Различни, а ужким сме братушки | webcafe.bg
Webcafe

Различни, а ужким сме братушки

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
12.03.2015, 18:02 (обновена 15.03.2015, 18:04)
Голямата разлика между нас и руснаците

Снимка: © go2life.net

Голямата разлика между нас и руснаците

В бричката седеше един господин, не хубавец, но не и с лоша външност - нито много пълен, нито много тънък; не можеше да се каже, че беше стар, ала не беше и твърде млад. Пристигането му не произведе в града абсолютно никакъв шум и не бе придружено с нищо особено; само двама мужици, които бяха застанали до вратата на отсрещната кръчма, направиха някои забележки, които собствено се отнасяха повече до екипажа, отколкото до пътника. „Я гледай ти - каза единият на другия - какво колело! Какво мислиш: ще може ли да стигне това колело, да речем, до Москва, или не ще може?" - „Ще стигне" - отговори другият. „Ама до Казан май не ще може стигна, чини ми се?" - „До Казан не може стигна" - отговори другият. С това разговорът се свърши."

Нищо не илюстрира по-добре обществено-политическия интерес на обикновения руснак към събитията около него като този начален епизод на „Мъртви души".

Личността в колата е отвъд обсъждане, това е пътникът - който по право и заслуги е там и чиито планове са по господарски непонятни; ни да го любиш, ни да го мразиш.

По-впечатляващо за мужика е възможността за пробег. Но дори това не е чак толкова вълнуващо, че да е тема на спор. Животът на крепостния няма кой знае колко да се промени, независимо докъде ходи бричката.

Голямата разлика между нас и руснаците е в това, че тук разговорът за возилото нямаше да завърши в съгласие; напротив - щеше да подбуди сериозен спор.

Това най-прекрасното колело на света ли е, понеже е руско или пет пари не струва по същата причина; ще се провали ли далеч преди Казан или все пак ще остане здраво до края на света и ще го покори?

Още по-голям дебат обаче би предизвикала личността на господина в бричката. За руснаците неговите намерения и външност са отвъд осмисляне - щом е на тази позиция, значи така е трябвало и ще си върши неговата си господарска работа, как и докога - той си знае.

Ние обаче непременно бихме се попрепирали дали все пак не е по-скоро тлъст дебелак или тънък като струна, свеж младеж ли е или старик грохнал; велик хубавец или май напротив - урод невиждан.

Защото за мужиците от задунайската губерня всичко трябва да бъде доведено до крайност и или паднем пред чуждия помешчик в захлас, или да плювнем с отвращение.

Наричаме го условно русофилия и русофобия, но немците имат по-добър термин за такива отношения - викат му „хаслийбе".

Това е състоянието, в което хем не можеш да понасяш нещо, хем си силно привлечен от него. И ние, българите, изпитваме точно това към Широката страна с многото поля, планини и гори и нейните помешчици.

По неясна причина генетично ни е заложено не само да се вълнуваме от колелата до Казан и Кремъл, но и да изпитваме някакво особено силно чувство към господата в тях, вместо да ги игнорираме, както би било по-логично.

Дори сравнението на Путин с Чичиков вероятно ви изглежда нелепо. В представите ни той е Бегемот, Свидригайлов, Иван Грозни, Зангиев и какво ли още не. Дърпа конците на световния ред, крои планове, спасява нации и се бори с мечки и шваби. А всъщност е един невзрачен господин, не хубавец, но не и с лоша външност - нито много пълен, нито много тънък; не може да се каже, че е стар, ала не и твърде млад, който прави сделки с мъртви души.

Утре бричката му ще я подкара някой друг и с право онези селяци се дивяха на нейния капацитет, не на качествата на пътника.

Защото руският мужик знае, че тези неща не си заслужават да ги мислиш, понеже нищо няма да измислиш.

Българският обаче намира в това смисъла на съществуването си - да се опита да проумее какъв е господинът в колата, за да го обикне страстно или да го намрази вдън душа. Различен вид обременености, пък ужким сме братушки.

