Сексуалното насилие като ситком | webcafe.bg
Webcafe

Сексуалното насилие като ситком

manuelaМануела Геренова
02.11.2017, 13:03 (обновена 03.11.2017, 18:08)
House of cards

Нищо чудно скоро публиката масово да обърне на смях и вицове едно толкова важно и тежко престъпление, каквото е сексуалното насилие. И тогава ефектът от целия този шум може и да е обратен.

Допреди месец не знаехте кой е Харви Уайнстийн, нали? Скандалът с холивудския продуцент обаче доведе до нещо много повече от лоша слава и редица актриси, които една през друга споделяха за преживения сексуален тормоз от негова страна.

Всъщност той вече отдавна не засяга само Уайнстийн, не подмина и режисьора и сценарист Джеймс Тобак и стигна до Кевин Спейси и Дъстин Хофман, срещу които явно се задава същата лавина от нападки.

Има ли някой, който да се съмнява, че до края на годината списъкът ще нарасне с още прочути имена? Нищо чудно церемонията по връчването на наградите "Оскар" да бъде отменена - вече всички ще имат поне по едно обвинение и може да няма нито един достоен за златната статуетка.

Всичко започна през октомври тази година, когато New Yorker и New York Times съобщиха за редица жени, които се оплакват от сексуален тормоз и дори изнасилване от страна на Уайнстийн. Признанията варират, но повечето жертви споделят най-вече за ексхибиционизъм и вербално насилие от страна на холивудския продуцент, което далеч не прави престъплението му по-незначително, разбира се.

Харви загуби поста си на изпълнителен директор на собствената си компания и беше изключен от Американската филмова академия. Освен това съпругата му Джорджина Чапман го напусна - разбираемо след описанията на дела, от които пуритански настроената Америка се изчерви.

Следващият обект на обвинения за сексуален тормоз се оказа име, което няма влиянието и властта на Уайнстийн, но много напомня на него.

Джеймс Тобак е режисьор и сценарист, а по думите на над 200 жени и ненадминат сексуален хищник. Моделът му на поведение според тях е подобен на този при Харви Уайнстийн - неприлични предложения срещу обещания за звездна кариера в киното, защото "тук нещата стават по този начин".

Тобак се оправда с това, че има диабет и сърдечно заболяване, които не биха му позволили такива дръзки посегателства.

До този момент публиката, която следеше въпросните сензационни разкрития, беше по-скоро на мнение, че има ли престъпление - трябва да има и наказание.

Нещата до голяма степен бяха черно-бели. Мястото на лошите е в затвора, нали така?

Като че ли никой не подозираше обаче, че аферите "Уайнстийн" и "Тобак" ще вдъхновят не само реални жертви, но и хора, жадни за пет минути слава. И че те мога изведнъж да се сетят, че в далечното минало са били опипани не съвсем доброволно от някоя световна звезда.

Така се стигна и до Кевин Спейси и изповедта на не особено известния Антъни Рап. Тук вече темата "сексуален тормоз" взе да излиза извън контрол. Рап си припомня, че на парти в апартамента на актьора последният се е опитал да го съблазни по не много деликатен начин. Да го съблазни, не да го насили. За това какво правят четиринайсетгодишни тийнейджъри по артистичните партита в малките часове на нощта историята мълчи, Рап също.

Спейси реагира с извинение и допълни, че не си спомня подобно нещо. Признанието му, че е гей пък събуди не само хомофобите, но и спомените на още трима човека, които скочиха на свой ред да го обвиняват в сексуално насилие.

Както предположихме, вчера изскочи ново име на предполагаем насилник - това на Дъстин Хофман. Според писателката Ана Греъм двукратният носител на "Оскар" има доста цветист език и предпочита закуската си с твърдо сварени яйца... да кажем, пикантна.

Както на всички е ясно, списъкът с недоказани жертви вероятно също ще нараства така, както с дни се увеличава и този с реално пострадалите от нечии звездни сексуални мераци.

Ако продължава така, неминуемо ще дойде моментът, в който по-предприемчивите дори ще печелят от това - достатъчно е да си направят сайтове за залагания колко още хора и за какви суми ще обвинят Хофман, Спейси или следващия в насилие. За по-непредприемчивите пък остава да слушат със светнал от любопитство поглед новините, за да разберат коя ще е поредната звезда с лоша поведенческа репутация. Така някъде границата между истинското престъпление и лавината от опортюнисти, яхнали разобличителната вълна, взе да се губи...

