Масуд и Терез: между политиката и оцеляването | webcafe.bg
Webcafe

Масуд и Терез: между политиката и оцеляването

Webcafe
30.01.2018, 14:08 (обновена 31.01.2018, 17:58)
терез и масуд, терез, масуд, лъвчета

Снимка: © Четири лапи

5 месеца неправителствени организации, централна и местна власт не могат да постигнат ефективно решение за съдбата на две лъвчета.

Вече пети месец две лъвчета са в центъра на медийното внимание у нас. Съдбата на Масуд и Терез се превърна в сериал, далеч по-драматичен от който и да е "Цар Лъв".

В него се преплитат организации за грижа за животните, провинциални зоопаркове, политика, обществени нагласи, проблеми в институциите, поети и неспазени обещания, подписки, протести и дори конспиративни теории.

В сряда развръзката най-после дойде - лъвчетата заминават за Холандия. Как обаче се стигна до тази сага?

Защо 5 месеца централна и местна власт неуспешно се мъчиха да решат какво ще правят с две болни животни?

Нека проследим тази история от нейното начало.

A именно - раждането на Масуд и Терез.

Три лъвчета се раждат в нощта на 8 септември м.г. в зоокъта в Разград. Раждането им съвпада с шумен панаир недалеч от зоокъта. Веднага след като са родени, малките са изоставени от майка си и буквално са стъпкани от възрастните лъвове в клетката.

Предполага се, макар да няма как да бъде потвърдено, че шумът и стресовите фактори са оказали влияние върху поведението на животните. По-важни обаче са не причините, а последствията – едното новородено умира още в зоокъта, другите две са сериозно пострадали.

Те са откарани във ветеринарна клиника в София, а грижите за тях поемат от Фондация „Дивите животни“. Лъвчето Масуд пристига в клиниката почти безжизнено.  Терез, е „сравнително добре“.

Шансовете за оцеляване на двете животни са малки. Те са плод на кръвосмешение – майката и бащата са брат и сестра. Отхвърлени са от майката, не са приемали мляко, което води и до по-нисък имунитет. Въпреки това състоянието им постепенно се подобрява, Масуд всеки ден бива хранен със сонда.

На пръв поглед „историята от зоопарка“ сякаш вече има своя щастлив край. Животните са добре, трябва само да им се намери дом. Но тук се намесва „лекът“ за всяко решение – явлението българска политика.

В зоокъта в Разград няма условия за гледането на толкова лъвове. Обектът е без лиценз от 2014-а. РИОСВ-Русе, изглежда, разбира за това чак сега и обещава „административно-наказателни мерки“.

Освен Масуд и Терез, там вече има 5 други лъва – две двойки и един болен 3-годишен мъжки на име Асен. Запомнете го, защото хората имат навика да го забравят. „Mалките лъвчета“ звучи по-ангажиращо от „големия, болен лъв“, но и той има своето място в историята.

Решено е, че в зоопарка няма да се развъждат повече животни от вида. Кметът на Разград д-р Валентин Василев, също ветеринар по образование, вика представители на Фондация „Четири лапи“ - единствената лицензирана неправителствена организация с опит в работата с големи котки. Идеята на кмета е специалистите да дадат своето мнение за бъдещето на разградските лъвове и къде могат да се отглеждат те – не само на Масуд и Терез, но като цяло.

Още тогава кметът казва, че няма да решава еднолично проблема.

На 11 октомври м.г. oт фондация „Четири лапи“ идват в Разград. Става ясно, че в разградския зоокът ще останат само една двойка лъвове. Болният лъв Асен, двете новородени (Масуд и Терез) и другата двойка лъв и лъвица ще трябва да бъдат преместени, поради невъзможност да им се осигури достатъчно място. От организацията също така обещават помощ за вазектомия на мъжките.

На 9 ноември е подписан меморандум между директора на „Четири лапи“ д-р Марина Иванова и кметът д-р Валентин Василев.

