Червени до гроб, че и след това | webcafe.bg
Webcafe

Червени до гроб, че и след това

Емилия*
08.08.2015, 17:34 (обновена 09.08.2015, 15:12)
Тодор Живков

Ако плачете за благинките от живота на куче на синджир, имам да ви кажа няколко неща

Напоследък във Facebook често ми се явява горната картинка със съответните велики заключения под нея и множество харесвания от хора, които нито са били в съзнателна възраст, нито имат реална представа за годините под мъдрото ръководство на вожда от Правец.

Гледах каква носталгия по времето „преди" се лее от повечето коментари на страницата на "Червени до гроб", качили снимката, и ми се прииска, но не успях да го направя, да отговоря на този вопъл по „имането и нямането".

Много е просто според мен. Ясно, логично, а и справедливо е България да не отлепва от дъното при толкова много хора с мислене като на „червени до гроб", с ампутиран морал и съвест.

Имаме това, което заслужаваме - и в джобовете, и в главите си.

А по отделните точки:

1. „Нямаше втора ръка хора" - Имаше, и то не втора, а „никаква ръка" хора. Който не беше червен или не „донасяше„ на червените, беше обречен да е „господин никой" до края на живота си, независимо от образование и способности.

2. „Нямаше дрехи втора употреба" - Вярно е. Нямаше втора употреба, но предлаганите нови дрехи бяха такава отврат, че днешната „втора употреба" е направо лукс. Не случайно хората масово си шиеха сами дрехи, ако имаха поне малко естетически вкус и елементарна суетност за външния си вид.

3. „Нямаше отчаяни хора, стигащи до самоубийства" - Имаше, и то много. Който твърди обратното, е обикновен лъжец . Има статистики, които биха ограмотили невежите тук, че и по онова време бяхме на едно от първите сместа в света по самоубийства наред с Унгария и Финландия.

4. „Нямаше фалирали банки" - Некоректно твърдение. Банката, в която хората внасяха пари, беше само една - ДСК, и комунистите хубаво я фалираха с всички свои действия и бездействия, довели до фалита на цялата система.

5. „Нямаше работещи бедни" - какъв мит само! Имах 10 години стаж като инженер по онова време и с мизерната си заплата едва посрещах най-необходимите разходи и плащах наема си.

6. „Нямаше съдия изпълнители". Нямаше причина да има такива. Тогава не се отпускаха кредити като сега. Благинките се предоставяха само на „заслужили към Партията" хора, които бяха назначавани и на по-високо платена работа . Дори чистачката партийка в завода, в който работех, беше по-високо поставена от мен.

7. „Нямаше прецакани с купуване на апартаменти" - Апартамент можеше да купи човек, само и единствено ако му разрешат да купува и му предоставят такъв за купуване от местоработата, или общината - и то само за мястото на което е жител. А не е трудно за досещане какви връзки бяха нужни за това.

8. Нямаше тази „хубава" безработица. - Нямаше безработица като сега, но нямаше и абсолютно никаква конкуренция или стимул да бъдеш добър в това, което правиш. За нещо, което беше във възможностите на 2-3 души, се назначаваха 10-12 човека.

„Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим" е крилата фраза, родена тогава и описваща доста точно времето с липса на безработица.

9. „Нямаше неграмотни хора" - и тогава имаше, но е факт, че сякаш бяха по-малко, или не се набиваха на очи като сега.

10. „Нямаше клошари" - Имаше и тогава много хора, изпаднали извън борда по разни причини, които биваха насилствено заселвани в най-затънтени селца или въдворявани принудително в лудници, дори и да не бяха луди. Важно беше да са невидими за обществото...

11. „Нямаше феодални владения на партии" - Партията беше една и всичко и всички бяхме в нейно владение и подчинение в по-голяма степен от крепостните селяни през феодализма.

12. „Нямаше купуване на гласове" - всички като стадо бяха принуждавани да гласуват. Беше супер важно да отчетат 99,99% гласували за Партията-майка...

