За умните хора, глупавия народ и реалността | webcafe.bg
Webcafe

За умните хора, глупавия народ и реалността

Григор Гачев
23.02.2016, 18:12 (обновена 25.02.2016, 07:27)
пътник

Снимка: © gettyimages.com

Момче, не си разбрал най-важното. Ние, дето бягаме от България, не бягаме от бай Тошо. Бягаме от вас, дето оставате в нея... Изглеждаш свестен момък. Дано го разбереш по-бързо, че да се спасиш и ти.

Преди повече от 15 години станах свидетел на следната случка:

Беше 24 май, минавах по „Витошка" покрай парка пред НДК и отведнъж забелязах пред себе си телевизионен екип. Момиче с микрофон и момче с камера спираха минувачите:

- Добър ден! Какво ще кажете за българския народ?
- Добър ден! Кажете нещо за българския народ!

Буквално на три метра пред мен спряха някакъв старец. Висок, слаб, с костюм, очила и бастун.

- Добър ден! Какво мислите за българския народ?

Дядото се подпря на бастуна с две ръце, изгледа ги над очилата и заяви с провлачен старчески глас:

- България е една слаба държава!

- Ама господине, за българския народ ви питаме какво мислите!

- България е една МНОГО слаба държава!

- Господине, не ви питаме за страната! За народа ви питаме!

- България е една УМОНЕПОБИРАЕМО слаба държава! - Още по-провлачено и хрипкаво. Околните вече се подсмиваха на очевидната склероза. Аз, да си призная - също.

- Ама господине, за народа ви питаме! Не за страната! За народа, за народа кажете какво мислите!

- Ами деца, нали и аз това ви казвам - за народа какво мисля. Просто малко по-заобиколно. По-учтиво, така да се каже. Като за пред телевизия...

Всички физиономии наоколо моментално се изпънаха. Моята също. Хем обидно до болка, хем копче не можеш да кажеш... Старецът май хич не беше склеротик.

... Оттогава мина много време. Не спирах да се чудя как така става. Уж не сме толкова глупави хора - или поне тогава бяхме по-малко глупави от сега. Как тогава е възможно да сме толкова безнадеждно тъп народ? Противоречието е... умонепобираемо.

Вчера един познат ми показа отговора. Много нагледно и простичко. Както и може да се очаква от психолог.

Бяхме седнали у тях на петнайсет минути сладка приказка. Неволно стигнахме до темата. Когато споменах какво противоречие ме измъчва, той само се усмихна. Стана, измъкна от един шкаф неголяма кутия и я отвори.

- На кое от тези картончета има нарисувано чудовище?

В кутията имаше към трийсетина картончета с картинки по тях. Пейзажи, нарисувани в характерен стил - само с големи цветови петна. Въпреки това нарисуваното си личеше отлично - къде ливада и небе над нея, къде отляво водопад а отдясно скала, къде полянка с гора отзад... Прегледах ги много внимателно, няколко пъти. Обърнах ги наобратно. Гледах ги под ъгъл към светлината...

- Не виждам чудовище на никое.

- Нима? Съвсем просто е. - Той заподрежда картончетата като парчета от пъзел. Когато привърши, на пода между нас лежеше картинка на нещо, излязло сигурно от детски кошмар.

- Виждаш ли какви красиви елементи какво ужасно цяло могат да дадат? Същото е и с народа. Дори ако всеки поотделно е умен, цялото може да е изумително тъпо... И обратното е възможно - много необразовани и глупави хора могат да съставят умен и читав народ. Ние обаче сме на първия вариант.

...Седя и се чудя. За годините от случката с телевизионния екип хората около мен изглупяха направо умонепобираемо. Колекцията тук, тук и тук е смешно бедна и постна на фона на реалността, дори само на медицинската ѝ част - а останалите не са по-добре.

