Калин Терзийски унижен от Кеворк | webcafe.bg
Webcafe

Да те почерпи Кеворк в неделя вечер

Аскетът в мола
08.04.2014, 17:41 (обновена 08.04.2014, 21:31)
Терзийски

Снимка: © facebook.com

„Кеворкян е прочут журналист и аз изпитвам респект към него. Дете и глупак съм и изпитвам респект към всеки по-известен. Нямам оправдание за това, но мисля, че повечето българи приличат на мен.“ Калин Терзийски

Малък и неприятен инцидент се случи в неделя с най-известния и най-старателен български писател Калин Терзийски. Вместо да се занимава с творческа дейност и да седи до жена си, която, както става ясно от неговото широко разпространено в интернет оплакване, имала високо кръвно, му се наложило да прекара неделната вечер в студиото на „Всяка неделя".

Той бил поканен от „корифея на българската журналистика" Кеворк Кеворкян в ролята си на психиатър във връзка с обсъждане на случая с убиеца от Лясковец. За съжаление, воден от неизменното си „добро чувство" и неутолимата си жажда за популярност, Калин Терзийски попаднал в милиционерски капан: Кеворкян се разпрострял в предаването си с другите си гости и забравил за писателя.

Според сърцераздирателната изповед на самия Терзийски, след предаването Кеворк дошъл при него, извинил му се и казал: „Не можахме да сварим да те включим. Нямаше време за тебе. Жалко. Звънни през седмицата, да те почерпя."

Разбира се, Калин Терзийски не е обиден лично. Той е над тези неща. Той е обиден от името на българските писатели!

Оказва се, че след години сътрудничество с медиите в България, единственият носител на Европейската литературна награда в България (дебело подчертано) явно чак сега, когато е лично засегнат, открива същността на журналистиката. И пише с тъга, много тъга: „Не можех да роптая срещу същността на медиите. Те не се хранят с книги, а с кръв и гной."

Не можем да не признаем, че писателят е прав в посоката си на мислене за морала на хора като Кеворкян. От друга страна, за да не бъдат унижавани публично, писателите в България със сигурност трябва да се научат да спазват повече духовна хигиена. А тя няма как да се постигне, освен с медийно въздържание.

Oще: всяка неделя  калин терзийски  кеворк кеворкян  книги  литература  писател  телевизия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

16 Дракон с кисело зеле | 09.04.201421:16

Терзийски е екскремент. Не че нещо, обаче човек с неговия медиен опит, включително като (некадърен) сценарист в БНТ, да седне да реве така е просто жалко изпълнение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 09.04.201419:36

Manuela Gerenova | 09.04.2014 09:57
Братле, когато бюлетините бяха цветни, баща ми ме носеше "на конче" все още...
----------------------------
За това съм аз - за да дам информация, точно и навреме ...

Конкретно пиша, за Кеворкян :
За пръв, и за сега единствен път ИМАШЕ ПРЕДИЗБОРНО ПОСЛАНИЕ на Политическа сила ... свързано с телевизионно предаване и с телевизионен водещ - Кеворкян бе съответният субект .. а обещанието , че ще се върне на екран .. бе направено от десните , от СДС ...

Ето я и ПОБЕДАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, каквото обещаха от СДС - направиха го - КЕВОРКЯН Е В ЕФИР!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

14 peta_wawa | 09.04.201416:49

Драма куинс, и двамата, жалка история, не заслужават толкова внимание, макар че много им се иска Усмивка ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

13 Citizen X | 09.04.201411:48

Същите политически трупове, същите телевизионерчета, същите избиратели... ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

12 Manuela Gerenova | 09.04.201409:57

Братле, когато бюлетините бяха цветни, баща ми ме носеше "на конче" все още...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 09.04.201408:54

"Manuela Gerenova | 08.04.2014 20:26
По телевизията Кеворкян ... Коя година сме?! "
-----------------------------
Значи ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПОБЕДИЛА!
Десните са спечелили - Кеворкян е на екран ...
Милиони хора в България, Мануелче , гласуваха със синята бюлетина за Блага Димитрова и Желю Желев именно и заради това - за да се появи Кеворкян в домовете им ...

Ето я историята, цитирам : ..
....................
"Блага Димитрова винаги е стояла зад Кеворк и се е опитвала да го защити от поредната атака срещу предаването му..... Той е и неин "имиджмейкър", докато Блага се бори за "вице" по време на президентските избори през 1990 г. Вероятно и на неговата харизма дължим тогавашната победа на двойката Желю Желев - Блага Димитрова...........
"Блага винаги и незабавно се вдигаше всеки път, когато се опитваха да сложат "Всяка неделя" във фризера", припомня си Кево. .... " ..тя обеща нещо : да върне на екран "Всяка неделя". ....

