Нека думата на 2019-а бъде "Serendipity"! | webcafe.bg
Webcafe

Нека думата на 2019-а бъде "Serendipity"!

Рая Майер
06.01.2019, 10:40 (обновена 07.01.2019, 18:40)
Щастие

Снимка: © Pixabay

Като неочаквано щастие, което дори не си търсил

Serendipity - преди няколко дни се събудих и тази дума просто изникна в съзнанието ми. Ей така, нечакана, неканена, непоискана. Кратка, ясна, силна и благозвучна. От онези думи, които могат да бъдат почувствани. Трудно могат да бъдат обяснени. От думите, които чувстваш с кожата си. Колко магично е словото!

Комбинация от букви само, а могат да те възнесат високо да се рееш, да те разплачат от вълнение, да те стоплят, да те съкрушат. А уж само букви, подредени по някакъв си начин.

От онази сутрин по много пъти на ден се върти из главата ми. Винаги съм харесвала английския. Има такива хубави думи - като serendipity.

Не знам дали мога да я преведа точно тази дума - неочакван добър късмет. Да откриеш нещо без дори да си го търсил. Щастлива случайност. Произходът на думата не е от гръцки или латински. По скоро е създадена от британски писател, някъде в средата на 1700 и произлиза от древна персийска приказка.

Много моя думичка - приказки, истории, случайност, късмет, щастие...

Като се обърна назад толкова много неща в живота ми са били щастлива случайност. Нечакани, неподозирани, а приказни. Даже неща, за които съм се борила, искала, копняла и изведнъж се случва нещо друго, ей така като на шега и то е далеч по-вълнуващо и докосващо.

Serendipity!

Може би пък, изникнала в съзнанието ми сега в началото на годината това е думичката за 2019! Защо не? За 2019 искам да си пожелая да е изпълнена със serendipity! Пълна с неочаквани щастливи случайности.

От онези трогателните, вълнуващите, емоционалните, смислените, докосващите, които оставят следа много години. Да има много истории, които си заслужават да бъдат разказани и предадени нататък. А да има и такива, които не са за разказване, но човек като се сети за тях се усмихва от сърце и душа. Пожелавам си да има повече подарени непоискани усмивки на случайни и неслучайни хора.

Serendipity! - може с лекота да бъде усещане, начин на живота. Може би, ако прожектираме по-малко свръх амбиции и свръх очаквания ще има и по-малко разочарования. Ако се е оставим повече на неочакваните щастливи случайности да ни водят. Не вярвам в новогодишните обещания.

Видиш ли това, че е нова година щяло нещо да се промени. Това не значи, че не вярвам в това, че хората се променят. Напротив. Виждала съм близки хора да се променят до неузнаваемост (кой на хубаво, кой не чак толкова).

Но никога не съм го виждала на 1 януари да се преродят. Можем да се променим по всяко време на годината, ако това е, което искаме, ако това е нещото, от което имаме нужда. Може обстоятелствата да ни променят, може животът да ни промени, но в не малка част от случаите от нас си зависи.

Може да е в нашите ръце, може да е Serendipity!

Oще: serendipity  английски език  дума  изненади  любима дума  неочаквано щастие  щастие 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.