И тениска върши работа за бала | webcafe.bg
Webcafe

И тениска върши работа за бала

Александра Гюзелева - Шани
24.03.2015, 12:32 (обновена 01.04.2015, 16:53)

1 от 3 снимки Назад Напред

балове

Снимка: © Sofia Photo Agency

Яко е да си с тениска на бала, тъпо е да си маскарадно облечен и в лимузина

Подготовката за абитуриентските балове се приближава към своята кулминация. Проби на тоалети, търсене на точния цвят на дрехата, а после обикаляне по магазините до премала, за да се открият обувките в подходящ елекриков шок или онова златисто, което меко ще пасне на пайетите на чантичката.

Фантазията на дизайнерите не е достатъчно развихрена за желанията на родителки и дванадесетокласнички.

Затова вероятно те допълват или поизчистват тоалетите, докато облеклото приеме завършения вид, който изпраща снимката на абитуриентката в галерията "18 +".

Излизайки от пробната, дъщерята прилича на проститутка от комедиен филм с розовата пачка и белите чорапи или на топлес танцьорка, която всеки момент ще свали и прозрачната дантелена рокля, но майката се просълзява и възкликва "Колко си хубава, мами!".

Как иначе, освен с възхищението на цялата рода, бихме могли да си обясним порно тоалетите, които ученичките не само са помислили, че могат да се облекат, но семейството е закупило и изпраща с широки усмивки детето на бала?

После снимките обикалят печатните и електронните медии и предизвикват майтапи или повишение на консумацията на "Мента, глог и валериан".

В първите дни на пролетта татковците изчакват да приключи вечерята и съобщават на дъщерите си, че ще им направят очаквания подарък - силикон. Тати ще даде пари за гърди. "Но за устните догодина, зависи как си вземеш изпитите в Англия!" - допълват татковците, убедени, че така се постъпва възпитателно и се учи детето как човек постига всичко сам.

Майките проследяват разсеяно този разговор, защото са страшно заети с пресмятане на броя роднини и приятели, които трябва да поканят в паметния ден.

Ех, ако детето не беше поискало кабрио, можеха да посрещнат гостите и в ресторант, а и оркестър да наемат.

Налага се да се пести и заради оператора, който ще снима часове наред, и заради фризьорката и гримьорката.

Каквото и да им коства, родителите са убедени, че ще се справят. Справят се толкова чудесно, че очевидците на въплъщението на техните усилия си казват "Майко мила!".

След два месеца клаксоните на лимузините ще привлекат вниманието към изключителното събитие завършване на средното образование.

Минувачите по улиците, а също и КАТ, ще се молят бившите средношколци да не падат от прозорците на колите, да стигнат до заведенията, където ще бъде кулминацията на бала и, ако е възможно, да не излизат от там, за да не се налага целият град да слуша, че са се научили да броят до 12 и обратно на висок глас.

Започнали още от обяд с родата, абитуриентите започват в паметния ден едно алкохолно предизвикателство, на което могат да издържат само пиячи с дългогодишен тренинг.

Семейството знае, че така се прави: детето трябва да пийне с чичо, свако и стринка, докато се намармалади.

После развеселените роднини го изпращат тепърва да купонясва, а на следващата сутрин махмурлийските останки от абитуриента ще бъдат изпратени на двудневна екскурзия в България или чужбина за донамармаладване.

Родителите спят спокойно. Децата са навлезли достойно в живота.

Веднъж зададено като ниво,празнуването на завършването на средното образование се превърна в задължителна демонстрация на финансови възможности на част от родителите и в изпитание за останалите.

"Срам ме е" - пише една майка във форумите - "срам ме е, че не мога да дам достатъчно пари за бала на моя син!"

