Сектата на Политкоректните от Днешния ден | webcafe.bg
Webcafe

Сектата на Политкоректните от Днешния ден

Свобода Писанчева
18.01.2016, 10:13 (обновена 20.01.2016, 09:02)
Роми

Снимка: © Дарик радио - Сливен

Как циганчето-двойкарче стана "българче от ромски произход с дефицит на оценки над 2"?

В момента съм на 35 години. Първият ми сблъсък с политическата коректност се случи по времето на социализма. 1988 година.

Прибрах се от училище и казах на баба ми, че в петък след часовете ще ходя до циганската махала в града, за да помагам с уроците на Росен. Така беше казала класната. Децата с по-високи оценки имахме такова задължение към другите, които срещаха проблеми с четенето и писането.

„На другите две циганчета ще помагат Валя и Пепи", допълних аз.

„Никога повече не ги наричай циганчета, те са БЪЛГАРИ ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД" („ромски" се появи по-късно като понятие), строго ми каза баба.

Запомних. В петък срещнах един съсед по пътя от училището към дома на Росен (Росен си беше тръгнал още преди голямото междучасие, затова отивах сама) и като ме попита къде отивам, аз като един истински политкоректен социалистически първолак гордо му казах: „Ами, отивам в махалата на българите от цигански произход".

Чичо Краси повдигна вежди и отвърна „Ааа, ше учите с некое циганче-двойкарче". Ако тогава имаше гугъл преводач за политически коректен език, това сигурно би звучало като „Ааа, отиваш да развиваш уменията на някое българче от ромски произход с дефицит на оценки над 2".

Кое, според вас, е най-важното в тази кратка история? Думите на бабата, думите на детето или думите на чичо Краси? Мисля, че най-важното от тази история е „Отивам да помагам на Росен". Другото са глупости.

Другото са едни пари, усвоени по едни програми, така че едни хора да казват на другите как да наричат другите.

Сектата на Политкоректните от Днешния ден започна Възродителен процес срещу словото. Мислят се за велики, взеха са се за цар Борис I и новопокръстват света с излишно усложнените си термини.

От известно време живея в страх да харесам публикация във ФБ, която видимо не е политическа коректна, защото това може да накара Воините на „правилното говорене" да се засегнат, да ги разочаровам, дори да се превърна в проповедник на „езика на омразата".

Не искам да наричам (и не го правя) Гошо „пе*ераст". Но не искам, когато обяснявам на някого кой е Гошо, да си превъртам сто пъти езика с „Гошо е представител на ЛГБТ хората", щото Гошо си е просто хомо. И когато Гошо пита Пешо Кънчо чист гей ли е, го прави така „Кънчо от наште ли е", а не „Кънчо представител на ЛГБТ общността ли е".

Точно, както Кание Уест и Джей Зи са „Niggas in Paris", а не „Афроамериканци в Париж".

Защо групите със сложни имена могат да се наричат помежду си всякак, а ние трябва да сме престорено любезни? Защото политическата коректност създаде нова болест - шизофрения от лицемерие. И името стана по-важно от деянието. Когато цигани убиват пенсионери за 2 лева и когато бежанци тормозят сексуално жени, искам да го казвам точно така.

Искам истината в огледалото на словото да изглежда такава, каквато е - без грим, макар и грозновата, а не с три пласта фон дьо тен от думи и увъртания защо някой не е точно такъв, какъвто е.

Употребата на думата „циганин" не ме прави ксенофоб, както и „Весо е обратен" не ме прави хомофоб.

Но задълбоченото ровене в думите, вместо в реалните проблеми ни прави жалки и вредни лицемерни щрауси.

Политически коректните искат светът да е добре облечен като тях, да е парфюмиран и да му е удобно. Но той не е такъв. Да ми казват как „имам право да се изразявам" хора, които седят пред мониторите си в уютните си офиси, не ми харесва.

Най-големите застъпници на политическата коректност са изолирани, вакуумирани хуманисти от стъклени сгради. Те не са били нито сред „децата, лишени от родителски грижи", нито сред „лицата, лишени от свобода", нито сред „хората с нарушено зрение", нито сред „хората с двигателни проблеми", нито сред „хората с ментални проблеми", нито сред „българите от ромски произход" или „мюсюлманските мъже", както забелязвам е модно да се наричат бежанците. Но не го считам изобщо за политкоректно.

