"Етър Диарбекир" от Царевград Търнов | webcafe.bg
Webcafe

"Етър Диарбекир" от Царевград Търнов

Емилия Милчева
03.06.2012, 10:27 (обновена 05.06.2012, 12:18)
Сянка на българин

Кръстилка броди из страната

Само си представете как повече от 3 месеца съветниците в общинския съвет във Варна са ангажирани с ... преименуване на 220 географски обекта на територията на общината, чиито турски, гръцки и арабски наименования ще бъдат сменени с български. На 16 май общинският съвет одобри предложението по принцип.

Занимават се не с проблеми като синята зона, непрозрачната общинска администрация, лошата инфраструктура и окаяното състояние на куп улици, а с инициатива, която ще им спечели газирана  слава. И, вероятно са си мислели, имиджов ореол на българи поборници.

Както се полага на такъв тип инициативи, в основата й непременно е политическа сила, облюбила българщината, "всичко българско и родно любя, тача и милея" и прочие от националистическия арсенал. Сега е ВМРО, а в работната група са и представители на ГЕРБ, "Нова сила", БСП.

Добре, че премиерът има достатъчно здрав разум, та забрани миналата седмица на своите да гласуват (пропусна да го направи миналата есен в Бургас обаче). През устата на земеделския министър Мирослав Найденов беше сведена волята на Борисов да не се пипа историческата памет.

Типично за такъв тип ситуационни игри ДПС скочи и от парламентарната трибуна предупреди за нов възродителен процес при преименуването на квартали и забележителности в едно ораторско  изказване на зам.-председателя на ДПС Лютфи Местан. Българският език не просто е допуснал "Джумаята", "Кабакум", "Хисар" и други в системата си, но ги и съхранява, ако не, щеше да ги изхвърли, без да пита политиците, заяви Местан.

На 17 май Общинският съвет на Пловдив, след доста препирни, пък гласува промяната на името на площад "Джумая" на "Римски стадион" - по предложение на кмета на града Иван Тотев, избран с листата на ГЕРБ.

Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей и общински съветник от ВМРО-НИЕ, подкрепи идеята с аргумента, че от историческа гледна точка по-правилно е да бъде преименуван на "Античен стадион", а това щяло да бъде и добра реклама за археологическия обект.

Миналата есен кръстилката стана факт и в Бургас, където управлява един от най-любимите и смятани за успешни кметове на ГЕРБ - Димитър Николов. Тогава 250 турски имена бяха сменени с българските им аналози, като съветниците от ГЕРБ подкрепиха промяната.

Със сигурност обаче инициативата на шефа на общинския съвет във Велико Търново удря всички о земята - Николай Ашиков от ГЕРБ предложи да се преименува старата българска столица на Царевград Търнов.

Ашиков ще сформира нарочен инициативен комитет, който да потърси мнението на гражданите и да задвижи процедурата. За целта вади аргумента, че във всички исторически хроники болярският град се е именувал Царевград Търнов. Ако накара Веселин Маринов да прослави новото старо име в един химн, който всички кандидат-депутати от Велико Търново да изпеят на Царевец догодина, при старта на кампанията - и на фона на шоуто "Светлини и звуци", направо ще са разбивачи, нали?

Боят настана, тупат сърца ни...

А в същото време местният отбор "Етър" най-вероятно ще се представя така - "Етър Диарбекир спорт" (виж вдясно) от Царевград Търнов. Ти ги заличаваш от картите, те ти влизат с парите.

И това ако не е мултикултурализъм в действие.

Щеше да е смешно, обаче ни струва пари. Нашите пари

Тези националистически напъни щяха да са смехотворни, ако обаче не отнемат време и средства от нас, данъкоплатците, които искаме местните парламенти да бъдат по-ефективни в дейността си.

