Мекият и тъжен расизъм на Холивуд | webcafe.bg
Webcafe

Мекият и тъжен расизъм на Холивуд

големият лебовскиГолемият Лебовски
02.02.2017, 12:03 (обновена 03.02.2017, 17:40)
45889890

Актьорите Виола Дейвис и Дензъл Уошингтън на сцената на Годишните награди на гилдията на американските актьори, 29 януари, 2017 година.

Патологичното желание на холивудските и медийни елити да осмислят и интерпретират себе си, и културата, в която активно участват, основно през призмата на расовата принадлежност продуцира тъжна ценностна ерозия.

Спомнете си само за нелепия световен скандал с „прекалено белите Оскари" миналата година, когато се случи така, че в четирите актьорски категории всичките 20 изпълнители, номинирани за наградата, бяха бели.

Колко абсурдно бе горчивото самосъжаление и самобичуване на знаменитости и медии в САЩ. Колко гневно звучаха обещанията това повече да не се повтаря, заклинанията следващата година задължително да има разнообразие.

Това сакрално за Холивуд, фетишизирано „разнообразие". Но не от идеи, теми и гледни точки, а от етнически, религиозни и полови идентичности.

Е, спокойно може да заключим, че тази година от Академията се опитаха да изкупят своя „първороден бял грях". От 20 номинирани актьори и актриси в четирите изпълнителски категории шест са с афро-американски произход.

В категорията за най-добра поддържаща женска роля има рекордно присъствие на цветнокожи жени - три от пет. Виола Дейвис, Наоми Харис и Октавия Спенсър.

При актрисите в главна женска роля почетена е Рут Нега. Великият Дензъл Уошингтън, носител на две награди „Оскар", е номиниран за главна мъжка роля, а изгряващата звезда Махершала Али ще се състезава в категорията за най-добър поддържащ актьор.

Всичко това щеше да е чудесно ако не пристигаше при нас като предварително обещан и заявен отговор на нещо, видяно от Холивуд като „липса на социална справедливост" и „расизъм" при предишни номинации.

Уви, сега тези талантливи актьори и актриси, начело с легендарния Дензъл, няма как да игнорират подозрението, че са номинирани заради цвета на кожата им. Ето как се подкопава концепцията за меритокрация, Когато си сложиш расов филтър и гледаш на изключително сложния и богат свят единствено през него.

Расовата обсесия на Холивуд препраща към мрачните времена на една съвсем реална дискриминация.

Демонизацията на „белия цвят на кожата", пакетирането и етикирането на една цяла раса като колектив от привилегировани, са комбинирани със снизходителното обяснение, че малцинствата винаги са жертви и трябва да бъдат автоматично промотирани по всяко време и на всяка цена. Това е мекият расизъм на ниските очаквания към всички не-бели граждани на САЩ.

Така се раждат идеите за квоти и „етнически дял" при разпределението на роли, номинации и награди. Толкова тежка кампания имаше в последните години, че вече всички - дори подсъзнателно - гледаме на Холивуд през тяхната расова решетка.

Броим белите и цветнокожи номинирани, защото медиите и знаменитостите ги брояха и ни казваха да броим.
И какво виждаме - 35% от 20-те номинирани артисти са с афроамерикански произход. Това е близо три пъти повече от процентното представителство на чернокожи в цялото американско общество, което е около 12,5%.

Но никой не възрази срещу това. Къде е пропорцията, къде са желаните квоти? Никой няма проблем с диспропорционално номинирани цветнокожи, но всички имат проблем с диспропорционално номинирани бели?

Всъщност имаше критики - белите отново били твърде много за сметка на азиатците и талантите с латино корени.

Тъжен социален регрес, започнат именно в културните елити на едно толерантно западно общество.

Никой нямаше да говори за цвета на кожата на артисти, номинирани за „Оскар", ако самата среда не беше задълбала толкова грозно и ирационално във фетишизирането на расовото, етническо и полово разнообразие.