Няма от къде да ги вземе, няма и как да плати, за да завърши висше образование синът й в София. Детето й ще се съизмерва с останалите. Ще знае, че на бал се ходи в скъп костюм, с кола, не каква да е. После целият клас трябва да замине на екскурзия. Дълго и шумно празнуване, за което са необходими много пари. Близо шест средни заплати. Без в сметката да влизат силиконът и други екстри.

Какво толкова има да се празнува?

Ако началното и основното образование са задължителни, чак такъв купон ли заслужава завършекът на още няколко години доброволни усилия? Зрелостниците остават с чувството, че са преминали през най-голямото изпитание в живота и заради него трябва да бъдат възнаградени.

След няколкодневен купон, те ще се срещнат тепърва със сметките, които сами трябва да плащат, докато родителите им погасяват кредита за абитуриентския бал. С изключение на случаите, в които тати след висшето образование не подари и фирма, в която детето да разгърне своя потенциал.

Трябва ли дванадесетокласниците да научат след няколко години от собствен опит, че хонорарът на шофьора на лимузината и този на оператора са равни на месечната им заплата и че трябва много да спестяват или да взимат заеми, за да изпратят някой ден своите деца подобаващо на бала?

Разбира се, има много момичета и момчета, които отиват на тържеството с елегантни тоалети и според възможностите на семейството, а родителите не поощряват превръщането на празника в панаир, но фрапиращите случаи привличат вниманието и по този начин дават облика на баловете.

На противоположния полюс на всичко, описано по-горе, е решението на абитуриенти от различни училища да празнуват завършването като подкрепят благотворителни каузи. Те отговарят на въпроса дали снимките на дванадесетокласници, облечени в тениски, ще предизвикат толкова интерес, колкото ежегодните изцепки?

"Панаир на добрината" е инициатива на ученици от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София. Миналата година те събраха средства за лечението на "пеперудените деца". През 2015-та следващият випуск ще помогне на болните от муковисцидоза.

Вместо за тоалети парите отиват за животоподдържащи медикаменти. Учениците искат да привлекат вниманието на обществото към проблемите на хората с редки заболявания.

"Випуск 2015-та" се стреми да внесе дълготрайни промени в третирането на болестта и качеството на живота на болните чрез приемането и предлагането на Европейски стандарт за лечение" - пише на тяхната Facebook страница, която всеки може да посети, а също и да подкрепи.

Колкото повече хора се включат и колкото повече снимките на учениците с еднакви бели тениски обиколят медийното пространство и социалните мрежи, толкова по-добре за каузата им.

Учениците от Втора английска призовават своите връстници от цялата страна да се присъединят към "Панaир на добротата" - тази инициатива на деца, насочена и към възрастните, към чиято общност те ще се присъединят съвсем скоро.

За втора година и "Мото - Пфое" се включва в кампанията "С тениска на бала".

Събраните средства са предназначени за продължаване на образованието на сираци.

Над 500 ученици са се включили миналата година и благодарение на инициативата 19 деца без родители са получили еднократни стипендии в размер на 2000 лева.

"С тениска на бала" е насочена не само към абитуриентите и техните родители. Всеки може да дари средства за сираците и да подкрепи идеята.

Дали учениците в еднакви тениски ще се превърнат в сензация тази година на абитуриентските балове? Едва ли, но постепенно могат да повлияят на нагласите.

Яко е да си с тениска, тъпо е да си маскарадно облечен и в лимузина.

Посланието е и към родителите, които не е необходимо да се впускат в състезание на възможности. Тези, които не разполагат със средства няма да се чувстват виновни или засрамени, няма да се чудят как да се извинят на децата си, че не могат да им осигурят "подобаващ" бал. Една тениска върши работа.

Инициатиативата не е задължителна и това й е хубавото. Изисква се eдинствено малко смелост да си различен, но пък е яко и си струва!

Oще: абитуренски бал  абитуренски балове  абитуренти  английска гимназия  бал  бална рокля  балове  гимназия  завършване  младежи  последен клас  разходи  софия  с тениска на бала  ученици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.