Предупредителните сирени, г-жо Фандъкова | webcafe.bg
Webcafe

Предупредителните сирени, г-жо Фандъкова

СтаниславСтанислав Касчийски
09.07.2014, 17:20 (обновена 10.03.2016, 15:53)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Госпожо Фандъкова, имаме предварителна информация - не разчитайте следващият път водата да спре, вземете мерки.

Градушката в София бе изненадваща. И с мащаба на стихията, съпроводена от апокалиптични кадри, и с нетрадиционната липса на неадекватност в комуникацията.

Нямаше политици по официални анцузи и черни шапки, нямаше и политици, които прелитат от шахти в наводнени подлези и улици, правейки си пиар кампания, нямаше дори такива, които вадят жертвоготовно пари от джоба, вместо да използват институционалната власт, за да ликвидират бързо пораженията.

Истината е, че от гледна точка на комуникацията щабът на Йорданка Фандъкова се справи като немци на полуфинал в Бразилия.

Така изглежда първият туит, който пуска кметицата в социалната мрежа, последван от неспирна актуална информация за щетите и затрудненията с трафика. В момент на криза, както ни се случи да чуем няколко пъти в последните месеци, липсата на информация създава вакуум, а вакуумът създава паника.

Може би трябва да вметнем, че Фандъкова имаше време да се учи "как не се прави" и да си вземе поука от всеки неуспешен политически ход при последните няколко бедствия в държавата, които подминаваха София след земетресението в Перник.

За разлика от "Аспарухово", да кажем, в София имаше някакъв ред при действията за възстановяване на нормалния ритъм на работа. В една от улиците до общината, през малка, но добре наблюдавана врата се влиза в център, където се следят камерите от ключовите места в столицата.

В същата сграда има една добре оборудвана конферентна зала, с монитори и всичко останало, където може да се събере щаб на общината, полицията и другите контролни органи.

Този щаб явно успя да свърши повече работа, отколкото остро критикувания му двойник във Варна и Добрич. В София се мобилизираха почистващите фирми, беше възстановено движението, беше възстановено електрозахранването и дори беше решено къде да се чисти приоритетно. Е, не "уловиха градушката във въздуха", но като цяло имаше усещане за адекватност.

Дори в края на деня, @FandakovaY реши да благодари на хората, които чистят пред домовете си. Отличен седем за кризисен PR.

Така у някои хора остава усещането, че общината си върши работата, както би трябвало да прави всеки път. Други критикуваха неглижирането на проблемите, все пак twitter не може да компенсира за недобре свършената работа, натрупана през годините.

Ето още един туит от вчера:

И изказването сутринта по Нова телевизия:

"Стига да има предварителна информация, разбира се, че предупредителните сирени биха били добре
дошли"

Госпожо Фандъкова, имаме предварителна информация - не разчитайте следващият път водата да спре, вземете мерки.

Oще: twitter  градушка  йорданка фандъкова  канали  кризисен pr  пиар  софия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.