Разумно е да гласуваме за ДПС | webcafe.bg
Webcafe

Разумно е да гласуваме за ДПС

MacAllister
21.01.2013, 12:31 (обновена 21.01.2013, 12:39)
сянка, силует

Аз по едно време разправях как е разумно да се гласува сега за Доган и ако не бяха толкова хора, пълни с предразсъдъци и пияни по едноходовото мислене именно ние, българите, можеше да използваме т.нар. турска партия за наша изгода.

Без Доган официално начело това е невъзможно - вариантът отпада, но идеята (вече абстрактна) си остава забавна. Повечето хора у нас страдат от самонасажданата заблуда, че политиците предлагат някакви стоки и ние избираме - т.е. че има някаква взаимна полза. Като във всяка екосистема сме взаимно зависими, разбира се, но у нас политическите сили са деградирали напълно до грижа за собственото оцеляване и това на скритите си притежатели.

Постоянното разместване на пластове води до пълна деидеологизация и посвещение на съществуването им на търговски обмен между заинтересовани и предлагащи, само че клиентите не сме ние, а шепа едри потребители и неизбежните нови фигури, зараждащи се покрай политическите размествания. Всичко останало е театър в политическия живот, включително и национализмът, включително и малцинствената партия.

Такива процеси има навсякъде, но при нас бяха подкрепени от намерението (не ми се извърта езикът да го нарека план) на върхушките от социализма да мутират държавата, така че да останат водещи и въобще in control. Това доведе до крайности, доведе дори до там, че изпълнителите на редица замисли някак си се оказаха с повече власт, отколкото който и да е от сивите кардинали е имал намерение да им даде...

Би трябвало да сте забелязали всичко това, ако не сте, значи сте останали пушечно месо - статисти, бутани за жълти стотинки да проявяват ту емоции, ту убеденост в неща, които за тези, що ги организират, са просто пореден ход в използването ни в ролята на средство за пазарене между тях. За толкова време всички планове на миналото, които за мнозина са прекалено реални, са просто минало.

Такъв е животът - средствата се превръщат в причини, изпълнителите - в поръчители, и нищо не остава просто и лесно за планиране. В крайна сметка изборите в повечето страни в света са просто традиция, наложила се във времето на по-бавните комуникации, когато фокус е бил нужен, днес това изобретение за поддържане на вътрешния мир е вече заменено от постоянната индоктринация на медиите и социалното общуване.

Ние имаме шанс, у нас изборите все още значат нещо. У нас все още изборите могат да решат кой от играчите ще има един лост или друг и това не е без значение. Това би могло да се ползва, шанс, който американецът например няма, но все пак повечето от нас предпочитат да вярват в химерите на пропагандата и да се пристискват как няма да гласуват за "рязан", как тоя ограби държавата, оня е комуниС и т.н.

Никой от тях не е това, за което се представя, единственото сигурно нещо за политиците е стремежът им да използват държавата като средство за подобряване на позициите и дори директна печалба за съответните си бенефициенти и себе си. Никой опит да се проникне в това с честност не може да успее, системата е еволюирала достатъчно, за да не го допусне по нормалния ред, а ако недоволството е прекалено силно, нищо нормално няма да може да се случи.

В тая ситуация разумно за нашите интереси - на граждани без ламтежи да бъдем владетели, олигарси и милиардери - разумно е да клатим баланса на разнообразните интереси, завързани към политическата сцена. Изкарването на светло на играчи, които предпочитат да седят в кьошето, например може да има невероятен ефект - Доган нямаше интерес да бъде съществена партия, подкрепяна предимно от българи, ако получеше много повече гласове от желаното, дори вътрешният контрол в ДПС щеше да започне да се пука по шевовете от нахъсаните да използват възможността гладници.

Имиджът на самото ДПС пред стандартния му електорат щеше да се срине заради обезсмислянето на малцинствената му насоченост... Да не продължавам - това е само малко повдигане на завесата, която сами държим пусната - просто един пример, повлиян от повода.

Давате ли си сметка в тоя случай, например, че ДПС можеше да бъде унищожено за един мандат не с рев срещу него, а с внезапна и нетърсена подкрепа? На нас ежедневно ни прилагат такива и много по-засукани номера, ако ние не започнем да отговаряме със същото, ще бъдем жертви на единствения ексклузивно ориентиран към нас продукт - фалшивите идеологии и измислени каузи.

Какво ни спира? Може би страхът, подобен на тоя, който нашия сънародник Бойко има в излишък, нежеланието да повярваме, че дори не е нужен дълбок заговор, за да ни разиграват като маймуни? Всяка власт се превръща рано или късно в самоцел, върховенството на закона е само наивен опит това да се смекчи, но и то не е измислено от гражданите, а от по-разумните политици и предприемачи, които знаят че времената се менят...

Не знам за вас, но за мен опитите да се говори в калъпи, които явно не са реалност, си е участие в заблудата и далеч няма нужда да е платено. Историята е показала, че най-добрата инициатива не идва от ламтежа за директни изгоди, а от чувстовото за шанс да се позиционираш в по-далечно бъдеще по-близо до кранчето.

