Как страда марулята | webcafe.bg
Webcafe

Как страда марулята

chronicle.bg
03.07.2015, 18:12 (обновена 12.01.2016, 13:06)
1

Обяснението „просто не ям месо" не може да те спаси от целия порой с безумни въпроси

Да си вегетарианец е изпитание, което всеки в социална среда преминава ежедневно. Обяснението „просто не ям месо" не може да те спаси от целия порой с безумни въпроси, на които трябва да намериш какъвто и да е отговор, а всеки опит да смениш темата с времето се оказва невъзможен, защото това с какво се храниш винаги става водещо - ако няма избори, протести или нов паметник на бг цар.

Когато човек вземе решението да не яде месо, не знае какъв обществен шок го очаква и то дори в София, където да си еко, веган и био е тренди, да си вегетарианец е непонятно.

На практика всеки, който откаже пържолите, се изправя пред следните въпроси:

Ама защо спря да ядеш месо?

Това е въпросът, който по принцип е част от small talks - хората те питат ей така, нито реално им пука защо си спрял да ядеш месо, нито какви са ти мотивите. Те обаче имат какво да ти кажат, за да те убедят колко много грешиш с личния си избор. Няма достатъчно убедителен аргумент, че си прав. Просто всички имат собствени, които, разбира се, са по-ценни от твоите.

А не ядеш ли поне пилешко и риба?

Да, разбира се. Спрях да ям месо само от бозайници, всички останали видове нямат значение - от риби, през октоподи, до папагали. Виждаш ли, просто реших да коля кокошки в мазето, за да си набавям нужното, а теле в мазето не мога да вкарам. Рибата също има месо. Пилето има месо. Каква е логиката да спреш да ядеш месо, но само от определени видове? Това не е диета, а лично светоусещане.

А как си набавяш необходимите витамини и вещества?

Значи в XXI век единственият начин да си набавяш необходимите неща, е да тичаш с нож по полето и да колиш крави. Сериозно ли? Факт е, че е много по-лесно да си поръчаш тройка кебапчета и да се нахраниш на всяка точка в страната, но дали ще направиш така или ще хапнеш друго, е въпрос на личен избор, не на обществен договор.

А ти като не ядеш месо, как правиш...

Този въпрос е насочен предимно към жените. Това да не ядеш месо се приема като сериозна спирачка пред упражняването на орална любов, защото, нали...месо...!? Сякаш принципно да говориш за сексуалния си живот е толкова нормално, че да ти се задават лични въпроси под претекст, че са свързани с вегетарианството. Няма да влизам в детайли колко е лишен от смисъл въпросът и дали питащият знае какво е орална любов, че да си представя ядене на месо и касапница.

А не мислиш ли как страда марулята?

Ето това е въпросът! Ако ти си решил да не ядеш месо, не просто трябва да обясняваш защо не ядеш месо, а и защо ядеш всички останали продукти на планетата. Защо, например, не изпитваш ужас, докато ядеш соя, но предпочиташ да не мариноваш пържоли. Марулята си е маруля. Ако можеш да я откъснеш, можеш и да я изядеш. Дали ще го направиш, отново е личен избор.

Идва и любимото ми: Ако е толкова нормално да не ядеш месо, накарай тигъра да яде ягоди

Ако тигърът можеше да яде ягоди по цяла година и ги намираше по-лесно от месото, еволюцията, предполагам, щеше да си свърши работата. Освен това разумният човек, за разлика от животното, има право на избор - може да реши какво да яде, как да се храни, кога да се храни и т.н. Животното не може - то си задоволява потребностите и никой не го пита защо не яде ягоди.

Човекът от друга страна, може да яде ягоди от пролет до пролет - на сладко, сушени, пресни, всякак. Може да яде и моркови, картофи, лук, справя се добре със сирене, мляко, маслини... Когато тигърът разбере как да си прави сирене, може и да се откаже от месото, кой знае.

И така, мили хора. Нека когато седнем на една маса, да се опитаме да си говорим за по-важни неща. Кой как се чувства в живота си, за какво мечтае, какви планове има за седмицата, къде ще ходи на море... Разговорът ще е далеч по-ползотворен.

Текстът е публикуван в сайта chronicle.bg

Oще: веган  вегани  вегетарианец  вегетарианство  зеленчуци  месо  отказ от месо  плодове  храна  хранене 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 23:52

14 Bobi Yordanova | 07.07.201522:42

Към Mario Cheung
Будизмът има много касти, но до колкото знам не забранява яденето на месо, а само убиването на животни. Тоест, ако не си го убил ти и ,за предпочитане, животното е умряло по естествен път можеш спокойно да го ядеш. Ако се намира в магазина също няма проблем, тъй като нямаш общо със смъртта на животното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 04.07.201522:12

Дам! Та както казах, вегетарианството не е полезно... Много щастлив

А ако съм сериозен, вегетарианството е психично заболяване, като булимията и анорексията, и симптом за други психични проблеми, и не са придобити, а наследствени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

12 Ролинс | 04.07.201518:38

Harry | 04.07.201518:15
" психопатите ще продължат да разрушават обществата, ще продължат да се увеличават като процент от населението, докато достигнат критична маса"

------------------------------------------------------------

В България психопатите като вас отдавна са достигнали критична маса. На запад сте в доста по-малък процент и затова тези общества просперират.

