Миграцията на пациенти към турските онкоболници - надежда или заблуда? | webcafe.bg
Webcafe

Миграцията на пациенти към турските онкоболници - надежда или заблуда?

Д-р Ира Маркова, педиатър
21.12.2017, 18:59 (обновена 22.12.2017, 17:48)
доктор, лекар, медик, медицински работник, болница, операция

Снимка: © Getty Images

Болниците са лъскави, чисти, слънчеви, с паркове и градини. Менюто е вкусно и изискано. Стаите - петзвезден хотел. Всички са загрижени за вас и ви внушават, че вие сте важният. Но средната цена на един пълен консултативен преглед от хабилитирано лице е около 400 лв. Цялостно предболнично изследване със скенери, ядреномагнитни резонанси и други високоспециализирани дейности отива около 6000 лв. Всеки курс химиотерапия е средно по 2500-3000 лв.

От години слушам внимателно и с професионално любопитство за излекувани пациенти с тежки онкологични диагнози в съседна Турция. С цялото ми уважение към турските специалисти и прекрасните им болнични заведения, имам големи резерви за успешно лечение на напреднали онкологични заболявания.

Когато диагнозата е сложена навреме, извършено е радикално отстраняване на тумора (когато е възможно) и е приложена адекватна химио- или лъчетерапия, и у нас имаме добри резултати.

Впечатлението ми е обаче, че когато пациентът е с напреднал метастазирал (с разсейки) рак, турските лекари много лесно заявяват, че има надежда и ще направят всичко възможно да го излекуват.

Скъпи пациенти, макар да ви омайват с прекрасно и професионално отношение, което никога тук няма да получите, поставяйте всичко останало под съмнение.

Уверяват ви, че има шанс и трябва да опитате. Разказват колко хора са успели, но доста йезуитски замълчават за броя на неуспешните си случаи.

В цял свят има строго регламентирани схеми за лечение на всеки тумор според стадия, ангажираните лимфни възли, метастазите и пр.

Тези терапевтични схеми не се измислят сутрин рано на визитация в нашите болници, а са утвърдени световни стандарти.

Да, истина е, че българските лекари са безсловесни към пациента и почти винаги умерено намръщени на всички негови въпроси.

Истина е, че в турските болници се усмихват, рисуват на дъската на д-р Хаус вашия проблем и накрая са готови да повторят всичко отначало, без да трепне мускул на отегчение по лицата им.

Истина е, че на един доктор в Турция се падат средно по 3,5 сестри, които са готови да ви доизяснат всичко недоразбрано с усмивка.

Болниците са лъскави, чисти, слънчеви, с паркове и градини. Менюто е вкусно и изискано. Стаите - петзвезден хотел. Всички са загрижени за вас и ви внушават, че вие сте важният.

Но средната цена на един пълен консултативен преглед от хабилитирано лице е около 400 лв. Цялостно предболнично изследване със скенери, ядреномагнитни резонанси и други високоспециализирани дейности отива около 6000 лв. Всеки курс химиотерапия е средно по 2500-3000 лв.

За придружители, хотели и самолети няма да споменавам.

Тези турски болници се именуват като филиали на Института Джонс Хопкинс, но когато се обърнете към оригинала в САШ, винаги ви отговарят, че правят само професионално споделени обучения, консултации и пр. с клиниките в Турция.

Вярно е, че болниците им са оборудвани с най-новата високотехнологична апаратура. Запомнете обаче едно от мен като лекар: важното е кой е пред апарата, кой разчита изследването ви.

И в България има кибернож в няколко клиники, последните два са от най-новото поколение (с цена 6 милиона евро). И в България има „Да Винчи" роботи. Повярвайте ми, работят с много добри специалисти в няколко града в България. Имаме много добри специалисти.

Българските лекари са нелюбезни, потиснати и отмъстително недружелюбни понякога. Не ги оправдавам.

Пациентът не е виновен за ниското заплащане, за липсата на кадри, за отвратителното отношение към всички лекари от страна на медии, общество и гражданите, за неплатените осигуровки на един милион българи, за вечната липса на пари от страна на НЗОК.

Пациентът не е виновен, че се е разболял „по никое време" в края на лимитите на болницата или на личните лекари.

Но, мили пациенти, не пръскайте парите си, не продавайте жилища и лозя, преди да разберете какви са реалните възможности за помощ за Вашата диагноза.

