Има я и във вашия Фейсбук | webcafe.bg
Webcafe

Има я и във вашия Фейсбук

Йордан СлавейковЙордан Славейков
24.10.2016, 16:09 (обновена 25.10.2016, 17:13)
black mirror

Снимка: © Netflix

Има много приятели (във Фейсбук) и нито един, или много малко, в живота.

Такава жена няма. Тя не съществува. Ако някоя от жените, които четат този текст, се разпознае в нея, да се замисли сериозно.

Животът й е скучен, тъп, сив и обикновен, с много малко радости и с много скърби. Като на всички нас.
Да живее живота си - обикновения живот на обикновена жена, я съсипва. Мечтата й да е принцеса е останала несбъдната. И понеже не й стиска да си промени живота, или поне да се пропие, тя живее другаде: във Фейсбук.

И въпреки че не съществува, там ни се натрапва непрекъснато. Тя е от София, или живее в София, или във всеки един от уж големите ни градове. По правило е образована. Има висше образование. То е правопропорционално на претенциите й. Не е сигурно дали обича работата или колегите си. Те липсват на снимките й във фейса. Може с колегите си да е груба, но в другата реалност е яко френдли. Направо „кърти мивки", макар и да не харесва този израз. Груб й е. Общителна е, направо е репей - закачи ли се за някого, няма откачане.

Умира си да е приятелка (във Фейсбук) на известни хора. Следи ги, коментира ги, лайква ги, честити им празниците. Все едно е част от семейството им. Неуморно ходи на изложби, на атракциони, на пърформанси, на ателиета, на какво ли още не. Обаче е приятелка само на приятни хора. На неконфликти.Тя с конфликтни не общува, защото за нея те са лоши. Напрягат я. Колкото и да е „цветна" - в смисъл, че обича да носи шарени дрешки - светът й е монохромен.

Цветовете на дрехите по свой си начин тя свързва с кармата и аурата, такива, каквито си ги обяснява сама на себе си. Чете много. И е много повърхностна. Има мнение за всичко - и за паметници, и за поети, и за филми, и за преводи, за скандали, за конфликти.

Страхлива е. Мечтае за промени - за промени в самата себе си. Но се вцепенява от ужас, ако трябва да действа. Затова не действа. Никога. Всичките й планове за промяна все са в бъдеще време, което все не идва.

Често е дебела, с наднормено тегло, но никога не си го признава. Фитнес за нея е омразна, отровна дума. На фитнес никога не ходи, защото се самозалъгва, че е просто леко пълна и широките дрехи й отиват. И освен това е болна до смърт от псевдомантрата, че се приема такава, каквато е.

Същевременно не разбира, че не знае коя е в действителност. Самотна е до смърт. Няма си никого, никой не я обича. Затова като обезумяла се втурва да запълва тази самота. Ходи на салса.

Отвращава се бързо от потните чичковци с малки пръстчета, които се отъркват о нея, но следващата седмица е отново в залата за танци. Ходи на йога и на врачка, макар да твърди, че не вярва. На врачките де, не на йогата. Обича да снима био храни, купени от не био пазари.

Има много приятели (във Фейсбук) и нито един, или много малко, в живота. Изобщо тя не живее, наблюдава отстрани, имитира и се лъже, че съзерцава. Добрината и позитивността й са маски, около които мимикрира. Тя е злобна, дребнава, отмъстителна. Но понеже нищо не зависи от нея, най-много да ви разприятели във фейса. Хубаво е обаче, че няма власт.

Несъществуващата жена ще припише всички възможни явни, тайни, знайни и незнайни грехове на всеки мъж, написал подобен текст. Ще го обвини в женомразене, в мизогиния, дори. И няма да знае, че двете думи значат едно и също.

Oще: facebook  досадни хора  жена  жени  йордан славейков  несъществуваща жена  обръщуване  приятели  приятелство  социални медии  социални мрежи  трол  фейсбук 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2016, 18:09

5 Bloggerman | 10.11.201623:54

Предпочитам да съзерцавам новата синоптичка от "БИ ТИ ВИ" Натали Трифонова.Изключително впечатляваща млада дама!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 24.10.201621:21

Дали е възможно, фейсарите да си разискквате фейсарските драми на фейсарска територия??
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 24.10.201620:55

Какво е "мизогиния",?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2016, 20:32

2 marinABendorf | 24.10.201620:36

Иванка Курвоазие, is that you?! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2016, 20:32

1 marinABendorf | 24.10.201620:35

Такава съм, вярно е! Ас сам си ас, другото от вас! Мерси Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.