Нека си представим, ако общинските съветници във Варна биха изхабили същото това време, за да организират експозиция - съвместно с МРРБ и областния управител, на която "Холдинг Варна" да покаже макет как би изглеждала застроената Алея Първа. Щеше да е по-смислено и с по-голям ефект за данъкоплатците и жителите на града. Бездруго до момента не е правено подобен тип обществено обсъждане...

В действията с побългаряването на имената, да не го наричам прекръстване, прозира съвсем явен опит да се пообере каквото е останало от електората на "Атака", която като Чешърски котарак постепенно зачезва от политическия живот. Напук на европейската тенденция, която дава шанс на националистите и изобщо крайни (десници и левици) под влияние на кризата.

В България ГЕРБ почти успя да обсеби този електорат - благодарение и на факта, че БСП управляваше заедно с ДПС. Сега "Атака" и други като тях нямат шанс сами да прескочат 4-процентовия праг в следващия парламент. ВМРО отдавна се маргинализираха и след като акциите с шествия на пенсионери срещу цените на тока не дадоха особен ефект, минаха на "кръстилки" - сами по себе си нискобюджетни ефектни акции.

Ами дайте тогава направо да обявим акция за побългаряване, която да изличи от топонимията и документите изобщо всяко наименование, което няма нищо общо с официалния език на държавата - българския. Така акция ще включи и менютата на ресторантите, където сармите, кебапа и имам баялдъто, мусаката и още каквото се сетите, просто няма да ги има - и така изпадаме в крайностите на академик Балан.

Само да се разберем предварително къде ще ударим давността. В смисъл до кой завоевател ще заличаваме, и до Римската империя или древна Елада ще стигаме ли, тъй като тогава Ахтопол ще трябва да си търси друго име. В Полша прибалтийските републики изличиха само съветския.

Но "сърцемлади"-те ни прескачат цял един куп съмнителни херои от соца и преди него, митологизирани от съответните "поробители". Тяхното чувство за национална принадлежност е накърнено от "турското". О, ужас - само си представете, Мусала, Белмекен и Кърджали, имена на улици като "Дедеагач", "Люлебургас"... Всичко, що е наложено с ятаган от ония, под чийто гнет народът ни е пъшкал 500 години. (В стилистиката на г-да националистите).

Преходът върна имена

Какво пък, не смениха ли така имената на куп улици и градове от соца с други - и Толбухин например стана Добрич. По нечия друга логика обаче някой може да запита защо тогава центърът на столицата е само с руски имена - това наследство от завоевател ли е или от поробител?! "Цар Освободител", "Граф Игнатиев", площад "Батемберг", "Гурко" и "Дондуков" - да не би да сме 16-а република (да се чете иронично!)

А името на Фьодор Толбухин, маршал и герой на СССР заради делата си през Втората световна, е наложено през 1949-а от култа към братушките, и няма нищо общо с историческата памет. И през 1990-а пак си е върнато старото име на града Добрич.

Ами спорът за името на днешна Монтана - Михайловград при соца, как да бъде: Кутловица или Монтана. Въпреки че само двама от 8-членната Комисията по наименованията преди близо двайсет години са гласували да е Монтана, името така си и остава.

И ето тук виждам мястото на президента, който да се намеси и внесе ред. Това си му е конституционно право по чл. 98, т. 13 от Конституцията - да наименува обекти с национално значение и населени места. Нека държавният глава да реши Велико Търново Царевград Търнов ли да е или не, за да спестим време и пари на търновските данъкоплатци. По-добре да се подготвят за пристигането на НАП-Център.

Във Варна, надяваме се, думата на премиера е по-тежка от всяко местно его.

Oще: варна  велико търново  дпс  имена  кръстилка  наименования  общински съветници  побългаряване  смяна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

97 Aaauaa | 23.08.201214:22

Уважаема г-жо Емилия Милчева, Батемберг не руска фамилия. Самото твърдение за това е въпиющо невежество. Допускам, че може да сте го вмъкнала случайно, но пак си показва непознаване на материята. Язък!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

96 Божидар Гюлмезов | 06.06.201221:04

Какви логични аргументи бе оня, някаква невежа дето няма грам представа какво се случва в държавата тръгнала да ми търси сметка, просто няма как да стане.


