Краят на гръцката драма за Европа | webcafe.bg
Webcafe

Краят на гръцката драма за Европа

Ева Паунова
28.06.2015, 12:14 (обновена 28.06.2015, 12:24)
Алексис Ципрас

Снимка: © Getty Images

Това може да е краят на гръцката драма за Европа, но началото на гръцката драма за самите гърци

Когато говорим за кризата в Гърция забравяме, че в момента изтича вторият спасителен пакет. Всеки транш се отпуска само ако Гърция се придържа към вече договореното споразумение. Правителството на Ципрас НЕ се придържа към него. Какво би направил всеки нормален човек, ако нещо вече договорено не се спазва? В един момент ще спре с преговорите и ще остави Ципрас сам да се оправя. Благодарение на политическа воля, голямата солидарност и разбиране към гръцкия народ, обаче, Европа и кредиторите продължиха (дори и до този момент) с преговорите.

А, какво отговори Ципрас...

Вместо да продължи преговорите той обяви референдум, който ще се случи след 30 юни (когато приключва вторият спасителен пакет и изтича срокът за погасяване на кредита към Международния валутен фонд). От няколко месеца Ципрас говори за насрочване на референдум. Защо не го направи по-рано, след като смята, че няма мандат от народа да води преговори с кредиторите? Вместо да приеме конкретното предложение, той реши, че в последния момент трябва да продължи да изнудва Европа.

Референдумът

Ще се осмели ли Ципрас да зададе въпроса „Искате ли Гърция да остане в еврозоната?". При така зададен въпрос най-вероятно гръцкият народ ще подкрепи оставането. По всичко личи, обаче, че въпросът ще бъде „Подкрепяте ли предложението на кредиторите?", за което вече самият Ципрас се обяви против. На практика, задавайки въпроса така, означава „Искате ли да останем в еврозоната или не?", но каква част от гърците биха разбрали този негов трик?

Играта на Ципрас

Наистина е обидно за целия гръцки народ и Европа да бъде подлагана на такъв тип рисковани игри от популист, който с това си решение единствено цели да увеличи своята популярност. Само преди 7 месеца, след изпълнени структурни реформи, Гърция вървеше по пътя на растежа и прогнозите бяха, че до днес ще има 2.6% увеличение на БВП. От месеци всички реформи са в застой, няма нито една нормално работеща държавна институция и няма прогнози за растеж. Ципрас не осъзнава, че доведе гръцкия народ до безизходица и е вероятно до дни цялата държава да бъде в много по-трудно, хаотично и неконтролируемо положение, отколкото някога е била.

Защо за едните може, а за другите не?

В Таверна #Grexit сметката, която Германия може да се наложи да плати е изчислена на 87 млрд. евро. Не мислите ли, че парите на европейските данъкоплатци биха били инвестирани много по-смислено в стабилни държави като България, която спазва Маастрихтските критерии и отстоява ценностите на Европа?

Цяла Европа и кредиторите са солидарни с гръцкия народ вече години наред, тъжно е обаче да видим, че гръцкото правителство е солидарно единствено в опита си да остане на власт.

Това може да е краят на гръцката драма за Европа, но началото на гръцката драма за самите гърци.

Коментарът е публикуван във Facebook страницата на евродепутата Ева Паунова.

Oще: алексис ципрас  германия  грекзит  гърция  ева паунова  еврозона  европа  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  ецб  международни кредитори  преговори  ципрас 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

19 Victoria Konstantinova | 30.06.201502:26

DOX, искаш да кажеш, че на германците въобще не им пука, дали гърците ще им върнат дължимите 87 милиарда евро? Ципрас няма никаква нужда от демонизиране на на тази цена. Той е спукан балон, поради което Русия няма да може да го надуе. Може да го залепи само Европа. Ако той не спихне преди това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

18 Dox | 29.06.201523:07

Деоуин,
Добра аналогия, но според мен не съвсем уместна.

Проблемът с Гърция се оказа не толкова икономически, колкото политически. На тройката въобще не и дреме дали ще бъдат върнати тези заеми. Целта е да бъде оплют и демонизиран Ципрас и ... по възможност свален от власт. Той, а също и Орбан, чешкия президент и някои други - дават лош пример. Гърция недвусмислено заяви, че не се отказва от връщането на заемите. Иска да я оставят на мира и тя сама да реши как да се реорганизира вътрешно, така че да започне да обслужва дълговете си. Оказва се, обаче, че някакви брюкселски чиновници имат повече власт да се месят във вътрешните работи на държавата, отколкото законно избраното и правителство. А чиновниците никой не ги избира. Тях ги назначават. С една дума, подобно статукво устройва перфектно някои частни финансови кръгове, защото съвсем безнаказано могат да разиграват някоя държава както си искат. Но какво стана - Ципрас отиде в Русия за сериозни преговори по енергийни проекти.

За това не мисля, че е дошъл момента за толкова крайни и направо апокалиптични заключения относно Гърция. Този момент по-скоро е настъпил за ЕС. Вече се пука по шевовете. Вече става очевидно, че в този формат, "Съюза" е обречен. А в такава ситуация, естествено, САЩ може само доволно да потриват ръце. Необходимо е цялостно, всеобхватно предефиниране на идеята за обединена Европа. Иначе - просто ще се удължава агонията.

