А ти искаш ли LEGO в инвалидна количка? | webcafe.bg
Webcafe

А ти искаш ли LEGO в инвалидна количка?

Цветелина ВътеваЦвети Иванова
30.01.2016, 18:49 (обновена 01.02.2016, 14:17)
ЛЕГО

Колкото и социално угодно да звучат стъпките на производителите на играчки, те са лекомислени и безотговорни, що се отнася до крехкостта на детската психика и нейната непредвидимост.

След години производство на пиратски кораби, състезателни коли и замъци с духове, Lego излязоха на пазара със съвсем нов продукт - момче в инвалидна количка. Дали вследствие на обществения натиск за производство на играчки, които са по-близки до реалността или на по-социално ангажирана корпоративна политика, LEGO презентира играчката на Международния панаир на играчките в Германия и тя веднага бе забелязана.

Това се случи ден, след като компанията Mattel, която произвежда куклите Barbie и е основен конкурент на LEGO, обяви че Барби вече се предлага в четири форми - стандартна, „мъничка", „висока" и „с извивки". Също така легендарните кукли могат да бъдат намерени в седем цвята на кожата, 18 цвята на очите и 18 прически.

Разбира се, приемането на другостта и различието е белег за цивилизованост, вписване в културата и висота на духа. Важно е от малки да възпитаваме децата си в толерантност и разбиране. За другите полове, цветове, раси, култури, религии, здравни статуси т.н. В набиращите скорост призиви към толерантност обаче могат да се разчетат и други знаци.

На пръв поглед, тези два хода на производителите на играчки си приличат - и двата целят доближаване на детето до реалността. Ако се вгледаме малко по-внимателно обаче, можем да видим разликите. Крайно време беше барбитата да излязат от стереотипа на анорексичните, руси красавици и да стане ясно, че не всяка жена има 1,40 м крака, 40 см талия и гладка, руса коса. В навлизането на пълнички и  нисички кукли няма нищо лошо, тъй като реалните женски тела са красиви и изкуствено наложените естетически норми подлежат на промени и преосмисляне във времето.

Що се отнася до играчките с недъзи обаче, нещата не са толкова еднозначни. Въвеждането на новата играчка получи широк позитивен отзвук в почти всички социални кръгове - на възрастни. Зрелият, цивилизован, интелигентен човек знае, че хората в неравностойно положение следва да бъдат интегрирани в социума по най-безболезнения и пълноценен начин и това е безспорно.

И все пак, въпреки всенародното възмущение от премахването на „Балканджи Йово" от учебната програма по литература, където виждаме лирическия герой като труп с отрязани крайници, избодени очи, който лежи в локва кръв и не дава „хубава Яна на турска вяра", повечето хора притеснено извръщат очи при гледката на просяк без крака. Още веднъж, говорим за възрастни. В стремежа си към разбиране и толерантност, възрастните могат да не си дадат ясна сметка за това какво се случва в детската психика, която значително се различава от изградената, оформена психика на порасналия човек.

Играта е жизнено важен процес в израстването, по време на който детето преодолява трудностите и разбира нещата от живота и света. Преди навлизането на детето в пубертета обаче границите между реалност и игра са размити и мъгляви и често различи случки и герои прескачат от единия свят в другия и обратно - процес, колкото значим, толкова и рисков. Това ясно се вижда в работата с деца, преживели психологични травми. Наскоро мой приятел - психолог, който работи с деца-бежанци бе забелязал подчертана склонност на деца, които са изгубили родителите си по насилствен начин да пресъздават сцени от това, на което са станали свидетели. Например, ако баща им е бил убит с пушка, да „убиват" с пушка другите деца по време на игра. Това се случва в рамките на т.нар. травматична игра, която има терапевтичен ефект, но винаги се случва под супервизията на психолог.

В този смисъл - колкото и социално угодно да звучат стъпките на производителите на играчки, те са лекомислени и безотговорни, що се отнася до крехкостта на детската психика и нейната непредвидимост.