Моето лично мнение е че този заем трябва да се вземе, няма мърдане от него, а и лихвата е по-ниска от тази на Хотелчев


Също така който е поне финансово грамотен знае че цитираните банки са КОНСУЛТАНТИ и участващи в процедурата по емитиране на облигациите, но те НЕ СА тези дето "дават заема". Най-малкото защото това не е заем.


Защо са избрали такива параметри на проектозакона не знам и няма как да знам, и всеки нормален човек може и сам да се усети че няма как да знам, но не това е целта на наниог, на нея целта и е да се заяжда и да създава провокации и скандали.


Детайлите ще научим когато се стигне до обсъждане в народното събрание, или когато някоя медия се хване да ги оповести всичките. Или пък може и да ги пише някъде из сайта на парламента, но въобще няма да се хващам да ги търся, който се "интересува" ще ги намери.Така че пак - въобще нямам намерение да се обяснявам като ученичка на ограничени провокатори. Като се научите на човешко отношение, а не да влизате със злобата и с кофите, ще получите такова обратно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

95 Оня Дето Го Трият | 06.06.201220:26

Бобчо

Не че нещо, ама....наистина си жалък.
Не е заяждане и не искам да те обиждам, ама е констатация.
Точно както Атака - пред логични аргументи от интелигентен противник просто издишате.....Нани Огг просто те направи смешен, така както Болен изглежда на фона на други по-смислени политици
Само с "патриотизъм" не става, пич, трябва и акъл.
С което считам темата за приключена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

94 Божидар Гюлмезов | 06.06.201218:55

Ето прочети и тук, поограмоти се малко, и спри да питаш малоумно-провокативни въпроси.

http://www.webcafe.bg/id_866585545
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

93 Bobby_gBG | 06.06.201217:53

Ти си лумпена. На основата на какво ще ми държиш сметка.

Да беше казала "еди коя си партия зае еди ква си позиция, чухме тоя, чухме оня, а на Атака каква е позицията?"...


Това което правиш е чисто и просто нагло и безочливо заяждане, при това както доказахме и преди това - си човек дето не знае какво се случва в тази държава, пък си тръгнала сметка да ми държиш.
А дето ме питаха какво не ми харесва в турция - ето какво.

http://news.ibox.bg/news/id_1306803526

Турция ни вкарала в своя карта

Истанбулски училища получиха мултимедийни учебни пособия, в които на картата на Турция се оказват цяла Армения, части от България, Ирак, Кипър и Грузия.

Дискът, на който се намира картата, бил подготвен в рамките на национална образователна програма, започната от министерството на образованието.

В рамките на тази програма властите раздават безплатни учебни материали, съобщава електронното издание Кавказский Узел.

Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч, при посещението си в Тбилиси миналата седмица е заявил, че е „недопустимо подобни материали да се отпечатват" и е поискал да му бъде предоставена информация по този въпрос.

По думите на Арънч, той за първи път чува за инцидента и е сигурен, че „това е само грешка".

От министерството на образованието на Турция са заявили, че са „шокирани от случилото се" и са поднесли официални извинения. Представителите на ведомството са се извинили за разпространението на материалите и са заявили, че не знаят как са се появили.

Отговорността ще поеме ръководителят на дирекция към министерството на образованието от департамента в Истанбул Ату Озер


Подобни провокации се случват постоянно, и не за пръв път ги хващаме, а още колко ли пъти не сме ги хващали за антибългарско държание...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

92 NannyOgg | 06.06.201216:44

"Каква позиция искаш да има за нещо, което МС е решило вчера?"
Докладът на Симеон Дянков пред МС за емитиране на облигации е от 11.04.2012 г., не от вчера - минаха приблизително два месеца от тогава. Стенограмите от заседанията на МС и решенията му са публични, има ги на страницата на МС - аз се информирам от там.
За позиции на други партии не съм те питала, защото не си се обозначил като член на "други партии".
Толкова по лумпенизираните ти изказвания, безинтересно е повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

91 Bobby_gBG | 06.06.201215:41

Не ти будиш съжаление с наглостта и арогантността си на базата на пълната си неинформираност.