В официалната информация за срещата се посочват думите на градоначалника, че "Общината има желанието и ще работи в партньорство за най-добро решение на създалата се ситуация". В меморандума е посочено, че ще се предприемат стъпки за подобряване на условията в зоокъта, за да може той да получи лиценз от МОСВ.

Оказва се, че фондацията е водила разговори от 2010-а насам с ръководството на Община Разград във връзка с размножаването на лъвове в зоокъта, но "не е постигнат консенсус". Изразени са надежди с тази администрация нещата да са различни. Тези надежди обаче биват попарени само за няколко месеца.

Предвидено е и болният 3-годишен лъв Асен да се извози със специализиран автомобил до клиника в София, за да му бъде направен скенер, да се определи състоянието му и да се назначи лечение.

На същата среща става ясно и че фондация „Четири лапи“ вече търси нов дом на петте животни.

Идеята на фондацията е Масуд и Терез да бъдат изпратени в специализиран център в Холандия, където да получат грижи, отговарящи на състоянието им и проблемния произход. След това те да бъдат препратени в по-подходяща среда в Южна Африка.

Появява се обаче и алтернативно предложение. На 5 декември м.г. в Община Разград пристига писмо от кмета на Пазарджик Тодор Попов. В него той изразява желание Община Пазарджик да получи двете лъвчета, които да бъдат отглеждани в Зоопарк „Острова“ в Пазарджик (който, за разлика от разградския, поне има лиценз).

И тук добрите намерения и усмивките свършват, а историята на Терез, Масуд и 3-годишния Асен (не го забравяйте!) става още по-драматична.

Предложението на Община Пазарджик е обсъдено на сесия на Общински съвет – Разград на 21 декември. Там присъстват и представители на Фондациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“.

Явор Гечев от "Четири лапи" излага пред съветниците подробности по ситуацията на лъвовете. По негови думи болният 3-годишен Асен е бил държан в помещение 3 на 3 метра при изключително лоши условия. Лъвът е бил откаран по спешност в София, заради критичното му състояние.

Фондацията също така е преместила възрастната двойка лъвове Рая и Хектор от Разград в Софийския зоопарк. Рая е бременна, а идеята е да се осигурят добри условия за нейното раждане, за да не се повтори историята на Масуд и Терез.

Що се отнася до самите Масуд и Терез, малките лъвчета още са несамостоятелни. От „Четири лапи“ са на мнение, че състоянието на лъвчетата трябва да се следи денонощно от специалисти в следващите от 6 до 9 месеца.

Фондацията иска от Общинския съвет собствеността над животните от името на холандския спасителен център, за да се заеме с транспортирането им.

Нещо повече – Гечев дава оценка и на зоопарка в Пазарджик, който според "Четири лапи" не е подходящ за отглеждането на двете лъвчета, тъй като липсвали подходящи клетки и гледачи. От фондацията посочват, че животните няма да оцелеят там.

Пред общинския съвет Гечeв изразява и своите съмнения за "много сериозен натиск" животните да заминат именно към Пазарджик.

Малко по-късно започват разгорещени дебати по темата. Едни съветници не искат животните да бъдат давани на неправителствени организации, други не искат те да отидат в Пазарджик заради становищата, че там няма подходящи условия. Някои напомнят и за меморандума, който кметът Василев е подписал с "Четири лапи" преди няколко месеца.

В крайна сметка общинските съветници в Разград подкрепят предложението двете мъжки лъвчета Масуд и Терез да бъдат дарени на Община Пазарджик. Предложението е подкрепено от 20 съветници, петима са против, а четирима се въздържат.

На 22 декември, ден след сесията и взетото решение, случаят вече стига и до централната власт.  Представители на фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни" се срещат с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Екоминистърът се ангажира, че "двете лъвчета... ще бъдат отглеждани във възможно най-подходящите за тях условия".

Димов казва, че животните няма да бъдат настанени в зоопарка в Пазарджик, каквото е решението на ОбС-Разград.

Причината отново е, че "пазарджишката зоологическа градина не разполага с подходящи условия" за отглеждане на малки лъвове. Там е посочено и че, ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията на Масуд и Терез в полза на държавата.

