Още една простотия и емигрирам! | webcafe.bg
Webcafe

Още една простотия и емигрирам!

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
30.01.2017, 18:01 (обновена 31.01.2017, 17:16)
псуване

Сериозно, хора, мислите ли , че на някого му пука, че ще си вземете посредствените способности, отегчителното жалване и минималния принос към добруването на обществото от Меричлери и ще ги натресете на Холандия?

Когато българинът е недоволен, пред него стоят няколко перспективи, от примамлива - по-примамлива.

Ако се намира в първи стадий на недоволство, може да се оплаче чрез гневно-сълзлив, деликатно неграмотен статус във Facebook и да се надява на емпатичен лайк от другар по съдба. Например:

"Снега пред нас пак не е почистен, не знам вече какво да направа".

Вторият стадий на недоволство се разпростира в текст, публикуван в собствения блог, с качество на Facebook статус, но удължен.

Съчинения от типа на "Защо никога повече няма да стъпя в Billa и искам всички да знаят това" редовно намират своето място под онлайн слънцето на социалните мрежи и блоговете с не повече от 20 последователи.

В трети стадий на недоволството от социалните неправди, ощетеният от ниските януарски температури започва да пише писма, да организира протести и да съставя петиции.

Това кверулантно поведение обичайно бива одобрявано, рeшервано и издигано на пиедестал от сподвижници на недоволника, които страдат не по-малко от същото явление и освен това, практикуват като хоби "търсенето на правата си".

"На ъгъла на ул. Шипка и ул. Щипка в столичния квартал "Фондови жилища" има два метра изронен асфалт. Моля, подпишете се тук, за да спрем безобразията в България!!!".

Когато нещата са безнадеждни, обиденото дете на клета майка България, навлиза в последен, четвърти стадий на своето недоволство и започва да поставя ултиматуми и да заплашва. В последно време - с емиграция.

Не е възможно в рамките на изминалия уикенд да не сте станали свидетели на поне десет злокобни онлайн заплахи с емигриране от родната страна.

Примери:

"Избраха червен президент - време е за емиграция".

"У нас има два изхода - Терминал 1 и Терминал 2".

"Ако не видя нещо нормално да се случва в тая абсурдна държава, няма да ми видят лицето повече тука"...

Инфантилната идея, че държавата и обществото треперят от страх, че Ivan Dimitroff, Marina Krasimirova или Petio Totkov ще полетят със самолета към зелените полета на очакващата ги с нетърпение, отворени обятия и майчинска усмивка Чужбина, започва да заема нелепи измерения.

Въпреки че отдавна вече емиграцията не е постижение и дори бабите не се гордеят, че внуците им живеят в чужбина, родният мрънкач продължава да заплашва социума с отсъствието си.

"Непрекъснато емигриращите" обичайно са над 30-годишни, но живеят с родителите си, завършили са някакво висше до половината, обитават краен квартал на София или провинция с трудно произносимо име и са решени да защитават правата си на всяка цена и да раздават справедливост.

Как? Като заплашат президента/премиера/общината/омбудсмана/времето/бездомните кучета/лошите шофьори/несъобразителните съседи/тъпите шефове, че ще си вземат цялата фамилия и ще си бият камшика я към Острова, я към Канада, и ще си оправят живота. Хак да ни е на всички!

Сериозно, хора, мислите ли, че на някого му пука, че ще си вземете посредствените способности, отегчителното жалване и минималния принос към добруването на обществото от Меричлери и ще ги натресете на Холандия?

Комплексарското издигане на живота зад граница в култ и паническото търсене на изход от  "европейската провинция" България са толкова дразнещи с кухата си претенциозност, че ако wannabe истинските европейци и американци действително се изнесат от страната, всички ще си отдъхнем дружно.

Не че територията ни не бъка от възмутителни неуредици, напротив, бъка. И не че нередностите трябва да бъдат преглъщани и премълчавани. Не трябва. Но ако всеки си гледа своята работа и вместо да пищи във Facebook, направи каквото се прави в съответната ситуация, може би качествените кадри, които изтичат зад граница, ще са по-малко. Тези, чието присъствие би имало смисъл и файда.

Живеем в страна с отворени граници и самолети за различни точки на света излитат всеки час. Ако искате да се метнете на тях и никога да не поглеждате назад, едва ли повече от трима души в близкото ви обкръжение ще ронят крокодилски сълзи по четката ви за зъби в банята.

Търсенето на по-добър живот е изконно човешко право и ако смятате, че България е недостойна за вас, със сигурност може да се реализирате другаде.

В Щатите всеки ден се нуждаят от разносвачи на пици, Италия копнее за чуждестранна евтина работна ръка, която да сервира италианско еспресо, а всяка уредена европейска държава се нуждае от хора, които да повдигат антидекубиталните дющеци на нейните възрастни.

