Четенето - и наслада, и досада | webcafe.bg
Webcafe

Четенето - и наслада, и досада

Силвия Димитрова, учител по български език
23.05.2015, 19:49 (обновена 23.05.2015, 19:56)
Бебе с таблет

Бедата е, че нечетенето рефлектира върху писането и то става неписане, върху говоренето - и то става неговорене...

- Да му купим книга за рождения ден!
- И за какво му е?....

Все по-често ще чуваме сродни диалози, все повече няма да се чете...Готови ли сме за това?

Някои специалисти предричат, че след 2020 -та година въобще няма да излизат печатни вестници, а обмяната на информация в социалните мрежи ще става посредством размяна на снимки и клипове.

Така вероятно потребителите съвсем ще забравят писмените знаци.

Всички усещаме как, благодарение на интернет, между нашето поколение и това на децата ни се появиха огромни различия. По навиците за четене ние много повече се доближаваме до майките и бащите си, до бабите и дядовците си.

Как да постъпим така, че да не оставим децата си неграмотни, но и да не се опълчим на ценните неща от новото време?

Нашумя случаят, в който един родител брои на дъщеря си 200 долара, за да изтрие профила си от Facebook. Но дали това е оправдано и разумно? Връхлитащата ни информация се оказа нож с две остриета - понякога нужна и навременна, друг път - обременяваща и излишна...

Как да помогнем за пресяването й?

Новите технологии иззеха книжките от ръцете и на най-малките, като на тяхно място връчиха таблети и лаптопи. Може би трябва да кажем „сбогом" на панорамните издания с разкошни илюстрации? Мониторът на компютъра и дисплеят на телефона изместиха книжната страница..

Вече се продава бебешки iPad.

Той може да сваля апликации, има качени електронни книги и предварително записана музика. Използвайки тъчскрийна, пеленачетата на практика ще могат да сърфират сред образователни игри, да разпознават цветове и животни със съответния звук.  В крайна сметка, целта е постигната - хлапето научава нови неща, образова се.

Колко често ви се случва да седнете с книга в ръка и да се наслаждавате на общуването с нея. Наистина, повечето от нас си спомнят любознателния, четящ вглъбено герой от „Приказка без край". Нещо повече, изпадали сме в неговото състояние, когато нищо и никой не може да ни отлепи от книгата...Но времената се променят!

И през ум не ни минава да връчим на ученика вкъщи „Читателски дневник", за да записва какво е чел през лятото...Та той ще остане празен!

Бедата е, че нечетенето рефлектира върху писането и то става неписане, върху говоренето - и то става неговорене... Преди време попитах едно дете защо му харесва определен екшън герой - очаквах отговор, свързан с външността, характера, речта, действията, мисията...., но вместо това чух : „Много ме кефи, щото е мега як!".

Заглавието на ето това Вазово стихотворение:

ЧЕТИ, ГОВЕДАРЧЕ!

На сянка, под ореха, говедарче
опърпано видях седнало бе -
очи вперило в скъсано букварче.
- Какво четеш ти, миличко другарче?
- Чета: а, б.

Чети, чети! То чудо днеска прави
туй дребно нещо под това небе,
то мъртви буди, дава ум на здрави,
туй второ слънце бог ни сам остави:
чети: а, б.

Чети! То прави сляпото окато -
из тоя извор целий свят гребе -
за малко труд дарява то богато,
по-скъпо то е от елмаз и злато:
чети: а, б.

Да, слънце то е. Срам за оногова,
кой в мрак духовен жив се погребе!
Чети, чрез него твар ще станеш нова
и силна, за световни бой готова:
чети: а, б.

Ти малко си, но труд те чака тука -
без труд не може нищо - и не бе!
При мишци силни прибави наука -
разковничето там е на сполука.
Чети: а, б!


познатите ми хлапета тълкуват така: „Говедарчетата трябва да четат - ние не сме говедарчета..." Е, имаше и: „който чете, е говедо...", но това сигурно беше  груба шегичка. Знаем ли?

Дали ще направим четенето досадно или приятно за децата си - зависи от нас. Рецепти няма, препоръките са индивидуални, резултатите - различни...

Ако си имате любимо четиво, приятно четене!