Каква позиция искаш да има за нещо което МС е решило вчера?
Да не би Атака да участва в МС?
Да не би някой друг да е изразил позиция - който и да било?


На базана на какво ти имаш наглостта да ми държиш сметка каква ни била позицията?

Като допълнение аз съм просто един член на партията, аз не съм нито ръководството и, нито заемам някакъв пост че с такъв нагъл и арогантен тон да ми държиш сметка.


Каквото има в медиите - това знам и аз. А ти дори и това не знаеш.


Наглост, арогантност и демагогия, или поне щеше да бъде демагогия ако беше информирана, а ти на гол тумбак ми идваш с чифте пищови. Твоето е май по-скоро невежество отколкото демагогия.


Като се научиш да не влизаш с кофите и провокациите, може и да ти отговоря цивилизовано.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

90 NannyOgg | 06.06.201213:33

Божидаре, това, което си написал, действително буди съжаление.
Когато се успокоиш и прочетеш какво точно съм написала, се надявам и ти да го осъзнаеш. В постовете си към теб не съм използвала нито една обидна дума, няма такава и към партията, чийто член ти си. Предвидила съм ти и възможни отговори, един от които е по конкретните параметри на договора все още да няма изразена позиция и тя тепърва да се изрази на парламентарно ниво.
Въпросът, който най-силно ме интересуваше, е, каква е изобщо позицията на партия "Атака" по отношение на поемане на нов дълг, като начин за изплащане на стария - дали са мислили и обсъждали други варианти и дали ти имаш информация относно това. Можеше спокойно да отговориш, че не знаеш дали има такава или пък, че още не е формирана изобщо, защото са очаквали да видят договореностите и конкретните параметри.
Въпросите ми към теб бяха провокирани от това, че си се определил като член на тази партия, ерго възможно е да имаш понятие какви са позициите и.
И като последно: научи се да водиш елементарен диалог. Несериозно е човек, който сам споделя, че се е кандидатирал за общински съветник, да излива негативни епитети, провокиран от някакво форумно говорене. Дано в публичното пространство поведението ти да е различно, а това тук да се дължи просто на някаква неприязън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

89 Bobby_gBG | 06.06.201212:33

Nannyogg, я стига си излива злобата върху мен смешко.

Ти като тотално заблудена личност може и да не знаеш, но "ние патриотите" в министерски съвет не участваме.

За сметка на това днес въпроса стига до парламента, което прави останалата част от въпросите и излагацията ти още по-смешни.

http://news.ibox.bg/news/id_1834956231

а аз знам за параметрите на подготвяния за емитиране дълг точно толкова колкото и ти - каквото са написали в медиите.

Та каква по точно позиция искаш ти, с каква наглост я искаш, при положение че още никой никъде не е направил такава.


А моето лично мнение е че този заем няма как да не бъде взет, а от друга страна от мен не зависят по никакъв начин параметрите му, нито съм сигурен кой ги определя, така че там няма какво да ти отговарям.


Относно 3 тия ти въпрос - просто нямаш мозък. Ти знаеш ли какво значи законопроект? Знаеш ли какво означава обсъждане на такъв, и заемане на позиция? Това са неща които ТЕПЪРВА предстоят да се случат малоумнико.

Ти си просто едно тъпо ограничено същество което плещи глупости. Вчера се случило нещо, което днеска се официализира, и ти вече искаш Атака да бъдат по-светци от папата, и на всичкото отгоре с нагъл тон ми държиш на мене сметка.

Я върви се гръмни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

88 NannyOgg | 06.06.201211:52

@Божидар Гюлмезов, по повод коментари 84 и 85.

