Писмо от отвъдното | webcafe.bg
Webcafe

Писмо от отвъдното

Чергар Чергаров
21.11.2013, 13:42 (обновена 22.11.2013, 11:04)
васил левски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Внимавайте, в народната работа шега няма

"Интелектуално безотговорна манипулация", както го определят някои, ли е това писмо, което се разпространява в социалните мрежи и се приписва на перото на Левски - и очевидно не негово? Все едно. Струва си да се прочете.

Байовци,

Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни.

Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение.Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана.

Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди". Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате". Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.

За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: " Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби". Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Васил Левски, 1873 г.

 

 

Oще: българия  васил левски  писмо  политика 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

3 Doberman | 23.11.201310:46

Ясно е, че не истинско. Кой ще му даде точно на Левски да пише подобни писма в килията? НО, в него има много истина и е много правилно... с изключение на смъртното наказание. Правилно е, защото определя най-вредния и в същото време, най- силния и ужасен синдром на нашето общество - кланяме се на тия пари. Не ни дреме откъде ги имат, важното е, че ги имат. Най-елементарния пример - караш обикновена кола - отнасяш цялата любов на шофьорите около теб, караш нещо по-така - никой нищо не ти казва, даже път ти правят. И така е с абсолютно всичко у нас. Затова те виреят и затова всеки се стреми натам, дори и да няма пари, се старае да покаже, че има. И така е било винаги от освобождението насам. Самочувствието на тоя народ се определя от това каква власт и материални блага показва и НИЩО друго. Всички благотворителни каузи, всички спортни успехи (освен футболните, отпреди почти 20 г.), са просто снобизъм на хора, които с всички сили се опитват да излъжат и да кажат, че за тях парите не са най-важното. Тук са много малко хората, които искат да правят нещо конкретно и следват определена професионална цел. Тук се гони парата. Докато това е така, който и да е на власт, файда няма да има.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.11.2013, 07:07

2 PROFESIONALISTA | 23.11.201307:14

Това писмо е изфабрикувано до последната думичка, както и много други неща около личността на В.Левски. И тогава, и сега България продължава да се управлява от ДС, и всичко което чуваме и виждаме и се случва, е под техният пълен контрол. Истината е че никога не сме били, и никога няма да бъдем свободни. Свободата е само една утопия, подхранвана от властта през годините, и съответно вечния повод обикновените хора да се борят и полагат усилия за нея. А тя е невъзможна, нереална и илюзорна. Само нейните различни форми изкушават хората във времето да си променят идеята за това що е свобода, и съответно да я отстояват. А такова нещо няма, има само мисия, която трябва да се изпълни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 12:51

1 Valentin Petrov | 22.11.201315:43

кво се оказва? че и тогава и сега хората са едни и същи.ако това писмо е истинско де.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.