На битка с махмурлука - народните церове на европейските държави | webcafe.bg
Webcafe

На битка с махмурлука - народните церове на европейските държави

Доктор О Боли
25.12.2018, 17:53 (обновена 27.12.2018, 13:52)
махмурлук, пиене, алкохол, пиянство, парти, купон

Снимка: © Getty Images

Как в Европа лекуват препиването

Зимните празници - време на безгрижно преяждане и още по-безгрижно пиене. Нека пръв вдигне ръка срещу тези думи, който никога не е преяждал/препивал на коледната, бъднивечерската или новогодишната трапеза. Или на някоя между тях.

Вярно, след Новата година фитнесите ще се препълнят с мотивирани хора, искащи да се върнат в лоното на здравословния живот, но по време на този календарен бермудски триъгълник някъде между 22 декември и 1 януари традиционно е време за прекаляване.

И ако за преяждането лекът е ясен - по-лека храна и повече движение, при препиването нещата са по-сложни и откровено по-дискомфортни.

Малцина са тези, които могат да се похвалят с това, че тях махмурлукът ги подминава, но дори те не могат да се измъкнат без поне част от неминуемите последствия като умора, гадене, главоболие, нервен стомах, цялостна отпадналост и криво настроение.

Тъй като това е един наистина широкообхватен проблем, от векове наред медицината - и официалната, и народната, търсят решение за сутрешните мъки.

Тук сме се постарали да съберем европейския опит в това поле с различните традиции, обичаи, ястия и напитки, с които хората са се опитвали да се преборят с този сутрешен бич на пиянството - махмурлука.

Понеже човекът е човек, когато е на път, а какво по-човешко от това да се направиш на свиня на някое ново място, ще направим лек обзор на европейските посталкохолни пенкилери.

Започваме с добре познатата тактика на горещото шкембе със студения айрян. Макар айрянът да си е чисто българско изобретение, за което съседите само могат да ни завиждат, кисело-лютивата супа от свинско или телешко шкембе е деликатес, който е добре познат по целия полуостров. Затова и още много други народи, включително сърби, гърци, турци, румънци и т.н., са открили целебните му свойства.

За да подейства добре, шкембето трябва да е достатъчно горещо и люто, че да предизвика изпотяване у ядящия го. Мазнината в манджата също помага на организма да преработи приетия предишната вечер алкохол. Айрянът добавя необходимата свежест и течности в тялото, за да може то да се въздигне от света на полумъртвите. Някои, разбира се, приемат прастарата идея за "Клин клин избива" и вместо айрян избират 1-2 студени бири, които да ги върнат в играта. Пак става.

Тъй като вкусовете са разнообразни и има и такива хора, за които идеята за чорба от стомаха на свиня или теле не представлява въодушевяваща идея, мазната баничка (или бюрек ако сте в Сърбия, Черна Гора или Хърватия) също предоставя едно добро решение. Мазното тесто със сирене, прекарано с кисело мляко/айрян ще напълни стомаха ви с нещо стабилно и вкусно, а както вече уточнихме - мазното е добре изпитан метод в борбата на организма с поетия алкохол.

В Унгария по-скоро биха препоръчали, когато става въпрос за мазно сутрин, да се вземе лангош - унгарският аналог на мекиците, поднесени обаче с чеснов сос, който със силата си може да ви удари в главата така, че да избие оттам всякакви други мисли или позиви.

Съживителната роля на киселото също не е за подценяване.

Както у нас, така и в много държави от Източна Европа, сред които Полша, Чехия, Сърбия, Украйна, Литва, Латвия и т.н. маринатата за киселите краставички представлява идеално средство за възстановяване след тежък запой, особено ако след това се комбинира с нещо по-тежко и мазно, което да запълни стомаха.

Когато става въпрос за целебната комбинация между кисело и солено, няма как да се пропусне вечният зелев сок, получен при налагането на кисело зеле. За неговите свойства вероятно книги могат да се напишат.

Важното в случая е само да не прекалявате с него, за да не останете в тоалетната малко повече, отколкото е нужно. Подобно алкохола, и той трябва да се консумира умерено и с мярка. Пак подобно на алкохола обаче и тук често имаме прекалявания.

Ако източноевропейската традиция на борбата с махмурлука залага най-вече лютото, мазното и киселото, в Централна и Западна Европа стабилната мазна храна е фундаментът, около който се върти цялото лечение на препиването.