Божидаре, това са част от въпросите, които ти зададох, в два поредни коментара:
„Къде сте патриотите, като се гласува решението на МС, което съм посочила в поста си? Кога питахте кой ги избира тези банки и защо, при какви условия?” „Е, как не чух един отговорен и загрижен за нацията политик да пита този заем защо точно ни е, като сме много стабилни /по Дянков/, как ще го плащаме, като го вземаме точно сега или поне една медия да изписка?”

Твоите отговори: обясни ми каква била целта на заема, без конкретен отговор на поставените въпроси, като завърши с това:

„Не е проблем някой да не е чул или разбрал по въпроса, но след това патетично да питаш "ама защо никой не каза, защо нямаше обсъждане" е просто смешно. Просто да си беше направил(а) труда да следиш ситуацията в страната, вместо да се излагаш като кифладжия.”

В следващ пост /85/ си развил някакво твое мнение относно лихви и кредити, което дори няма да си правя труд да коментирам.

И така, ще опитам за последен път, с надежда да не си развил типично "политическо говорене" - ако е така, няма да упорствам.

Фактите: Още при встъпване на правителството на Бойко Борисов на власт са ясни задълженията на Република България: размер на външния ни дълг, падеж на главниците по заемите и т.н. Едно от плащанията е с падеж януари 2013 г., друго – през 2015 г. В началото на годината 2012 г., въпреки прокламираната стабилност на Република България и силните думи на Дянков /от 2010 г., продължаващи и през 2011 г./, че „България сама ще се справи със задълженията си и няма да се наложи теглене на нови заеми/емитиране на нови облигации”, се оказва, че това не е така. Изразява се позицията на правителството, че ще се търсят начини плащането /това за януари 2013 г./ да се извърши посредством вътрешни източници плюс външно финансиране или само от вътрешни източници. През месеци февруари/март Симеон Дянков обявява намерението си да използва като вътрешен източник на финансиране средства от Сребърния фонд, с предложение да могат да се инвестират между 30 и 70 % от средствата в него. Това предложение не среща подкрепа, най-вече защото ЕЦБ скръцва със зъби. По този повод позиция изразиха Пламен Орешарски /несъгласие с инвестирането на средства от фонда/, Бългаската стопанска камара, Иван Костов, Росен Плевнелиев, множество икономисти и т.н. Предполагам, че това Борислав Гюлмезов нарича широк обществен дебат и следене на ситуацията в страната. Междувременно, докато този дебат тече, се появява съобщение /края на месец март/, че правителството се отказва от тази идея и ще търси външно финансиране. Гласува се решение, през месец април, а на 4 юни е подписан договор, който на 5-ти юни е внесен за ратификация в българския парламент – параметрите на договора ги има в законопроекта, определени са и банките, както и техните възнаграждения.

Въпросите, точно, ясно и конкретно:

1. Каква е позицията на партия „Атака” във връзка с взетото решение на МС, подписания договор и неговото ратифициране? /одобрява; не одобрява; счита, че има и други начини за погасяване на старото задължение; ще ги представя тепърва в парламента – възможно е и това; Божидар Гюлмезов не знае – и това е възможно и честно, като отговор/
2. Счита ли партия „Атака”, че именно тези са най-добрите параметри на договора и има ли идея как ще се изплаща този пореден заем? /не те питам за твоето лично мнение, питам те за позицията на парламентарно представена партия, на която си член и която е представена като партия, която защитава националните ни интереси, т.е. именно от нея се очаква да е запозната най-добре с това, този договор добър ли е за България или не и да има представа откъде ще се плащат парите/
3. Считаш ли ти, в лично качество, че въпросите за прекръстване на местности и забрана на тютюнопушенето са по-голяма „новина” и са по-важни за нацията и бъдещето на всички нас, от внесения вчера в НС законопроект, свързан с поемане на нов дълг, който следва да се изплаща от всички граждани на Република България?

Сега по-ясно ли е какво те питам и кое считам за национален интерес?
   

оценка

+0 -0