Плевнелиев може да е добър човек, но дали е добър президент? | webcafe.bg
Webcafe

Плевнелиев може да е добър човек, но дали е добър президент?

Диян Божидаров, в. Сега
09.01.2013, 07:45 (обновена 10.01.2013, 12:20)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Шумотевицата покрай гафовете на държавния глава отклонява вниманието от малкото му същностни действия, които са далеч по-скандални и заслужават много по-остра критика

Голяма доброта се стеле над държавния връх. Откакто Плевнелиев го покори, благи думи и вести пърхат над озъбените някога канари.

В първо лице. "Аз съм от партията на добрите", заяви Плевнелиев в предизборния октомври на 2011 г. "Пожелавам му, като си свърши мандата, да е пак същият добър човек", потвърди премиерът Бойко Борисов през лятото на 2012 г.

"Президентът е един добър човек", добави и вътрешният министър Цветан Цветанов на 16 септември, ден след като бе нарушен поставеният от държавния глава срок за оповестяване на "напредък" в разследването на бургаския атентат.

За да не остане съмнение, че Плевнелиев наистина е добър човек, го напомни пак сам той: "Много търпелив съм, добър по душа, но с кауза, стойности и ценностна система", заяви в края на ноември, мотивирайки действията си при клетвата на съдия Венета Марковска.

Образът "Плевнелиев - един добър човек" не е случайна хрумка в литературата на управляващата партия. От една страна, тя може да оправдава изненадващи негови ходове (главно изказвания), от друга - да внушава лични нравствени качества.

Първото е хитрост за политическа употреба при дисхармония в мелодията на ГЕРБ ("Какво да го правим, прекалено е добър!"). Второто е пиарен трик, който цели общественото съмнение да бъде превърнато в доверие ("Той не е вечно съгласен, послушен, мек, какъвто визуално изглежда, просто е добър!").

Не на всеки политик може да се закачи определението "добър". На Борисов например не може. Но на всеки трябва да бъде измислено качество, с което да се обясняват нежелателни странности. Така необщителният навремето цар бе характеризиран като мъдър - "Мълчи, тъй като мълчанието е злато".

От няколко дни Плевнелиев трупа имиджови вреди. "Българските планини в Колорадо" разкрасяват
огърлицата от гафове, отдавна низана от него и екипа му - объркването на Чехия с Полша (и Чехословакия) при приема на Вацлав Клаус, подаряването на гигантско яйце-кич на папата и т.н., са част от другите мъниста.

По-интересното е друго. Обществената шумотевица, усилена от медийното ехо, отклонява вниманието от същностните действия на Плевнелиев, далеч по-скандални. Които - не щеш ли, се оказват пак провокирани от една "голяма човешка добрина"?

Росен Плевнелиев назначи за конституционен съдия вече бившия главен прокурор Борис Велчев. Случи се без обществен дебат, откритост, каквито прокламира президентската институция. С назначението държавният глава даде изключително висока оценка на прокуратурата, сложи й печат на почтеност и морал ("В Конституционния съд трябва да влязат най-добрите"). Плевнелиев обяви Велчев за реформатор и, разбира се: "Той е един изключително компетентен, добронамерен, комуникативен и посветен българин".

Оценка, която очевидно рязко се различава както с мнението на Европейската комисия - критичните доклади за борбата с престъпността и корупцията у нас, за пасивността или неефективността на прокуратурата, за липсата на присъди по ключови дела не само не се смекчават, а се ожесточават. Разминава се и с недоволството на обществото от липсата на правосъдие и възмездие.

Росен Плевнелиев подписа моментално и указа за новия главен прокурор Сотир Цацаров. Стори го при съмнения за порочност на изборната процедура и имотната сделка на съпругата му.

"Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие", заяви Плевнелиев. С което със сигурност е обидил жестоко поне един човек - Венета Марковска. Тя ползваше същото обществено "доверие", имаше и институционално.

Еднакви принципи?

Добрият човек Плевнелиев отново зае поза, сякаш избира число от ценностна координатна система: "Подписах без съмнения".

Но дали избирателите на Плевнелиев споделят демонстрирания от него морал в тези казуси? Виждат ли почтеност, откритост, борба за обещаната предизборно промяна, добри решения? Засега Плевнелиев получава похвали единствено за речите си ("Прави гафове, но говори смислено, не е като Първанов" - казват феновете). Но е добре да коментират действията.

Съдебните казуси, при които президентът се намеси или не намеси, бяха що-годе единствените реални събития, по които трябваше да вземе отношение през първата година от мандата. Другото бяха речи и протокол. Добре е наистина избирателите му да кажат оценката си, тъй като мнението на хората, които не гласуваха за Плевнелиев, едва ли се е променило.

Колкото до провалената клетва на Марковска, стана ясно, че това не е било внезапно и самостоятелно решение, а предварително стикован пожарен вариант за потушаване на скандала.

Нека не забравяме, че президентът се мотивира с незнайно как появило се "писмо от прокуратурата". Т.е. дори и при това единствено запомнящо се действие инициативата не идва от него - той е просто удобният изпълнител на нечия воля.

Плевнелиев не е взел отношение по нито един от скандалите, които разтърсват обществото през последните няколко месеца. Не се знае какво е мнението му за наглите опити на ГЕРБ да наложи контрол върху предстоящите избори чрез недемократични промени в Изборния кодекс. Нито по земеделските сделки "кон за кокошка" с неслучайни хора, които се оказа, че продължават и при това правителство, въпреки героичната битка срещу тях по времето, когато ГЕРБ бе опозиция.