Но ако нещо ви задържа тук, по-добре спрете да поставяте безсмислените си ултиматуми и се опитайте да сте от полза. Пък току виж децата ви заживеят в по-добра държава.

Ако ли не: До-виииж-да-не! До-вииииж-да-не!

Oще: facebook  българи  българия  емигрант  емигранти  емиграция  емигриране  живот в чужбина  имигранти  оплакване  проблеми  простотия  решаване на проблеми  хленчене  чужбина 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.06.2013, 12:39

50 MadPsy | 13.05.201713:13

Ама проблема не е емигрирането на посредствения. Проблема е, че останаха само такива... Качествените побързаха да се изнесат. И сред подрастващите, тези които се оформят като качествени, също даже вече не се опитват да се реализират тук, а направо хващат пътя :/ Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

49 Dox | 01.02.201723:43

Иване,
Моля ти се, не ми пробутвай тия тапицирани скелети! Отказвам ти цялата партида, с изключение на една, дето що-годе хваща окото. Другите си ги взимай. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

48 Dear Ivan | 01.02.201721:41

Докс, това ще ти стигне с Мануела!

https://www.etsy.com/uk/listing/240167955/nekkar-lace-lingerie-set?ref=shop_home_feat_3

Какво значение има някакво емигратство. Нещата са си тук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 01.02.201718:30

>ЛамборГини

Когато от всичко, което съм написал, виждаш само възможно най-дребнавата и несъществена грешка и се фокусираш единствено върху нея, може би не е зле да се замислиш какви са причините да ти се налага да игнорираш всичко останало, всичко съществено. Може да научиш това-онова за себе си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

46 Dox | 01.02.201718:30

Уебкафе,
Понеже гледам, че сте изтрили коментара на Конспи, имам следното предложение:

В случаите, когато прецените, че даден коментар съдържа свръх-нецензурни и обидни думи, да изтривате само въпросните думи, а не целия коментар. На мястото на изтритите думи може да сложите някакъв писмен еквивалент на онова би-и-и-и-и-п, дето го чуваме, когато някой псува по телевизията. Да - направо така може и да го изпишете - "би-и-и-п" или пък "пиу-у-у-у", както ви харесва.

Вярно, че триенето на целия коментар е далеч по-лесно, но в конкретния случай коментара на Конспиратор като цяло беше смислен и интересен.

Ако това предложение не ви харесва, бих Ви предложил друго - в случаите на нецензурни и обидни думи, защо не изтриете направо цялата статия, барабар с всичките коментари под нея. Явно самата статия провокира крайности у коментиращите. Така ще бъде още по-лесно, а може би и по-разумно.

Благодаря!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

45 Dox | 01.02.201717:53

Мануелка, /34/
Категоричността ми се дължи най-вече на това, че и мен като Путин са ме възпитавали в любов към родината. Че има неща по-важни от парите - като състрадание, достойнство, патриотизъм и пр. Че трябва да се уважават старите хора, а не да се презират, както е модерно сега. Да се помага на хора в нужда, без очакване на нещо в замяна. Такива работи.

Що се отнася до комфорта - не знам как точно го разбираш, но за себе си мога да твърдя, че не ми е комфортно. Най-вече заради това, че нямам време да изчета сума ти книги, дето съм си купил и стоят така и чакат. Други съм ги насвалял от разни сайтове и също стоят и чакат. Това е, Мануелка. Една от мерките, от индикациите за богатство /а защо не и комфорт/ е количеството свободно време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

44 скучко | 01.02.201716:34

Аз, Аз съм мил Ламбургини Винорче! Кул Заобича ли ме повече Идея Апа завчера мих един Майебах.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

43 Dear Ivan | 01.02.201713:48

Изпревари ме Усмивка Да, "Ламборгини" е - gh се чете г, а не дж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

42 Winora | 01.02.201713:45

Део, запомни, ЛамборГини. Знам, че ни си мил такава, но не е лошо да знаеш, как се произнася.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

41 pixie | 01.02.201713:05

Още една такава статия и спирам да чета кафето!
Статиите от тоя сорт са чисто и просто гадна манипулация. С цел да ни забиват и набиват, че като сме останали в България, сме едва ли не най-загубените българи. И може би трябва да ни разяжда въпросът какво още правим тук и не е ли време да се изнасяме, щото видите ли, народът се изнесе и е къде-къде по-добре.
Много ми е чуден точният процент на българите в чужбина, които стоят там, въпреки че не са в завидно положение, ама ги е срам да се върнат провалени. Едва ли е малък.
Тия писания и спорове наистина вече трябва да престанат. Всеки има право да реши за себе си къде и как да живее.
   

оценка

+0 -0