13. „Нямаше плащане в болниците" - Да нямаше, но нямаше и абсолютно никаква опция да се лекуваш другаде, освен в поликлиниката и болницата, която отговаря за адреса, на който си регистриран. Изключение се допускаше, само ако от въпросното районно медицинско заведение те препратят в някоя голяма столична болница, но и за това си трябваха яки връзки и рушвети под масата.

14. „Нямаше такси за студентите"- Да, нямаше такси, но имаше далеч по-гнусно нещо, като привилегия за прием във ВУЗ за децата на „червените другари". Тях ги приемаха и с оценка 3, без изпит, ако са деца на „Активни борци срещу фашизма и капитализма". Освен това, обикновено биваха уреждани и с договори за работа с някой завод или проектантска организация, откъдето им изплащаха стипендия през целия период на следването в размер, често по-висок, от заплатата на работещ висшист.

15. „Нямаше мутри" - Ами, нямаше нужда от мутри. По-големи „мутри" от тогавашната милиция няма и не може да има. Те можеха да правят с нас каквото и когато си поискат, само да ти вдигнат мерника веднъж, или пък просто така, за садистично удоволствие.

Тогавашната Мутро-милиция можеше не просто да ни бие, но и да ни убие, или изселва и съсипе живота без никакви последствия за нея.

16. „Нямаше много богати и много бедни хора" - Имаше, но пропастта между бедни и богати беше старателно и целенасочено замаскирвана като привидно "равенство", което е върховен цинизъм. И тогава децата на партийния елит можеха и учеха на Запад - доказателство са повечето сегашни партийни функционери от целия партиен спектър- все деца на видни комунисти, но учили в Лондон, или Америка, докато редовият българин беше нещо като Крепостен селянин, дето и до Москва може да не го пуснат да отиде.

17. „Нямаше съсипано селско стопанство"- По-цинично твърдение няма! Точно комунистите ликвидират българското селско стопанство, като взимат на селяните всичко, което имат, и ги превръщат в дърво без корен, запращайки ги в нерентабилните ТКЗС-та, или превръщайки ги в лесна за манипулиране работническа класа, която да строи също толкова нерентабилни заводи, съсипващи земята и природата.

18. „Нямаше разпродадена материална база за жълти стотинки"- Ами какво да разпродават? Държавата беше единствен собственик. А материалната база, която заварват комунистите при идването си на власт, просто я заграбват, като на собствениците не дават дори жълти стотинки, а ги ликвидират физически или в най-добрия случай ги изселват някъде по селата.

За всеки случай ликвидират и почти цялата българска интелигенция, за да останат само тези, готови да пълзят в краката им.

19. Нямаше потопи - Е това вече е върхът! Това, че целият народ беше подложен на радиацията от Чернобил при престъпно мълчание на властите, които в същото време пиеха вода и ядяха храна, докарана за тях от другия край на света, и не им пукаше, че последствията за хората ще бъдат ужасни. А за потопите - най-големият досега е апокалипсисът на 1 май 1966 г. със стотици трупове край Враца.

20. Нямаше, нямаше - - Наистина, нищо стойностно нямаше, освен едно единствено, за което аз се сещам и което в това писание липсва - макар в примитивни и лоши хигиенни условия, упражняването на почти всякакви видове спорт беше достъпно за всички, а сега не е.

В заключение пожелавам на всички „червени до гроб": Роденият да пълзи не може да лети. Свободата за него не е ценност, нито изконно човешко право. Иронията е, че точно такива хора най-често се пъчат под лика на Васил Левски, а в същото време тъгуват по едно срамно и недостойно минало, изпълнено с терор, насилие и ограничения от всякакво естество.