Очаквам много скоро някой духовен наследник на Тодор Колев да запее „Кога ще ги стигнем централноафриканците". И, както преди за американците, всеки да си мисли „Ако ще срещу нас да тичат, пак няма да ги стигнем"... Има ли какво да направим, за да спасим народа си от самоунищожение на всички възможни нива, от лично та до всенародно? Можем ли въобще да го направим?

...През януари 1990 г. съседи ме помолиха за помощ. Имали роднина, избягал в Щатите още през седемдесетте години. Получили от него писмо - имал „Интернет адрес" (е-майл), писма до него нямало как да ги спрат в пощата. Знаели, че аз се занимавам с такива работи - не може ли да помогна?

Бяха чудесни хора, така че с удоволствие се съгласих. Взех старателно облепения с марки плик, разпечатах го, отидох където ползвах Нета (и до момента никой не ме е освободил от обещанието да не казвам къде) и набрах писмото на ръка. На следващия ден имаше отговор - преписах го на ръка от екрана и го занесох на съседите ми. Те бяха смаяни - как така за само три дни до Щатите и обратно?! Поусъмниха се, че почеркът не приличал на този на роднината им, но съдържанието ги убеди, че е той.

Писмата зациркулираха всяка седмица. Пътем се запознах и сприятелих с роднината. Започнах и аз да си пиша с него. И един ден го попитах дали не смята да се върне в България, след като вече бай Тошо не е на власт. Отговорът ме попари - помня го и до днес:

Момче, не си разбрал най-важното. Ние, дето бягаме от България, не бягаме от бай Тошо. Бягаме от вас, дето оставате в нея... Изглеждаш свестен момък. Дано го разбереш по-бързо, че да се спасиш и ти.

Оттогава вече има 25 години, че и повече, и още не съм го разбрал напълно. Че е голата истина - така е, няма как да си затворя очите пред фактите. Но не искам да го приема. Толкова прекрасни, свестни, истински хора тук в България познавам! Да, преди бяха двойно повече и половината от тях вече са по света, без никакво намерение да се връщат. Но и така тук има останали предостатъчно. Хора, които заслужават грижа, и подкрепа, и помощ. И това някак да успеем да изтръгнем народа си от умонепобираемата глупост, простотия, егоизъм, лайнодушие, дребнавост... да не продължавам, че ми се реве.

Разбирам колко трудно е, да не кажа невъзможно. Как докато шепичка хора събираме народните добродетели прашинка по прашинка, банда, взели реалната власт, престъпници ги разсипва и тъпче в калта с роторни екскаватори, умишлено и целенасочено. А угоеното стадо нехае, грухти и ги достъпква... Но въпреки това не мога и не искам да приема това, което виждат очите ми. И най-вече мисълта, че няма какво да направя.

Затова и оглеждам честичко напоследък българския Нет, да търся нещо позитивно. Признаци, че някой се бори да върне интелекта, на когото може, както може. Ако сте забелязали такива, драснете по някой линк. Сигурно ще е полезен не само на мен.

Текстът е публикуван в блога на Григор Гачев.

Oще: българи  българия  власт  глупав народ  григор гачев  държава  емигранти  народ  общество  реалност  слаба държава  страна  тодор колев 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2015, 07:49