Всичко това звучи и е много сериозно, но в него има и силен елемент на гротеска.

Да си жертва на сексуален тормоз не е шега. Вероятно то и не е нещо, което споделяш между това кой филм си гледал вчера и какво мислиш да обядваш. Ако си я преживял драматично, това не е случка, за която се сещаш след 20-30 години. И колкото и да сме наясно, че жертвите са се страхували да говорят, че в обществото няма акустика за престъпления от типа „всички знаят, но си траят", пораждат се съмнения, че причина да обвиниш някого в криминално действие може да са и намаляващите хонорари, и затишието или липсата на кариера, и все по-редките обаждания от кино-студия, че и дори лична неприязън, завист или реваншизъм.

Когато чухме за похожденията на Уайнстийн, бяхме ужасени. Когато четохме за Тобак - също. Но когато ни се поднесе информацията за Спейси и Хофман, започнахме да вдигаме вежди със съмнение. Поне дотогава, докато някое от тези обвинения не се докаже неоспоримо. Защото иначе нищо чудно скоро публиката масово да обърне на смях и вицове едно толкова важно и тежко престъпление, каквото е сексуалното насилие. И тогава ефектът от целия този шум може и да е обратен.

Всеки е невинен до доказване на противното, затова не е ли по-добре засега да оставим недоказаното сексуално насилие там, където си беше - в някой от епизодите на "South Park", "Семейният тип" или „Къща от карти"?

Oще: дъстин хофман  кевин спейси  насилие  сексуално насилие  сексуално посегателство  спейси  уайнстийн  харви уайнстийн  хомофобия  хофман 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 03.11.201717:31

Хей, открих нова, неизвестна на науката форма на сексуален тормоз. Отказът на секс също е сексуален тормоз. Хайде да подкараме към съда всички жени, които не са ни бутнали, когато сме си поискали.
П.П. В интерес на истината, нямам право да си приписвам откритието. Прочетох го във в. Стършел.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 03.11.201717:11

Всички знаят, че за да пробият в този бизнес, трябва да дадат дупе. Не казвам, че е правилно, но е факт. Дори и у нас е така.

Но в голямата част, тези които реват как са били насилени преди 10, 20 или повече години се явяват за мен съучастници - прикрили са престъпление и са се възползвали финансово и имиджово от това.

Още по-лошо, с прикриването на престъплението са позволили на сексуални насилници да го правят отново и отново. Тоест, и самите те са престъпници.

А лицемерието не е от вчера.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

8 скучко | 03.11.201711:01

Ха, Бичкия, тая само дето не те е дръпнала под масата ,там ,на место да те опъне! Смее се Земи и спретни ся едно дело за сексуален тормоз на работното място , ги ди разюздана гювендия Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 03.11.201708:51

Че той си е фарс и сега. Измежду хвърлящите камъни и плюнки вече има и интересчии, са и най-шумни и най-много пострадали, но без факти и доказателства. По-важно е да се вдигне колкото се може по-голям шум за нищо, надявайки се да намажат 5 мин. слава.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.08.2017, 11:19

6 hrist | 03.11.201708:36

Остава и проститутките да вземат да се жалват от сексуално насилие и ситкома ще стане пълен фарс
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 03.11.201704:09

Мен па една отфирмата на обяд докат си вземахме храната ми сеопъна и много доволно ми заяви, чеизпратила дъщеря си у Колумбия и сега била сам самичка у къщата и...аз и викам е сегаще си отспиш...дали сега ще ме подведе под отговорност не знам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 22:12

4 Alee | 02.11.201723:25

Сега публично ще трябва да почнем да се извиняваме на съученичките си, че в 6-ти клас ги опипвахме в междучасията. Ми то си беше сексуален тормоз, особено за по-развитите.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 02.11.201716:56

От "Те си го търсят" до "ситком". За 15 дни. Браво, Мануелче! Рецензиите си за ситкомите съм ги изложил под няколко други статии, тук мога само да изразя радостта си, че любимата ми Мануелка търпи развитие. Че в тая къдрава главичка освен честност и емпатия имало и мозък.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

2 vikki | 02.11.201715:57

Работата май отива към "га еди кифтета не рива, а", но със сексуален подтекст...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 02.11.201715:36

Нещата бавно отиват към онзи стар виц за сестрата "..., пък ти после иди доказвай, че нямаш сестра"...
   

оценка

+4 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.