Лъжите, които си казваме, за да се чувстваме по-добре | webcafe.bg
Webcafe

Лъжите, които си казваме, за да се чувстваме по-добре

Кърт Комбайн
17.10.2017, 19:08 (обновена 18.10.2017, 17:38)
браво

Каквото и да си говорим, никой няма нужда постоянно да му се напомня, че светът е гадно място, приказките всъщност са захаросани истории за ужаси, в които добрите не са чак толкова добри, а лошите са още по-лоши. Ние и без това си знаем, че политиците са най-често корумпирани, системата мачка и все в един момент се превръщаш в малко послушно роботче, което си заслужава заплатата.

Макар и след определена възраст всички да придобиваме това познание, твърде тежко е да се живее с постоянната мисъл за тези неща.

Далеч по-лесно е да откъснеш поглед от грозното и да го насочиш към по-приятни мисли, мечти и въжделения. Иначе рискуваш да се превърнеш в тъжно мрънкащо човече, перманентно увесило нос, дразнейки всички наоколо.

Затова и повечето се фокусират върху светлата страна на нещата, дори понякога това да означава да лъжат себе си.

Тази способност да погледнеш света право в очите, да се сблъскаш със суровите факти и все пак пренебрежително да им кажеш "Не и днес!" Защото homo sapiens никога не са били създания на фактите. При тях водещият фактор е вярата.

И именно тя, тази система от малки и големи лъжи е нещото, което прави хората хора, а не просто поредните организми, населяващи планетата.

Ето някои дребни, малки лъжи, които си казваме, за да се почувстваме по-добре или поне малко по-щастливи.

1. "Следващият път няма да оставям всичката работа за последния момент."

Да! Отлично знаете, че нещата ще се случат точно така и пак ще се надявате времето да се разтегли, давайки ви достатъчен шанс да приключите всичко преди заветния краен срок. Специален термин дори описва това състояние на духа - да зарежеш всичко до последния възможен момент и едва тогава да се хвърлиш да изпълняваш задачите - прокрастиниране. Поне има как да нарича човек по засукан начин блажения мързел, който накрая ти изяжда главата.

2. "Определено съм по-умен/умна (по-хубав/а, по-добър/добра) от еди кой си (който те дразни)"

Реално подобно сравнение трудно може да бъде направено и винаги ще е субективно. Фактът обаче, че дразнителят успява в нещо и ти се бута само в очите. В такива случаи просто преглъщаш и си казваш, че ако не друго, поне си морално по-висше създание или нещо друго успокояващо. Така или иначе няма какво друго особено да направиш (освен онези неща за правата лопата, които тайно си мислиш).

3. "Успехът е на една ръка разстояние!"

Масовата култура на "Дисни", приказките и сладникавите филми учат от малки, че всеки е една уникална прекрасна снежинка, която има потенциала да се развие в нещо велико. Може и да е така. Но още тогава, докато гледаш Гошко от задния чин, за когото убедено вярваш, че притежава най-много 5 мозъчни клетки, нещо в теб проблясва, че може би това със снежинките не е точно така. Факт е обаче, че човек рядко мисли подобни неща за себе си. И затова започва да се уверява, че успехът ще дойде след следващия ъгъл. И понякога се случва точно така, но в повечето пъти... Е, понякога по-важни са усилията...

4. Тези килограми ще се махнат с малко тичане и диета.

В един или друг момент човек се изправя пред факта, че годините се трупат, а с тях и всички онези досадни подробности, които е по-лесно да пренебрегнеш. Натрупването на килограми, бръчките, умората, болката в ставите... За някои това може да са неща от далечното бъдеще, но то в крайна сметка идва. Затова идват и лъжите, с които да се потупваш по рамото и да се опитваш да се убедиш, че времето може и да се върне назад.

5. Всичко ще бъде наред!

Никога не можеш да знаеш какво ти е подготвил света, но винаги е добре да вярваш, че най-доброто предстои и няма да се озовеш изведнъж на онова място, което хората чувствено описват като "По дяволите". Затова си повтаряй, че всичко ще бъде наред и се пускай напред. Така или иначе втори опит няма да има.

Oще: грижи  лъжи  напрежение  натоварване  прокрастиниране  щастие 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.