Лекарско отношение или защо "майка не се става лесно" | webcafe.bg
Webcafe

Лекарско отношение или защо "майка не се става лесно"

webcafeКрасимира Хаджииванова
29.05.2015, 17:05 (обновена 29.05.2015, 18:13)
Раждане

Снимка: © Getty Images

Докога на раждащи жени в България ще им се внушава, че лекарят им прави лична услуга, като им дава възможността да изпитат изцяло смисъла на изречението "майка не се става лесно"?

Вече е наложително да се обединим и да изискаме реакция и отговор на някои въпроси от министър Петър Москов.

Все някога на някой от вас ще му се случи да ражда или да бъде около жена, която ражда, и е крайно време да се осъзнаем, че това е общ проблем, а не трагедия на едно семейство от Тетевен, което е изтеглило късата клечка, но на нас, за щастие, такива неща няма да ни се случат (чукаме на дърво и ръсим със захар).

1. Докога родилки в България ще бъдат третирани като парче джолан, който си е позволил лукса да забременее?

2. Защо се пренебрегват тук-таме прокрадващите се в публичното пространство споделени преживявания на родилки? Някой на площад Света Неделя 5 чува ли ги (бел. ред. - там е сградата на Министерство на здравеопазването)?

В министерството срещат ли се хора, които имат едновременно и интернет (за да видят клипа на Господарите, например, или да прочетат историите на травмирани от раждането жени), и съвест? Кое ви липсва - съвестта, интернетът, или и двете? Защото, ако е второто - ще се намери кой да ви го пусне, да се запознаете със ситуацията.

3. Как е възможно жена да влезе да ражда естествено при завеждащ АГ-отделение (при положение, че е световна практика ражданията да се водят от акушерки, а лекар да се вика в родилна зала в краен и свръхналожителен случай) и да загуби:

А) детето си.

Б) почти и своя живот.

В) вероятно и желанието да ражда втори път в България.

4. Докога на раждащи жени в България ще им се внушава, че лекарят им прави лична услуга, като им дава възможността да изпитат изцяло смисъла на изречението "майка не се става лесно"?

5. Докога ще се скача по кореми и гърди на раждащи жени? Защо смятате, че ние сме неграмотен добитък, който няма представа как се води раждане в нормалния свят, и си заслужаваме скачането, блъскането, грубото отношение, крясъците и обидите?

6. Кога ще се признае, че в България има насилие над родилки или ако кажете, че няма, как бихте квалифицирали отношението, в което на раждащи жени им се крещи, че са лигли, че провалят вечерта на дежурния лекар, че им цапат роклите, че няма анестезиолог, че няма упойка, че не са се научили да раждат?

Раждането, който не е наясно, не се изучава в час по трудово обучение. Срамно е да ставаме свидетели на репортажи като този за родилката от Тетевен, защото той означава само едно - че всички сме едни нещастни мишки, които си траем и се молим да не се случи на нас или на наш близък нещо подобно.

И ще помоля хора, които не са се сблъсквали с подобно отношение, да не го отричат самоуверено и арогантно, и да не хвърлят обвинения върху родилките. Възхищавам се на майки-героини, които са родили без да кажат "гък", но, уви, не всички са такива и ето, на, има и такива лигли, които не са се научили да раждат. Затова не отричайте нещо, което не сте видели и усетили. То и на Марс не сме ходили, но той си е там.

Коментарът е публикуван във Facebook профила на Красимира Хаджииванова и препубликуван в Webcafe.bg с разрешението на авторката.

Oще: акушер  бебе  бебета  гинекология  майки  раждане  родилка  тетевен 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

14 veselavesela | 31.05.201511:46

Викторийке, какво значение има, колко е образована авторката в този случай?
Жената е визирала факти, които , за жалост не са някакъв прецедент. Да не говорим за изнудването, то си е неписан закон. Сърдита лекарска физиономия , когато те мерне в чакалнята и възторжен клоун, когато кажеш, че искаш платен преглед.
Не всички, разбира се. Познавам и прекрасни професионалисти .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

13 Виктория Пенелопова 07 | 30.05.201521:40

Харесва ми личното приемане на проблема. Но то е твърде посредствено, за да може проблемът да бъде решен. Това, че емоционално приемаме постваното от авторката, не означава абсолютно нищо. Това, че някой се интересува, дали съм раждала, също. Докато допускаме продавачките да дават тон в здравеопазването, нещата ще се влошават, повярвайте. Стефан Цанев го каза снощи по тв-то: войната е между образовани и необразовани и тя ще продължи дотогава, докато необразованите унищожат образованите, защото искат за себе си това, което не заслужават. Тази сентенция има глобален и локален характер. Всеки да си я тълкува.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