Колкото и важно да е, вписването на образа на различните в детското съзнание би следвало да се случва единствено под контрола на възрастните. Ако едно хлапе попадне на играчка, която представлява дете с увреждане, това може да се впише в неговата пластилинова психика по неочакван начин, създавайки благодатна почва за фобии, страхове и погрешни нагласи. Както страшните филми извикват у децата фантазии, които могат да нарушат равновесието им, така и играчките с увреждания могат да пробудят у тях страхове, за които нито един зрял човек не би се сетил. Да, сравнението е грубо, тъй като злите герои от филмите са лоши, а хората с увреждания не са. Но още веднъж - това е ясно и разбираемо за възрастния човек, но не и за детето.

Още повече - нека не забравяме, че играчките, като такива, за разлика от играта, не притежават до такава степен въздействието, което им се приписва. Децата се нуждаят от думи и смисъл. Дори един безформен парцал може да бъде най-красивото създание в очите на някое дете - защото формата на играчката няма никакво значение. Имат значение думите зад нея, значенията, които тези думи извикват , всички съзнателни и несъзнателни отправни точки.

Да се говори с децата за различията между хората може е смислено. Да им се дават играчки с инвалидни колички, акне, витилиго и липсващи крайници може да е травматично.

Текстът е публикуван оригинално в сайта CHRONICLE.BG.

Oще: lego  барби  играчка  играчки  инвалид  лего  лего инвалид  човек в неравностойно положение  човек с увреждания 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

14 Verche | 05.02.201610:44

Като дете съм общувала много с хора с увреждания, психически и физически; имам и такива роднини. Не сме имали проблеми помежду си, но откровено казано е имало моменти, в които някои от тях са ме плашели с външния си вид и поведението си.
Моля, не ми обяснявайте, че гледката на дете болно от церебрална парализа не може да смути и уплаши едно дете и не ме убеждавайте, че всекидневните контакти с хора с увреждания за повечето детски психики няма да са травмиращи. Аз не искам детето ми да си играе с такава играчка. Приемането на различните не става с играчки, а с премерени усилия на родителите.
Прекалената толерантност вече става лицемерие. Колко от вас ще заведат децата си да кажат "Здравей" на болно дете, ние напр. имахме такова приятелче с умствен недъг.
п.п. На едно генетично ниво е заложено да възприемаме положително индивидите, които имат здрава физика и психика, за да продължим рода си.
Подкрепям авторката и очаквам хиляди минуси от мили толерантни мами, които да ме обвинят в нечовешка жестокост... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 31.01.201615:41

Diana Tra.1129961307014883 | 31.01.201613:58
Сред безкрайното море от медийна глупост, това писание се откроява ярко. Иска се особен талант, за да си толкова тъп
************************************

Обожавам защитници на толерантността с такъв език! Толкова са толерантни към различните от тях, че са готови да ги избият, за да им докажат толерантността си!
Поклон поклон
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.01.2016, 15:15

