Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони | webcafe.bg
Webcafe

Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони

Зелен Бетон
16.09.2012, 09:45 (обновена 16.09.2012, 10:14)
Валутен борд

Не ми се мисли какъв батак щеше да бъде българската финансова система - и българската икономика като цяло - ако борда го нямаше.

Валутният борд е най-късметлийското попадение измежду многото недостатъчно осъзнати (или направо хаотични) ходове на българските правителства от 1989-а насам.

С чиста съвест може да се каже, че улучихме джакпота с него. Въобще не ми се мисли какъв батак щеше да бъде българската финансова система - и българската икономика като цяло - ако бордът го нямаше.

То не че сега е слънце, де - но без борд щеше да бъде някакво безумие. Дава ли си някой сметка какви игри щяха да настъпят с обменния курс на лева (даже само това да вземем)? И то не само диктувани от теснопартийните интереси на този, който е на власт тук, а и от външни фактори.

За един Сорос - или някой друг не толкова известен, но също толкова силен фактор на влияние - би било играчка да предизвика (и то неколкократно) хиперинфлация, и да източи неусетно още от и без това разграбената държава.

Политическите апетити на Кремъл към нас щяха да са много по-изострени; международната организирана престъпност щеше да види възможност да превърне България във финансова Ямайка (имам предвид пиратския период на този остров); сума ти съмнителни банки щяха да разкрият клонове у нас. За всичките тия потенциални мераклии валутният борд е като зло куче: може и да не лае, но самият факт, че е вързано там, ги кара да заобикалят.

Бордът е като вечерен час за тийнейджър с бушуващи хормони; като камера с радар на Цариградско шосе; като информация, че в блока живеят предимно военни, всеки от които разполага с лично оръжие. Не че е пълна гаранция срещу идиотщини, но поне ги обезкуражава, вместо да ги насърчава.

А най-хубавото е, че не може да се махне просто ей-тъй. Защото този, който понечи да го маха, трябва да разполага с наистина желязна аргументация.

Да ни е жив и здрав, викам аз. Има още много хляб да изядем, докато дойдем до онази степен на осъзнатост и нормалност (гражданска, политическа и икономическа), при която да можем да го махнем, без това да ни вкара в проблеми.

Oще: българия  валутен борд  икономика  финанси 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 17.09.201208:17

има нещо сбъркано у бантустана и бантускотовете. глеам се тая сутрин у огледалото.... уж нормален ма сигналите от кораба майка си ги ловим muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

5 CrossFire | 16.09.201223:20

Това е най-тъпата "статия", което съм чел от доста време насам на икономическа тематика. Единственото нещо, което прави борда е да връзва ръцете на централната банка. Не осигурява нито стабилност, нито сигурност нито нищо. Достатъчно е ЕЦБ да пусне печатницата и ще видите тогава стабилността на борда. Няма причина да съществува един валутен борд след като е изиграл ролята си да вкара под контрол инфлацията и централната банка. След това гарантира само и единствено високи лихви от банките, които не могат да си осигурят евтин поток от пари в местната валута и стагнация на икономиката. При разумна фискална и икономическа политика бордът не само, че е безсмислен, но и опасен. Нищо не пречи той да бъде махнат, а основния лихвен процент да се обвърже с годишния ръст на БВП. По този начин ще се избегне прекомерното раздаване на евтини заеми и скок на инфлацията. Колкото до Кремъл и Ямайка, мисля че твърденията са толкова абсурдни, че нямат нужда от коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

4 Svelini | 16.09.201221:40

Основното, което автора казва се намира в последния абзац. Защото всички помним края на 1996 и началото на 1997 г. Ще го има до тогава, докогато не дойдат нормални хора да ни управляват. Мислите ли, че ако имаха възмогност ББ и Брад Пит нямаше да печатат хартийки. Аз си мисля, че щяхя да го правят- така както правеха всички до началото на 1997 г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 16.09.201218:41

Няма такава тъпа и грешна статия.
Борда е система за контрол над суверенитета на държавите.
Толкова вреден е колкото световната банка, европейската централна банка и американския фед. Всички те са части от една система която гарантира,че света се и ще се управлява от шепа хора.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 16.09.201214:13

Самоче вече май се превръща в нискокалорична диета за анорексик.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 16.09.201210:15

Да харесваш борда в същност означава да харесваш принудата.Което пък означава робска психика и бездарни водачи!Бордът е унижение!
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.