Въпрос на мъжка чест | webcafe.bg
Webcafe

Въпрос на мъжка чест

Доктор О Боли
15.01.2019, 15:52 (обновена 17.01.2019, 15:52)
Каспар Давид Фридрих - "Странник над море от мъгла"

Снимка: © Wikimedia Commons

За "токсичната мъжественост" и мъжествеността по принцип

"Въпрос на мъжка чест"... В днешните условия на брутална поляризация по почти всякакви въпроси, особено тези засягащи по някакъв начин половете, тези няколко думички биха успели да предизвикат бурни дебати с неотменната вече размяна на обиди.

От едната страна, голяма част мъжете се чувстват едва ли не принуждавани да се чувстват виновни, само защото са се родили мъже, притискани от термини като т.нар. "токсична мъжественост". От другата страна, са феминистки настроените, за които същата тази токсична мъжественост не просто е така наречена, а си е съвсем реална и представлява един от най-големите тумори в обществото.

Какво представлява обаче тази "токсична мъжественост"?

Този сравнително нов термин в най-общи линии обединява стереотипи за агресивното мъжко поведение като проявите на насилие, културата на тормоз върху по-слабите (били те други мъже или жени) и гавра с тях, пренебрежителното поведение към способностите на жените и на момичетата, които трябва да бъдат хубави и да си мълчат, сексуализирането им и въобще все неща в тази посока.

Въпросът е, че всичките тези озлобени дебати по темата предизвикват само още натягане на напрежение и поляризиране в мненията. А ако някой действително иска да направи нещо за решаване на проблема с тази "токсична мъжественост", няма как да не удари на камък.

Ако не вярвате, питайте "Жилет", чийто рекламен опит да заклеймят въпросната токсична мъжественост като нещо лошо, като нещо, с което мъжете трябва да се борят, удари на камък и по всичко личи, че ще се върне обратно като лошо подхвърлен бумеранг.

В компанията някой сякаш е проспал това, че просто няма как един такъв надъхан клип, направен от феминистка и заиграващ се с #MeToo културата, да не породи сред мъжете по-скоро обратни от целените реакции. Защото не просто има значение какво си казал, но и как го казваш.

Иначе казано, подобни емоционално наситени понятия като "токсична мъжественост" по-скоро отблъскват, отколкото привличат обикновения потребител от мъжки пол. Тук се поставя разликата - дали наистина искаш от мъжете да бъдат най-добрата версия на себе си, както се казва във въпросната реклама, или сякаш се опитваш да им да им натякваш, че имат да изкупват един голям и общ за целия пол дълг от натрупана с вековете социална вина.

Затова ако наистина искаш да призовеш мъжете да бъдат именно тази "най-добра своя версия" с прилежащите към нея черти, която пропагандираш, се обръщаш не срещу мъжествеността, а директно към нея.

И именно тук идва този кратък израз - "Въпрос на мъжка чест" - донякъде морално остарял, донякъде изтъркан от употреба.

Никой мъж няма да почувства срам от това, че се е родил с този пол, колкото и "токсичности" да му се припишат. Но пробвайте да наречете това, което този термин описва, с други думи, и резултатът ще е друг.

Защото преди на тази "токсична мъжественост" й се казваше просто лошо възпитание и хулиганщина. Бабаитство, ако щете. И от най-ранна детска възраст биваш поучаван да не се държиш така, а напротив - да се бориш срещу бабаитите, да се противопоставяш на всичките им опити да тормозят по-слабите, да им се подиграват, да ги малтретират и т.н. Иначе казано - учиш се на мъжка чест и достойнство.

Учиш се на идеята, че да си мъж не стига просто да си се родил със съответните полови белези, а изисква да полагаш усилия и да се стремиш към това да бъдеш най-добрата версия на себе си.

Да си мъж в пълния смисъл на тази дума върви ръка за ръка с това да вярваш в идеали и да се опитваш да живееш според тях - да защитаваш слабите, да помагаш, да се държиш възпитано и кавалерски, да устояваш на проблемите (по възможност без да мрънкаш), да не се поддаваш на низки клюки и да бъдеш храбър пред лицето на страха...

Кодът на мъжката чест изисква да правиш трудни избори, но никога с лека ръка. Да страниш от злобата и да цениш честта на другите. Да търсиш идеала и винаги да се бориш да бъдеш възможно най-близо до него, ако ще и да знаеш, че идеалите не съществуват.

Всичко това опира до идеята, че със силата идват и отговорностите, а една от висшите цели в живота е просто да бъдеш добър човек и мъж на място.

Някой ще вземе да каже, че такива мъже вече няма, друг ще добави, че агресивният и "токсичен" феминизъм са ги убили. Едва ли. Просто за такива неща вече не говорим, освен в минало време и с лекото чувство на съжаление. Отвикнали сме да ги забелязваме и да ги наричаме с точно тези думи, които сякаш сме превърнали в нещо архаично.