Опасното е, че някои лицемери-психопати с твоите възгледи се заселват в "омразния" запад (Германия, Австрия, Канада, Англия...) и спомагат за разграждането и на тези общества. В тези случаи NSA би трябвало да помага като взима информация за тях (вас) и ги депортира при всеки про-Путинистки призив за насилие или разправа. Уви, трудно ще се случи. Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 04.07.201518:15

Не мога да ти кажа "какво да се прави", самият ти въпрос е неправилен, издава субективнотото мислене че зависи от човека, но не е така, древните са били мъдри и са казвали, човек предполага, Гспод разполага, французите казват, когато човек прави планове, Господ се смее; но мога да ти кажа какво обективно ще стане, психопатите ще продължат да разрушават обществата, ще продължат да се увеличават като процент от населението, докато достигнат критична маса, когато ще започнат необратими процеси на тотален разпад и деградация на цивилизацията, ще има войни и революции, бунтове и кланета, но вече не "цветни" а спонтанни и неуправляеми. Ще се върнем в ерата на средновековието, ще изчезне вякаква човечност и култура, и тогава нормалните ще избият психопатите, ще ги затварят в концлагери, ще запламтят кладите с вещици и вещери... ще се повтори всичко, което вече знаем (или не знаем?) от историята.

И ако човечеството не загине в чдрен апокалипсис, след има-няма 1000 години ще се завърнем пак към цивилизацията, ще се радваме на изобилие и култура, ще станем пак добри и търпеливи с психопатите, и те пак ще се развъдят... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

10 Ролинс | 04.07.201517:53

Harry | 04.07.201508:36

Споделените мисли в горното мнение са доказателство за деструктивността на почитателите на Евразийското мислене и че е нужно да минат няколко поколения, за да се изкорени този задръстен манталитет, натрапен преди 89-та от обирачи на мандри.

Кажи сега какво трябва да се направи с тези "негодни генетически екземпляри" и "физически неспособни" и "егоистични"? Трябва ли да се отвори Белене отново? Много щастлив

П.С. Днес закусвах палачинки и обядвах леща и спанак. Изядох и доста плодове. Ще видя какво ще вечерям. И съм много "по-годен" от теб, и физически, и ментално Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

9 Mario Cheung | 04.07.201513:37

Да всъщност и аз мисля да откажа месото именно заради религията - будизма казва да не навреждаме на на никое живо същество а Аюрведа твърди че яденето на месо замърсява духа защото един вид се храниш с мъртва материя.

С едно уточнение:
след пълнолетие може да се изгради балансиран режим на базата на растителни продукти но за децата е задължително да ядат месо за да се развият.

Според мен първият въпрос който стои е не дали да се откажем от месото ами да направим условията за отглеждането и умъртвяването на животни възможно най-хуманни - това ме притеснява всъщност при месото.

Но съм убеден че до края на века ще е факт производството на изкуствено лабораторно месо във промишлени количества и това ще елиминира завинаги както страданието на животните така и вредата върху планетата.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 04.07.201512:20

Знаете ли по какво ще познаете, че човек, с когото се срещате за пръв път, е вегетарианец?
Ще ви го каже, преди да си е казал името, независимо дали има повод за това. Обикновено ще добави, че яденето на месо е жестоко убийство и месоядните заслужават смърт. Или нещо в подобен дух.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

7 Петър Николов | 04.07.201511:03

За мен проблемът на вегетарианците е като на гейовете - на никой не му пука за тях, а те си измислят някаква жестока конспирация. Няколко човека те попитали някакви въпроси и вече край - обществото е захлупено, хоата са прости, само вегетарианците са духовно възвишени...
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

6 Bozo Kosmev | 04.07.201510:50

Марулята си е маруля. Ако можеш да я откъснеш, можеш и да я изядеш. Дали ще го направиш, отново е личен избор.

Ми то и кравата си е крава - ако можеш да я заколиш, можеш и да я изядеш. Баси логиката...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 04.07.201508:36

Споделените мисли в горното писание са доказателство, колко е вредно вегетарианството, даже уврежда мозъка! Много щастлив

Няма да го анализирам цялото, впечатли ме разсъждението за тигъра, който щял да еволюира и да се храни с ягоди! Много щастлив Много щастлив Сега младите са удивително невежи, чули са за еволюция, но не са наясно че без хищниците и всеядните, еволюцията за тревопасните не само ще спре но и самите тревопасни видове ще изчезнат...

И сега ще завърша мнооого не-политкоректно, хищниците изяждат негодните генетически екземпляри, физически неспособни да се спасят, и асоциалните, тези които се делят от стадото, които са безразлични и егоистични, и не щат да поемат грижите за общото благо на стадото - без което няма да оцелеят. В човешкото общество това са психопатите, у нас те оцеляват добруват лочейки от хранилките на на държавния департамент на САЩ и на Сорос.

И вършат своето разрушително и унищожително дело!

Днес ще обядвам свинска пържола и червено вино, и ме чакайте да умра. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+5 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.