Докато в същото време циментираше идеологическо еднообразие и единомислие като в някоя от тоталитарните дистопии, които в Холивуд обичат да филмират.

Oще: актьори  виола дейвис  гилдия  дензъл уошингтън  дискриминация  етническо разнообразие  лицемерие  оскари  расизъм  рут нега  сащ  фетиш  холивуд  чернокожи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

106 Dear Ivan | 08.02.201714:57

Но има надежда, макар и много вяла Усмивка Това го взех току-що от един коментар под торент:

"Ейми Адамс е уникална красавица. Даже нищо да не си пил, пак е хубава."

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

105 Dear Ivan | 08.02.201713:34

Виж сега, изкуството, с изключение на историческите и фантастичните жанрове, отразява текущия живот. Музиката... и при нея по своему има мода, но по друг начин. Какви са американските филми от създаването на киното, та до момента. В Холивуд има четири-пет щампи - каубойски филми (героизмът на изтрепването на цяла цивилизация на половин континент от бедни и мръсни бандити), любовни филми (по-често с целувка накрая и понякога с раздяла), криминални филми (престъпления и тяхното разкриване, напоследък пълни с лаещи полицаи негри и негри шефове), филми за мафията (апотеоз на героите мафиоти), съдебни трилъри (пак негри), филми за болни, сакати и нещастни от всякакви раси (и често за неосъществени творци и нежни личности), филми за битови проблеми по разни малки населени места, мюзикъли. Напоследък има и много демократично-либерално-политкоректни филми за педерасти, лесбийки, хора с променен пол и усилена пропаганда на всякакво равенство, каквото се сетиш. И във всички техни филми има много хора с някакви чудновати тежки психически проблеми, каквито в другите държави или няма, или се срещат много рядко. Всичко се прави по един калъп и с всякакви хора по раса. Като гледаш един филм от даден вид, все едно си гледал всичките. Всеки прави такова, какъвто му е животът. Филмът е копиране на живота. Няма как да се направи друго кино от хора, които нямат родина, нямат наследство, нямат култура и са събрани от къде ли не.

И аз въздишам по времето на 1970-те и 1980-те, и главно по две негови основни характеристики - спокойствие, уреденост и култура. В такова време и хубавата история, разказана хубаво, е хубава, и когато има проблем, той е важен и интересен. В едно време като сегашното, когато културата изобщо я няма вече, и всичко е пълно с едни равни и истерични идиоти, няма как да се получи културен продукт. Това е все едно да чакаш културен продукт от Вавилон, Содом и Гомор, струпани на едно място.

Пазете си старите книги и старите записи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

104 Туурчинов не Турчииноф | 08.02.201712:00

Интересно как ще се свърже с политическата ориентация на Холивуд. Там май управляват само евреи. Холивъд е срещу Тръмп, на за да не дава повод да ги обвинят в двоен стадарт отдават почит на чернокожи актьори. Всичко е толкова долнопробно. Пък и този Дензъл един велик актьор. Все някакви филми за агенти, цру, фбр, колко са велики, калко са справедливи и как винаги побеждават. Сервилен тип. Направо да му дадат нобелова награда за мир.
Друго беше киното на 70-те. Малък голям човек, Серпико, Синият Войник, Клут, Френска връзка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

103 Dear Ivan | 05.02.201722:00

Едно време майка ми, между уроците по инструмент и солфеж, ми обясняваше, че ритъмът е основата на музиката. И е така, иначе ще се разпадне, няма да има какво да я държи. А на негрите ритъмът им е в кръвта. Всъщност те са създали блуса и джаза въобще от мъката от робството, а сега американците се фукат с чуждото.

