"Сей лъвове, пък ако ще да жънеш зайци!" | webcafe.bg
Webcafe

"Сей лъвове, пък ако ще да жънеш зайци!"

Яна Инчева
17.12.2013, 16:00 (обновена 18.12.2013, 06:43)
сянка, силует

Единственото по-силно чувство от страха е надеждата

От дни гледам как писмо" Защо напускам България" циркулира из интернет пространството, както много други подобни изповеди на изтерзани уморени и разочровани българи. Чудих се дали да го чета. И след като го направих, съжалих. Създаде две силни отрицателни емоции в мен: съжаление и гняв.

Яд ме е! Много ме е яд, че срещам все повече такива публикации. Още повече ме е яд, че хората ги разпръскват, сякаш са семена на надеждата. Питам се дали е от отчаяние, съпричастност или просто защото е модерно?!

Много съжалявам за нещастията, сполетели семейството на Яна (автор на писмото "Защо напускам България"). Нямам думи, с които да опиша колко ми е тъжно, че това е реалност в България.

От известно време живея в чужбина. И този избор е лично мой. Няма нищо общо с България. Но точно той ми отвори очите за много неизказани и ненаписани истини. Убеди ме за пореден път как медиите промиват мозъците ни, облъчват ни с конкретно избрани истории, персонажи и събития.

И ми се иска да е ясно на всеки един българин, тези нещастия се случват не само в България. Корупция залива целия свят. Проблеми има във всяка държава. Ако вземете решение да напуснете родината, не се оправдавайте с нея! И още повече ме е яд на българите, които вече живеят навън, като ги слушам да изказват резки и убедени мнения как в България не се живее.

Опиташ ли се да дадеш друго мнение, започват да се оправдават с глупави и неясни аргументи. И в един момент разбираш, че те самите опитват да убедят себе си, че са взели точното решение, избирайки живота на емигрант.

През времето, прекарано в чужбина имах възможността да опозная хора от над 30 държави - Южна Корея, Англия, Франция, Колумбия, Япония, Германия, Русия, Турция, Румъния, Украйна, Китай, Малта, Египет, Либия и още много други.

Всеки от тях ми разказа история. Със сигурност, пречупена през личния опит и собствената призма. Хубави, лоши, поучителни. Но с много силни емоции. И точно тях ще се опитам да предам.

Знаете ли, че англичани мечтаят за живот в чужбина. И знаете ли защо? Защото ги е страх да живея в собствената си родина. Страх ги е да ходят по улиците нощем. Защо ли? Защото на всеки трети уличен дерек има възпоменателен надпис на човек, загинал там. Не катастрофи, убийства. И знаете ли, че англичаните ги е страх да изразят собствено мнение. Защо ли? Ами защото съседът ще пусне донос срещу тях и хоп, айде в затвора за дискриминация.

Във Франция - хора озлобени, всеки живее в свой собствен затвор. Престъпност, убийства всеки ден. В Египет всички знаем, че убийства се случват всеки ден. Но знаете ли, че има райони, в които полицията и армията нямат смелост да стъпят. Не заради религия, заради наркотици.

Малтийци не могат да се справят с емигрантски вълни от Африка. До степен, в която нацията е застрашена. А това от своя страна поражда всякакъв расизъм.

Русия вече не е известна с водка и сельодка, а с това, че ако имаш проблем, властите много бързо ще го разрешат, като те тикнат в затвора и ти затворят устата. Или ако си от смелите, ще те затрият в някоя канавка.

Знаете ли, че има места по света, където да излезеш на плажа със семейството си може да се окаже най-трагичният ден в живота ти. Защо? Ами от съседното село са решили да пострелят и избиват майка, баща, братя и сестри.

Истории много и нашата българска, повярвайте ми, не е най-страшната! Страх има навсякъде и как ще го преборим, зависи само от нас. Разпространявайки статии, приличащи на агитация за спешна емиграция от България, не е решение или свободно слово, а само сол в раната. В раната на болното световно общество.

Единственото по-силно чувство от страха е надеждата! И вместо да вселяваме страхове, се надявам да намерим начин да посеем надежда. Както е казал Радичков: "Тогава разбрах, че не трябва да слушам съседите. Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Може би един ден съдбата ще те възнагради и сред мършавите зайци в твоята нива ще те срещне спокойно лъвът. Бог да те благослови!"