За Австрия и Франция мазната, гъстичка яхния е перфектният лек за разбит от пиене организъм. В австрийските кръчми съдържателите често предлагат на гостите си по една купа гулаш (супа от телешко, лук, чушки, червен и черен пипер плюс разни други съставки зависещи от региона, готвача и клиента) преди те да се отправят към леглата. С тази приятна тежест в стомаха се действа по-скоро превантивно на махмурлука.

Французите по-скоро залагат на традиционното касуле - класическа рецепта за боб с тлъсти мръвки. Може да е по-течен, може и да е сухо ястие, но определено дава на организма нещо стабилно (дори тежко), от което да черпи сила след алкохолната умора.

Англичаните и Ираландците също залагат на тежката кухня като лек в случая. Печен боб, домати, запържен бекон и хляб е идеалната закуска за препилия британец. Ако сутрин човек няма време и обикновен сандвич с бекон върши работа.

В Испания залагат ударно на пържени и панирани предястия - панирани калмари, пилешки хапки, крокети и т.н. дребни, мазни неща, които са подходящи да ги изядеш на една две хапки и да ги полееш обилно със сок. Хем вкусно, хем ободряващо.

В Северна и Централна Европа важна роля играе и рибата. Германия, Холандия, Белгия, както и в скандинавските държави, херингата е ключов елемент в отрезвителните лечения.

Германците смесват маринована херинга с лук и малки кисели краставички, за да приготвят Katerfrühstück или "Котешка закуска", с която да омилостивят борещите се в стомасите им котки (както те живописно определят махмурлука).

Белгийците предпочитат херингата на салата, докато холандците по-често я сервират в хлебче. Норвежците залагат на далеч по-трудната за дъвчене сушена в луга риба, която наричат lutefisk.

Освен рибата, карантиите са на особена почит сред северните държави. В Исландия традиционно на махмурлиите се препоръчва терин от агнешка главичка. Ястията от смлени вътрешности (често подлютени) също са на особена почит, тъй като дават тежест и стабилност в стомаха (макар че това с тежестта е съмнително колко помага на човек, страдащ от пристъп на гадене).

Като става въпрос за животински части, сицилианците са вярвали, че махмурлукът изсмуква силата на човек и затова предлагали на препилите да си върнат силата, изяждайки печен пенис на бик. Вярно, повечето италианци винаги биха предпочели просто чаша силно кафе и лека закуска, но все пак има и всякакви екстремисти...

Друг много важен момент в северните традиции за борба с посталкохолната гадост е потилнята. За финландците знаем, че сауната е свещено място, а руснаците много държат на своите руски бани. Нормално е тези почитани места да заемат своята роля и в лечението на махмурлука. Смята се, че при изпотяването човек изхвърля голяма част от токсините в тялото и по този начин се пречиства.

Трябва обаче много да се внимава при подобно лечение да не падне кръвното ви опасно ниско. Затова ако изберете потенето като свой начин за справяне с махмурлука, имайте това предвид и пийте повечко вода, сок или чай междувременно.

Няма как да пропуснем някои прелюбопитни рецепти за лечение на махмурлука. В някои северни страни, както и в Шотландия и Ирландия, за добра идея се приема пияния да бъде хвърлен в студеното море, където адреналинът да му излекува всичко, което има да се лекува, или да го заровят до шията в мокър пясък. Това последното нямаме идея как точно работи, но тези, които заравят приятел в пясъка, сигурно много се забавляват.

Ако съберем целият този опит на едно място, рецептите за борба с махмурлука залагат най-вече на това човек да хапне нещо хранително и мазно (може и люто), да пие нещо кисело и ободряващо и добре да се изпоти.

Оттам нататък вече всеки сам може да приготви собствената си рецепта. А най-добре е и преди това да познава достатъчно добре организма си, за да знае кога да спре с пиенето. Но това е вече твърде пожелателно мислене.

Oще: алкохол  бекон  гулаш  кисели краставички  кисело  кисело зеле  лекове  лечение  мазно  махмурлук  напиване  пиене  потене  празници  препиване  сандвич  сауна  традиции  традиционни лекове  яхния 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 26.12.201809:43

Директен, ДА!
Понякога прости(чки)те неща са най-точни.Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 26.12.201809:04

Каквото и да правиш, само Двете С-та помагат да се оправиш след як запой (ако е само с алкохол) - минава след две Спанета и две Сранета. Извинявам се за простотията. Честита Коледа!
   

оценка

+0 -0