Остана ли Северна Корея без диктатора си | webcafe.bg
Webcafe

Остана ли Северна Корея без диктатора си

Webcafe.bg, The Daily Beast
08.10.2014, 17:52 (обновена 10.10.2014, 16:58)

1 от 8 снимки Назад Напред

Ким Чен Ун

Ким Чен Ун е вече само "марионетка", твърдят някои запознати с политическия живот в Северна Корея

Хуан Пьон-Со вероятно се чувства доста добре в момента. На последната сесия на Върховното народно събрание той бе обявен за заместник-председател на Националната комисия по отбрана. Изборът му идва след назначението му за директор на Генералното политическо бюро на Корейската народна армия, което го прави най-високопоставената политическа фигура сред военните.

В страна, където не би трябвало да има втори по влияние управник, той е точно такъв

Преди дни той пресече границата с Южна Корея на еднодневно пътуване, с което провокира надежди за обединение между двете постоянно намиращи се в конфликт републики - и засилвайки спекулациите за съдбата на Ким Чен Ун, младият лидер на Северна Корея, който не е участвал в публични изяви от 3 септември.

Краткото пътуване на Хуан на юг в края на миналата седмица идва след масово обсъждан от западни медии доклад, че най-вероятно Ким е свален. Джан Джин Сун, бивш кадър от севернокорейското контраразузнаване, заемал висши постове в пропагандните служби на страната, твърди, че Централният инспекционен комитет на Корейската работническа партия, вземащ решенията за повишенията на кадри в режима, е поел контрола над държавата.

Според Джан, Ким Чен Ун е вече само "марионетка"

Водещи анализатори на корейските реалии обаче казват, че имат сериозни съмнения Ким да е изгубил поста си в държавата, основана от дядо му и предадена по наследство на баща му. "Този тип пътувания биха били твърде демонстративни, ако нещо сериозно се случваше в Северна Корея, така че не мисля, че това е знак за преврат", казва Джон Делъри от университета "Йонсей" в Сеул.

Андрей Ланков от съседния университет "Кукмин" пък определя изненадващата визита на Хуан в Южна Корея само като част от актуалната "имиджова офанзива" на Пхенян. "Севернокорейската дипломация се е ангажирала в добре организирана и планирана кампания за подобряване на отношенията с почти целия свят", казва той. "Надали може да се очаква да се случва нещо такова, без да има някой на кормилото."

Ланков и Делъри излагат много разумни аргументи, но Джан, който е избягал от Северна Корея в Сеул, твърди, че Ким е свален още миналата година. Това означава, че Хуан може междувременно да е консолидирал позициите си и да се чувства достатъчно уверен, за да напусне страната за ден.

И наистина, има знаци, подсказващи, че не само Хуан се е издигнал, но и че Ким може би е паднал

Младият управник не председателстваше сесията на Върховното народно събрание на страната миналия месец - това се случва за първи път, откакто той е поел властта след смъртта на баща си през декември 2011. Естествено, не е изключено наистина той да е зле със здравето, но ако политическото му здраве беше безупречно, сесията можеше да бъде отложена, докато той се възстанови и присъства.

Също нещо крайно необичайно: съобщенията за сесията от държавната Корейска централна информационна агенция споменават Ким - генерален секретар на Работническата партия, председател на Националната комисия по отбрана и главнокомандващ на Корейската народна армия, все висши постове в държавата и партията - единствено накрая и епизодично. В режим като този в Северна Корея, тези съобщения на държавните медии говорят за политическа немощ.

Въпросът е - дали Ким Чен Ун наистина е болен?

За последно той е бил видян на обществено място да се придвижва с патерица - вероятно заради подагра - и държавните медии са съобщили, че той не се чувства добре, но един от членовете на 11-членната делегация на Хуан е казал нещо съвсем различно пред министъра по въпросите на обединението на Корея Рио Кил-Джае в събота. На следващия ден Рио е коментирал пред медиите, че е информиран, че "няма проблеми" със здравето на Ким. Но пък ако Ким е здрав, не би имало причини той да стои извън светлината на прожекторите цял месец, особено по време на сесия на Върховното народно събрание.

Вярно е, че разказите на Джан Джин Сун не звучат твърде убедително. Колкото и влиятелен да е Централният инспекционен комитет - според някои той е дори по-важен от Националната комисия по отбрана - той не е орган, създаден за вземане и упражняване на власт.

Въпреки това има твърде много слухове и твърдения, за да се счита, че в Пхенян всичко е наред

Твърди се, че градът е в състояние на блокада - без разрешения за напускане или навлизане в него от 27 септември - което подсказва, че се е случило някакво изключително събитие. Екзекуцията в средата на декември на Джан Сон Таек, някога считан за регент на Ким, и последвалото премахване на националната му мрежа за патронаж са симптоми за трусове.

Постоянните чистки за краткото време на управление на Ким също няма как да бъдат добър знак. Само за 15 месеца той е сменял три пъти ръководителя на севернокорейската армия, и изглежда е сменил около половината от хората по 218 най-висши военни и административни постове. Според Financial Times не е имало такива трусове във властта в Пхенян от края на 50-те години, когато дядо му - Ким Ир Сен, елиминира опозицията след провала си в Корейската война. Както казва известният анализатор на Корея Брус Бехтол, постоянните чистки сред представители на елита и военните в последните години са доказателство за неспособността на Ким да заздрави позициите си начело на политическата система.

"Висши кадри в севернокорейската Работническа партия и военни все повече възразяват на политики или игнорират нареждания от лидера Ким Чен Ун, което води до слухове, че контролът му върху властта отслабва," отбеляза в края на юли "Чосун Илбо", най-масовият вестник в Южна Корея. Неизпълнението на разпореждания би било немислимо по време на управлението на баща му или дядо му.

Естестевно, в най-непрозрачния режим в света, почти всякакви сценарии са възможни

Вероятно ще научим доста повече, когато видим кой ще е на трибуната на 10 октомври, когато се чества годишнина от основаването на Работническата партия.

Дотогава можем само да приемем, че има знаци, че Ким Чен Ун е изгубил сериозна част от властта си и скоро ще се превърне в кукла на конци (ако вече не е такава).

Oще: ким чен  ким чен ун  корея  северна корея  ун  хуан пьон-со  южна корея 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

1 Ommanipadme Hum | 10.10.201405:43

няма го да . доиде в България за изборите се кандидатира . ама е с пластична операция и затва не може да го познаем
   

оценка

+1 -0