Oще: българи  гогол  драгомир  драго симеонов  казан  москва  мъртви души  народопсихология  русия  руснаци  симеонов 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

30 Reality Liberation Front | 16.03.201505:07

@ Иван Иванов
Аз пък се регистрирах точно заради тази статия, др. Иванов. И дано не се сетиш че в статията няма никакви филии и фобии - че ще вземеш да се върнеш. Евала вебкафеджиите. В кучия г_з на профанщината и провинциализма сте едно от малкото останали хубави неща. Чакай викам си докато на са ви налазили мераци за финансов успех да се порадвам на компанията на мислители като Павур. Щот ей на - Иванов вече си тръгна завалията...Обиден Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.03.2015, 22:49

29 Иван Иванов.1803785220 | 14.03.201523:00

еее ,лично за мен май прекалихте !! беще ми интересно и достатъчно като информация да ви чета -ама не сте единствените ! желая ви всичко най-добро !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

28 tonnes | 14.03.201511:13

Доста акуратен, коментар от Бойчев ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

27 Boicho Boichev | 13.03.201516:37

Не казвам, че това" имперски народ" е нещо задължително хубаво.Такива народи- руснаците, турците ,герменците,са по дисциплинирани по послушни, но от друга страна са "коне с капаци", тесногръди са и вървят като овце след водачите си.които често ги водят не към ливадата, а към кланницата.българинът се оглежда, роптае, не вярва в кумири и водачи, и пречупва всичко през неговия си поглед,през личния интерес.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

26 Boicho Boichev | 13.03.201516:29

Много ми беше интересно едно от последните генетични изследвания, което показваше ,че като генетика сме най-близки с населението на Северна Италия.С руснаците имаме много общо- религията ни е една- източно православие, което има своето значение.Т.нар."църковно-славянски" език, който е в основата на руския език, не е нищо друго- а старобългарски език, езика на Кирил и Методий.Така че руския език е стара форма на българския език, руския език е вид български език.Културното и духовно влияние, което е оказала България на Русия, особено след падането на България под турско и преселването на много духовници от България в Русия.Обаче като генетика, като външен вид сме много различни.Като история също- руснаците са първо северен народ, близки са до шведите примерно, второ- имперски народ.Ние сме съвсем "друга бира"- средиземноморски народ, а пък дългите векове на чужда власт са ни направили твърде големи индивидуалисти и хитреци на дребно.Грижим се преди всичко за себе си, после за семейството си,за "родата" и чак после ,и то с нежелание-за града си или държавата си.затова с такова учудване гледаме на Левски примерно- такива хора- на голямата идея, които да дават живота си за голямата общност, за нацията- са рядкост в нашето племе.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

25 скучко | 13.03.201516:23

Бе Аз му давах (на Пепето де), некъде до към към двайсе и две три годин, ама минал през специално училище дето обикновено ги кръщават "Св.Св. Кирил и Методий", па после прочетох инфо от първа ръка, че е Български филолог, демек от СУ-то. Чуди се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

24 Pavur Pezev | 13.03.201516:15

Качеството на анти-ръшън пропагандата,взе да пада.Вече се чудят,откъде да изсмучат разни работи.Даже бяха я докарали до укро-фините и монголо-татарите.Жалка работа.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

23 John Smith | 13.03.201515:08

Другарю Заварчик, или се подмладява или се видиотява Удивителна
То Чомски добре го е описал:
5.Отношение към хората като към малки деца.
В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

Веднага определяме възрастта на пепето някъде към 10 1/2 ....максимум Идея
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

22 скучко | 13.03.201514:07

Начи Другари, Вебкайвето се подмладява така да се каже! Много щастлив С такова впечатление оставам като чета коментарите на Пепе и Мирадес. Се едно третокласници есе пишат.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

21 Шамито | 13.03.201514:05

Разгул на словото.Имам чувството че е личност в състояние на сюрреалност.Абе Драго слез на земята.По простичко– хората да разберат твоите послания на професор.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.