* Текстът е изпратен на редакционната поща на Webcafe.bg

Oще: facebook пропаганда  комунизма във facebook  комунистическа партия  комунистическа пропаганда в интернет  митове за социалисти  народна република българия  номенклатура  носталгия по социализма  планова икономика  пропаганда  тодор живков 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2015, 01:33

227 Vladimir Banchev.465131140326041 | 03.09.201501:40

АВЕ ва6та мама и утрепките ...БГ не са6тествува ве4е празни села ..тотална мизериа ...луди експерименти и с малкото каде са о6те тука ..знае6 ли колко ми пука за ва6те бкп или сдс...от 20 4ленна фамилиа по4инаха 8 от рак ве лаинари ниедни ....яве иа мрииите в тапотиатра ви мурди ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

226 Dox | 24.08.201500:54

Не е зле да се има пред вид, че тия, дето няма да забравят и няма да простят са много. Наистина много. А от подобни публикации, "успели да разбунят кошера", стават все повече. А това хич не е добре.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

225 TheRock | 23.08.201510:03

Rowan, тия дето го реват това от т.2 са пребоядисаните комунет, които могат да опорочат всяко нещо!
Гнусна работа!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

224 TheRock | 23.08.201509:55

Инженер - БРАВО!!!
Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

223 Vladimir Pavlov | 23.08.201509:40

Именно коментарите тук показват всичко за съвременна България! Двадесет и шест години след рухването на така наречената социалистическа система има спор за и против! Наистина трябва да си нещо дълбоко сбъркан, за да убеждаваш себе си и останалите в предимствата на бг соца. Типичния коментар на роуън също казва доста - яд ме е, че аз не съм от тези облагодетелстващите се... Драги любители на живота по време на соц, имайте едно на ум - няма да забравим, няма да простим....
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

222 Rowan | 22.08.201506:59

Хихи, лесно е да се „правиш на мъж“, когато си от страната на победителите. Още по-лесно е, когато знаеш, че и ножа и хляба са в теб. Пък най-лесно е, когато се правиш на мъж, като риташ умряло куче.

Поясненията в обратен ред:

1. Социализмът умря, когато се разпадна СССР. Малцината у нас, които възправяха глава тогава и днес са обречени на забвение (които са сред живите). Защото възправяха глава срещу несправедливостта, лъжата и диктата. Те не се бореха срещу социализма, а срещу порочното в него. Сегашната система също си има пороци, но онези, които пишат за тях, пишат в коменари и блогове, а статиите са запазени за закъснелите борци срещу социализма, които пък преди 25 години мълчаха. Вечна слава на ритащите умрели кучета!

2. От тук е и приказката за хляба и ножа. Коментари 18 и 19 са не по-малко съдържателни и верни от статията, но никога няма да видят публикуване в медия с национално покритие. Защото са втората половина на истината. Неудобната. Истината, която трябва да бъде заглушена от мощния рев на говорителите: „Слава на вечната дружба на КПСС и БКП!“… Опс, простете за грешката, горното да се чете ЕС и НАТО.

3. И за „страната на победителите“: Един умен мъж е казал „Няма успяла идеология, но има хиляди личности уредили живота си, продавайки на масите някоя идеология.“. Ако някой не е забелязал, че същите, които преди ни подаваха социализъм, сега ни продават капитализъм, значи е слепец. Да живеят слепците, защото тяхно е царството небесно. Земното е за търговците на идеологии.
   

