Издислав? Ноуп! | webcafe.bg
Webcafe

Издислав? Ноуп!

големият лебовскиГолемият Лебовски
02.12.2016, 14:28 (обновена 04.12.2016, 13:05)
фики стораро

Снимка: © YouTube

Издислав? Или ще направи ли Фики Стораро крака?

Едно име броди из интернет и вълнува българи от всякакви социални слоеве и културни кръгове. Издислав. Кой е Издислав и защо е такъв потентен хаштаг звяр, споделян, обсъждан, осмиван, осмислян, анализиран, интерпретиран, деконструиран, декодиран и фетишизиран?

Издислав е призракът на поквареното и провалено произношение, той е фантомът на поп-фолк операта, изплувал от мъглата на мрачния и гъст ориенталски лес, за да влее свежа кръв в анемичния напоследък организъм на българската поп-култура.

Издислав е чудовището, родено от лабораторния опит на "Планета Пайнер" и Фики Стораро за създаване на мелодична балада на английски.

Песента е Is This Love и до момента на публикуването на този материал не стана официално ясно дали гаврата с едноименната песен на Whitesnake е съзнателна или случайна.

Фики Стораро и Дейвид Ковърдейл не би трябвало да са хора, които да споменеш заедно в едно логически завършено изречение. Фики има фешън брада и вежди, масивни мускули по горната част на тялото и е печално известен с не достатъчно пропорционалното и впечатляващо развитие на своите крака. На бодибилдинг жаргон това значи, че "Фики няма крака". А Ковърдейл е рок звезда.

Фики може да няма крака, но е решил да пее в гора на английски.

Романтична балада. Той е в тъмни тонове, цветовете са приглушени и монохромни като за любовно терзание, камерата се върти около Фики по кръгова релса, която иновативно е запазена в кадър и дори е част от цялата визуална концепция на клипа към този лингвистичен атентат срещу английския език.

Фики пита Is This Love, но всеки чува Издислав.

Толкова ясно и отчетливо се раздира (и разбира) името Издислав, така е подбрано заглавието на баладата, че човек не може да не заподозре търсен ефект.

Маркетингов трик на симпатягите от "Пайнер" с цел започване на важен разговор за границите на комуникацията, преградите в превода и еволюцията на езика в условията на драматично ускорена глобализация.

Българинът обича гафове с касапски произношения, сдъвкани, смачкани и повредени в превода думи, екстремни диалекти и акценти.

Фики дава на публиката това, което тя иска и очаква - осъзната автопародия, маскирана като "чийзи" балада в гора.

Стораро стимулира апетита на интернет за мемета. Той знае, че клипът сред дървета ще посее семената на шеги с дълбоки корени. "Дърветата в клипа на Фики искаха да си тръгнат, но нямаха крака. Той също".

Певецът знае как да привлече вниманието и не му пука, че ще получи публичен присмех и над 12 хиляди дислайка в YouTube.

За него личното достойнство не е по-важно от основната му цел - да развлича публиката и да вдъхновява индустриалното производство на хумор. На свой гръб. Широк и добре развит гръб. За разлика от краката.

Значи Издислав е добре калкулирана рекламна каскада, която постига целта си? Вероятно не.

Вероятно Фики и неговите хора наистина са си мислели, че баладата ще разчувства феновете, а опитът за английски ще разшири пазарното и културно влияние едновременно на личния му бранд и този на компанията.

В крайна сметка отговорът на въпроса Издислав е ясен. Ноуп.

Oще: английски  мелодична балада на английски  планета пайнер  произношение  фики  фики стораро 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

25 Уточнител | 03.01.201702:40

Издиславе, сега пък Сидхарат ли стана, бе келеш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

24 altavista | 06.12.201619:50

Ако не бъркам, много преди тая песен имаше виц (пък може и да е истина) за име Издислав, кръстен точно на песента на Уайтснейк - уточнявам все пак, да не стане неква грешка.
Някой беше писал по-назад, че баща и син били непретенциозни. Тони може би, обаче Фики определено - не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 04.12.201623:40

Изключително интересни коментари - особено на Иван и на "вВ". Удоволствие е да ги четеш. Само се чудя ... защо не използват думата "кич"? Може би защото аз имам изкривени представи за нея.