Ще е хубаво, когато Създателите на Новия език се преселят в света, лишен от материален живот (сигурно така е „правилно" според тях да се нарича онова нещо след смъртта), да попаднат на Астрид Линдгрен и на Марк Твен и да им обяснят защо си позволяват да променят и забраняват книгите им.

Защо на Пипи баща й вече не е „негърски крал", а Хъкълбери Фин е забранен в някои щати, защото твърде често се употребява думата „негър".

Политкоректните вече заприличват на крайните феминистки, които не искат да се наричат „women", защото в думата се съдържа „men" и са против думата „history", защото означавала „his story".

Докато се грижите за свободата и правата на другите да бъдат наричани така, както някой, различен от тях е решил да ги нарича, ядете от моята свобода. По-страшно е - карате ме аз да си я ям.

А да си ядеш свободата е като да си ядеш .... Ужасна история.

Уважаеми слуги на Политкоректността, битката я спечелихте вие. Страхът победи. Свобода Писанчева не е истинското ми име. Но войната я спечелих аз. Казах ви всичко, което искам.

Oще: астрид линдгрен  език на омразата  лицемерие  марк твен  национализъм  пипи дългото чорапче  политическа коректност  политкоректно  расизъм  роми  свобода писанчева  секта  социални мрежи  том сойер  училище  хомосексуални  хомофобия  хъкълбери фин  цигани  циганче 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

23 Harry | 21.01.201622:20

Политкоректните, както и феминистките, са си истински фашисти!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 19:33

22 keen | 20.01.201611:00

deowin,
тогава ти какво правиш тук?
Сектата на хунвейбините сте прочетена книга - справка: китайската културна революция и унищожаването от тях на науката и културата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 20.01.201600:39

explorer е изчерпал темата с #1.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 05.08.2014, 12:33

20 Marin Marinov.100000185245477 | 19.01.201618:31

Свободата на словото включва и свободата да обидиш някого.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 19.01.201613:12

ми то аз секи ден извършвам престъпление по смисъла на алинея първа,щото само докато шофирам из варна,''дискриминирам''на сексуална ориентация поне десет човека.сигурен съм че същата вербална(непряка)дискриминация към мене извършват поне пет човека.ся,ако тръгна да съдя некой че ме нарекъл ''пеерас'',пък аз спя с жени,тва за дискриминация ли се смята или не?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 19:33

18 keen | 19.01.201611:05

Хунвейбинът на политкоректността и културната революция няма аргументи и започна да цитира закони, които още с приемането им се знаеше, че са неприложими Усмивка
Защото са гавра с правото и човека.
Например ал.2 от чл.4 предполага санкция за действия в бъдеще време, т.е. които не се знае дали ще бъдат извършени ("би било третирано"). Няма закон и е невъзможно да има такъв, който санкционира... нещо предполагаемо в бъдещето.
По-нататък, ал.3 пак спекулира с предположения ("привидно неутрална"). А на кого какво се "привижда", това не е ясно. Ясно е обаче, че на едно умствено кастрирано нещо може да му се привижда какво ли не, стига да е в ущърб на останалите хора, които то искрено мрази.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

17 partci | 18.01.201620:17

"Проф. Чирков извърши живото-спасяваща сърдечна операция. и:
Циганин извърши живото-спасяваща сърдечна операция".

Осъзнаваш ли какъв тотално сбъркан пример си дал?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

16 boris | 18.01.201620:08

Или ако кажа - американец извърши уникална операция в Пирогов - това уместно ли е?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

15 boris | 18.01.201620:04

А когато наречеш, циганина -циганин или германеца - германец, в какво се изразява дискриминацията?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

14 explorer | 18.01.201619:08

@#13: ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 68 ОТ 2006 Г.
....
Чл.4. (1) (Доп.- ДВ, бр.70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал.1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал.1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
Чл.5. Тормозът на основа на признаците по чл.4, ал.1, сексуалният тормоз, подбуждането към дискриминация, преследването и расовата сегрегация, както и изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация.
   

оценка

+2 -4

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.