Boys will be boys | webcafe.bg
Webcafe

Boys will be boys

Нора Найденова
06.11.2014, 18:07 (обновена 06.11.2014, 18:27)
BOYSCOUT

Снимка: © Facebook/ BoyscoutMagazine

Тази публикация предизвика недоволство с шегата за хардкор вида на роклята

Коментарът във Facebook страницата на списанието предизвика ожесточена полемика, която излезе от виртуалните страници на социалната медия. Webcafe.bg публикува една от двете гледни точки, без да заема позиция. Екипът ни е готов да публикува и други мнения по темата.

Става въпрос за коментара във Facebook страницата на Boyscout Magazine по повод новата колекция на Александър Уанг за H&M:

"...Бонус: изрязани топове за момичета с хубави гърди ... и истински боксови ръкавици за едни по-различни тренировки в залата и хубаво домашно насилие."

Ако все още не сте хлъцнали от неадекватността на този анонс, навярно ви липсва чувствителността по темите за сексизма и домашното насилие, която в мен обаче е доста изявена.

Не знам дали проблемът е в моя телевизор, но някак си не мога да лепна епитета "хубав" към домашното насилие. Няма нищо хубаво в домашното насилие - това го знаем и аз, и стотиците хиляди жертви на домашно насилие по целия свят.

Вселена, в която домашното насилие се нормализира по подобен начин, е потресаващо сбъркана и не би трябвало да съществува дори в квантовата теория.

Но съществува. Потресаващото в случая е, че аз харесвам бойскаут списанието. Опитва се да изгради някаква култура на стил и поведение в младите български мъже, която ми се струва изключително приятна на фона на всеобщо царящата простотия.

Харесва ми и аудиторията на списанието, или поне целевата аудитория. И някак си ми е непонятно как един такъв призив за "хубаво домашно насилие" резонира в главите на всички интелигентни млади мъже, които са прочели това.

Това не са мъжете, които бият жените си (или мъжете си). Това не са мъжете, които са ОК с домашното насилие. Какво, за бога, накара бой скаутите да си помислят, че този анонс ще бъде възприет добре от аудиторията им и няма да предизвика купищата негативни реакции?

Искам само да ви напомня, че boy scout (бой скаут) произлиза от момче. А не от бой. И само непорасналите момчета, каквито, убедена съм, не искате да бъдете, са убедени, че домашното насилие може да бъде нещо хубаво.

Или пък от списанието са фенове на принципа от "Портокал с часовников механизъм", че една маленка доза ултравиоленция коригира всички неизправности?

Ооооо, чакайте. Чакайте.

Може би под "хубаво домашно насилие" имате предвид някаква форма на груб, BDSM-ски секс?

Ако случаят е такъв. Пак сте в грешка, скъпи момчета. Защото BDSM няма нищо общо с насилието. Трите основни принципа на BDSM са safe, sane, consensual. А насилието нито е безопасно, нито е разумно, нито е под взаимно съгласие.

И BDSM не е за момчета, по принцип, а за зрели мъже, готови да поемат отговорност. Дали бой скаутите ще поемат отговорност за неадекватното си изказване? Предстои да видим.

Не искам точно аз да бъда коректив в тази ситуация. Но когато в пространството открито се гаврят с човешкото нещастие и болка и когато това да млатиш жена си с дизайнерски боксови ръкавици се представя за ОК, значи има нещо сбъркано в медиите. И в хората зад тях.

Ако си мислите, че съм пропуснала другия неадекватен момент в анонса - за момичетата с хубави гърди, грешите. Просто потреса ми заради нормализирането на домашното насилие бе прекалено голям, за да обърна внимание на лъхащия от изявлението за гърдите сексизъм, който си е нормализиран от край време по нашите (и не само) ширини.

Първо - кой решава кои гърди са хубави? На какъв принцип са хубави? Какво значи "хубави гърди"?

Моля ви, кажете ми да знам. Дали имам хубави гърди, или не. Защото аз си ги харесвам, мъжът ми и той, и мъжете с които се разминавам и ми подвикват "уау, ебати циците" (което ВЪОБЩЕ НЕ Е сексистко) - и те. Ама откъде да знам, дали са ми хубави?!

Второ - наистина ли изрязаните топове са запазена марка на момичетата с хубави гърди? Защото последно, като си "сверявах часовника", изрязани топове носеха момичета с всякакви гърди. Големи, малки, стегнати, увиснали, истински, силиконови. И не виждам никакъв проблем в това, защото всеки е свободен да си носи каквото си поиска.

Нека да оставим двойните стандарти, сексизма, и нормализирането на домашното насилие някъде, където им е мястото - в кошчето за боклук например.

Така момчетата може би ще пораснат.

Oще: домашно насилие  колекция  коментар  медии  медия  мода  насилие  списание 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 07.11.201414:06

Къф хумор, бе, то жив умор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 07.11.201412:55

И какво, някакъв неудачен опит за хумор става повод за статия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 07.11.201409:14

Wtf>?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 07.11.201408:03

Много патетично, много силно, но само да попитам авторката - Вие как точно сте запозната с домашното насилие?
Участвала ли сте в такова, потърпевша ли сте, работила сте в органите на реда и сте се сблъсквали пряко с последствията от него или сте участвала в разследване на случаи на домашно насилие или производство по тях или като професионален психолог сте консултирала жертви/причинители или въобще по някакъв начин и причина професионално сте имали досег с него или е станало част от житейския Ви опит, или познанията ви са почерпени главно от сериали и това, което сте написали е "преразказ по преразказ"?
/използвам Ви с главна буква, наместо приетото, и според правилата на сайта обикновено "ти" поради огромното си уважение към компетентността на автора на материала по отношение на разглеждания въпрос!/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 07.11.201400:44

Текстът просто не може да е толкова елементарен Шокиран Всъщност, не се изразих правилно - очевидно може и е, по-скоро се учудвам как редакторът е допуснал това плитко домашно по литература, писано за отбиване на номера. Дори да събере няколко измъчени клика и коментара като моя... защо бе, хора, защо?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.