Теория и практика на зимната кухня в България | webcafe.bg
Webcafe

Теория и практика на зимната кухня в България

Евгения Минчева
01.11.2018, 17:07 (обновена 15.11.2018, 08:33)
Вдовиците от Круша е Маде

Снимка: © World Bank Group

Да не остане някой гладен... и слаб...

По-студеното време кара организма на хората в България да претърпи странни метаморфози.

Довчера масово се караше на чаша таратор, половин домат и две парчета диня. Всичко се променя обаче, когато термометрите започнат да показват под 20 градуса, а Емо Чолаков предупреди за ниска слоеста облачност и ви каже да си вземете чадър.

В секундата, в която не много благоприятната прогноза за времето свърши, огромна част от българите напускат пределите на хола и се отправят към терасата или мазето.

Там започва упражнение по алхимия, сравнимо с опитите за добиване на философски камък, а именно - залага се киселото зеле.

Солта се мери с фанатична точност, за подправките се вади най-точната кухненска везна. Всичко това отгоре се затиска с възможно най-прецизно подбрания камък. В София - с жълто паве. А да прокапе бидонът е есенно-зимна трагедия номер едно.

Освен кисело зеле се пристъпва и към затварянето на различни комбинации от зеленчуци в трилитрови буркани, еднолитрови буркани и по-малки и компактни бурканчета. Затова в аптеката можете да чуете клиент, който иска от по-евтиния аспирин - за туршиите е.

Разбира се, по-удобно би било и туршиите да са в бидони, но малко кулинарни ентусиасти разполагат с чак толкова пространство. А иначе току-виж се окажем без мезе... Най-големите ентусиасти на тема зимнина приготвят и българския червен хайвер - нейно величество лютеницата.

Но тъй като само на зарзават не се живее, повечето семейства се стремят да се сдобият и със сланина. Някои ще кажат "Ама мазно е, вредно е...". Анатема!

Замислете се какво можете да направите с един домат, например? Някоя салата, един сос, гаспачо... А сланината е многофункционална. Яде се сурова, с червен пипер, с праз, без червен пипер, без праз. Комбинира се прекрасно в леки ястия като яйца със сланина и, разбира се, вечната зимна класика - пръжки. С лук или без лук. Само за торти не става.

Разбира се, сланината също сама по себе си спада в категорията "мезе", затова по някое време се преминава към истински сериозните гозби за сериозни хора, каквито живеят от Дунав до връх Вейката и от Шабла до Връшка чука. Такива са свинското със зеле, свинското с ориз, свинското с ориз и зеле, свинско с кюфтета и други подобни комбинации. При тях е важно да има свинско и някакъв друг продукт, съотношението е 5 към 1 в полза на мръвките.

Тъй като пръжките, пържолите и дреболиите идват от прасето, едно от културните събития на зимата е ходенето "на прасе". Това гурме изживяване снабдява човешкия организъм с протеини, въглехидрати и мазнини за три месеца напред, а спомените от цялата сага около горкото животно обикновено траят и много повече.

За гарнитура освен вече споменатите зимнини на много места се приготвят и баници. Огромните тави, в които се правят, не бива да ви заблуждават - баницата не е за наяждане. Тя е предястие, придружава свинското или е за десерт.

Да не остане някой гладен (и слаб).

Цялото това угощение не може да мине без подходящите напитки, а именно ракия и червено вино. 30 градусово - виното, не ракията, ракията трябва да е над 45, за да става и за разтривки.

Лошото е, че подобни кулинарни изпълнения рядко остават безрезултатни, а с настъпването на зимата освен летните дрехи по традиция се прибират и спортните такива. На тяхно място за компенсация се вадят практични панталони на ластик и дебели пуловери еленчета.

И така навлечени живеем щастливо - до пролетта, когато и последното парче зеле и свинско е само спомен от зимата...

Oще: вино  зеле  зимна храна  зимнина  зимнини  зимно меню  кисело зеле  мезе  ракия  сланина  туршии  туршия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

11 BaronVino | 02.11.201809:16

Е как иначе да се докопаме, до завидните крайни места по продължителност на живот в ЕС? Чули сме за френския парадокс нещо и сме го побългарили. Мазните френски сирена, са станали сланина, пръжки и луканки. Бутилка френско вино при нас е над литър меча кръв на човек за довършване след бутилка рИкия. Плюс, “националната кауза” че спортуване не е за хора над 35 и те така.... Иначе проблема сега бил, че аспирин нямало по аптеките. ИлуминатИтТи ни избивали с инфаркти...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 02.11.201808:58

К(Г)енче, мисля да е точно обратното Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 02.11.201807:37

Извинете, тука ли е сбирката на хора, лишени от елементарно чувство за хумор? Привет на всички, аз съм ..... . Кажете "Здравей, ..... !" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

8 gothic | 02.11.201807:35

"Ама мазно е, вредно е..." Айде по-полека! Не е зле човек първом да се поограмоти по даден въпрос и после да писателства. Ама не! Чукча /разбирай журналист/ писател, чукча /пак разбирай журналист/ не читател....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

7 e-mil | 02.11.201806:34

За тортите се заблуждавате. От сланината се прави свинска мас, а сладкишите със свинска мас са класика в българската кухня. Курабии, десерти с маслено тето, торти и т.н.
И това не е някаква балканска екзотика. В цяла Европа се е ползвала за сладки чак до средата на миналия век, когато започват да излизат на мода разните диетични заблуди.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

6 cheung | 02.11.201806:29

Българите винаги ще си останат селяндури, индиферентни към Nouvelle cuisine.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 02.11.201805:29

Аааа много добро образователно мат’рялче, но се пропущат прътите със суджуци и бахура. Паяк, скучко... да живей!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 01.11.201821:25

Някой ще кажат "Ама мазно е, вредно е...". Анатема!
---
Множественото "Й" е вредно.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 01.11.201820:06

Кой разбрал - разбрал. Старите кримки имат повод и терен за раздумка.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.12.2017, 20:11

2 Теодора Митева.1779419768744546 | 01.11.201819:33

Какво искахте да кажете с тази статия, не разбрах. Хората ядат туршия и сланина. Нещо друго?
   

оценка

+3 -1