще излезе на пазара след няколко месеца, въпреки че е ясно, че властите едва ли ще приемат спокойно идеята хората да имат миниядрени реактори в домовете си.

Евтината енергия от студен синтез ще е огромна промяна за икономиката, ала немалко измамници печелят от мечтите за безплатно електричество. Обикновено обаче те искат още малко пари, за да завършат изобретението си, и непрекъснато отлагат реалните доказателства за труда си.

Би било много смело от страна на някой шарлатанин да предложи на клиентите си да тестват сами магическия генератор на енергия, преди той да се е добрал до парите им. Да лъжеш хората със скрити батерии обаче е едно. Да фалшифицираш единмегаватов генератор под строгото наблюдение на критици изглежда практически невъзможно.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2016, 21:58

12 Кирил Марков.604134466405857 | 11.02.201818:51

Вие сте крайно неосведомени. Такива генератори са известни отдавна. А сега се произвеждат. Айнщайн е тъп капут и гъз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2015, 15:21

11 Зоран | 22.04.201515:31

Явно окончателно са дали зелена светлина на внедряването на студения ядрен синтез, като всичко започва с това предаване на доста известната телевизия СиБиЕс: Cold fusion is hot again - 60 Minutes, https://www.youtube.com/watch?v=UTvaX3vRtRA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

10 Nikola Aslanov | 03.11.201121:40

Невъзможното вчера е възможно днес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

9 Iratais | 02.11.201114:05

Това е така. Само че се си мисла че ората немаше да тръгнат да праат топлоядрен синтез, ако не знаеха че това е единственото възможно при днешното технологично ниво на човечеството. И единственото научно обосновано нещо. И това си го има и у космоса - у нащо слънчице. Студения ядрен синтез нема никви доказателства освен показанията на некви химици, къде кой знае кво са мерили.
А тука излиза следното - вкарваш водород с един протон и един неутрон у ядрото. И изкарваш друг елемент Много щастлив кат за целата 'ядрена' реакция ти требва малко ток Много щастлив. Еба го да го еба! Те и алхимиците са мечтали за таквоз нещо ма нещо не им се е получило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 13:08

8 Maxim Harizanov | 02.11.201113:14

Авторът е недоразбрал. Не става дума за енергия от нищото - става дума за ядрен синтез. Разликата между топлия и студения ядрен синтез е, че топлия ядрен синтез протича при температури от милиони градуси и заради това е много по-скъп. За сметка на това е постиган и преди, макар и експериментално.
ITER е най-големият проект засега: http://en.wikipedia.org/wiki/ITER
Студеният ядрен синтез е много по-добра алтернатива - той протича при ниски температури, следователно е много по-евтин. Само че никой не го е постигал досега, макар че няма чисто теоретични пречки пред евентуалното му постигане. Затова в научната общост "cold fusion" не се приема много добре.

Идеята и на двата метода е, че обръщаме една част от горивото в енергия чрез "синтезирането" на тежки атоми от по-леки такива. Енергийният баланс се запазва и няма нищо антифизично в това Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

7 Iratais | 02.11.201112:05

Едно е да напраиш оптимизация на дадена система и съвсем друго е да си напраиш ъпгрейдната версия на перпетуум мобиле. Що таа енергия не мое се появи е така от нищото що италианеца или некой друг шемет е решил че му се праат магии. Гледах едно клипче за едни габровец - човека си е напраил такава оптимизация на блока и си е намалил сметките за парно. Ма си го е напраил с акъл като просто е използвал разликата между температурата на земната повърхност и таа де е под земята. И температурната девиация на неколко метра под земята е много по-малка от таа на повърхността - и човека се е сетил и го е ползвал това. Такива ора са си за фалене. Ма пустиняк къде сипва кетчуп и ползвано олио от фритюрник у кофа и 'произвежда' енергия от него....кво да му каеш на такъв?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2011, 22:46

6 Svetlozar Petkov | 01.11.201123:19

Аз съм свидетел как се хвърля енергия на нищото. Две години със СОБСТВЕНА инвестиция демонстрирахме в ОДЗ"Биляна" с.Буковлък как можем да свалим разхода за отопление от 30000лв, на 15000лв /инвестицията НИ бе под 10000лв./ Можехме да свалим разхода 3 пъти, но не ни разрешиха да монтираме към термопомпите и термоакумулатори. Спряха средствата за подръжка на системата, защото не било заложено в бюджетите да се преминава от нафта към електро термопомпено отопление. Циганите крадоха кабели, медните тръби за фреона и потрошиха машините, а Зеленогорски и главния му одитор не пожелаха системата за трети път да икономиса 15000лв. при възможност за икономии над 20000лв за отоплителен сезон. Препоръчват ми опита от Славяново, където са потрошили над 30000лв. ДЪРЖАВНИ пари, за да икономисват по 1000лв на сезон. Нашия проект се изплаща за 3-4 месеца, а техния за 30-40 години. В момента парното на входа ми във Варна се отоплява с един климатик, Сметката за отопление на 33 стаи от 21 апартамента за половината октомври е 300лв. Утре монтираме такъв климатик и на съседния вход /ама те не са общински служители и предпочетоха по-евтиното решение/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

5 Iratais | 01.11.201121:04

Тия 'перспективни' разработки на секи нормален полу-интелигентен човек са ясни, че са пълни измишльотини от пишман учени. Преди месец четох за един грък дет и той измислил некво много гениално нещо къде от нищо праи нещо! Демек праи енергия от .... сивата кора на гръбначния мозък на хлебарка. И с таа енергия мое фръкнеш до Слънцето и да му кацеш на челцето. Па и за връщане щи остане. Маре ше ви еба у клоуните утрепани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

4 джон арт | 01.11.201118:57

още преди двадесетина години кирчо чуканов (бащата на лора, станала известна тук преди година-две като лаура чуканоф) имаше много перспективни разработки в тази посока. понеже тук мнозина искаха да са му съавтори, а той да е в края на списъка в графата "и други" - сега работи в щатите. а когато дойде редът на евтината енергия - ще си я купим скъпо оттам. такива ми ти работи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

3 Iratais | 01.11.201117:49

Тиа мое ли се излагат така бе! Тия момчетия от проекта ИТЕР си скъсаа гъзовете и джобовете на данъкоплатците да напраат ядрен синтез (верно топлоядрен) тоа звер почти у полеви условия зел та открил топлата вода. Тия ора знаат ли въобще кво е това ядрена реакция и къ така он му подавал малко точец и оп! Чудо! Водородното гориво почва се преобразува у нещо друго! Демек не водород вече ми хелий! Що те това е ядрена реакция. Бах му майката и шарлатани. *Motorola Solutions* - па те тия чак такава глупост не вервам да са казали. Он вкарал Н енергия па изкарал К>Н енергия Много щастлив. Отдека бре сине майчин? Отдека е дошла разликата? От горивото? Ма то горивото си е входна енергия ведно със точеца. То верно че ората изпростеват прогресивно днешно време ма тия ептен за мезе ни земаха.
Тава ми напомня на един приqтел къде ногу разпалено ма убеждаваше че HHO клетките биле със над 100% КПД Много щастлив. Кат ги слушам и чета те такива ми иде да земем една по-дебела тояга Лош или много луд .
   

оценка

+0 -0