Вечна дружба в името на киселото зеле | webcafe.bg
Webcafe

Вечна дружба в името на киселото зеле

Инж. Донев, трети братовчед на К. Донев
13.02.2014, 15:08 (обновена 13.02.2014, 17:03)
ким чен ун

Къде е туршията в бъдещето сътрудничество с КНДР

Разбира се, продължаването на сътрудничеството и размяна на стипендианти със Северна Корея в областта на образованието, която ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта, е от изключителна важност за просперитета на България и ще увеличи ръста на БВП значително.

Но настоящата власт е изпуснала една особено важна сфера, в която двете държави могат да си бъдат взаимополезни и това е приготвянето, съхраняването и експортът на кисело зеле и туршии.

Това е сериозен пропуск поради известната любов на корейците към киселото зеле. Тяхното се нарича кимчи, за разлика от нашето е подлютено и се консумира кажи-речи с всяко ястие.

Предвид нискокалоричната диета, на която са поставени гражданите и селяните от Северна Корея, българските туршии, та дори и лютеници и доматено пюре биха намерили добър пласмент. 100 грама кисело зеле има само 26 калории.

Така че консумацията му няма да е в разрез със затвърдената практика на Пхенян да не позволява затлъстяване на населението. Освен това ще разнообрази експортната листа на България и ще позволи да заемем пазарна ниша, на която още никой не е стъпил.

А така и българските производители ще стъпят на някои източни пазари, макар и не руските.

Все пак киселото мляко проби в Япония. КНДР може да изчака с този чудесен български продукт, тъй като консумацията му води до дълголетие, което не е поставено като краткосрочна и средносрочна цел от севернокорейските власти. Средносрочно хората там живеят 68.68 години. Ако живеят повече, управляващите ще се изправят пред продоволствена криза.

Но е крайно необходимо да се поправи грешката в проекта за сътрудничество - и задължително да се впише киселото зеле. Тази нова област на бизнес отношения ще създаде заетост в българските села, консервни фабрики и освен това ще намали престъпността. Питате се защо? Защото престъпниците се въздържат да крадат бидони с кисело зеле - неудобно е и мирише, така че лесно могат да бъдат открити от кучета следотърсачи.

Да не пропусна да отбележа, че и всеки български пенсионер би могъл да се включи - като надомна работа, с осигуряване на кисело зеле за износ в КНДР. При над 2.2 милиона пенсионери, дори 1.5 милиона от тях да се нагърбят с тази временна заетост и произведат по 200 кг зеле, това прави 30 милиона кг. При около 24 милиона души население само от българските пенсионери на една корейска глава ще се падне по зелка и половина.

Така пенсионерите в България вече няма да разчитат на швейцарското правило за 5 лева върху пенсиите си, а ще са пълноценни и за семействата, и за брутния вътрешен продукт.

Така че хващайте бидоните, товарете зелките в бурета. Да процъфтява дружбата с корейския народ!

Oще: българия  кимчи  кисело зеле  кндр  северна корея  туршия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2011, 19:54

3 Игнат Игнатов | 13.02.201420:43

За целта,доколкото знам,го запечатват в керамични делви в градината,да си ферментира без да усмърди дома Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 13.02.201418:04

При над 2.2 милиона пенсионери, дори 1.5 милиона от тях да се нагърбят с тази временна заетост и произведат по 200 кг зеле, това прави 30 милиона кг. При около 24 милиона души население само от българските пенсионери на една корейска глава ще се падне по зелка и половина.

Донев, математиката не ти е била любимата ти дисциплина в училище.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 13.02.201416:12

Ex Донев, че те зеле си имат! Освен това обичат да ядат но не обичат да плащат Смее се ...
Кимчито е нещо много страшно, освен лъти чушки има и чесън, не можеш да го държиш в къщата си, хладилника като го отвориш и те хваща един първичен страх от миризма подобна на мърша с чесън Шокиран. Ако си на диета помага, не ти се яде изобщо!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.