Истината е, че няма човек, освен може би най-извратените и покварените, който да харесва идеята за това да се види като злодей. Всеки предпочита да вижда себе си като човек на страната на доброто, на правилните избори. И когато се опитваш да внушиш някому вина (освен ако не си наистина много добър, а той - доста податлив на внушения), много по-вероятно е той да си намери 1001 оправдания.

Ако някой наистина търси промяната, пътят към нея минава пред това да вдъхновиш останалите, да ги накараш да повярват не само в нещо по-голямо от самите тях, да ги накараш да повярват в собствената си чест и в нейното значение.

Иначе казано - трябват ни не толкова примери, срещу които да се борим, колкото примери, на които да се стремим да подражаваме. Тогава няма да се налага да се борим срещу "токсична мъжественост" и т.н., а ще се стремим да създаваме достойни хора и личности.

 

P.S. Всичко, казано дотук, може да се сведе само в едно прочитане на "Ако" на Ръдиард Киплинг.

Oще: достойнство  жилет  идеал  идеали  мъж  мъже  мъжко поведение  реклама  токсична мъжественост  токсичност  чест 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

9 Specifier | 23.01.201920:11

НЕКОИ ПЕЧЕНИ ПИЛЕТА ЗЕХА ДА ДАВАТ ПРИЗНАЦИ НА ЖИВОТ

и изпаднаха в амок!
Споко! Дишай дълбоко. Иначе можеш да получиш разрив на пружината и ще требва да те влачиме за скраббб...
А иначе, с печените до червено пилета немаме нищо общо, нито интелектуално, нито политически. Само ги ядем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 17.01.201918:10

>това създание искам да го игнорирам

Щом толкова те дразни Specifier, защо и как точно успяваш тотално да игнорираш лесно наблюдаемия факт, че позициите ви по повечето проблеми са доста сходни. ОК, дразни те начинът му на изразяване, но, независаимо как се изразява, все пак защитава същите позиции като теб.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 17.01.201916:46

Уебкафе, това създание искам да го игнорирам. В абсолютно всеки свой коментар пише едно и също. Не знам на него как не му писва, не знам и на вашите модератори как не им писва от еднообразните глупости на специфицителя, ама... Ама.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

6 Specifier | 17.01.201903:14

АВТОРЕ, АВТОРЕ,

много си го усукал, бе!
А нещата са пределно прости:
Съгласно принципите на Неомарксизма* бъдещето на човечеството е свързано със създаване на Новия човек и Новото общество, където ще отпаднат "буржоазният морал и държава", семейството, като буржоазен апендикс също ще отпадне, заедно с лицемерния буржоазен морал.
Хората ще се ръководят единствено от ползите и удоволствията (както учи Фройд). Ще цари всеобщо щастие и толерантност, ще изчезне насилието и алчността за богатство, всички ще бъдат добри и умни. За да се сбъдне това има едно условие - обществото да се управлява от жени (естествено ръководени от лесбийки). Мъжката агресивност ще изчезне, с нея и всяко обществено зло.
Всеки ще прави каквото си иска и ще се радва на живота, НО всички (трябва) да мислят ЕДНАКВО. Несъгласните ще бъдат "репресирани" (виж пак Х. Маркузе.Репресивна толерантност, ч.ч. I, II и III)
Ясно ли е? Нема да повтарям!
___________________________________
*Виж: К. Маркс.Капиталът, том III, Фр. Енгелс.Произходът на семейството, частната собственост и държавата. Х. Маркузе.Репресивна толерантност, ч.ч. I, II и III.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

5 Specifier | 17.01.201902:57

ПЪРВОТО, КОЕТО МИ СТАНА ЯСНО

е, че прасето нема нито чест нито пол. Некакъв плазмодий хермафродит...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 16.01.201923:55

Индивидът, който писа "...наредили се мъж до мъж..." се изхожда за мъжката чест. И естествено за него/нея тя е токсична. Какво ти разбира главата от чест и достойнство, бе прасчо. Има мъжка чест, както има и женска. Двете са различни и еднакво недостъпни за тебе.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 16.01.201917:49

Авторът явно не се усеща, че самият израз "мъжка чест" - особено така настървената му и настоятелна употреба - е възможно най-чиста проява на токсичната мъжественост, за която става въпрос.
Честта не е мъжка или женска. Честта, някои фасетки от които той е описал, трябва да е човешка. Присвояването й от страна на мъжкия пол е ясна и недвусмислена проява на токсичното поведение, защото експлицитно и категорично лишава другия пол от възможността да притежава такава чест. Честта и достойнството, естествено, не са запазени и единствено достъпни за мъжкия пол. Желанието да си ги присвоиш, за да можеш да кажеш, че са априори достижими само за твоя собствен пол, с което да се гордееш по рождение, ми се струва умопомрачително недостойна проява на тотална на липса на каквато и да било чест.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 16.01.201901:41

Кво?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 15.01.201922:09

"Някой ще вземе да каже, че такива мъже вече няма, друг ще добави, че агресивният и "токсичен" феминизъм са ги убили." Бинго!!!

https://www.gnezdoto.net/izkustvoto-na-lubovta/2305-kak-jenite-ubivat-myjestvenostta
   

оценка

+1 -2