Задръстеняци в задръстване | webcafe.bg
Webcafe

Задръстеняци в задръстване

Емилия Иванова
01.06.2015, 18:11 (обновена 02.06.2015, 19:57)
задръстване

Снимка: © Webcafe.bg

Вижте кой прави всички малки и големи задръстеняци - на глупаци

Идват местни избори и столичани от ден на ден осъмват с все по-малко възможности за избор, особено по отношение на дневния си маршрут.

Ремонтните дейности по улици и булеварди се случват със свръх-интензивност и по няколко едновременно, така че човек и добре да живее рано или късно ще се натресе в задръстване.

И докато всички сме в кюпа на задръстването и пърпорим с най-ниска скорост или на полу-съединител в километричната колона, за едни други шофьори нещата уж се случват по друг начин.

За тях промяната на пътните знаци, ограничението на скоростта и светлинните конуси почти нямат значение. Те бързат, разбирате ли.

Пресен пример от задръстването на "Цариградско" тази сутрин.

Знаете, на тази основна столична артерия е снабдена с две ленти и бус лента, в която движението не е препоръчително. В най-лявата лента по принцип се движат онези, които много бързат. Да ги наречем бета-тарикати - с тях сме свикнали.

Но, в задръстването, което се образува тази сутрин на "Цариградско", придвижването именно в бус лентата се превърна в абсолютна норма.

Затова нека наречем онези, които налазиха мястото на градския транспорт (и те са винаги, абсолютно винаги са едни и същи - при всяко задръстване и при всяка бус лента) - нека тях да ги наречем алфа-тарикати.

Е, ако бета тарикатите са един на шест, то при задръстване - в алфа-тарикат се превръща всеки четвърти шофьор (от скука броих - за да не се изнервям).

Та, пренася си се алфа-тарикатът в бус лентата и развява следното послание в атмосферата на задръстването:

"Аз бързам повече от вас и трябва да стигна преди вас, обикновени, скапани лузъри, които си седите в средната лента като зубъри някакви, задръстеняци такива".

Фучи, бучи алфа-тарикатът, иска да мине пръв, иска да изпревари всички, даже автобусите, даже е готов да мине по тротоарите, само за да не чака (слава богу, на "Цариградско шосе" няма реална опция за минаване по тротоара).

Но, о, какво се случва след малко? Стеснение. Цялото движение се пренася в една единствена лента - и тя е средната.

Задръстеняците пъплят, залепени един зад друг, като мравки, приели съдбата си.

Но какво става с алфа-тарикатите? Те са принудени да се върнат в средната лента и затова напористо тикат муцуните на колите си и отнемат предимство, за да се принуди някой задръстеняк да ги пусне в презряната средна лента.

Странно единни задръстеняците от средната лента не пускат алфа-тарикатите. Поне не и докато не минат те първи.

Изводът е мъничък, скромен и дребнав: ако попаднеш в задръстване заради ремонт - дръж се като задръстеняк, а не като алфа-тарикат, ако искаш да стигнеш по-бързо.

Защото, както казахме, избор няма и цяла София буквално е минирана от ремонти.

В преасфалтиране на рейтинг общинската управа е решила да направи всички малки и големи задръстеняци - на глупаци.

Затова, вместо да се състезаваме на къси отсечки, нека да се примирим, че ще летуваме в транспортен хаос и ще си дишаме взаимно вредните газове.

А иначе, както се казва, пилците се броят наесен...

Oще: автомобили  алфа-тарикати  артерия  задръстване  задръстеняци  избори  лека кола  леки коли  магистрала  мпс  ремонти  столична община  тапа  тарикати  цариградско шосе  шофьори 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

9 Klient | 04.06.201515:35

deowin
Некадърност и некомпетентност е сигурно че има и то в големи размери. Но водещото е преднамерено източване на парички с цел бързо, лесно и ежегодно обогатяване и не от нормален бизнес, а за сметка на данъкоплатеца.
А той, данъкоплатеца просто и наивно гледа отстрани и псува на масата !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 03.06.201518:33

Klient, приписваш на злонамереност това, което съвсем адекватно се обяснява с некадърност, некомпетентност и други далеч по-тривиални причини, включително липса на пари. Да, възможно е всичките циници тук да сте прави, но не мисля, че е твърде вероятно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

7 Klient | 03.06.201511:55

deowin
Пари има достатъчно, но това си е политика, стратегия или като искаш така го наречи: ремонта е некачествен и непълен за да се прави по-често и да се пълнят касичките на техните фирми и джобчетата на чиновниците.
А пък Алфа или Бета тарикатите ги търсете в администрацията и фирмите изпълнителки...
Другите просто бързат и нямат време наистина !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 02.06.201520:23

Решението на conscience е просто, евтино и ефективно.
Току-виж бюджетът на София се напълни достатъчно, че да могат да си позволят качествени ремонти вместо стандартните некачествени еднодневни кръпки.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

5 тъп | 02.06.201515:02

ще предложа нещо абсурдно:
всички да се движим, като възпитани хора! Намига Намига Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

4 conscience | 02.06.201508:54

Една камера за бус лентата и броят на алфа тарикатите спада драстично, а бюджетът на София позволява поемането на нови ремонти.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 02.06.201508:52

Аз пък не разбирам другата трагедия. Когато пътя прилича на бойно поле, кофти. Псуваме и викаме по общината. Когато същата прави ремонти, пак тя е виновна.
Кога да прави ремонти? Декември и януари ли? Или в 3 през нощта? Тогава ще я псуваме, че не можем да спим.
Угодия няма.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.03.2013, 15:37

2 Swarovski | 01.06.201520:37

Не разбирам защо, на Царигадско в ден събота, например, ако се движа в лявата лента с 80- 90 км/ч съм "тарикат" според авторката. Това е градска среда, не е магистрала, мога да седя в лявата лента с 30 км/ч и никой копче не може да ми каже. Освен това, в 90% случаите съм на ляво на Орлов, което автоматично значи, че съм си правилната лента... Понякога прекаляваме в това да осъждаме другите.
Иначе подобно беше и положението миналата година, когато правиха моста над площада на Авиацията, едни "глупаци" си киснехме в средната лента, докато "джипарите" летяха от ляво и дясно. Към края на ремонта там, започнах да минавам през кръговото, за по- бързо...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.12.2013, 19:18

1 Marin | 01.06.201519:50

Карайте в средната лента. Спазвайте знаците. Никога не пускайте тези от ляво и от дясно. Не бъдете балъци. Докато има балъци ще има тарикати. Ние сме нация която няма уважение към другите. Не пускайте никого пред вас, вие имате предимство.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.