оценка

+3 -5

Регистриран на: 19.06.2013, 19:41

221 Инженер | 21.08.201516:54

La Force, аз съм авторката и съм написала горния текст с името си. Не се крия зад псевдоними и снимки на профила си като Вас. Това, което видях е, че не сте публикувала образованието си и сте по-млада от мен с 30 години. Никой, който има някаква претенция за образованост и култура не би си позволил езика, епитетите и „обидите“, които сипете и от които ни най-малко не се чувствам обидена - по-скоро обратно. Никога не бих слязла на такова ниско ниво, за да отговоря с подобен на Вашия тон. Само бих Ви посъветвала да прочетете отново написаното от самата Вас и да потърсите смисъл в него, че аз нещо не го открих. Когато някой не харесва и обича ябълки и го заявява по някакъв начин, от това не следва, че задължително обича круши, особено ако не е казал и дума за крушите…Не е лошо да се замислите по това, когато самоволно решавате кой какво харесва, какво пропагандира и кой му плаща. Ще кажа само, че чета коментарите тук и развихрилата се дискусия не ме изненада. Не пиша коментари към чуждите коментари, защото по принцип всичко, което съм публикувала тук е било само за да изразя мнението си по някой въпрос, или тема, но не и да поучавам другите какво е правилно. Любопитно ми е какво мислят по поставения от мен въпрос останалите, но уважавам правото на мнение на всеки и е факт, че разбуних кошера. Мисля, че смисълът на място като това тук наистина е да се поставят теми и да се излагат мнения, а изводите да си прави всеки сам.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

220 TheRock | 18.08.201500:38

Как НРБ крадеше интелектуална собственост

Разсекретените архиви на ДС показват и начина, по който соц-страните навремето чрез кражби са си набавяли ембаргови западни технологии. Това е и времето, когато са се наливали основите на бъдещата българска олигархия.
Архивите пазят и три красноречиви шифрограми от агент “Бисеров” до Държавна сигурност, изпратени между февруари и април 1990 г. от Виена, където местна банка е натоварена с финансирането на „Монблан“ и „Нева“ зад Желязната завеса. В тях се настоява за незабавно пълно прекратяване и на двата проекта поради липса на средства и заради “невъзможност за поддържане на високотехнологични инсталации в чужбина”. ”Бисеров” апелира за бързо унищожаване на цялата документация по тях, за да се попречи на „следващите правителства“ да се доберат до фактите и банковите сметки или да се стигне до компрометиране на наетите помагачи.

Огромни суми по тези сметки бързо са източени към междувременно установили се на Запад бивши членове на ЦК на БКП и на фамилията Живкови, сочат данни от досегашните разследвания. Под натиска на Москва през 1994 г. българската страна все пак предава на Русия с 4-годишно забавяне завода за запаметяващи устройства и носители в Кострома. В условията на дигиталната революция дистрибуцията на вече морално остарялата продукция на последната българо-съветска далавера е обречена на пълен провал не само на световния, но и на вътрешния пазар. Сега руините на това предприятие са част от множеството свидетелства за това, как навремето са създадени условията за по-сетнешната поява на българската олигархия, поникнала включително и от гигантските кражби и разсипничество в последните години на комунизма.
http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D1%80%D0%B1-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/a-17402998
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

219 TheRock | 18.08.201500:33

Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече - ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник /все битови маркери на Татовото време/ - ограбили са им усещането за равенство и справедливост /РиС/. Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им усещането, а не самите равенство и справедливост. Защото в НРБ също нямаше РиС.

Без да навлизам в подробности, ще припомня само привилегиите, корекомите, специалното снабдяване и западните автомобили на партийно-държавните елити /изброяването е дълго/, както и факта, че чак до 1975 година два милиона българи живеят в истинска бедност - без водопровод, канализация, баня и тоалетна, без електроуреди, с печка на въглища и минимално количество мебели. Тази картина, която добросъвестно възстановяват изследователите на социализма в България, не прилича на общество, където царят РиС. Тогавашната идеология обаче по генетичен код беше длъжна да твори РиС, тъй че на фактически празното им място просто издигаше лозунги, трибуни и потьомкински села. Но хората са забравили всичко това, а критичността им към НРБ обикновено се изчерпва с благодушното "бедничко беше, ама за всички". И никой не се сеща за най-важното - колко несвободна страна беше НРБ.

http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D1%80%D0%B1-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0/a-17985851
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

218 TheRock | 18.08.201500:32

лапам само втората половина, лапай и първата отрепко!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.