52 Кавалер | 21.01.201714:10

Привет и от мен. Имам приятели и съучници в Америка. Изпратих 2ма най-добри приятели още в училище - единият в 6-ти, а другият след завършване на 11-ти клас. Първият беше със семейството си и зелена карта, лекари. Вторият отиде сам, за да учи висше. Сега работи в "Google" като програмист, но изкуса доста горчива попада, докато стигне дотам. Винаги съм искал да остана в България. Обичам наистина земята си, народа в едната му част. Не мога да остана в чужбина дълго време, пробвал съм. Надявам се, повече хора да се завърнат и останат тук. Не са само парите, има тотална криза на духовността и ценностите. Хората са презадоволени от всякакви удобства и удоволствия и се раждат по-малко деца. Има много бедни хора, има много богати. В цял свят го има. Бъдещето е окрадено то същите комундрели, т.е. никога не е имало демокрация и преход. Всичко е една лъжа. Знам го, но въпреки това като чета за българи като нашите ханове, царе, духовници, хора като Левски, Ботев, Раковски, Петър Дънов, Петър Димков-лечителят и цяла плеяда достойни българи - не мога да напусна България. Българинът е като една костелива ядка - орехът. Който не може да издържи тук в БГ, може да напусне. Но моето решение е да остана и да създам семейство, където съм израсъл и всички приятели са около мен, както и моите близки. Пожелавам успех на всички, извън или в България, не се отказвайте. Вярвайте в Бог и няма да сбъркате.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.10.2016, 20:47

51 Stargazer | 24.10.201620:59

За да разбереш колко е успял един човек в чужбина, попитайте го къде си лекува зъбите - в чужбината или в България! Всичко останало са празни приказки и опити да изкарат хората решили да останат в България - втора ръка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.10.2016, 18:52

50 Георги Ботев.1132315626848439 | 23.10.201618:55

Само фокусът ви, ви дава възможност да видите народа като един или друг... та дори животът. Фокусирайте се върху добрите черти и подминавайте недоброто.

Статията не ми хареса особенно. Базира една глобална статистика за народа на едно споделено мнение от възрастен госпон.

Има толкова прекрасни Българи Усмивка

Благодаря Ви!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

49 GETI | 29.02.201620:14

Ванка
освен че,без да те питат се хвалиш постоянно,друго нищо не разбрах.
само това,че ти си най-най,а ние глупците смотани..добре!
аз от простолюдието,жокери нЕмам,затова пак ше питам.
като на голЕм тъпанар ми обясни простичко.
ГЕРБ посткомунисти ли са? да,не!

Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

48 GETI | 29.02.201620:12

значи,Ванка и аз се чудех дали ,а се зачеквам с твоите „умнотии“,но понеже разбрах,че си на вън и си от умните,разбиращите,нахакани отвореняци ..се зачекнах. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

47 Vankata_820 | 29.02.201613:14

Някой трябва да напише книга и да я наименува:

"Одисеите на Пощенския гълъб: Бойко Борисов - Царят на Глупаците"...Усмивка Усмивка Усмивка

...Усмивка Усмивка Усмивка...нещо, като: "Еманация на Нацията"!!!Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

46 Vankata_820 | 29.02.201612:24

До ГЕТИ:
Чудех се, дали да отговарям на тези твои глупости, но понеже си в България и си свикнал да те следват, ще ти дам жокер:
Дори и да познавам тези, които дават грантовете, дори и да са ми били приятели, част от тези, които са получавали грантове, дори и да съм бил във вихъра на Статуквото, същността на един човек и това в какво вярва, определя накъде ще продължи - не съм чувал във Франкфурт, да дават грантове, за такива глуп@ци, като вас, но пък няма да откажа - все пак Аз не възнамерявам да се връщам в България и примерно желанието на Германия и ФАЩ, да разпаднат ЕС, на мен ми изнася - вие му мислете - предателите са сред вас, начело с вас!!!Усмивка Усмивка Усмивка
Имам над 40 000 публикации в Мрежата, по основна част от тях в продължение на 2 години, вървяха всички телевизионни блокове, голяма част от тях скараха БГ Политическия елит, а по-главните от тези герои, само изреваха:"Вкараха ни в политическа криза и ако не бяха, сега щеше да има и Южен поток и т.н.", но не споменаха, че поисканото закриване на проекта Южен поток от Турция и Германия, считат за успех във Външната политика на България - ей такива ми ти работи!!!Усмивка
Глупаци, водят глупаци, а умните ги следват в БГ - КАРМА!!!Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