Турските болници са тясно свързани с американската система на здравно обслужване на принципа "колкото повече медикаменти и терапии, толкова по-процъфтяваща фармацевтична промишленост и комисионни".

И у нас започва подобна тенденция, но ние сме на светлинни години - както от доброто и напредъка в медицината, така и от последиците му в търговията „здравеопазване".

Знам, че когато си здрав, е много лесно да даваш акъл на страдащия. Искам само да ви кажа: няма на този свят медикамент или скалпел, които да ви гарантира пълно излекуване при напреднал и метастазирал тумор.

И накрая: насочете усилията си към профилактиката си.

Ако имате фамилни данни за тумори в рода, за инфаркти и инсулти в ранна възраст, за други наследствени болести: правете си профилактични прегледи, образовайте се медицински от проверени източници и не вярвайте на чудеса, само защото ви се иска да се случат.

Най-добрата инвестиция е да инвестирате във Вашето здраве преди малкото камъче да обърне живота Ви и този на близките Ви. Пожелавам ви здраве и разум!

Oще: ира маркова  кибернож  лекари  лечение на рак в турция  медицина  нзок  онкоболница  пациенти  профилактика  рак  рак с разсейки  робот да винчи  тумор  турция  химиотерапия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.12.2017, 19:55

8 Мая Александрова.1677588045903167 | 31.12.201720:04

От цялата статия смисъл има само последния призив за профилактика.Макар, че и тя е силно неглижирана от системата и се провежда само по собствена инициатива .Иначе авторката пита и сама си отговаря защо хората ходят вТурция.Ами заради отношението и заради това, че не те отпращатт с думите:Нищо повече неможем да направим за тебе, каквито случаи знам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

7 scuba | 22.12.201718:29

Е,жената на мой приятел ходи в Турция и пак си умря.
Извод?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

6 Виктория Пенелопова 07 | 22.12.201717:40

Денн, вероятно това е така.
Но няма как да се отрича, че десетки/стотици българи са живи, защото НАВРЕМЕ са отишли в Турция.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.11.2016, 10:30

5 Denn | 22.12.201715:10

Извинявам се за правописните грешки, пиша от телефона
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2016, 10:30

4 Denn | 22.12.201715:09

Абсолютно съм съгласна с авторката. Но пациентите предпочитат скъпата лъжа, пред грозната истина. Няколко пъти сме отивали с линейка до границата с Турция да си приберем терминални болни, които оттам са изхвърлени катобсвършат парите и са пълни с метастази
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.06.2015, 12:28

3 Чинчила | 22.12.201714:14

И на мен не ми стана много ясно какво иска да ни каже д-р Маркова с този коментар.
Та тук въобще дори не става въпрос за пари. Дори и в най-добрите български болници гледат първо да те вкарат под ножа, за да си вземат 2000-те лева от здравната каса и дори не си правят труда да те посъветват да си направиш ЯМР или ПЕТ сканер преди операцията. Да не говорим за диагностиката - или е прекалено рано да открият тумора, или е прекален късно..
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

2 rare case | 22.12.201709:31

"...Запомнете обаче едно от мен като лекар: важното е кой е пред апарата, кой разчита изследването ви...."
По-скоро, докторке, вие си го повторете няколко пъти, за да го запомните, точно като Малкия принц.
Шансът в Турция да ви разчетат правилно образно или друго изследване правилно е в пъти по-голям, отколкото в България.
Поднасям извинението си на малкото останали лекари-професионалисти в България.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 21.12.201722:24

Д-р Маркова, като педиатър едва ли имате много наблюдения върху работата на турските болници.
Обикновено, в Турция се търси помощ тогава, когато в България не може да се намери или е трудно достъпна. Изброявате техника и специалисти, но за болния всеки час е ценен. В България болният е неориентиран и чакането е много, в Турция - специалистите са на разположение. Срещу пари.
Имам отлични впечатления от турските лекари, конкретно от Американската болница в Истанбул. Тези, с които имах вземане-даване бяха в отлична кондиция, всички бяха специализирали в Щатите и си свършиха перфектно работата.
Не разбирам защо толкова пъти подчеравате, че прегледа при хабилитирано лице /професор/ е 400 лв.???? Кое ви се струва странно?
Бих ви препоръчала да се вгледате професионално в лечителите от Русия, Украйна, Сърбия...В "солните стаи" и барокамерите, които никнат като гъби н България и "лекуват" деца, д-р Маркова. От настинка до аутизъм и церебрална парализа. Насочете си усилията натам.Ще има повече полза.
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани