12 на сто от работещите чакат коледен бонус или 13-а заплата | webcafe.bg
Webcafe

12 на сто от работещите чакат коледен бонус

Мила Григорова, Галъп интернешънъл , в. "Класа"
19.12.2011, 10:36 (обновена 19.12.2011, 11:10)
коледа, дядо коледа

Снимка: © Getty Images

Дали работодателите ще облекат костюми на Дядо Коледа - или са ги окачили в килера...

12% от заетите в страната очакват да получат 13-а заплата или друг коледен бонус от работодателя си тази година. Данните са от специално социологическо проучване, провеждано от ББСС "Галъп интернешънъл".

Миналата седмица публикувахме данни за плановете на българите за прекарване на празниците и за техните планирани разходи за подаръци за близките, коледна украса и т.н. Данните от традиционните предколедни проучвания на ББСС "Галъп интернешънъл" показват, че с всяка година в икономическа криза българите все повече затягат празничния си бюджет. А той съвсем логично е свързан с получаването и размера на евентуалния коледен бонус.

Малко под една пета от работещите българи (19%) заявяват, че обикновено получават някакъв вид допълнително заплащане от работодателя си по случай коледните и новогодишните празници. Процентът е значително по-висок сред работещите на държавна работа, живеещите в областните градове и висшистите. 
Въпреки че почти всеки пети заявява, че обикновено получава коледен бонус или 13-а заплата, делът на очакващите премия тази година е по-нисък - 12%. Сред по-оптимистичните за коледния си бюджет са висшистите, работещите между 18- и 25-годишна възраст, заетите в държавния сектор, както и българите с модерен начин на живот (които пътуват често, ползват чужди езици и редовно са в интернет).

Получаването на коледна премия от работодателя в повечето случаи би означавало за получилия го бонус малко по-свободен и щедър празничен бюджет. 40% от запитаните работещи българи заявяват, че ако получат допълнителни пари по Коледа, ще ги изхарчат за подаръци, украса, празнична вечеря или друг вид разходи, свързани с предстоящите празници.

Тези планове са споделени в най-голяма степен от висшистите, жителите на големите градове, логично и от българите с доходи над средното. По-склонни да похарчат парите от коледния бонус за празнични разходи са и най-младите българи - 18-25-годишните.

Друга една четвърт от работещите заявяват, че ако работодателят ги зарадва с коледна премия, парите от нея най-вероятно ще бъдат използвани за покриване на всекидневни разходи. Такива са най-вече намеренията на по-притеснените във финансово отношение - българите с доходи и материален статус под средния, работещите с основно и по-ниско образование и жителите на селата и малките градове.

Подобен е профилът и на други 8% от работещото население, които се надяват на извънредни средства по Коледа, тъй като имат кредити и заеми за погасяване.

Най-малък е делът на българите, които заявяват, че ако получат бонус за празниците, ще запазят парите като спестяване. Такива намерения споделят 7% от работещите българи. Процентът на тези по-предпазливи българи, които заделят бели пари за черни дни, е по-висок сред работещите над 55-годишна възраст, заетите със собствен бизнес, висшистите. 

Изследването е проведено през първите дни на месец декември, национално представително е и обхваща 1009 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл" в България от 1992 г.

http://www.klassa.bg

Oще: 13 заплата  бонуси  българи  заети  криза  подаръци  празници  работещи  работодатели  разходи  спестявания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

1 Tony | 19.12.201113:28

Не се умудвам на ниския процент посочен в изследването, това е поредния български парадокс - ще има бонуси за тези, които си получават заплатите от бюджета, а тези които пълнят бюджета - без 13-та заплата и 0 лева бонуси.
   

оценка

+0 -0