Всичко стана ексклузивно, култово и уникално в тая държава | webcafe.bg
Webcafe

Всичко стана ексклузивно, култово и уникално в тая държава

Емил Кирилов
22.03.2017, 16:49 (обновена 23.03.2017, 15:54)
5674658567

Няма нищо обикновено наоколо, всичко е направо УАУ!

В този живот е много важно как ще ги кажеш нещата. Замислете се - от оформянето на едно обикновено CV, през етикета на една лютеница, предизборните изказвания и дебати на политиците, до това как ще ни съобщят един ден за наличен контакт с извънземен интелект - всичко опира до думи.

Понякога се налага това, за което говорите, да изглежда като нещо страшно, нещо като нищо друго на тоя свят, нещо, което направо ще ни отвее и помете. Просто защото съществува, разбираш ли.

Няма значение дали говорите за предизборен концерт на селски площад, паста за зъби, молите приятел да ви помогне в приготвянето на вкусна зимнина или се борите за каузата "да носим повече лилаво тази пролет", ето пет думи, които ще ви помогнат да опишете нещото в пълния му блясък:

Ексклузивно

Едва ли през последните 15 години у нас някоя медия е взимала интервю от поп-фолк певица, жена на споминала се мутра или политик, което интервю да не е било "ЕКСКЛУЗИВНО". Замислете се.

Също така, както се е разпролетило, в центъра на нашата скъпа столица започват едни ивенти, едни събития... Къде културни, къде с цел промоция на нова майонеза с кисели краставици. Всичките те, до едно, са ексклузивни, да знаете. Да не изпуснете някое, входът обикновено е отворен.

УНИКАЛНО, разбира се

Не се знае как, защо и откъде навлезе тенденцията всяко едно нещо от бита и ежедневието да бъде определяно като "уникално", но е ясно, че думата се използва за щяло и нещяло, под дърво и камък и на богато.

Приятелка си качва 593457934677958749-то селфи за деня във фейсбук и отдолу 14 човека пишат, че това е НАПРАВО УНИКАЛНО.

Съсед вари ракия. УНИКАЛНО.

А каква може да е една рокля за 1500 лева за бала на вашето дете, заради която теглихте бърз кредит, след като позвънихте на телефонен номер, залепен за дърво в парка? Единствено и само уникална, разбира се!

Единствено по рода си

Няма смисъл да се повтаряме.... Все пак целта е тук да се каже нещо уникално.

Емблематично

Принципно думата идва от "емблема", тоест някакво изображение, което цели чрез алегория да представи даден обект или нещо по-голямо. Всички знаем какво е емблема.

Като някой обаче каже нещо от рода на: "Това твърдение на Стоичков е наистина емблематично", иди разбери за кое е емблематично... За футбола ли, за човека ли... Какво точно се има предвид? Иначе звучи много силно. Едно е да кажеш, че нещо е интересно, важно, странно, смешно или силно, съвсем друго, ама...

Култово

Да кажеш, че някой филм, за който луди фенове са се избивали пред кино салони, а актьорите са ги нападали с цел сексуално посегателство на улицата, че е култов - да, върви.

От там нататък всякакви констатации за култови събития в кварталната кръчма, за това как съседската тйнейджърка се била облякла култово днес или каква култова салата си нарязал и т.н. просто не вървят...

Oще: дразнещи думи  единствено по рода си  ексклузивно  емблематично  култ  култово  уникално 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.03.2017, 13:28

3 Светлозар Радев.708702466000976 | 23.03.201713:35

Хубава статия. Харесва ми. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.06.2016, 11:54

2 Pooh | 23.03.201712:16

Това е начинът да се покаже на всеки уморен и смарянгасан данъкоплатец, че нещо съществено се случва в живота му... Емблематични са репортажите на различните телевизии от едно и също място и лице на събитието, където се виждат по пет различни микрофона, насочени към интервюирания, докато всяка телевизия ексклузивно съобщава, че тя единствена предава Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 23.03.201708:32

Да не забравяме, че заслуга за този начин на изразяване е до много голяма степен имат медиите. Преди известно време, Виктория Петрова всяка вечер в продължение на цяла седмица ни информираше за "уникални" събития. Беше просто уникална седмица.
   

оценка

+3 -0