Следващата стъпка | webcafe.bg
Webcafe

Следващата стъпка

Загрижен гражданин
18.11.2013, 10:16 (обновена 18.11.2013, 10:44)
сянка, силует

Реториката и общото чувство, витаещо във въздуха, относно евентуалните събития след евентуална оставка са притиснати много близо до стената на дълбока задънена улица. Общото неизказано мнение е, че засега най-важното е оставката, пък после ще му мислим.

Въпреки че това държи достатъчно хора спокойни, тези по-малко активните, които отделят внимание на политиката само за около седмица през четири години или в такива времена на политически крайности, намират взимането на решение по-трудно. С други думи, ако някой не им каже, че нещо не е наред, те имат партиен избор по подразбиране, или липса на такъв.

Дори и морално правилен, с оглед на текущите партии, изборът на студентите да не подкрепят никаква алтернатива на текущото правилство оставя и останалата част на населението да гадае. Ако утре протестите постигнат ултимативната си цел, оставката, вакуумът в крайна сметка ще трябва да бъде запълнен и в денят на изборите, ще трябва да се направи избор.

Още повече, самите ранобудни студенти ще трябва да направят избор пред урната. Вместо да оставяме този избор до последния момент, както и избора на подкрепящата само с коментари във фейсбук част на населението, е важно да си отговорим този въпрос по-скоро. Причината е, че всеки ще трябва да предостави някакъв отговор, като липсата на глас също е такъв.

Заявяването на нулева алтернатива е абсурдна позиция. Очевидно, има краен брой партии и е възможно да анализираме политическия пейзаж при евентуална оставка. Нека поставим розовите си очила обратно в дълбокия край на чекмеджето и погледнем цифрите.

Не трябва забравяме, че дори и в случай на оставка, БСП, ДПС и "Атака" имат достатъчно покупателна способност и поддръжници, които не са лесно убедени от благородните слова на ранобудните студенти.

Вместо да оставяме хетерогенната група от протестиращи да разсее избора си измежду останалите партии - и по този начин всъщност да гарантира оставянето им извън парламента, е нужно да се концентрират усилията върху общо решение.

Отговорът, разбира се, не е нужно да се състои от едно име на партия, но може да се постигне чрез публична дискусия и интеракция със заинтересовани партии, например чрез медиите. Заинтересованите партии могат да декларират сериозността си като предложат добре обоснован план, спрямо основните искания на протестиращите, как да изпълнят нужните стъпки след оставка.

При задоволителен такъв план, партията, или коалиция, ще получи формалната подкрепа от лицата, подкрепящи протеста. С други думи, чрез смислен, конструктивен диалог, партиите могат да се оформят по модела на исканията на протестиращите и протестиращите, от своя страна, могат да изяснят със себе си исканията си. По този начин студентите могат да избегнат директна афилиация с точно определена партия и съмненията на протестиращите относно партията могат да бъдат преосмислени.

Ако ранобудните студенти искат реални резултати, трябва да поставят реалистичен критерий. Всичко останало би било изцяло оставено на произвола на мнението им дали определено поведение е олигархично. "Знам го като го видя", с други думи, не е решение, защото всеки вижда каквото иска когато критерия е достатъчно неясен, за да може принадлежи на хороскоп.

Oще: "атака"  бсп  дпс  оставка  реторика  студенти 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 18.11.201319:07

Ако искате бърза промяна ще ви го кажа съвсем просто. Спомняте ли си, че 2-ма души са чета, а 3-ма са вече за бой? Е, може да напишете, каквото си искате на една сграда, но словото няма да се превърне в реалност - само според митологията се случват подобни неща. България не може да поддържа ефективна партийна демокрация и много хора го усещат, макар че не могат да го изразят с друго освен с вариации на статуквото - включително и защото у всеки българин дреме желанието да си уреди живота покрай държавата и за нейна сметка, ако може. Та вместо да говорите за мажоритарна система като папагали (не визирам статията, разбира се), помислете какво искате всъщност, без да се омайвате по желание да се правите на Европейци или извънземни. Аз имам впечатлението, че искате конкретни и видими хора отпреде си с всичките добри и лоши страни на това. Сега помислете могат ли 240 души да останат видими и въобще може ли човек да познава дори една малка листа от тях, че да направи дори лош избор? Мисля, че е ясно какво искате - компактна власт от директно избрани индивиди - 20 души парламент може би дори е голям. Това искате - конкретни лица, на които да вменявате цялата вина за собственото си късогледство, но снобарията не ви оставя да приемета факта, че искате нещо толкова далечно от представителните демокрации, на които ви се иска да приличате по етикет, но не и по дела. Направете, каквото искате, дори да се окаже лошо, поне няма да е лицемерие и самозалъгване, а последствията от собственото ви решение могат да ви научат на много за вас самите. Аз говоря като страничен наблюдател - да така говоря.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

1 Петър Николов | 18.11.201312:05

"Вместо да оставяме хетерогенната група от протестиращи да разсее избора си измежду останалите партии - и по този начин всъщност да гарантира оставянето им извън парламента, е нужно да се концентрират усилията върху общо решение." - Тази песен я пеят всички, които не желаят промяна на досегашното политическо статукво или тези, които могат да погледнат в бъдещото само до утрешната закуска.

"Разпиляването" на гласове по малките партии ще даде възможност на някои от тях да получат необходимия тласък - хора, идеи, финанси - за да продължат напред в своето оформяне като политически значим фактор. Така те ще имат на разположение следващия изборен цикъл да се доказват и събират електорат. Сега, как ще се доказват? Като държат под око властта и дебнат всяка тяхна грешна стъпка и като извършват обществени дейности, подкрепящи основните им принципи и идеи. Така младите, "малки" партии се превръщат в коректив на властта по две причини - стават критични наблюдатели на парламентарно представените партии и дават личен, близък до хората пример и се явяват конкуренция за гласовете на избирателите. Все пак едно е да си гласувал за БДА (БСП, ДПС, Атака) и после да ги виждаш само в петък да дрънчат тъпотии по време на контрола, а друго е на ежедневно ниво да гледаш и слушаш в кварталната градинка как разни ентусиасти от гражданско движение "ние, българите" (измислено е, не го търсете да го плюете), нагледно обясняват основни права на гражданите, например или стягат порутените катерушки.

Да, знам, че ще кажете сценарият е идеализиран. Такъв е, но това е пътя на новата демокрация, такава, каквато има шанс да проработи. Така, казано на езика на покера карето кент флош рояла винаги ще тръпне пред карето седмици или казано с други думи няма да има абсолютната сигурност и комфорт на парламентарно представените партии.

Други ще кажете - ехеее, ма това как ще стане до следващите избори, това е абсурд! Аз ще ви попитам, Вие наистина ли, ама наистина ли очаквате, че нещо, което се е забатачвало 24+45 години ще бъде оправено в рамките на едни избори? Наистина ли сериозно вярвате, че на настоящия модел му няма нищо и просто трябва да направим едни нови избори? Наистина ли вярвате, че оставката е края? Тя е началото, другари, господа и камарати, системата трябва да бъде подложена на основен ремонт, а не на смазване на частите.

Това е, според мен. За съжаление нашето настояще е функция на действията на предишните поколения и вече съм приел, че няма да видя светлото бъдеще. Но пак заради това поне ще се постарая настоящето на бъдещите поколения да е оцветено поне с повече надежда. Защото това е моя отговорност, нищо, че съм никой! ? млн., смятащи, че са никой не гласуваха последния път...
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.