45 GETI | 29.02.201610:09

а,и Ванка!
фани обясни как,американците могат да спрат проект за милиарди за Южна Европа- Южен поток,а не могат да спрат(или не искат) една нова,протурска партия "ДОСТ"
като и малките деца вече знаят,че ще се финансира от Турция.
..страшна работа ша са тия комунисти от ПосткомунизЪма, да знаете ей!!
а най-големите посткомунисти-ГЕРБ,нали тъй Ванка! Много щастлив Много щастлив
щом под тяхно управление страната ни мизерства,
щом по тяхно време се създава, друга противоконституционна партия "ДОСТ",то значи са гадни мръсни долни посткомунисти-затриващи България.
..я сега кажи Ванчо, КОЯ фондация създаде и финансира ГЕРБ?! Чуди се
а не се окаже,че тяхното и твоето финансиране е от една и съща държава!!
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

44 GETI | 29.02.201607:31

Ванка,нещо работата не ти се връзва.
значи,комунистите до преди 1989 ни въоръжават до зъби срещу Турция,гонят турското население. и пак същите ни разоръжават след 1989..и ни продават на турците!
и тва става под носа на четири американски военни бази и команден център на НАТО в София.
бах маа му,тия комунисти ше изленат големи факири!
Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив

както и да е,нека продължим.
цитирам:
„Абе КЮТЮК ТЪПАНАРСКИ ИДИОТ ОЛИГОФРЕНАРСКИ,

Понеже те чета , че си МНОГО ПЕЧЕН ПО АРГУМЕНТИТЕ и оставяйки насрани и назад всичките ти тъпанарщини и простащини Я МИ ДАЙ ДА ПРОЧЕТА ПОНЕ ЕДИН МАЛЪК И КРАТЪК АРГУМЕНТ С КОЙТО ДА МЕ УБЕДИШ В ТОВА :

" Второ. Вредно е да се мисли, че преди 1945 година, България не е била Швейцария на Балканите, защото Историята го потвърждава "

И коя е тази " Историята " която го потвърждава бе ИДИОТ БЕЗМОЗЪЧЕН ? „
***********************************
„Ванка, че си предал българския род всички разбрахме. По-горе написа:

"Ех, кой е този, Успелият във Франкфурт, който си гледа кефа и споделя чувствителна информация на Другарите от Политбюро?!?!?!Усмивка Усмивка Усмивка
И Проектът"Вилает" Ви се провали, как ще я карате там с Вашето Рентиерство ми е мътна и кървава, ама Ваша си работа и на Простата рая, която още Ви вярва на демагогщините!!!Усмивка Усмивка Усмивка"

Виждам,че се стараеш да изглеждаш ехиден. Това ли научи в Германия? И въобще, за какъв се мислиш? - Ами ти нямаш реална представа за протеклия исторически процес. Вадиш някакви скалъпени цитати от ръкава и даже бъркаш Брежнев с Хрушчов.

Как ще ме жъгнеш, като си гнусен антикомунистически плужек в услуга на запада срещу България.

За колко петака от господарите си списваш тук? Те ли те зареждат с глупости или нищо не разбираш, не схващаш и не желаеш да видиш? Да не си от онези подлизурковци и пачаври, които бяха в БКП за келепир, а сега са срещу БКП пак за келепир? „

Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

43 Vankata_820 | 29.02.201601:03

До ГЕТИ:
Аз виждам желание у вас, да правите Унитарна Президентска Република по примера на Ердоган-Давутоглу!!!
Доколкото си спомням Георги Първанов-агент Гоце, беснееше на тази тема, а сега на дневен ред е орбитиращият около него, Калфин Бей!!!Усмивка Усмивка Усмивка

Нищо 'де, докато Овластените глупаци, ви вкарват в Модела: Умните следват Глупаци, всичко е възможно в Абсурдистана, а мен не ме мислете - Аз се отричам от вас!!!Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.