Oще: 24 май  азбука  възрастни  грамотност  деца  изразни средства  образование  общуване  писане  писменост  поколения  таблети  технологии  технологиите изместват книгите  ученици  четене  четене на книги 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 24.05.201522:42

@krismin
Ако почне с Буковски, дали ще продължи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 24.05.201522:39

@тъп
по-зряла, по-лесно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

5 тъп | 24.05.201519:08

тук повечето е казано, но напълно хаотично.
про автора: очевидно милее за образовнаието и езиковата култура на дечицата, очевидно семейството има водеща роля, дори пред училището.
про pepe: очевидно се бърка носителят със съдържанието.
контра автора: доста патетично, и говеждото стихче е излишно провокативно.
контра pepe: синкретичното и аналитичното не са антиподи дори при деца, правописът е важен, особено в по зряла възраст.
приятна вечер.
знам за главните букви, така се разпознавам по лесно. Намига Намига Намига
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

4 dimis | 24.05.201516:29

vlad, мнението на pepe е изключително точно, рядкост е да се прочете такова в този сайт. А ти се хващаш за пунктуацията. Хубаво е човек да владее добре синтаксиса, но не и да е буквояд.
А в съвременния свят, където боравенето с големи обеми разнородна информация става все по-ценно умение, един човек НЕ МОЖЕ да стане професионалист в дадена област и да направи успешна кариера с малко четене и писане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2015, 11:01

3 vlad | 24.05.201511:17

@pepe

Без да се заяждам, но от дългия ти пост личи, че не си наблягал особено много на четенето/писането, При най-повърхностен преглед на няколкото параграфа, които си написал, се виждат доста грешки. Ще си позволя да изброя само по-грубите, като пропусна неточно сложените или пропуснати запетайки.

всички "ни" - вероятно си имал предвид "всички" ни (акцентът трябва да е върху всички)
носитела - хитър начин да избегнеш членуването? (носителя)
зада - за да
Отговора - Отговорът
апък - а пък
вазово - Вазово

Правя това с единствената цел да демонстрирам точно това, за което според мен авторката говори в статията - нечетенето и неписането не правят човек "по-глупав". Той може да стане чудесен професионалист в дадена област, да направи успешна кариера и т.н. Просто недоброто владеена на езика му отнема способността да се изразява добре, както и да разбира нюансите в чужди изказвания.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

2 krismin | 24.05.201510:11

Дъра-бъра, сто чадъра :-)

Уважаема г-жо Димитрова,

Хейтърският подход доказано не дава желания резултат. За да накарате някой да чете книги, което е безспорно важно, не трябва да го наричате "говедар" защото не четял, а трябва да направите четенето атрактивно. С положителни примери, които ще го заинтересуват защото конкуренцията между носителите на информация е много голяма.
А такъв тип статии ще накарат нечетящите да застанат в защитна позиция и единственото, което ще получите е доста коментари от типа "Тая пък на каква се направи". Може и да ви е тъжно, но е факт.
Ако утре някоя псевдо-звезда се появи в публичното пространство с книга в ръка, хиляди ще решат, че четенето е фешън.
Така, че е хубаво да си смените подхода и не да оплювате таблетите и фейсбук, които са по-атрактивни защото са по-шарени.
Дори примера, че ако си чел повече книги може да на*****ш някой много по-цветисто може да доведе до търсения резултат. Важно е да накараш някой да започне защото веднъж открил какво удоволствие е четенето, няма да спре. Може и с Буковски да започне. Нататък сам ще продължи Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 23.05.201523:23

Драга Силвия, аз използвах сравнително редовно интернет още по времето на Infoseek - преди Google и голяма част от новото поколение да се появят на този свят, та не прави обобщения относно всички "ни". Това не е направило така, че да забравя да чета. Хартията, книгата на хартия, пък е просто един "носител" на определена информация - текст в случая, та напълно погрешно е да отъждествяваш носитела с информацията, която е записана на него. В интернет има достатъчно текстова информация, зада гарантира, че мрежата сама по себе си няма да е причина за изчезването на способността за обработка на писмена информация. От друга страна в Китай и Япония използват визуални символи наместо такива, базирани на фонеми и се справят съвсем прилично. Това обаче, че за теб едно нещо представлява един голям "?" не означава непременно, че то е лошо и ще доведе до края на света или поне на човешката циливилизация. Усмивка
Отговора на детето е бил типичен плод на детското синкретично мислене /като антипод на аналитичното мислене на възрастните/ и това, че то те кара да смяташ, че детето е глупаво и неспособно е резултат на, извини ме, това че ти бъкел не разбираш от детска психология /апък си учителка/.
Да ни препоръчваш пък вазово стихотворение за говедарчета е просто патетично. Аз съм от по-старото поколение, но през живота си май не съм познавал много говедарчета. А ти колко говедарчета си срещала?
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.