Колко платиха за Адриан? | webcafe.bg
Webcafe

Колко платиха за Адриан?

Мариана Павлова
11.09.2017, 16:42 (обновена 14.09.2017, 21:44)
МВР издирва сина на собственика на "Софавто"

Снимка: © Webcafe.bg

Щом няма да се зачудим защо все още няма достатъчно камери по пътищата, защо е възможно да не разпознаеш фалшивия полицай от истинския на пътя, кой и къде шие бутафорните униформи на престъпниците, кой и защо отвлича, а отвлечените кои са и защо са отвлечени, или пък отвлечени ли са изобщо - ще питаме тогава за това какво да правим ние в такава ситуация.

Момчето се завърна! Цяла България си отдъхна.

Колко платиха - това е въпросът, който всички задават. Думата „откуп" е споменавана в пъти повече в статии, репортажи и коментари, отколкото другите важни думи като „отвличане", „престъпност", „закони", „полиция".

Кой го интересува дали живеем в Европа или сме в някоя от човешките джунгли по света, където беззаконието и престъпността те люлеят в люлката си от бебе? Карай да върви, Европа е за другите - за нас е важно да научим колко платиха...

Та, колко платиха? Нездравото ни любопитство прескача всякакви граници и цял народ иска да чуе числото. Милион ли е, три ли са? Хора, които живеят от заплата до заплата, искат да знаят. Обществото на бързите кредити и талоните от лотариите иска да знае.

Колко точно и как точно ги дадоха? Хем всички знаем как точно се дава - на полицай, на митничар, на лекар, на учител, на съдия, хем искаме да чуем как точно ги дадоха родителите на Адриан.

В торба ли, в сак ли, на части ли, в банкова сметка ли? Няма да си поискаме касовата бележка от прегледа в частен кабинет, пък и няма да я дадат, но се интересуваме живо от детайлите.

Единственото логично обяснение за това нездраво питане за размера на сумата, а не за причините и последствията от този криминален акт, е следното - всички питаме, за да си направим сметката можем ли ние да платим толкова, ако ни се случи на нас.

Не дай Боже, ужас, късметче от кафето, икона за здраве и детелинка, споделена във Фейсбук. Знае ли човек - щом се случва на другите... Може и да не сме милионери всички, но могат да ни объркат с такива, а ако ни объркат - трябва да знаем как става. Все пак не просто жертвите плащат сами за свободата си, а и внасят данъци върху парите за откупа, който са дали.

Законът над всички ни ли е или само над някои? След като няма да питаме в състояние ли е изобщо полицията някого да спаси, защо доказателствата са винаги унищожени, негодни или с изтекъл срок, защо няма справедливост, защо няма да ги хванат - ще питаме тогава как точно са дали парите.

При всички въпроси, не се сетихме да зададем основния: къде останаха парите на „Наглите" и търси ли ги още някой, или с тях е захранена следващата престъпна мрежа?

Щом няма да се зачудим - дори след толкова усвоени европейски пари - защо все още няма достатъчно камери по пътищата, защо е възможно да не разпознаеш фалшивия полицай от истинския на пътя, кой и къде шие бутафорните униформи на престъпниците, кой и защо отвлича, а отвлечените кои са и защо са отвлечени, или пък отвлечени ли са изобщо - ще питаме тогава за това какво да правим ние в такава ситуация.

Какво друго ни остава, освен да питаме колко струва едно отвличане, все едно е кило кашкавал в магазина?

Всъщност ние знаем колко струва - на нас ни струва данъци, струва ни също гражданска съвест и заинтересованост. Струва ни политика - на превенция, на резултатност, на икономика, вътрешен ред и общество. А на тия, дето си мислят, че сме на един континент с тях, им струва европейски пари по проекти и някакви крехки надежди, че един ден ще станем и ние държава с ред и закон.

Знаем колко струва, но не знаем колко трябва да платим - ако схващате тънката разлика... А докато научим отговора - и цар нямаме, дори и далеко, а Бог е високо и сме сигурни само в съществуването на шлифера му.

Oще: адриан златков  гребеца  ивайло евтимов  йожи  любо гребеца  наглите  отвличания  престъпност  тони златков 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.02.2017, 01:04

2 това-онова | 17.09.201719:50

Кул Най-интересния въпрос е, защо полицията нищо не направи в случая ? Май нещата бяха уговорени от друго място и полицията трябваше да симулира някаква активност, парарелно да изчаква и гледа от страни. Нещата бяха организирани от друго място и всичко се случи по схема. Всеки получи своето. А за народа близалки и залъгалки, както винаги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2017, 11:34

1 Румяна Копринска.1800944373266530 | 13.09.201711:36

А най-интересният въпрос е, какво прави
полицията, или е твърде заета да си организира стачката за повишение на заплатите със задна дата?
   

оценка

+1 -0