Имах един период, в който омайвах едно гадже колко ще е хубаво ако някоя издателска компания за музика ни изпрати в Африка да събираме африканска музика, а ние да им я пращаме, без да напускаме Африка. "Варта" да ни спонсорира с батерии, "Смит и Уесън" да ни подарят две хубави карабини, два револвера и муниции за джунглата, също като спонсорство, и готово. Разбира се, ни е ще опищим орталъка во всички водещи списания какви велики спонсори са и колко са благородни и дашни за световната култура, но ще си живеем прекрасно в Африка, при хубавите животни, ще си събираме музика, ще се сприятелим с племената, а може накрая и там да си останем. Особено ако някое правителство от благодарност, че ги прославяме, ни подари една хубава къща с веранда и стотина декара двор Усмивка Седиш си сутрин на верандата, гаджето до теб, пиеш си кафето, правиш си плана какво да записваш днес, а може и не днес, ако не ти се работи, а утре, и пред теб се нижат хубави жирафи и мили антилопи. Отиваш, погалваш по някоя и се връщаш да си допиеш кафето или да си почетеш книжка.

А? А?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

102 Dear Ivan | 05.02.201721:47

Той 7 ни е такъв, прозорлив Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

101 theo | 05.02.201714:44

Е, Седмицо, хвана ме! Ама нямаше начин, беше ексклузивно изискване на бенефициента. Тирът пътуваше за Ватикана, а товарният отсек се ползваше с дипломатически статут. Тоест, на практика беше част от територията на суверенната държава под управлението на Негово Светейшество с официален език латински, ерго, чуждоезична реч бе абсолютно недопустима.

Големият майтап, обаче, беше на митницата, където горките служители се пулеха на документите, естествено, написани на латински, като коза в афиш, докато накрая се смилих и им казах, че нямат право да проверяват дипломатическата поща на наместника на Свети Петър. Ей такива интересни случки, ама пътя от Сатрапия Бактрия до Рим беше дълъг и скучен, та си измислях развлечения... Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

100 Dear Ivan | 05.02.201713:29

Моля, моля, пак заповядайте Усмивка Be my guest! Mi casa es tu casa! И др. Усмивка

Анжелик Киджо е страхотна. Още не съм видял всичките ти линкове, че са ми мръсни ръцете от прах, но има и едно хубаво изпълнение на същата песен на Хари Белафонте и Мириам Макеба заедно. Вервам, за Хари Белафонте няма какво да ти правя пропаганда Усмивка Хубав, силен, усмихнат и с прекрасен талант.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

99 7 | 05.02.201712:16

ДрИван
Да не забравя да благодаря за линковете към суахили.
Анжелик Киджо/?/ вече е настолна в озвучаването на афтомифката.
Вярвам, тя няма нужда от квотно спомоществувателствуване щото, като гледам, справя се отлично само с единия гол талант.
Както и другите три:

https://www.youtube.com/watch?v=7R_Qk1AN5S4

Пък и всички останали ей тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ZoJz2SANTyo

Както беше казано "Който може..." и тн.


ПП Време е да се поразкършим- навън грее добре...да се поприготвим за евентуалната битка на статистическите титани утре. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

98 7 | 04.02.201723:05

Тео е разкрит, др Иване- лятото един тир спука гума точно пред нашта мивка, та Гошо монтьорчето ходи да му помага и се връща ухилен до уши: Ей, вика, тва международните съвсем загорели завалиите- е, тоя, брои кашоните , че му се разместили и току вика секс, секс... отивам аз, да не изпусна сеира и чувам: unus duo tres quattuor quinque sex... unus duo tres quattuor quinque sex...и аз-ахахах, а той се обръща и ми вика: Utinam tam sapiens esses quam es felix...

Тео е бил, гаранция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

97 Dear Ivan | 04.02.201721:46

Абе Иван бе Усмивка Те обаче го произнасят Айвън. Де да знаеш, ние сме били плъзнали навсякъде, дали Айвънхоу не е пренесен някога от нас нашият Иванко.

Не съм учил никога латински, но твоят превод ми звучи идеално Усмивка Дори почти го разбирам, поради романските езици, които съм учил.

Прасето да, само да дойде, ще каже, че сме идиоти, а той ще се окаже голям корифей и по античните езици Усмивка
   

оценка

+1 -0