Oще: ахмед доган  дпс  нападение 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

12 Georgi Tashev | 23.01.201314:54

Bichkiiata прост си като детско сметало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 22.01.201318:43

Оня

Витков не е гламав, самото учредяване на една партия в една или друга степен е съизмеримо с учредяване на банка. Разликата е, че от влоговете на довери не се връща лихва, нито пък се облага с данъци т.е ефективността и е много по-висока. В калните води на българската политика това е най-добрата инвестиция, трябва му само да надмине един определен праг на ' убедени членове и мелницата се завърта и продължава на самотек ....
той още Алеко го е прозрял
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

10 YOLE | 22.01.201317:35

А може ли още сега, с референдума да гласуваме за ДПС?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 22.01.201317:14

Хейтър

Каква е връзката между кой му е ПР и колко лева е изхарчил?
Хайде сега ако обичаш пред всички нас назови един разход за кампанията на Витков, който аз или ти не можем да си позволим?
Нима нямаш заделени едни 5-10 бона лични пари, скоито да се регистрираш в ЦИК?
Имаш, сигурен съм. И аз имам, ама не ми се дават......
Е това е разликата между нас с теб и "гламави" като Витков Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

8 Хейтър | 22.01.201317:00

Е ти сигурно знаеш коя му беше PR? Или това е просто някаква случайност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 22.01.201316:59

Хейтър

Светльо Витков влиза леко, странично, опипващо, плъзгащ се под един много интересен невидим ъгъл в новообразувалата се ниша на българската общественна ярост срещу никога непроменящите се управляващи партии в периодът на "демокрацията". Не че съм се юрнал да се правя на специалист- политически анализатор, но тоз очевидно го подготвят издалече. Още не са му изкристализирали точната обществена позиция, но ще намерят идеология и нова философия за новата му партия. Май, че се правят корекции и в имиджа му, базирано на ургулишкият избор на сегашното говедо-мутра, защото тиквата счупи всички тъпомери и стана прекалено очевидно, че е спуснат с кран на тази позиция. Има добър бакграунд на бунтар, интелигентен, добър външен вид, чисто минало, почти идеален продукт дето ще омае новото поколение, че старото вече измира и маркет за него няма.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

6 Astarot | 22.01.201316:31

"А кой стои зад Светльо Витков, запитвал ли си се?
Изобщо, запитвал ли си се дали честен човек има ресурсите да направи партия?"

Къде видя пари точно в неговата кампания? Къде видя плакати и билборди? Къде го видя в дебатите по телевизията, където цените за участие започват от около 1000 лева в "малкия" дебат до няколко пъти повече в дебата на "основните претенденти". Явно не си следил нещата внимателно.

Разходите им с Мицов бяха малко повече от 10 хиляди за внасяне на документи за кандидатстване и разходи за гориво и други подобни неизбежни разходи за обикалянето им из страната. Подписи за кандидатурата им се събираха от доброволци и най-вече по концерти.

10-20 хиляди за двама музиканти, които редовно имат участия не са някаква колосална сума, за да се твърди, че някой им е ударил финансов гръб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

5 Хейтър | 22.01.201315:27

"Не можеш и да накараш 2-3 милиона души да дадат един и същи протестен вот, издигайки на власт, конкретен независим кандидат (Пример е Светльо Витков, за когото не биха гласували повече от 7-10% от избирателите, при каквито и да било обстоятелства). ...
#
Но единственият начин да се промени начина ни на управление, е да се подменят хората, които управляват не с тези, за които се изисква от нас да гласуваме, а за аутсайдерите, зад които не стоят големите финанси за предизборни кампании, интервюта, дебати, билборди, плакати..."


А кой стои зад Светльо Витков, запитвал ли си се?
Изобщо, запитвал ли си се дали честен човек има ресурсите да направи партия?
Пари, лоби, поддръжници, да му се даде трибуна?
В България няма партия, която да не е пета колона на БКП и конците й да не се дърпат от ДС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

4 Astarot | 22.01.201314:48

Всичко опира до това, какво е най-правилно да поискаме, за да можем да го изпълним като гласоподаватели и да има реална полза от това.

Да изхабиш 4 години просто, за да елиминираш ДПС като партия е... как да кажа, не особено ефективно.

Трябва да си зададем точните въпроси и точните цели в точната последователност.
Не може да отидеш да гласуваш, "за да се оправим", и то като гласуваш за хората, за които е предвидено да гласуваш и да очакваш реални резултати.

Не можеш и да накараш 2-3 милиона души да дадат един и същи протестен вот, издигайки на власт, конкретен независим кандидат (Пример е Светльо Витков, за когото не биха гласували повече от 7-10% от избирателите, при каквито и да било обстоятелства).

Ако приемем, че за да се оправят нещата, трябва да се почне от самите основи, значи трябва да се промени начина, по който народът делегира власт на управляващите. Нещо в системата на подбор трябва да се промени. Един, но не единствен начин е да се борим всички за мажоритарна избирателна система, при която всеки район гласува за един от няколко кандидат депутати. Чрез такава пряка избираемост нещата се променят в правилната посока. Това разбира се, е доста общирна тема за дискусия и не може да се побере в 2 изречения.

Но единственият начин да се промени начина ни на управление, е да се подменят хората, които управляват не с тези, за които се изисква от нас да гласуваме, а за аутсайдерите, зад които не стоят големите финанси за предизборни кампании, интервюта, дебати, билборди, плакати...

Естествено подобно изменение на статуквото изисква единомислие и постоянство от поне 10% от населението като за начало, защото промяната на статуквото е трудно нещо и започва в ума на всеки един човек в държавата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

3 Georgi Tashev | 22.01.201314:02

Makaлистър, стига спамил из нета!
ДПС никога не е работила за интереса на хората, в противовес с името си. Единствените добрини към малцинствата са били с партийна цел и нищо повече.

Нашата количка засега няма кой да я ремонтира, а ако се намери такъв, останалите вкупом казват, че е самозванец и най-много да я счупи. Портфолиото на майстора се подменя с компромати и фалшификация.

Друго решение е да се внесе количка отвън, но заедно с професионален оператор на тази количка.

А най-радикалният и труден избор е да се разруши количката заедно със всички, които са я използвали и да се построи нова, като се взима пример от държави, където изработката е най-качествена - Норвегия, Швейцария, Финландия, Австрия, Германия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.