А ако това, като горното, ни чака в глобализираното, глобалистично, мулти-култи-толерантно бъдеще, то тогава наистина ни чака истински ужас. Помия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 04.12.201623:14

Леле майко, колко народ се е хванал на тоя издислав. Че и обстойни анализи на клипа. Не съм го гледал и нямам намерение. Чалга не съм слушал от 20 години, откак дъщеря ми се заплесваше по мишо шамара и спайсгърлс. Но и мина, наскоро ми пя на ухо Rocky Racoon.
А не знам колкото хиляди лайка нищо не значат. Много уважавам английската система по брой на закупените плочи или дискове. Нищо не струва да кликнеш лайк, ако си бръкнеш в джоба мнението ти тежи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

21 Ivan Bardarov | 04.12.201612:34

"Фики може да няма крака, но е решил да пее в гора на английски."

Хахаха, това е издисЛАФът на годината :)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

20 Ivan Bardarov | 04.12.201612:32

Ама той никъде не пее Издислав.

Пее следното:

ИздислааАаАаАф
ИиИиИиздислаф
ИиИиИиздислаАаАф
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

19 Bai Hoi | 04.12.201612:18

Релсите са от клипа на James Arthur - Recovery. Твърде е оригинално да се оставят в клипа, за да го измисли Люси Иларионов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

18 Dear Ivan | 04.12.201609:57

vV, прав си, турчин е. Служил съм с турци, те имат особена окраска, малко рижава, но, не знам защо, тези приличат на цигани. Също така баща му бил много продуктивен, повече от Том Джоунс Много щастлив И този не е зле за тази възраст. Сега ги видях, никога не съм се интересувал.

Това обаче само по количество. По същество каквото казваш, а именно - културни интереси и напътствия, няма как да стане при тези хора. За жанр и съдържание се иска работа в съвсем друга област - сериозната естрадна песен или поне някакъв рок, а за произношението - още повече. То не е само произношение, а дълбоко разбиране и усещане на езика, свързано с езикова музикалност, която има общо с музикалната, но е специфична - да се усеща националния говор. Това значи и езикова култура. От всички български певци, които съм чул, само двама-трима пеят на чужд език така, че да се доближават. Но не е чудно, дори на Адамо и Азнавур им личи (умерено) на испански и на английски, а Хулио Иглесиас на френски направо е зле Усмивка

Тони и Фики си остават, където са си, няма начин за повече. За повече трябва въобще да битуваш другаде. Така става само комично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

17 Manuela Gerenova | 04.12.201609:36

vV, естествено, че е турчин - баща му е Тони Стораро с истинско име Тузджан или Тунчер (ще те излъжа), а истинското име на Фики е Фикрет.
В интерес на истината с едно ми правят впечатление и двамата - изглеждат ми скромни и без излишни претенции, за разлика от някои техни колеги и особено за разлика от колежките им от Пайнер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

16 vV | 04.12.201609:04

Момчето явно е турчин, ако се съди по отработените техни си мелизми и гърлено тоноизвличане, много подходящо за някъде из тъмите Анадолски. Нямам съмнение, че ще е любимец на кадъните по Диарбекир и околностите. Просто отвътре му идва да си е от там. Че има глас се усеща, но това прави спринцовката на естетическата отрова да се забие още по дълбоко във вената на импулсивното отхвърляне. И песента може да има качества, но и те са запокитени вдън горите тилилейски на натрапените ни, ни в клин, ни в ръкав, турски вметки, сред поляната на лелеяната западна балада, останала си само като едно сръчно епигонство. Това е обща болест българска обаче. Няма какво само него да го виним човека.

Популярната песен не е само мелодия и текст. Донесе ли изпълнителят полъх от Столипиново, макар и от белите минипалати с балкони от тумбести гипсови колонки и Волво на двора, свършено е с чара, ако ще и като сладкопойна чучулига да запее. За миризмата на свинска пържола от потната механа няма преграда, когато си й вестител. Тя се просмуква и посред игличките на боровете, оградили непохватно седналия на столчето. И, не, не е английският най-големият му проблем. Ще го чуеш два пъти, ще свикнеш. Вероятно доброто напътствие е в недостиг. Явно няма кой да го изведе от сумрака на нехубавата среда, от която явно произлиза. Какво ли би станало, ако космическа ръка се бе протегнала и го беше поставила на друго, осветено от естетика, място, далеч от пейнерщината и центрифугата на бизнеса, така че и минусите му да заработят за него? Не всеки заслужава този въпрос. В случая, макар и заслужен, въпросът май ще си остане риторичен.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.