Като върховен главнокомандващ не е взел отношение и към намерението на военното министерство да купи златни португалски изстребители трета употреба... Мнението му за референдума за АЕЦ също е доста безлично.

След десетина дни Плевнелиев ще празнува една година от началото на мандата. Обзалагам се, че ще изпъкне с вдъхновена реч, някои друг гаф, а Борисов и Цветанов ще кажат, че той е един много добър човек. Колко точно е добър и за кого ще стане ясно след лятото, когато ГЕРБ няма да са хегемон във властта.

Oще: герб  президент  росен плевнелиев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

16 Уточнител | 11.01.201300:10

От фундаменталната статия н адругаря Автор може да се направи също един
такъв фундаментален извод:
Плевнелиев е добър човек, но не е добър Президент!
Е- ех, Първанката може и да не беше чак добър
човек но беше добър (п)Резидент!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

15 Govedo13 | 10.01.201321:39

Дреме ми на кура какъв е, ако беше нормална държава, поста щеше да е закрит, той е един чичак с представителни функции, кукла на конци с вратовръзка дето подписва и прави каквото му нареди Боко.
Причината за това е проста, Булгаристанската сган обича да прехвърля топката, ако беше нормална държава или нямаше да има такава позиция или въпросният щеше да има отговорностите на министър-председателя/т.е президентска република.
България е прекалено бедна да храни президент,чиято основна функция е плашило на бостан и медийна дезинформация.
Или някой балък си мисли ,че тея без да искат са се наакали с колорадския гаф..
Цялата идея е малко да разсеят и развеселят тълпата докато правят пладнешки скандален предизборен грабеж>
Самолетите
Южен Поток
Набуко
и други подобни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2013, 08:48

14 Pena | 10.01.201309:12

"Добър" е определение дадено от всички но които "добрия" върши работа и не се противопоставя-т.е. на пречи на никой!!!

Този който е "добър" за останалите е "лош" за самия себе си , близките и семейството си в случая за държавата!!!

"Добър е само Господ"-казва една моя позната-"Защото ни търпи"!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

13 Абе | 09.01.201323:45

Пропуснахте най-свежата новина - http://btvnews.bg/bulgaria/prezidentat-rosen-plevneliev-usluzhil-s-321-lv-na-zakasala-zhena.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

12 Borracho | 09.01.201318:41

"Според мен точно такива политици трябват на България, а заради исторически съображения липсват - образованим, успяли в бизнеса, забогатяли от собствения си труд, с доказани управленчески умения."

И точно като президент ще си приложи великите умения, знания и УПРАВЛЕНЧЕСКИ УМЕНИЯ?!?!? луд!?!?! Кво ше управлява тоя президент - голф колички, снежни шейни, а лятото с джет на Евксиноград ше спасява руски девойки от удавяне ли? За всеки човек има място, на което е най-добър и президентството не е мястото за Плевнелиев! Бил е добър като предприемач, казват че и като министър е бил много в час - ама те го махнаха и ние така и не разбрахме за великия му потенциал и полза за народа.
И ми седнал там, като английски лорд пред камината и реди едни лозунги и маже с кафяв позитивизъм, само една пура и чаша коняк му трябва на масичката отстрани!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 09.01.201318:05

>http://www.vsekiden.com/128583
>ако някой не го е прочел ,или има нужда да се посмее

Не разбирам - кое точно е смешното в тази история?
Плевнелиев ми прави впечатление на много кадърен човек - хареса ми новогодишната му реч, а и го гледах на живо, когато беше дошъл в Ню Йорк преди няколко месеца. Според мен точно такива политици трябват на България, а заради исторически съображения липсват - образованим, успяли в бизнеса, забогатяли от собствения си труд, с доказани управленчески умения.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

10 Venko Grigorov | 09.01.201314:36

Интересно ми е, според списващия, какво отношение трябва да вземе Президента на Република България по конкретна оръжейна сделка?

Дори нямам желание да коментирам мнението му, че президента трябва да вземе поляризирано отношение по въпрос поставен на референдум.

Знам че ви е мъчно за Агент Гоцко, но за щастие вземащия отношение доносник вече е извън играта.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

9 Бояна | 09.01.201314:11

..."Плевнелиев може да е добър човек, но дали е добър президент?..." Абсолютно и със сигурност вече може да се каже , че нестава за Президент.Резултатът от неговото президенствво ще е или прекратяване на дейността на тази институция , или човек станал за посмешище докато е бил президент!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

8 Borracho | 09.01.201313:30

Не е за президент Плевнята ама кът го избраха такъв ся ше го търпим. Няма авторитетна визия, няма стабилно, мъжко излъчване. Ако му сложиш една перука на главата и си премрежиш погледа и му слушаш гласа ще го объркаш с някоя учителка на училищно тържество. Или със жените, които говорят на младоженците в ритуалните зали.
Отделно, че партията която го направи президент е една 99.9% мутро-чалго-бизнесменска организация, като почнеш от босът им, та през дясната му ръка, та през лейтенантите та чак до дребните рибки. Мутри и далавераджии до един. И за лице на тази мутро-мафиотска глутница слагаме един миловидно изглеждащ бизнесмен с бяла якичка...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

7 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 09.01.201313:24

Алах,благодаря че спомена Спасителя на скиори Намига
http://www.vsekiden.com/128583
ако някой не го е прочел ,или има нужда да се посмее Много щастлив
   

оценка

+0 -0