Oще: българия  емигранти  мигранти  общество  страх 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2013, 20:24

29 Иванка Божанова | 19.12.201320:53

Четейки коментарите към публикацията се учудвам, как е загубена способността да се идентифицира главното от второстепенното, основното от маловажното. Да не говорим за способността за възприемане на литературни похвати, като метафори, градация, теза, антитеза и т.н. А това е резултат точно от това, за което говори авторката на есето - медиен тотален геноцид убиващ любовта и оптимизма, сеещ нихилизъм и страх. За да се противопостави, е необходимо индивидът да положи усилие. Благодаря на авторката, че по прекрасен начин се опитва да мотивира, да се полага усилие. Успех на всеки, който ще положи усилие да запази идентичността си за да не се превърне в чип от матрицата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

28 peta_wawa | 19.12.201318:17

Това за зайците и лъва е много несполучливо, надявам се да не срещам лъв на нивата си, колкото и спокойно да ме погледне, макар че дори не се занимавам със земеделие. Зайци също не са полезни за нивите, доколкото съм чувала.
Тезата за "има и по-зле" наистина е много овча. Преценката за заминаване е субективна, на база на собствени ценности. Колкото не бива да се четат писма написани преди 14 г., чиято авторка се е завърнала в Бг преди 13, толкова не бива и да се пишат и четат статии като тази. Но явно всеки мисли че има какво да каже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

27 Rowan | 19.12.201317:44

Теа, Теа, оставаш и се бориш, докато имаш надежда. Загубиш ли надеждата, борбата ти се превръща в глупост, а саможертвата в малоумщина.

Дори и дадения от теб пример Мандела: да вярно търпял 26 или 27 години в затвора и не се е предал, но забележи - излизайки от там, само след 6 месеца с жена си, се е развел.

Демек, пазил е надеждата и е вярвал, че положението на расата му, може да се промени и затова не се е отказал. Но отчел само за половин година, пълната безнадеждност за поумняване на жена си - овреме й теглил шута. Преценил човека и взел правилното решение - от тази битка се е отказал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2013, 17:37

26 Bayrie Shakir-Kula | 19.12.201317:40

Поздравления за творението!
Винаги е добре да ценим, това което имаме и да се съсреодоточим върху плюсовете на страната ни, защото преди всичко това сме ние, нейните граждани!
Началото на по-доброто бъдеще за всички, започва показвайки по-доброто от всеки един нас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 19.12.201317:30

>Това НЕ означава, че всички оставащи са овце

Но пък означава, че концентрацията на овце в оставащите се увеличава. И с това нараства вероятността произволно избран човек от оставащите да е овца. Според мен е редно оставащите да са наясно с това просто следствие, и да не се поддават на удобния порив да си мислят, че те не са "произволно избран човек" - това би било арогантна самозаблуда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

24 Thea Atanasova | 19.12.201317:01

И аз много се изнервих от разпространяването на ония текст и написах този коментар във Фейсбук:

Хора, ако още някой сподели ония сдухан текст от 2002 година ще взема и аз да напусна България. Стига с тоя песимизъм вече, потвърждавате максимата, че хората вярват повече на лошите новини. Има една песен, в която се пее: Вдигни очи, виж този свят, животът днес върви напред, а не назад.
Това е! И Васил Левски е можел да избяга, но не го е направил, останал е да се бори за една по-добра България. Великите хора са велики, защото не бягат от проблемите си с тъпи обяснения. Обяснения могат да се намерят винаги, но те не показват сила, а овчедушие.
Ако Нелсън Мандела беше избягал от затворът, в който е висял 27 години, дали някой сега щеше да е чувал неговото име?
Живота е борба и борбата е живот! А бягството е страх! Няма да толерирам страхът! И защо леля Пенка е напуснала България, хич не ме интересува. Интересуват ме хората, които НЕ СА НАПУСНАЛИ! Вие сте истинските българи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

23 boris | 19.12.201312:28

Обичайте родината, ваща майка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

22 AlahAkbar | 19.12.201310:59

Лошото е, че когто посееш глупци, реколтата е ясна...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

21 Зелен Бетон | 19.12.201309:48

Май трябва да поясня последното изречение от предишния си коментар:

> А може би това е и целта им. Да останат само овцете.

Това НЕ означава, че всички оставащи са овце. Въпреки стремежа да бъдат отвратени и прогонени от страната всички активни и самостоятелно мислещи българи (както вече бяха успешно отвратени и прогонени от политиката), слава богу, има достатъчно, които решават да останат. Трябва да има някой, който ДА ПРЕЧИ на „овчаря“ и да саботира плановете му. Може да се помага и отвън, но трябва да има някой да го прави и оттук.

В противен случай държавата ще заприлича на това, което е в момента политиката ни – опустошена територия, населена с воюващи за кокала изроди, над която виси иконата на Пеевски. И ще се оправдае тревогата на един приятел (отдавна емигрирал), който каза – не ме притеснява дали ще имам желание да се върна някой ден, притеснява ме дали ще има КЪДЕ да се върна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

20 Lucky Stike | 19.12.201308:13

нюхемшера,погледна ли в пликчето дали има коледен бонус Въпрос Смее се мое у суматохата шефот да те е позабравил а Въпрос Идея Смее се Стрелка
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.