Политическите сблъсъци за лъвчетата обаче продължават и на местно ниво. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен връща за преразглеждане решението на ОбС-Разград да даряването на лъвчетата на Пазарджик, защото според него то е незаконосъобразно.

Нещата продължават в съвсем различна посока, сменя се и тонът. От съюзници, Община Разград и фондациите вече сякаш са врагове.

На пресконференция кметът на Разград д-р Василев съобщава, че Общината не е била информирана за плановете на фондация "Четири лапи" да изнесе зад граница трите лъва (двете новородени и болния Асен).

Нещо повече - кметът разкрива, че е изпратил и жалба до Районната прокуратура по повод намерението на фондацията. В жалбата той иска извършване на проверка и образуване на досъдебно производство при установяване на данни за престъпление.

Същевременно Областната дирекция по безопасност на храните в София отказва да издаде пътен лист на фондация „Четири лапи“, за да могат те да изнесат Масуд и Терез в чужбина.

Фондацията започва онлайн подписка с искането да се осигури прехвърлянето на Масуд, Терез и 3-годишния Асен в Специализирания център "Фелида" в Холандия. Протестното писмо е адресирано до премиера Борисов. Над 47 000 души са се включили в нея.

На 30 януари „Четири лапи“ правят пореден протест пред Министерския съвет като настояват животните да бъдат изпратени в Холандия, а премиерът Борисов и екоминистърът Нено Димов да изпълнят поетия преди месец ангажимент.

Малко преди протеста става ясна и позицията на премиера, който говори за двете лъвчета по време на форум "Бизнесът среща правителството":

"Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни, че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук", коментира Борисов. "Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват", допълни още премиера.

По-късно се разбира и че, представители на„Четири лапи“ са разговаряли с премиера Бойко Борисов, който е  поискал от РИОСВ-Русе и Българската агенция по безопасност на храните пълно съдействие за конфискуването на лъвчетата от община Разград.

По думите на Гечев премиерът се е ангажирал до 20 дни животните да заминат за спасителния център в Холандия.

Няколко часа след информацията за разговор между Борисов и фондацията, екоминистърът Нено Димов и изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщиха, че е намерено "най-доброто решение", а именно:

Терез и Масуд да заминат за Холандия още в сряда, 31 януари.

Това, по думите на д-р Илиев, ставало, тъй като "има клинично заключение на ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол над заболяването им", а е нужна и "специализирана грижа".

Така накрая на 5-я месец съдбата на двата лъва може би все пак ще бъде решена по максимално най-добрия начин за тях. Лошата новина е, че за това се изгубиха 5 месеца.

Само се питаме, ако не ставаше дума за лъвове, а за две мечки например, дали политическата суетня щеше да е от същия калибър. Или пак през съдбата на лъвовете, проектираме някакъв криворазбран патриотизъм.

Oще: бабх  бойко борисов  валентин василев  гласуване  животни  зоокът  зоопарк  лъвчета  масуд  мосв  нено димов  общински съвет  пазарджик  разград  терез  тодор попов  фондации  четири лапи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 30.01.201822:02

Уебкафето, питали сте се били, ако не били зле отглеждани лъвове и обреченото им поколение, а били мечки... ами всяка несправедливост, всяка жестокост, всяка алчност, всяко неразумно поведение, клонящо към престъпление , е редно да се предотврати, ако е възможна превенция е най- здравословно, най-етично, най-лесно и най-евтино. Това е меродавно правило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

2 mima | 30.01.201819:00

А Асен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 30.01.201816:45

Ами едни там хора организират прайдове... Знаем какво е (истински) прайд, т.е. пряко е свързано с лъвовете.
Понеже в момента върви борба за правото на онези хора на какво ли не, включително и на прайдове, предлагам двете лъвчета да бъдат обявени за членове на ЛГБТ. По този начин всичките НПО-та ще могат да се погрижат за тях...
Даже и в Истанбулската конвенция може да ги включат. Прайдерчета са все пак, лобито е силно и грижовно!..
   

оценка

+0 -0