Тази сутрин гледах предаване с участието на Валентин Вацев по въпроса. Този, лично аз го слушам и чета с огромно внимание. Ако проявяваш интерес, можеш да го видиш тук:

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A8%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8_l.102_i.10194077.html#.VZGj9U2Jjcs
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 29.06.201520:35

>Ципрас не е фалирал Гърция

Вярно не е.
Но току-що я уби икономически.
Все ми се струва, че за една държава да фалира е с една идея по-добро, отколкото да стигне окончателна икономическа кончина.
Което прави Ципрас с една идея по-виновен от тези, които първоначално поведоха Гърция по този път.

Пияният шофьор, който те блъска с кола е доста виновен.
Минувачът, който те блъска с лопата по главата докато умреш, за да не се мъчиш, е доста по-виновен.
Допълнително защото го оправдава с твоите мъчителни писъци - "то това живот ли е - виж как се гърчиш в мъки; пък и ако дойдат лекарите ще ти бият инжекции и ще те боли още повече".
Допълнително защото дори не е достатъчно компетентен да прецени какви са ти нараняванията и дали всъщност нямаш шанс да живееш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 29.06.201520:24

Говорете си глупостите, Гърция свърши:
http://www.zerohedge.com/news/2015-06-29/greece-will-default-imf-tomorrow-government-official-says
По-точно гърците предпочетоха самоубийството пред страха от смъртта, ако следваме аналогията на Жан-Клод Юнкер, който отбеляза по въпроса "You shouldn’t commit suicide because you're afraid of dying. You should say 'yes' regardless of what the question is."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

15 Dimitar Stamboliyski | 29.06.201515:43

Интересно, колко от вас са гледали "Зорба, гърка" и могат да направят асоциация между сценария на художественото произведение и реалността. Голям смях ще падне накрая!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

14 Оби Уан | 29.06.201513:10

Ролинс | 28.06.201521:58
Пробвай да спреш да си плащаш ипотеката на апартамента да видим какви ще са последствията...
.............

Като цяло това, че заемите трябва да се връщат си прав! Но разликата от казуса с Гърция е, че при твоя пример банката не ми определя как и за какво да си харча заплатата/доходите! Там прости си искат вноската - не ги интересува от къде ще я взема. Според мен това иска и Цапрас - преразглеждане на кредита без да му казват как да управлява финансите.

Да не говорим, че сравнението между държавен и семеен бюджет е много тъпо!!!
Мога да ти дам пример - какво става ако спреш да плащаш ПОТРЕБИТЕЛСКИ кредит (при казуса с Гърция е по-скоро такъв - те не са залагали нищо)? Банката си търси парите от гарантите! Ами да го направи и сега....
И друго - защо са давали лош кредит на малаките, знаейки накъде вървят нещата?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

13 TheRock | 29.06.201511:02

Така става когато се дават пари на хора, които никога не са имали намерение да ги върнат.
Фалит за Гърция!!!
Да се стягаме ние!!!
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

12 Victoria Konstantinova | 29.06.201502:09

До говедо 13
Blöde Kuh, авантата е чиста печалба, но гърците са нагли тарикати. Смучат милиарди евро, а след това не искат да ги връщат, защото ще им спаднат пенсиите и ще трябва да пестят от чинии и узо. А германците ще платят 87 МИЛИАРДА евро ! Глупаци - пият бира, не чупят чашите и хал хабер нямат от сиртаки. Стой си в обора и недей да мучиш глупости !
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

11 Conspirator | 29.06.201501:24

Това,което трябва да направи Европа в изключително спешен порядък е от понеделник да задейства стабилизационен фонд за....България!
Защото краят на гръцката драма може да се окаже началото на нашата и тук всичко ще приключи много по-бързо,а не за 5 години,както при гърците.Просто нямаме дълбочина за пропадане и удряне на дъното.
Дано да се намерят мъдри политици в Европейския съюз,защото не е толкова страшна финансовата несъстоятелност.Страшни са популистите,които подменят конструктивния вот и водят народите си към страшни катастрофи.
Задайте си въпроса защо гърците/не само тяхното правителство/продължават да си вярват и медиите им/чии са те всъщност?/ продължават да ги нахъсват,че Европа и МВФ накрая ще клекнат пред някакви искания.В случая няма абсолютно никакво значение,дали са справедливи или не.
Задайте си въпроса,защо само преди броени месеци Гърция регистрира 2.3 процента растеж и моментално беше надут огромният популистки балон ''Сириза''.Кой,всъщност е заинтересован от дестабилизацията на Европа и еврото?
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 29.06.201500:46

Дорогая моя, Милая моя, Звездная моя, Прекрасная моя Пенелоповна!!!

Не Зирофакис, а Варуфакис, Щастие мое! Сигурен съм, че това не е грешка, а плод на завидно въобръжение, Съкровище! Ето - опитах се да бъда максимално кратък, за да не се налага да четете "събраните ми съчинения" /Ха-ха-а-а-а! Това много ми хареса оня ден!!!/

А, и още нещо - един чар може да е само левичарски. Ако е "десничарски" - забравете въобще за чар!

Съжалявам за изтощително дългото продължение на поста!!!

Искрено Ваш - Филофоб!!!
   

оценка

+2 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.