На гласувалите , през онези избори със синята бюлетина - Честито ! ей ви го Кеворкян - победихте! .. от сърце им го казвам ..
Хвала вам!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

10 Зелен Бетон | 09.04.201404:43

От една страна, хора като Калин Терзийски са не само полезни, а и много нужни. Те пречат на сетивата ни да хванат мазоли; те ни напомнят за красотата на оня вечно развълнуван (макар и често наивен) поглед върху света; заради тях отвреме-навреме ни се приисква самите ние да бъдем наивни – въпреки явната непрактичност на подобни пориви, особено в наше време.

От друга страна обаче, посланията на този тип хора действат размекващо в моменти, в които не е време за това. Нееднократно съм споменавал: един от основните ни проблеми е, че се притесняваме да наричаме боклука боклук. България няма да се прочисти от простотията и гадостите с виенски маниери и парижка изтънченост.

Прочетох какво е написал Терзийски. Прав е за себе си, разбира се – и специално за него не се учудвам, че реагира точно така. Но толкова всемирна тъга, толкова кротка мъка и примирена жалост ми дойдоха малко множко.

Би ми се искало именно Калин Терзийски да реагира малко по-хард. Сигурен съм, че може. Има и акъл, и достойнство, за дар слово да не говорим. Може би нямаше да му се получи така, както на някой надъхан памфлетист – но поне да беше опитал. Някакси повече бих го уважавал, ако беше застанал в позицията на възмущаващ се, протестиращ и осъждащ, вместо на унил регистратор, хлипащ на рамото на аудиторията.

Що се отнася до Кеворкян, той отдавна е ясен. Беше не просто топ журналист, а институция – до момента, в който сам не се провъзгласи за такава. От този момент нататък се превърна просто в една от многото безкрайно самовлюбени персони в родната публична среда. От журналистиката му останаха само занаятчийските умения и списъкът със стари лаври, които все повече избледняват в светлината на днешните му изяви.

Ако някой има съмнения, достатъчно е да прочете коментарите му по повода: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3987170
___________

P.S. Като казах „самовлюбен“, се сетих за Жорж Ганчев. Неговата самовлюбеност поне е искрена и незлобива – и затова е симпатичен въпреки всичките си глупости. Той никога не би написал подобен жлъчен отговор. А Кеворкян явно го е писал с удоволствие. Точно затова кротостта на Терзийски е неуместна.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 09.04.201402:42

А беше време, когато цитирахме една библия от 314 стиха и пеехме една тъпичка песен за тенджерата Усмивка Калин, та и брат му са си талантливи хора още от ранни години - но честно казано по-добре рисуват, отколкото пишат. В България някак си писателство и поезия не се получават - все стават жертва на нечии нездрави страсти или моментни нездрави цели. Честно казано повечето немегейци от онова поколение станахме малко предатели на избраните си професии, но има и степени на "предателство" - изкуството на човека практикуващ наука е едно, а изкуството на човека работещ за невежа публика е друго. Честито на Калин един урок по принадлежност - надявам се да не му трябват много преди да разбере, че няма такова нещо като лека победа, дори и ако си зрящ сред слепци, атлет сред сакати и други такива. Винаги има и още нещо, което обезсмисля "победата" и заседиш ли се, където не ти е мястото рано или късно ставаш за смях като петел сред патки. Ние се учихме да мислим и покрай науката осъзнахме, че именно знанието и умението да мислим ни правят свободни - нашите цели и въжделения вече не можеха да бъдат в рамките на обикновеното, на онова, което "нормалните" хора могат да си представят и за което могат да те напсуват. Точно затова не можем нито да бъдем купувани, нито да служим някому, пък било то и по такъв прозаичен начин като да пишеш проза за "обикновени" хора. Прекалено съм сериозен ... айде стига толкова.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

8 Victoria Konstantinova | 09.04.201402:17

Авторът е напълно прав - присъствието в студиото на Кеворкян е признак на занемарена духовна хигиена.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 08.04.201422:48

Той като психиатър ли е бил поканен за участие, или като писател?
И от името на психиатрите ли се възмущава, или от името на писателите?
Друг е въпросът защо като не е имал намерение да го пита нищо, Кеворк го е поканил. Дали пък не е било публична демонстрация на публично пренебрежение? Щото едва ли е случайно.
Въпреки че знае ли човек...Годините не прощават и на най-добрите (журналисти)...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.