12 тъп | 30.05.201514:09

дори не помислям за персонални кавги и излияния. обръщам се към всички еднакво. погледнете отново последната фраза от предишния ми пост. Удивителна всичко е казано.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2015, 12:26

11 kaliochi | 30.05.201512:51

Това, че такива случаи са рядкост, не значи че трябва да се потулват. Напротив! Точно за тези случаи трябва обществото да разбира, за да се реагира и да има последствия. Как иначе ще се отървем от такива "лекари" ;или пък системата, която всички охотно плюят от дивана вкъщи, ще се промени.
А въпросната доктор Байчева би трябвало да бъде съдена.

@ тъп - С удоволсвие бих си раждала вкъщи, но в тази държава това е нелегално. И след като Вие имате някакво образование, ще се съгласите, че лекарска намеса при раждане рядко е необходима. Добре е обаче да е адекватна.
@Пенелопова - ако беше раждала, щеше да знаеш че в повечето случаи лекарите и акушерките само стресират родилките и рядко са полезни. Фактът, че мнозинството родилки не се оплакват, не значи че отношението е добро. Интересно как аз не познавам раждала жена(вкл. себе си), чието раждане е било приятно преживяване, независимо в коя АГ болница/клиника е раждала. Частните клиники не правят изключение.......Или може би проблема наистина е в родилките; за какво въобще се борят!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

10 pixie | 30.05.201512:26

Пенелопова,
раждала ли си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

9 No name | 30.05.201512:21

Към израждалия много бебета: Можете ли да ми разясните "шегата" на много лекари: "Кво викаш майка си!?! Като си отваряше краката, майка си ли викаше?"
И това отправено към семейна жена.
Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

8 Виктория Пенелопова 07 | 30.05.201510:04

пепе, разбирам вълнението ти, но все пак ,акушер- гинеко-лог и неонато-лог са различни неща. Това, което не мога да приема е, че от единични случаи, каквито безспорна има, се правят крайни трилъри, които абсолютно не отговарят на действителността. Ако има проучване за удовлетвореността на всички родили жени, миналата година, напр., ясно ще си види, че огромното мнозинство са доволни и щастливи. Да, но това не е новина. И уебкафето, като всички медии, отдалече подушват мършата и от всички поствани във Фейса мнения, избират точно това. Питаш ли се защо?? Защото всеки, който има способността да се замисля, се пита ЗАЩО?? Чуди се
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 30.05.201503:01

Авторката няма никакви претенции за някакви специални компетенции, които изискват специално образование. Тя изразява отношението си като жена, като български гражданин и като човек, който се вълнува от случващото се на жените, които раждат в тази страна. От кога за това се изисква някакво специално образование?
Ами вие "тъп" и Пенелопова да не би да сте специалисти-неонатанолози, та смятате, че вашето мнение е по-компетентно от нейното?
И как жените да искат да раждат в тази страна при такова отношение и грижи към тях? А после - идвала демографска катастрофа, раждаемостта била ниска. Лошото здравеопазване в страната и специално лошите грижи за майките и децата не са единствения фактор за демографската катастрофа, но са съществен фактор. И са началото на цяла верига от лошо отношение към поколението, което расте в България - от родилния дом, през медицинските грижи и образованието...
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 22.03.2015, 13:15

6 Dolmaze | 29.05.201522:59

''Раждайте си вкъщи''

Ми ако не си искал да се занимаваш с раждащи жени, защо си се набутал с професия, в която ще се занимаваш с раждащи жени? Айде сега офталмолозите да се оплачат, че идват при тях някакви, дето не виждат добре и им нарушават с каквото друго се занимават....
Жените реват? Боли ги? Уплашени са? Ми раждат....някак си всичко това е нормално. Това, че лекарят го вижда всеки ден е ясно, но жените не го виждат и изпитват всеки ден. Ако отношението към родилките ще е ''щом не те кефи да те обиждам и да се държа с теб като с крава, понеже не ми е гот да слушам ревящи жени, то да си беше седяла у дома'', значи е бая хубаво, че тъп вече не се занимава с тия неща.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

5 Виктория Пенелопова 07 | 29.05.201521:38

тъп, бърза справка показва, че въпросната авторка е продавач-консултант, каквото и да означава това. Но......нейният университет е Гугъл, а научната й степен е присъдена от бг-мама. Респект. Много щастлив
   

оценка

+1 -8

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.