Колко са здрави банките в еврозоната | webcafe.bg
Webcafe

Колко са здрави банките в еврозоната

Георги Ангелов, Facebook
27.10.2014, 13:11 (обновена 27.10.2014, 15:20)
Георги Ангелов, икономист

Брюксел определи стрес тестовете като "укрепващо упражнение, без прецедент дори в най-строгите икономики в света"

Вчера завърши одитът на 130-те най-големи банки в еврозоната, извършен от Европейската централна банка заедно с националните централни банки и външни одиторски фирми и консултанти. Заедно с одита беше извършен и стрес тест за устойчивост при икономически шокове.

Най-интересните резултати:

- Бяха установени допълнителни лоши кредити за над 136 милиарда евро, за които ще бъдат начислени съответни обезценки (провизии)

- Стрес тестът анализира какво ще се случи с банките при продължителен икономически шок и резултатът показва над 260 милиарда евро общ негативен ефект

- За да подобрят представянето си, банките са подсилили баланса си с мерки за над 200 милиарда евро, вкл. увеличение на капитала за 60 милиарда евро

- Само една банка има отрицателен капитал при основния сценарий на стрес теста и тя вече си е увеличила капитала. Т.е. нито една банка не е фалирала в резултат на одита и стрес теста.

- 25 банки не покриват изискванията за капитал, като общо недостигът на капитал е 25 милиарда евро; 12 от тези банки вече са предприели мерки и са набрали необходимия капитал, дори и повече (19 милиарда евро); 3 банки изпълняват планове за преструктуриране, които им позволяват да покрият изискванията, а една банка е в ликвидация; остават 9 банки с общ капиталов недостиг от под 7 милиарда евро - те трябва да подготвят планове за покриване на изискванията до 10 ноември.

От 25-те банки, които не покриват изискванията, 3 имат поделения в България - това са гръцките Евробанк, Националната банка на Гърция и Пиреос. И трите вече са си увеличили капитала, за да покрият изискванията: Евробанк с 2.9 милиарда евро, Националната банка на Гърция с 2.5 милиарда евро и Пиреос с 1 милиард евро. Евробанк и Националната банка на Гърция също така изпълняват планове за преструктуриране.

В резултат, и трите банки вече са покрили изискванията на Европейската централна банка и нямат капиталов недостиг.

Oще: банки  еврозона  европейска централна банка  ецб  стрес тестове 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 27.10.201415:54

Тези стрес тестове са малко като ставането по тревога в гб-казармата. Всички знаят кога ще е и в колко часа и за това всички си лягат облечени и готови с пълно бойно да се строят на момента, за да изглежда че са егати войниците...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.