Дигитален детокс?! Стегнете се! | webcafe.bg
Webcafe

Дигитален детокс?! Стегнете се!

Webcafe, по Medium
05.08.2018, 15:00 (обновена 06.08.2018, 17:37)
момиче със смартфон, плаж, момиче на плажа, море

Снимка: © Unsplash

Единственият човек, на когото ще му липсва, че не сте на телефона си, сте самите вие.

Има ли по-добро чувство в живота на работещия човек, от това да остави имейлите си да изпращатавтоматичен отговор "out of office"? Да, сигурно е готино да получиш космически бонус след като си се раздавал цяла година, но да откриеш ключа към оцеляването на човешкия вид също не звучи лошо.

За простосмъртните малко неща са толкова удовлетворяващи, колкото едно "Съжалявам, но в момента не съм на разположение...".

През август този тип имейли са три пъти повече, отколкото реалните.

Някои от тях дори съдържат известна степен на агресия в зависимост от нагласата на автора си - от пасивно-агресивни до наистина язвителни. Има хора, които обичат да описват плановете си за лятото в притеснително дребни детайли - "Когато получите този отговор, ще съм наполовина в изкачването на връх Матерхорн, който планирам да изкача като използвам само ноктите на краката си.

През това време ще имам малко, да не кажа никакъв достъп до WiFi, затова простете забавянето в отговора ми".

Друг обявява, че имейлите, изпратени по време на почивката му, директно ще отиват в кошчето, затова "Опитайте отново по-късно". Представете си го като един огромен жертвен огън, в който заминават съобщенията за рождени дни и въпросите от сорта на "А някой в офиса случайно да говори шведски?". И всичко това избухва във виртуални пламъци!

Още по-яко звучи изказването "В годишната си отпуска съм" - сякаш плуването във водата на надуваемо фламинго е някакво задължение, което човек върши против волята си. Американците имат особена фобия от този израз, но те така или иначе се страхуват някой да не открие, че обичат да си почиват.

Въпреки това автоматичният отговор на имейлите не успява да спре нахлуванията в личното пространство.

Повечето от нас използват WhatsApp, Instagram или, не дай си Боже!, Facebook. Заради възхода на технологиите се налага едва ли не да изключим напълно телефона си, за да запазим психическото си равновесие по време на почивката.

Вероятно в момента Instagram-ът ви е препълнен със снимки на крака, натопени в кристално чисти води, или купчини книги, чийто притежател има намерение да прочете в близките дни. Всички те са придружени със смели изказвания тип "Зарязвам телефона за известно време. Доскоро!" и хаштаг #holidayvibes.

Давате ли си сметка, че след страха да не изпуснем нещо дойде удоволствието от това да изпускаме някои неща. С него идва свободата да се "изключиш", да си оставиш смартфона и лаптопа настрани. Всичко това е част от вълната "да се грижим за себе си".

Телефоните са лоши, ама наистина лоши, а оплакването колко са лоши е модерно.

Редица алфа от този тип вече си поставят задачи за самоусъвършенстване. Изключително забавна статия в New York Times описва ползите от нов тип "креативен вакуум", който включва бизнес лидери, които катерят планини в Бирма или плават през протоци, за да се съсредоточат върху проектите си.

Шеф на реномирана винарна прекарва лятото си в гаража си, скрит дори и от приятелите си.

А друга двойка, без майтап, се отдава на построяването на луксозно жилище за домашния им любимец - гущер. Казват, че им носи чувство за свобода. Звучат, все едно имат нужда от психична помощ.

Ясно е, че имаме нужда от "дигитален детокс". Една част от нас иска да си хвърли смартфона в най-близкия водоем, другата изпада в паника, когато не го напипва в джоба си. Но "дигитален детокс"? Не ставайте глупави!

Първо, звучи толкова прекалено драматично. Наистина ли някой е толкова затормозен от професията си? Колко точно може да бъде ужасяващ един имейл?

Забележителна е и идеята за собствената чудовищна важност, която налага да съобщите на света, че няма да ви има известно време.

Трябва ли да забележим, че сте спрели да пускате снимки на децата си, редувани с кадри на домашни къпкейкове? В паника ли да изпаднем, че тази седмица колежката няма да пуска забавни гифчета?

Тя добре ли е? Да, просто е на "дигитален детокс".

Единственият човек, на когото ще му липсва, че не сте на телефона си, сте самите вие.

Разбира се, тук няма златна среда. Никой не иска непрекъснато да го безпокоят по време на почивката му. Но нека сме честни - съобщението, че някой черпи в офиса едва ли ще ви разстрои особено... освен ако наличието на безплатна торта, от която не можете да опитате, наистина ви натъжава.

А и защо да ходите на почива, без да споделите с всички останали? Покажете колко точно сте във ваканция и то през безплатния WiFi на плажа.

Ако се замислим - може би това е целта на "дигиталния детокс". Да предпази психическото здраве на другите.

Oще: автоматичен имейл отговор  автоматичен отговор  ваканция  дигитален детокс  почивка  смартфон  смартфони 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.