12 oxxley | 31.01.201615:17

Програмата от 9.00 до 23.00 ни учи, че "красотата е симетрия", независимо от факта, че дори Barbie се промени и може би "узря". Но на места. На други - все пак класическите й мерки си остават класически и следва да се репликират. Показват ни го, натякват ни го. Това са лесните и твърде достъпни примери за подражание. Новите няколкодневни герои, освен ако някое следващо риалити не избърше прахта и не ги върне на сцената. Някои се примиряват, приемат и прилагат моделите, които толкова усърдно им биват натрапвани. Други изключват - телевизора, радиото, медиите, интернет, хора, които някога са смятали за приятели и съмишленици. Това правят възрастните. В себе си обаче съм убедена, че с децата е друго. Те са много чувствителни, прозорливи и притежават едно много важно качество - не усложняват безумно много нещата с излишни условности. Харесват нещо или не го харесват. Нещо е сиво и точка. Защо трябва да поясняваме колко изнемощяло черно е това или колко мръсно бяло е? Животът по начало не е розов, но може и да бъде - въпрос на нагласа. Един човек може напълно да отговаря на общоприетите разбирания за "здрав и прав", но може и да не. Това да изглеждаш физически по-различен от мнозинството не означава, че трябва да бъдеш нехаресван. Не може да те крият, защото в себе си може да криеш много повече "розово", отколкото някой може и да си представи. Аз вярвам, че децата знаят това и хич не им дреме за това дали някой е в инвалидна количка, с патерици или с протези. Ако с този някой им е забавно и могат да си играят с него, другото няма значение. Децата не робуват на обществените предразсъдъци и това е толкова прекрасно! Докато някой ден някой не започне да им вменява своите предразсъдъци, своите примери за подражание, своите модели. Програмата вече върви... И така ние създаваме едни безчувствени и агресивни същества, които не изпитват толерантност към различното, и не само това - готови са да го отритнат, да го унищожат. Но въпросът е - какво ще изградят след това същите тези същества?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

11 Ivan Bardarov | 31.01.201611:37

Според мен това е изкуствена драма. Аз като дете съм виждал хора без крайници или без пръсти. В интерес на истината било е шокиращо. Признавам. Имаше една касиерка в сладкарницата до нас. Едната й ръка беше ... протеза. Наистина ме беше страх първоначално и ми трябваше време за да свикна. Но свикнах.

Иначе в моето детство популярни бяха мъпетите, някои от тях уникално грозни същества. Някой по-долу писа за пиратите с превръзка на окото и с един дървен крак. Сещам се за Йода, Дарт Вейдър, отрязаната ръка на Люк Скайуокър, Чубака, Джаба Хатанянин от Междузвездни войни. Ами баба Яга! Ами човекоядецът от Малечко Палечко! А вълкът и червената шапчица! Оловният войник! И тях ли да ги забраним и в името на какво?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

10 krismin | 31.01.201611:20

Очаквам скоро на пазара хомосексуални кукли и играчки.
До гуша ми дойде от политическата коректност.
Толерантността, мултикултурата и мултирасовото общество се оказа един голям балон, който всеки момент ще се спука и единствените, които ще извличат ползи от това са нетолерантните мюсюлмани, завладяващи бълнуващата Европа, спяща дълбок политически коректен сън.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 31.01.201610:48

Nadejda Todorova-Stoyanova.10205732212125034 | 31.01.201603:27
Очевидно все още много хора в България, включително такива с интелектуални претенции, приемат увреждането като нещо травмиращо
*************************

Дааааааа, уврежданията са си нещо много готинко...Да живеят уврежданията!
Пляскане
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 31.01.201610:45

Ivo Temelkov | 31.01.201609:38
Цвети, защо си тъпа, Цвети?
*****************************

Цвети не е тъпа, просто Вие сте уникално умен / и толерантен!/ , така че на Ваш фон...

ангелче
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 31.01.201610:28

Denitsa Gaidova.10206612702253874 | 31.01.201610:17
по-опасно за детската психика от ограничен, слабо емоционално и умствено интелигентен родител не мога да си представя..Защо тогава не Ви забранят да се размножавате? Към авторката е въпросът.
********************************

Съчетанието от деклариран стремеж към толерантност към различните и предложение за забрана за размножаване е просто трогателен триумф на толерантността!
Поклон поклон
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 31.01.201609:21

Айдееееее, сега тука каква БГ-мама ще стане....
Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 00:20

5 Marina Andreeva-Petrova | 31.01.201609:01

Децата, за разлика от възрастните, нямат предубеждения,не са задръстени от предразсъдъци.Те не се травмират от грозни(според критериите на възрастните) хора или хора в инвалидни колички защото ги оценяват по собствени критерии.Именно те виждат човека, а не увреждането. Защо не се допитахте до мнението на деца дали им харесва това лего преди да напишете статията?Обзалагам се,че щяхте да останете изумена как така няма нито едно травмирано дете...
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.